Listopadowe mamuśki 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Red Head wrote:Czy którymś z was już przeszły te paskudne mdłości? Jak tak to kiedy?Ja dzisiaj znowu umieram.. mogłyby już odpuścić bo strasznie się męczę.
Gratuluję bliźniaków widzę że coraz więcej tu ciąż mnogich. Moje dzieci maja już po 2,2cm rosna bardzo podobnie i serduszka dobrze biją. Prenatalne mamy 7 maja;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 11:32
Jezu ufam Tobie -
Pozwolę sobie zacytować wpis z blogu mamyginekolog:
"W większości krajów europejskich – badania USG w ciąży mogą wykonywać tylko lekarze odpowiednio certyfikowani – nie istnieje np. w UK takie rozróżnienie na
„Zwykle USG ciąży” i „Prenatalne USG”.
Każde USG wykonane jest w sposób szczegółowy i co ważniejsze „standaryzowany”.
W Polsce każdy lekarz może sobie w gabinecie postawić aparat USG i badania robić.
Pacjentki niestety często nie wiedzą – w sumie mnie to nie dziwi – czy USG było wykonane prawidłowo czy nie. Nie wiedzą czy dany lekarz się „w diagnostyce prenatalnej” specjalizuje czy po prostu „posiada aparat USG i zrobił USG”.
Btw. test pappa jest zazwyczj wykonywany przy usg genetycznym, jeśli mówimy o tym samym badaniu..kropka. lubi tę wiadomość
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
Dziewczyny, a z innej beczki. Chodzę do ginekologa prywatnie i dostaje co miesiąc skierowanie na badania. W tym miesiącu dostałam skierowanie na krzywą cukrową w związku z wyższym cukrem, HBS, antyHCV, antyHIV i VDRL i jak się okazało lekarz rodzinny może mi przepisać na nfz tylko glukozę i HBS. Powiedzcie, czy Wy też chodząc prywatnie do ginekologa płacicie za każde badania?
Pozytywny test 23.02 -
Happywife- niestety chodząc prywatnie płacisz za wszystko..
Jedyne rozwiązanie to założenie karty tez u gina na NFZ u wtedy umawiać wizyty jedna po drugiej i robić w labie na NFZ to co Ci zleci lekarz i dopłacać za to co zlecił prywatny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 12:31
happywife lubi tę wiadomość
26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
21.10.2018 córka 🍼
08.12.2024 cień ⏸️
12.12.2024 wyraźne ⏸️
27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
Ryzyka niskie, będzie synek 💙
15.02.2025 prenatalne + pappa
-
Malwas wrote:Pozwolę sobie zacytować wpis z blogu mamyginekolog:
"W większości krajów europejskich – badania USG w ciąży mogą wykonywać tylko lekarze odpowiednio certyfikowani – nie istnieje np. w UK takie rozróżnienie na
„Zwykle USG ciąży” i „Prenatalne USG”.
Każde USG wykonane jest w sposób szczegółowy i co ważniejsze „standaryzowany”.
W Polsce każdy lekarz może sobie w gabinecie postawić aparat USG i badania robić.
Pacjentki niestety często nie wiedzą – w sumie mnie to nie dziwi – czy USG było wykonane prawidłowo czy nie. Nie wiedzą czy dany lekarz się „w diagnostyce prenatalnej” specjalizuje czy po prostu „posiada aparat USG i zrobił USG”.
Btw. test pappa jest zazwyczaj wykonywany przy usg genetycznym, jeśli mówimy o tym samym badaniu.
Tak, tak, ale ile tych usg robią w UK? Trzy na całą ciążę? Tam ciąże prowadzi położna, a do 12 tygodnia może się dziać co się chce..
Także wolę chodzić do polskiego ginekologa.
Pewnie, że każdy sobie może postawić sprzęt usg w gabinecie.
I tak, teoretycznie jak pójdę do lekarza z certyfikatem to teoretycznie powinien mieć lepszą wiedzę czy też oko do usg. Trzeba znaleźć takiego godnego zaufania. Ja jak już pisałam swojego ginowi ufam. I tyle. Prowadził moją 1.ciaże,ciaże moich sióstr i ich koleżanek i znajomych, przyjmuje też w szpitalu. I również pisałam, że u jednej z koleżanek wykrył u dziecka jakąś wadę serca. To wiem od siostry. Może ma ten sprzęt nie tylko do ozdoby
Nikogo nie namawiam, żeby chodził do lekarzy bez certyfikatu, mówię tylko o sobie i swoim lekarzu.
I tak zrobię ten test Pappa i tylko rozważałam jak to jest.
Na ten test mam skierowanie do szpitala. Mam nadzieję, że trafię na jakiegoś fajnego lekarza, bo co mi po jego certyfikacie jak będzie jakiś gbur, albo zobaczy, że to za darmo i się nie przyłoży, bo przykłada się tylko jak kasę dostanie do rączki
Także ja specjalnie jeszcze po tym usg tydzień później idę do mojego ginekologa, żeby on wszystko obejrzał
RedRose
RedHead oczekuje trojaczków
Happywife
Ja płacę zawszeChodzę prywatnie...
-
A co do badań to wyróżnia się :
- USG miedzy 11 a 14 tc które powinien zrobić lekarz certyfikowany
-i test podwójny czyli powyższe usg +test Pappa
To pierwsze powinna mieć każda z nas, ale nie każdy lekarz ma certyfikat żeby to zrobić poprawnie. Jeśli nie ma certyfikatu to nie macie pewności ze je zrobi dobrze. Dlatego wiele dziewczyn idzie do innego lekarza na to badanie.SuperGirl_83 lubi tę wiadomość
26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
21.10.2018 córka 🍼
08.12.2024 cień ⏸️
12.12.2024 wyraźne ⏸️
27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
Ryzyka niskie, będzie synek 💙
15.02.2025 prenatalne + pappa
-
MartaBS wrote:A co do badań to wyróżnia się :
- USG miedzy 11 a 14 tc które powinien zrobić lekarz certyfikowany
-i test podwójny czyli powyższe usg +test Pappa
To pierwsze powinna mieć każda z nas, ale nie każdy lekarz ma certyfikat żeby to zrobić poprawnie. Jeśli nie ma certyfikatu to nie macie pewności ze je zrobi dobrze. Dlatego wiele dziewczyn idzie do innego lekarza na to badanie.
O to mi chodziło
Dzięki -
RedRose wrote:RedHead u Ciebie tez blizniaki? U mnie jedno ma 21 mm 8t6d a drugi 25 mm 9t3d. U mnie mdłosci sa caly czas dodatkowo takie akcje ze robi mi sie niedobrze i cala buzia wypelnia sie slina tak ze az mi zaczyna wyciekac i podnosi mi sie az zoladek do góry. Usg "12 tygodni" genetyczne mam 5 maja tego samego dnia mam test Pappa
Trojaczki;) i na ostatnim badaniu miały dokładnie 2,22cm 2,19 i 2,21 więc bardzo podobnie. Jeżeli chodzi o mdłości to jest masakra, nie moge myśleć nawet o jedzeniu. Jak jestem glodna to jest mi niedobrze ajak zjem tak samo. Pije właśnie małymi łyżeczkami sok z marchewki to troche mi lepiej a tak to ja nie wiem skąd te dzieci mają brać dla siebie jedzonko jakja nic nie mogę -
Jestem z wami podobnie czasowo
tyle ze u mnie gnieździ sie jeden bąbelek.
czy macie takie krotkie spięcia w pochwie? Jak siedze to tak zakluje i jest spokoj. Czy to sa wlasnie te więzadla co to im sie chce rozciagac? Co do jedzenia w zasadzie eszystko jem. Jak mnie zemdli to na chwile dzos np bylam przy ladzie z wedlina i musialam odejsc bo mi sie podnioslo ale tak to u mnie spokojnie. Nie liczac mini incydentu przed wczoraj bo zwymiotowalam ;/
05.03.2018: 202,4;
07.03.2018: 455;
13.03.2018: 3300
20.03.2018
Mnie na szczęście brzuch już nie boli za to od tygodnia walczę z mdłościami i wymiotami. Zaplanowana wizytę miałam na 20.04 ale dzwoniłam do ginekologa i kazał mi nie iść już do pracy i przyjść po zwolnienie jutro. Mówił też że nie powinnam się przejmować bo tak jest w tym okresie ale nie powinno się tez tego bagatelizować więc jutro ma mi dać skierowanie jeszcze na jakieś badania bodajże do laboratorium. Ale nie wiem co to będzie... Jutro się okaże
Jejku trojaczki, bliźniaki ale pięknie. ZawsZe chciałam mieć bliźniaki.
Trzymajcie się dziewczyny, będzie tylko lepiej -
nick nieaktualny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 18:07
SuperGirl_83 lubi tę wiadomość
-
happywife wrote:Dziewczyny, a z innej beczki. Chodzę do ginekologa prywatnie i dostaje co miesiąc skierowanie na badania. W tym miesiącu dostałam skierowanie na krzywą cukrową w związku z wyższym cukrem, HBS, antyHCV, antyHIV i VDRL i jak się okazało lekarz rodzinny może mi przepisać na nfz tylko glukozę i HBS. Powiedzcie, czy Wy też chodząc prywatnie do ginekologa płacicie za każde badania?
chodząc prywatnie do gina płacisz za wszystkie badania które Ci zleci...
-
.kropka. wrote:
Kurcze, ale to nie jest tak, że jak lekarz nie jest "certyfikowany" to jest jakiś gorszyNo słuchajcie.. Wygląda to tak, że jak chodzicie do ginekologa, którego na tej liście nie ma to nie znaczy, że musicie go zmieniać. Ten lekarz może być fanatycznym położnikiem, lekarzem z ogromną wiedzą.
Tam jak masz ten ceryfikat to patrzyłaś akurat na badanie przezierności karku (Nuchal translucency), która to pośrednio mówi o wadach wrodzonych płodu. Czyli lista tych lekarzy, to lekarze, którzy są przeszkoleni w zakresie wykonywania usg prenatalnego.
Żeby oceniać na co miesiecznej wizycie wzrost płodu (CRL), akcje serduszka, a potem wagę, ustawienie (główka, pośladki) nie trzeba posiadać certyfikatu do badania przezierności karku
W skrócie - lekarz, który prowadzi Twoją ciąże nie musi mieć certyfikatów w usg prenatalnym.
Jak idziesz na badania prenatalne, to lepiej żeby miał. Prenatalne wykonuje się 2 albo 3 razy, 3 raz wtedy, gdy w dwóch poprzednich wykryto nieprawidłowości.
pierwsze - 11-14 tc
drugie - 18-23 tc
A teraz najlepsza część. NFZ nie refunduje żadnego badania prenatalnego, mimo tego, że ginekolodzy są zdania, że powinna je mieć wykonywane każda kobieta. (refundowane są tylko te zwykłe, podczas wizyty, aby określić ile jest płodów, czy ciąża jest macicy, czy jest żywa, jak wygląda płód). Prenatalki są refundowane tylko ze wskazań, które ściśle określił NFZ (wiek matki, wady u poprzedniego dziecka, wady u ojca lub matki dziecka, gdy w usg w gabinecie ginekologicznym lekarz podejrzewa nieprawidłowości) i o to, że lekarz nie chce wypisać skierowania nie powinno się mieć do niego pretensji - niestety NFZ rozlicza takie skierowania i rozlicza też lekarza, który wypisuje skierowania bez wskazań.SuperGirl_83 lubi tę wiadomość
Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
1 cs ---> i jest!
-
Poza tym, lekarz który wykonuje u Was badania prenatalne może mieć certyfikat uzyskany w innym miejscu, Ty wrzuciłaś tylko The Fetal Medicine Foundation i to pomiędzy 11-13+6 tc.
Można mieć inny certyfikat. np. PTGP
http://www.usgptg.pl/index.php/certyfikat-sekcji-ultrasonografii/wydane-certyfikaty/wykaz-wydanych-certyfikatow-badan-prenatalnych.html
No po prostu to błąd w myśleniu, że lekarz bez certyfikatu = zły ginekolog do prowadzenia ciąży, ale ciężko jest mi to wytłumaczyć.. Dla przykładu.
Mam umówione prenatalki do lekarza, który ma wszystkie te certyfikaty, ale nie prowadzę u niego ciąży, bo to jest doktor, który całe swoje życie zawodowe siedzi na krzesełku i trzaska usg, ale nie ma doświadczenia w prowadzeniu ciąży, w leczeniu poronień nawykowych, w leczeniu cukrzycy ciążowej, ani infekcji układu moczowego, a poród to on odbierał ostatni raz 5 lat temu. Dlatego ciąże prowadzę u innego doktora, który nie posiada certyfikatów z badań prenatalnych.
Swoją drogą - jak któraś z Was jest z Katowic to powiem gdzie chodzić, żeby było dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 19:22
SuperGirl_83 lubi tę wiadomość
1 cs ---> i jest!
-
Ja przez swoją ginekolog zostałam skierowana na badania prenatalne do przychodni/kliniki, która zajmuje się takimi badaniami i ma certyfikaty.
To badanie będę miała wykonane w 13 tyg. i bezpłatnie, gdyż u mnie wskazaniem jest wiek. Z tego co mówiła mi moja gin będę miała pobraną krew i wykonane usg ; wyniki potem są za 2 tyg. i trzeba być osobiście i mam nadzieję, że wyniki będą ok. Wizytę na prenatalnych mam 9.05. także jeszcze troszkę.
Jutro wizyta u gin z wynikami i założy mi kartę ciąży
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a52302218e47.jpg
My już po badaniachkrew do Nifty pobrana
wyniki za2 tyg ale Panie powiedziały ze jest naprawdę znikoma szansa na powtórkę , to się poprostu nie zdaza zwłaszcza ze obraz na usg jest idealny i nie ma Do czego się przyczepić
❤️Dzidzia ma 4,8cm ❤️ Odpowiada idealnie 11i3 ,ostateczny termin to jednak 29.10.2018 i tego do końca mam się już trzymać
Gabrys czuwa nad swoim braciszkiem albo siostrzyczka ❤️❤️Angel1982, SuperGirl_83, blue00 lubią tę wiadomość
[/url]
[/url]
18.12.2017 -14t6d [*] Gabrys;*
26.10.2018 Nathan ❤️ 47cm , 3080gram 12:33 ❤️❤️
20.11.2018 51cm 3520g ❤️
18.12.2018 54cm 4530g❤️
25.01.2019 59cm 6020g ❤️ -
Mysz17 wrote:Jesli jestes dobrze zorientowana w temacie to mnie bardziej ciekawi gdzie rodzic, zeby było dobrze:)
W BonifratrachPoza Katowicami nie wiem..
1 cs ---> i jest!