X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • happywife Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej karmelowaaa! Rozgość się. Gratuluję z całego serca ciąży! U mnie też to pierwsza ciąża, także spokojnie. Są tu wprawione mamy jak i my - świeżaki :D

Czyli taka planowana/nieplanowana ciąża. Na luzie, tak najlepiej :)

U mnie na pierwszej wizycie lekarz potwierdził ciąże, słuchaliśmy serduszka - niesamowite przeżycie, prawda? Dostałam skierowanie na badania i zalecenia.
    Na drugą wizytę poszłam z wynikami i miałam bakterie w moczu, ale dostałam antybiotyk i wszystko jest dobrze, także nie masz co się martwić. :)
    Lekarz założył mi też kartę ciąży i zlecił kolejne badania, ale także po raz drugi słyszeliśmy serduszko <3
    Kolejną wizytę mam 27.04 i już nie mogę się doczekać :D

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • AleksandraW Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie pajeczka i karmelowa ;) zapraszamy ;)

xnw4ugpjxa3k91nv.png
    05.03.2018: 202,4;
    07.03.2018: 455;
    13.03.2018: 3300
    <3 20.03.2018

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelowa witaj i gratulacje :) jeśli lekarz ma w gabinecie USG to prawdopodobnie będzie go używać na każdej wizycie :) tak miałam w poprzedniej ciąży i tak samo jest teraz

Macie przeczucia co do płci? Ja mam przeczucie że będzie chłopak, ale wszyscy mi mówią że będzie druga dziewczynka (nie wiem czy tak strasznie wyglądam czy o co chodzi hehe) :D

• ann1109 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pajeczka i Karmelowaaa serdecznie witam i gratuluję :)

Miałam mieć dziś wizytę, ale została przełożona i byłam wczoraj wieczorem. Serduszko pięknie bije, a dzidzia ma już 3,67 cm :) na wadze od początku ciąży jest -3,5 kg. Badania prenatalne mam umówione na 7 maja :)

Jeśli chodzi o objawy to do 7 tygodnia miałam znikome, a tak od połowy 8 przyszły wszystkie możliwe. Tak więc czekam na koniec 1 trymestru, aby to wszystko minęło i zazdroszczę tym, które przechodzą ciążę bezobjawowo :)

Mam pytanie odnośnie detektora tętna. Warto w to zainwestować?

SuperGirl_83, Angel1982 lubią tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • Red Head Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja też mam wizyte 27;) a prenatalne 7maja;) więc nie będę sama;)
    Jakaś mama pisała że kupiła i nie używała bo dziecko cały czas gdzieś tam się ruszalo i się nie bała więc to zależy czy faktycznie chcesz z tego korzystać. Dla mnie to trochę taki bajer;)

mhsvqtkfflrf4775.png
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku dziewczyny jesteście bardziej kochane niż myślałam :D

Happywife - u mnie nie było słuchania serduszka.. Tylko mi je pokazywał, może za wcześnie byłam (7t4d). Mam nadzieję że u mnie też wszystko będzie ok z tym moczem bo jednak infekcje nie są mile widziane a pracę mam nudną (i to bardzo) ale mamy straszny przeciąg i wolałabym nie przeziębić pęcherza albo nerek. Ciąża zdecydowanie na luzie,chcieliśmy ale oboje chyba baliśmy się do tego przed sobą przyznać :)

Kropka - ma USG w gabinecie więc kurczę teraz to ja chcę już czwartek :D

U mnie na wadze plus 1 kg, nie najgorzej chyba, a co do dolegliwości to muszę przyznać że nie wymiotowałam ale mdłości miałam nieziemskie. Teraz już jest okej chcoiaż jak za długo nie jem to mdłości się pojawiają. No i te straszne zaparcia.. Wrr.. Od samego początku ciąży praktycznie mam na zmianie zaparcie albo biegunkę. :/

Co do płci narzeczony chciałby synka i mówił że synka robił haha Ja wewnątrz czuję że będzie dziewczyna :D
    Imiona mamy wybrane, na szczęście obojgu nam się podobały te same haha
    Konstanty albo Felicja.

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • AleksandraW Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osobiscie nie znalam ale mialam ciocie Felicje, podobno zlota kobieta to była :) Konstantego zadnego nie znam ;)my tez jeszcze nie slucjalismy serduszka. Lekarz mkwil ze za wczesnie. Mysle ze jak zaczne już ogladac gagatka przez brzuch to mi pusci serduszko. Chcialabym chlopca, maz tez ale cos mi sie wydaje ze bedzie mała ksiezniczka ;)

xnw4ugpjxa3k91nv.png
    <3 20.03.2018

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tata zawsze chciał mieć syna a urodziły mu się dwie dziewczyny i stwierdził że kończy starania o syna, bo pewnie znów mu nie wyjdzie haha
    U narzeczonego w rodzinie też najpierw urodziły się jego dwie starsze siostry i później on i na nim już się skończyło :) Ale znam taki przypadek gdzie małżeństwu dopiero za 7 razem urodził się syn haha :D
    Ale dwie dziewczyny to spoko duet, później pomagają przy sprzątaniu o garną się do gotowania, także lepiej dla Ciebie Aleksandra :D

Właśnie wydaje nam się że niewiele osób ma takie imiona jak wybraliśmy, nikt w naszych rodzinach nie miał tak na imię, ani nikogo o tych imionach nie znamy także wydają nam się wyjątkowe. :) A ze zdrobnieniami nie ma problemu, będzie Kostek i Fela haha

To dobrze że nie ja jedna nie słyszałam jeszcze tego bicia serduszka.. A powiedzcie mi dziewczyny, bo ostatnio serduszko było ale tętna lekarz nie mierzył, czy to się mierzy jakoś specjalnie?

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki, tak czytam, że skarżycie się na zaparcia. Polecam kiwi. Super wpływa na perystaltykę jelit i tym samym na zaparcia oraz zawiera dużo kwasu foliowego :)

A tak btw, do kiedy powinno zażywać się kwas foliowy? Ja nadal biorę.

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelowa, Pajeczka- witajcie i zapraszamy :-)

Pajeczka- a co się stało z Twoim lekarzem? Ja się wczoraj dowiedziałam ze mojego nie będzie 2-3 tyg ale sytuacja jest rozwojowa i może dłużej nie być dostępny.. Dobrze ze innego lekarza z tej kliniki znam dobrze i wiem ze jest cudowny wiec idę do niego :-)
    Współczuję przebojow przed ciążą ale jak czytałas wątek to wiesz ze dużo dziewczyn miało/ma różne problemy i wszystko jest dobrze więc i u Was musi być ok! :-)

Happywife- do końca ciąży :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2018, 15:50

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    Ryzyka niskie, będzie synek 💙
    15.02.2025 prenatalne + pappa

preg.png
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kiwi słyszałam i kusiło mnie dzisiaj, ale stwierdziłam że siedzę w pracy 10 godzin i mam jedną koszule której nie mam jak zmienić a znając moje szczęście to się uparłam sokiem z tego kiwi haha Wzięłam opcje mniej brudzącą czyli kefir. Też nie jest chyba najgorszy, chociaż muszę go regularnie pić i sprawdzę na sobie czy działa :D

Kwas foliowy z tego co czytałam to bierze się do końca pierwszego trymestru. Ale można brać do końca ciąży, podobno nie szkodzi. Ale ekspert ze mnie żaden ;)

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E... Ja mam siostrę i pomoc domowa była z nas marna :D za gotowanie to się wzięłam gdy się wyprowadziłam :P za to z ojcem przy motocyklach robiłam wszystko... No cóż, syna się nie doczekał to przynajmniej miał córkę chłopczycę :P

Tętno się mierzy przez USG, nie wiem czy jakoś specjalnie, u mnie lekarz mierzył przy każdym badaniu

Właśnie z tym kwasem foliowym to nie wiem, ostatnio miałam go w zbiorze witamin i chyba był obecny do końca ciąży. Teraz biorę sam kwas foliowy i też się zastanawiałam jak długo go brać (do końca pierwszego trymestru na pewno)

• karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to mojej mamie się trafiło tak że ja byłam mega chętna zawsze do gotowania, za to siostra do sprzątania, więc mama zadowolona była haha Tata mniej :P

Hm.. Normalnie przez USG to może w czwartek się dowiem czy wszystko jest ok w tym temacie ;)
    Ciąża to mnie nauczy cierpliwości i to konkretnie, bo na wszystko trzeba czekać haha :D

.kropka. lubi tę wiadomość

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • AleksandraW Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja platki owsiane polecam na mleku;) działa i nie brudzi ;)

xnw4ugpjxa3k91nv.png
    <3 20.03.2018

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleksandraW wrote:
    Ja platki owsiane polecam na mleku;) działa i nie brudzi ;)

Codziennie rano (od 2 tygodni) na śniadanie mam właśnie owsiankę na mleku z orzechami i masłem orzechowym albo kakao, ale tym gorzkim. :D Najlepsza opcja :)
    A ty jaką robisz? Może się zainspiruje :D

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • AleksandraW Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totalna natura mleko i platki. Bez zadnych dodatkow. Nawet miodu czy bakalii. Lubie ten naturalny smak.

xnw4ugpjxa3k91nv.png
    <3 20.03.2018

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam prenatalki 7 maja! :) To jest nas już 3.
    U mnie waga to jakiś dramat, +5 kg!! :( chyba jedyna z obecnych ani razu nie wymiotowałam, na samym początku ciąży jadłam jak szalona, potrafiłam o 24 iść po plaster szynki bo tak mnie ssało. Teraz staram się utrzymać tą wagę, aby z Wami wyrównać.

Tak się zastanawiałam, w ogóle nie wymiotowałam i mój mąż stwierdził, że to może przez to, że 5 lat paliłam papierosy (nie palę od stycznia) podobno papierosy uodparniają mózg na uczucie mdłości. Zweryfikujcie :) Czy któraś z Was paliła a i tak wymiotowała?

Co do mnie, to powiedzieliśmy nielicznym. W sumie oprócz rodziców i rodzeństwa wie 6 znajomych i tyle. Milczę do prenatalek. :)

Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
    TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
    1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • pajeczka Debiutantka

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz,

Też ani razu nie wymiotowałam. Nawet nudności nie mam.

MartaBS,

Ginekolog ma jakieś problemy zdrowotne, będzie nieobecny co najmniej 3 miesiące.
    Na NFZ ciężko się do kogoś dostać, chyba że za miesiąc/półtora.

Co do informacji o ciąży, wie rodzina, najbliżsi przyjaciele, bo i w pracy wszyscy (ponad 100 osób, plotki szybko się rozchodzą, zwłaszcza, że jestem nieobecna).

• Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pajeczka wrote:
    Lofewicz,

Też ani razu nie wymiotowałam. Nawet nudności nie mam.

MartaBS,

Ginekolog ma jakieś problemy zdrowotne, będzie nieobecny co najmniej 3 miesiące.
    Na NFZ ciężko się do kogoś dostać, chyba że za miesiąc/półtora.

Co do informacji o ciąży, wie rodzina, najbliżsi przyjaciele, bo i w pracy wszyscy (ponad 100 osób, plotki szybko się rozchodzą, zwłaszcza, że jestem nieobecna).

A paliłaś kiedyś papierosy? ;)

Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
    TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
    1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz nigdy papierosa nie miałam w ustach, to moja 6 ciąża i w ani jednej nawet mdłości nie miałam :) wogole nie czuje ze jestem w ciazy...dla psychiki baaardzo źle, bo ciagle myśle ze ciaza obumarła a juz 3 razy to przechodziłam w 10 tygodniu...
    o ciąży nie wie nikt, tylko mąż :) narazie nam z tym dobrze :) zobaczymy jak dlugo bedziemy milczeć...

‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ