X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • Jastin76 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campanula

Ojej :-( bardzo mi przykro ,tule :-(((

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 21:46

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam bardzo za słowa otuchy. Tak bardzo boję się jutrzejszego szpitala :(

• happywife Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bardzo przykre. Campanula, trzymaj się kochana. Ściskam mocno.

Jeśli mogę zapytać, co się stało ? Lekarze podali przyczynę ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 07:33

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campula
    Bardzo mi przykro...
    Jak to się powtarza to może warto porobić jakieś badania...? Żebyś może dostała jakieś leki i nigdy znowu nie musiała tego przechodzić...:(

Dziewczyny, jak mówicie o badaniach prenatalnych to wam chodzi o te badania usg między 11 a 14tygodniem? W sensie nie robią wam im wasi ginekolodzy tylko inni?
    O to wam chodzi? Bo się pogubiłam.

Marta
    Gratuluję szybko rosnącego Bobaska :) Niech rośnie jak na drożdżach :)

34bwgywl9johpf1n.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campanula bardzo mi przykro z powodu twojej straty.

SuperGirl chyba nie każdy ginekolog wykonuje te badania. Z tego co czytałam to najlepiej jak wykonuje go lekarz z certyfikatem. Ale nie wiem ile w tym prawdy, bo mój akurat wykonuje te badania w szpitalu, w którym pracuje.
    Masz już ustalony termin tego badania?bo widzę, że jesteśmy na tym samym etapie :) i nie wiem czy umawiać się pod koniec kwietnia czy lepiej po weekendzie majowym :)

.kropka., SuperGirl_83 lubią tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • bacha8709 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campanula wrote:
    Serduszko znów przestało bić :( życzę wam żeby wasze dzieciątka były całe i zdrowe

Tak bardzo mi przykro...ściskam mocno!

tb73i09k7qndi67f.png

atdci09kaw7c0xqk.png
  • aria40 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campanula wrote:
    Serduszko znów przestało bić :( życzę wam żeby wasze dzieciątka były całe i zdrowe
    bardzo mi przykro :(

p19udqk3fe2fd0qp.png
    Maja 15
    Julia 12
    Emilia 7
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem kwietniową mamą. Mam do sprzedaży detektor tętna: jumper model :jpd-100s6 Fetal Doppler. Używałam go może z dwa razy gdyż wcześnie czułam ruchy i nie było takiej potrzeby. Kupiłam go za 238 zł a sprzedam za 110 zł + koszt wysyłki. Zainteresowane zapraszam na priv.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SuperGirl, badania prenatalne to ponoć każde badanie usg, ale te szczególne badania między 11 a 14 tygodniem robią specjaliści. U mnie przynajmniej tak to wyglądało, że mój ginekolog poinformował nas o badaniach prenatalnych i powiedział, że jeśli się zdecydujemy to musi umówić nas do specjalisty właśnie, bo nie każdy wykonuje tego typu badania. Chyba, że się mylę to mnie poprawcie :)

.kropka. lubi tę wiadomość

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • Miniaczek Debiutantka

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Campanula wyrazy współczucia... :(

Daj znać jak po szpitalu się czujesz, ściskam mocno !

p5s1g8p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak mówi happywife. USG genetyczne +pappa to są te "badania prenatalne" które zazwyczaj się robi (jak coś wychodzi nie tak to można zrobić dużo droższe, inne badania prenatalne nieinwazyjne lub inwazyjne). Usg genetyczne robią ginekolodzy z odpowiedziami szkoleniami i certyfikatami. Na NFZ przysługuje chyba po 35 roku życia albo jakoś tak, reszta robi jeśli chce prywatnie (ok 250zł). Niektórzy ginekolodzy robią te badania bez odpowiednich certyfikatów, trochę panuje samowolka w tej kwestii. Ale idąc do bylekogo nie masz gwarancji, że badania zrobi dobrze. Polecam poczytać o badaniach prenatalnych na stronie mamaginekolog :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 09:51

SuperGirl_83 lubi tę wiadomość

• SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. wrote:
    Tak jak mówi happywife. USG genetyczne +pappa to są te "badania prenatalne" które zazwyczaj się robi (jak coś wychodzi nie tak to można zrobić dużo droższe, inne badania prenatalne nieinwazyjne lub inwazyjne). Usg genetyczne robią ginekolodzy z odpowiedziami szkoleniami i certyfikatami. Na NFZ przysługuje chyba po 35 roku życia albo jakoś tak, reszta robi jeśli chce prywatnie (ok 250zł). Niektórzy ginekolodzy robią te badania bez odpowiednich certyfikatów, trochę panuje samowolka w tej kwestii. Ale idąc do bylekogo nie masz gwarancji, że badania zrobi dobrze. Polecam poczytać o badaniach prenatalnych na stronie mamaginekolog :)

Ja myślałam, że "zwykłe" badania prenatalne, czyli te, które ma każda kobieta w ciąży bez względu na wiek to te między 11a 14 tygodniem, robione przez dobrego ginekologa. A te genetyczna to właśnie np.Pappa czy Nifty, i np.Pappa jest darmowa dla kobiet po 35r.ż., czyli dla mnie, a Nifty płatne tak czy siak. Bo te prenatalne między 11a 14 sa obowiązkowe? A pozostałe już nie...
    Mi w 1.ciąży robił te zwykłe prenatalne mój ginekolog, nie wiem, może ma certyfikat. Jak to sprawdzić? I pamiętam, że trwało długo dłużej niż zwyklłe usg, które tak długo nie trwa. Teraz mam te genetyczne Pappa, bo będzie i usg i krew... I tym się stresuję...

Ann1109
    Ja mam jeszcze w kwietniu. Dał mi skierowanie na 26-27kwiecień, żebym sobie wybrała dzień, to będzie 12 albo 12+1 tydzień :) W maju już chyba za późno..

34bwgywl9johpf1n.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SuperGirl, badania prenatalne wykonywane przez specjalistę nie są obowiązkowe. Rodzice decydują czy chcą je wykonać. U nas koszt takich badań to 450 zł, a jak się dowiedziałam określają one tylko prawdopodobieństwo wystąpienia jakiejś wady, a nie czy faktycznie ona występuje. Jeżeli się nie zdecydujesz na te badania to wtedy ginekolog podczas wizyty wykonuje właśnie w tych tygodniach usg, które jest dłuższe niż normalne i podczas którego sprawdza czy dzieciątko ma wszystkie narządy prawidłowo wykształcone, mierzy przezierność karkową czy jakoś tak to się nazywa, itp. Ja zrezygnowałam z badań prenatalnych i wtedy mój lekarz powiedział, że muszę obowiązkowo przyjść pod koniec kwietnia, bo tylko wtedy będzie mógł sprawdzić te rzeczy o których pisałam wyżej. Gdybym jednak zdecydowała się na badania specjalistyczne płatne to wtedy wizyta nie miałaby takie znaczenia w czasie i moglibyśmy spotkać się nawet po majówce.

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happywife wrote:
    SuperGirl, badania prenatalne wykonywane przez specjalistę nie są obowiązkowe. Rodzice decydują czy chcą je wykonać. U nas koszt takich badań to 450 zł, a jak się dowiedziałam określają one tylko prawdopodobieństwo wystąpienia jakiejś wady, a nie czy faktycznie ona występuje. Jeżeli się nie zdecydujesz na te badania to wtedy ginekolog podczas wizyty wykonuje właśnie w tych tygodniach usg, które jest dłuższe niż normalne i podczas którego sprawdza czy dzieciątko ma wszystkie narządy prawidłowo wykształcone, mierzy przezierność karkową czy jakoś tak to się nazywa, itp. Ja zrezygnowałam z badań prenatalnych i wtedy mój lekarz powiedział, że muszę obowiązkowo przyjść pod koniec kwietnia, bo tylko wtedy będzie mógł sprawdzić te rzeczy o których pisałam wyżej. Gdybym jednak zdecydowała się na badania specjalistyczne płatne to wtedy wizyta nie miałaby takie znaczenia w czasie i moglibyśmy spotkać się nawet po majówce.

Rozumiem. Czyli kwestia kto wykonuje... Bo przecież normalny, dobry ginekolog na dobrym sprzęcie w tym czasie - 11-14tyg.też może sprawdzić tę przezierność , przepływy itd. I mi właśnie w poprzedniej ciąży zrobił to mój ginekolog i nie płaciłam więcej niż za normalną wizytę. To była właśnie ta długa wizyta i tak długo to trwało, pamiętam. Czyli za to samo, ale już w innym miejscu i pod nazwą badania prenatalne musiałabym zapłacić :)
    Teraz to dla mnie i tak nie jest super istotne, bo będę miała ten test Pappa. Chociaż mój tez chce pooglądać dzidzię w tym czasie (11-14tydz.), dlatego idę do niego 8maja ;)

34bwgywl9johpf1n.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może na tych badaniach prenatalnych wykonuje się coś więcej, bo bada się jeszcze ryzyko wystąpienia zespołu Downa czy Edwarsa, więc pewnie jakieś różnice są. Z tym, że w wynikach dostaje się tylko wyliczone prawdopodobieństwo wystąpienia takiej wady, a ja stwierdziłam że takie coś nie uspokoi mnie, bo zawsze jakieś ryzyko jest.. Na tym szczegółowym usg 27.04 już też dużo się dowiem, liczę na to że będą to same dobre wieści i tego się trzymam, a ja także będę płacić jak za normalną wizytę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 10:40

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • Red Head Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na badaniach prenatalnych lekarz może zobaczyć jakieś wady, którym można zapobiec to nie jest tylko zespół Downa czy Edwarsa. Nieraz dzidziuś w łonie matki musi przejść operacje albo potrzebne są jakieś leki żeby urodził się zdrowy.

mhsvqtkfflrf4775.png
  • SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happywife wrote:
    Może na tych badaniach prenatalnych wykonuje się coś więcej, bo bada się jeszcze ryzyko wystąpienia zespołu Downa czy Edwarsa, więc pewnie jakieś różnice są. Z tym, że w wynikach dostaje się tylko wyliczone prawdopodobieństwo wystąpienia takiej wady, a ja stwierdziłam że takie coś nie uspokoi mnie, bo zawsze jakieś ryzyko jest.. Na tym szczegółowym usg 27.04 już też dużo się dowiem, liczę na to że będą to same dobre wieści i tego się trzymam, a ja także będę płacić jak za normalną wizytę :)

Ale teraz to już chyba piszesz o tym Pappa, tam są wyliczone ryzyka wystąpienia tych chorób. Test pappa to USG i krew i razem się to sprawdza, właśnie liczy ryzyka. Natomiast samo usg, takie bardzo dokładne, co sprawdza się tę przezierność i przepływy itd, to po prostu szczegółowe usg, które mi w zeszłej ciąży robił mój własny ginekolog. I nie płaciłam nic dodatkowo :)

34bwgywl9johpf1n.png
  • Malwas Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mogę do Was dołączyć :)? Ja co prawda dopiero sam początek, w poniedziałek zarodek miał 9mm i bijące serduszko, termin ustalony na 27.11 :). Mam nadzieję, że ciąża będzie się dobrze rozwijać i urodzę zdrowe dziecko w terminie, czego i Wam wszystkim życzę.

Campanula bardzo mi przykro, to chyba jedna z najgorszych wiadomości, jakie można usłyszeć :(. Bardzo współczuję.

Z usg genetyczne potwierdzam, to co dziewczyny powyżej napisały, że to badanie wykonuje certyfikowany specjalista zajmujący się diagnostyką obrazową między 11-14 tyg i wykonuje się również test pappa, wtedy nazywamy to testem podwójnym (z badaniem przezierności fałdu karkowego) i wówczas wykrywalność np. zespołu Downa wzrasta do 80%. Jeśli w badaniach coś wyjdzie nie tak, wtedy proponowane są badanie inwazyjne typu amniopunkcja lub nieinwazyjne badanie wolnego płodowego DNA. Na NFZ można dostać skierowanie w przypadku wieku > 35 lat (liczy się rocznikowo), stwierdzenia w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badanie usg i/lub biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu, wystąpienia w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej, stwierdzenia wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub ojca, stwierdzenia znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową.

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
    Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo;
  • SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Red Head wrote:
    Na badaniach prenatalnych lekarz może zobaczyć jakieś wady, którym można zapobiec to nie jest tylko zespół Downa czy Edwarsa. Nieraz dzidziuś w łonie matki musi przejść operacje albo potrzebne są jakieś leki żeby urodził się zdrowy.

Ja naprawdę pamiętam jak ginekolog w 1.ciąży na tym usg właśnie sprawdzał wszystko bardzo długo..Przepływy, i komory serca chyba, i tam takie kolory migały na ekranie, mierzył, itd. Nie wiem, może ma ten certyfikat. A może po prostu jest dobrym ginekologiem, bo sprzęt na pewno ma nowoczesny. Koleżance mojej siostry jak była w ciąży wykrył właśnie, że coś nie tak miało dzieciątko z serduszkiem i posłał ją dalej... Także, gdyby nie wiek, to bym sobie ten test Pappa darowała i zostałam przy tym usg co on mi zrobi między 11 a 14tyg. Ufam mu po prostu.

34bwgywl9johpf1n.png
  • SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwas wrote:
    Cześć dziewczyny, mogę do Was dołączyć :)? Ja co prawda dopiero sam początek, w poniedziałek zarodek miał 9mm i bijące serduszko, termin ustalony na 27.11 :). Mam nadzieję, że ciąża będzie się dobrze rozwijać i urodzę zdrowe dziecko w terminie, czego i Wam wszystkim życzę.

Campanula bardzo mi przykro, to chyba jedna z najgorszych wiadomości, jakie można usłyszeć :(. Bardzo współczuję.

Z usg genetyczne potwierdzam, to co dziewczyny powyżej napisały, że to badanie wykonuje certyfikowany specjalista zajmujący się diagnostyką obrazową między 11-14 tyg i wykonuje się również test pappa, wtedy nazywamy to testem podwójnym (z badaniem przezierności fałdu karkowego) i wówczas wykrywalność np. zespołu Downa wzrasta do 80%. Jeśli w badaniach coś wyjdzie nie tak, wtedy proponowane są badanie inwazyjne typu amniopunkcja lub nieinwazyjne badanie wolnego płodowego DNA. Na NFZ można dostać skierowanie w przypadku wieku > 35 lat (liczy się rocznikowo), stwierdzenia w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badanie usg i/lub biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu, wystąpienia w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej, stwierdzenia wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub ojca, stwierdzenia znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową.

Witam:)

Mi chodziło tylko o to - bo chyba zamieszałam - że jak się nie robi żadnego testu Pappa czy Niftów, to tym badaniem prenatalnym jest usg szczegółowe między 11 a 14 tyg. I tyle. O to mi chodziło :)
    Bo większość kobiet nie robi testu Pappa, tylko to usg. I widzę, że niektóre kobiety chodzą do swojego ginekologa na to szczegółowe badanie, a niektóre chodzą do innych ginekologów i za to dodatkowo płacą. O tę różnicę mi chodziło :)

34bwgywl9johpf1n.png
‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ