Listopadowe mamuśki 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej karmelowaaa! Rozgość się. Gratuluję z całego serca ciąży! U mnie też to pierwsza ciąża, także spokojnie. Są tu wprawione mamy jak i my - świeżaki
Czyli taka planowana/nieplanowana ciąża. Na luzie, tak najlepiej
U mnie na pierwszej wizycie lekarz potwierdził ciąże, słuchaliśmy serduszka - niesamowite przeżycie, prawda? Dostałam skierowanie na badania i zalecenia.
Na drugą wizytę poszłam z wynikami i miałam bakterie w moczu, ale dostałam antybiotyk i wszystko jest dobrze, także nie masz co się martwić.
Lekarz założył mi też kartę ciąży i zlecił kolejne badania, ale także po raz drugi słyszeliśmy serduszko
Kolejną wizytę mam 27.04 i już nie mogę się doczekać
Pozytywny test 23.02 -
nick nieaktualnyKarmelowa witaj i gratulacje
jeśli lekarz ma w gabinecie USG to prawdopodobnie będzie go używać na każdej wizycie
tak miałam w poprzedniej ciąży i tak samo jest teraz
Macie przeczucia co do płci? Ja mam przeczucie że będzie chłopak, ale wszyscy mi mówią że będzie druga dziewczynka (nie wiem czy tak strasznie wyglądam czy o co chodzi hehe) -
Pajeczka i Karmelowaaa serdecznie witam i gratuluję
Miałam mieć dziś wizytę, ale została przełożona i byłam wczoraj wieczorem. Serduszko pięknie bije, a dzidzia ma już 3,67 cmna wadze od początku ciąży jest -3,5 kg. Badania prenatalne mam umówione na 7 maja
Jeśli chodzi o objawy to do 7 tygodnia miałam znikome, a tak od połowy 8 przyszły wszystkie możliwe. Tak więc czekam na koniec 1 trymestru, aby to wszystko minęło i zazdroszczę tym, które przechodzą ciążę bezobjawowo
Mam pytanie odnośnie detektora tętna. Warto w to zainwestować?
SuperGirl_83, Angel1982 lubią tę wiadomość
-
No to ja też mam wizyte 27;) a prenatalne 7maja;) więc nie będę sama;)
Jakaś mama pisała że kupiła i nie używała bo dziecko cały czas gdzieś tam się ruszalo i się nie bała więc to zależy czy faktycznie chcesz z tego korzystać. Dla mnie to trochę taki bajer;) -
Jejku dziewczyny jesteście bardziej kochane niż myślałam
Happywife - u mnie nie było słuchania serduszka.. Tylko mi je pokazywał, może za wcześnie byłam (7t4d). Mam nadzieję że u mnie też wszystko będzie ok z tym moczem bo jednak infekcje nie są mile widziane a pracę mam nudną (i to bardzo) ale mamy straszny przeciąg i wolałabym nie przeziębić pęcherza albo nerek. Ciąża zdecydowanie na luzie,chcieliśmy ale oboje chyba baliśmy się do tego przed sobą przyznać
Kropka - ma USG w gabinecie więc kurczę teraz to ja chcę już czwartek
U mnie na wadze plus 1 kg, nie najgorzej chyba, a co do dolegliwości to muszę przyznać że nie wymiotowałam ale mdłości miałam nieziemskie. Teraz już jest okej chcoiaż jak za długo nie jem to mdłości się pojawiają. No i te straszne zaparcia.. Wrr.. Od samego początku ciąży praktycznie mam na zmianie zaparcie albo biegunkę.
Co do płci narzeczony chciałby synka i mówił że synka robił haha Ja wewnątrz czuję że będzie dziewczyna
Imiona mamy wybrane, na szczęście obojgu nam się podobały te same haha
Konstanty albo Felicja. -
Osobiscie nie znalam ale mialam ciocie Felicje, podobno zlota kobieta to była
Konstantego zadnego nie znam ;)my tez jeszcze nie slucjalismy serduszka. Lekarz mkwil ze za wczesnie. Mysle ze jak zaczne już ogladac gagatka przez brzuch to mi pusci serduszko. Chcialabym chlopca, maz tez ale cos mi sie wydaje ze bedzie mała ksiezniczka
05.03.2018: 202,4;
07.03.2018: 455;
13.03.2018: 3300
20.03.2018
Ale dwie dziewczyny to spoko duet, później pomagają przy sprzątaniu o garną się do gotowania, także lepiej dla Ciebie Aleksandra
Właśnie wydaje nam się że niewiele osób ma takie imiona jak wybraliśmy, nikt w naszych rodzinach nie miał tak na imię, ani nikogo o tych imionach nie znamy także wydają nam się wyjątkowe.A ze zdrobnieniami nie ma problemu, będzie Kostek i Fela haha
To dobrze że nie ja jedna nie słyszałam jeszcze tego bicia serduszka.. A powiedzcie mi dziewczyny, bo ostatnio serduszko było ale tętna lekarz nie mierzył, czy to się mierzy jakoś specjalnie? -
Kobietki, tak czytam, że skarżycie się na zaparcia. Polecam kiwi. Super wpływa na perystaltykę jelit i tym samym na zaparcia oraz zawiera dużo kwasu foliowego
A tak btw, do kiedy powinno zażywać się kwas foliowy? Ja nadal biorę.
Pozytywny test 23.02 -
Karmelowa, Pajeczka- witajcie i zapraszamy
Pajeczka- a co się stało z Twoim lekarzem? Ja się wczoraj dowiedziałam ze mojego nie będzie 2-3 tyg ale sytuacja jest rozwojowa i może dłużej nie być dostępny.. Dobrze ze innego lekarza z tej kliniki znam dobrze i wiem ze jest cudowny wiec idę do niego
Współczuję przebojow przed ciążą ale jak czytałas wątek to wiesz ze dużo dziewczyn miało/ma różne problemy i wszystko jest dobrze więc i u Was musi być ok!
Happywife- do końca ciąży
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2018, 15:50
26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
21.10.2018 córka 🍼
08.12.2024 cień ⏸️
12.12.2024 wyraźne ⏸️
27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
Ryzyka niskie, będzie synek 💙
15.02.2025 prenatalne + pappa
-
O kiwi słyszałam i kusiło mnie dzisiaj, ale stwierdziłam że siedzę w pracy 10 godzin i mam jedną koszule której nie mam jak zmienić a znając moje szczęście to się uparłam sokiem z tego kiwi haha Wzięłam opcje mniej brudzącą czyli kefir. Też nie jest chyba najgorszy, chociaż muszę go regularnie pić i sprawdzę na sobie czy działa
Kwas foliowy z tego co czytałam to bierze się do końca pierwszego trymestru. Ale można brać do końca ciąży, podobno nie szkodzi. Ale ekspert ze mnie żaden -
nick nieaktualnyE... Ja mam siostrę i pomoc domowa była z nas marna
za gotowanie to się wzięłam gdy się wyprowadziłam
za to z ojcem przy motocyklach robiłam wszystko... No cóż, syna się nie doczekał to przynajmniej miał córkę chłopczycę
Tętno się mierzy przez USG, nie wiem czy jakoś specjalnie, u mnie lekarz mierzył przy każdym badaniu
Właśnie z tym kwasem foliowym to nie wiem, ostatnio miałam go w zbiorze witamin i chyba był obecny do końca ciąży. Teraz biorę sam kwas foliowy i też się zastanawiałam jak długo go brać (do końca pierwszego trymestru na pewno) -
Oj to mojej mamie się trafiło tak że ja byłam mega chętna zawsze do gotowania, za to siostra do sprzątania, więc mama zadowolona była haha Tata mniej
Hm.. Normalnie przez USG to może w czwartek się dowiem czy wszystko jest ok w tym temacie
Ciąża to mnie nauczy cierpliwości i to konkretnie, bo na wszystko trzeba czekać haha.kropka. lubi tę wiadomość
-
AleksandraW wrote:Ja platki owsiane polecam na mleku;) działa i nie brudzi
Codziennie rano (od 2 tygodni) na śniadanie mam właśnie owsiankę na mleku z orzechami i masłem orzechowym albo kakao, ale tym gorzkim.Najlepsza opcja
A ty jaką robisz? Może się zainspiruje -
Ja też mam prenatalki 7 maja!
To jest nas już 3.
U mnie waga to jakiś dramat, +5 kg!!chyba jedyna z obecnych ani razu nie wymiotowałam, na samym początku ciąży jadłam jak szalona, potrafiłam o 24 iść po plaster szynki bo tak mnie ssało. Teraz staram się utrzymać tą wagę, aby z Wami wyrównać.
Tak się zastanawiałam, w ogóle nie wymiotowałam i mój mąż stwierdził, że to może przez to, że 5 lat paliłam papierosy (nie palę od stycznia) podobno papierosy uodparniają mózg na uczucie mdłości. ZweryfikujcieCzy któraś z Was paliła a i tak wymiotowała?
Co do mnie, to powiedzieliśmy nielicznym. W sumie oprócz rodziców i rodzeństwa wie 6 znajomych i tyle. Milczę do prenatalek.Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
1 cs ---> i jest!
-
Lofewicz,
Też ani razu nie wymiotowałam. Nawet nudności nie mam.
MartaBS,
Ginekolog ma jakieś problemy zdrowotne, będzie nieobecny co najmniej 3 miesiące.
Na NFZ ciężko się do kogoś dostać, chyba że za miesiąc/półtora.
Co do informacji o ciąży, wie rodzina, najbliżsi przyjaciele, bo i w pracy wszyscy (ponad 100 osób, plotki szybko się rozchodzą, zwłaszcza, że jestem nieobecna). -
pajeczka wrote:Lofewicz,
Też ani razu nie wymiotowałam. Nawet nudności nie mam.
MartaBS,
Ginekolog ma jakieś problemy zdrowotne, będzie nieobecny co najmniej 3 miesiące.
Na NFZ ciężko się do kogoś dostać, chyba że za miesiąc/półtora.
Co do informacji o ciąży, wie rodzina, najbliżsi przyjaciele, bo i w pracy wszyscy (ponad 100 osób, plotki szybko się rozchodzą, zwłaszcza, że jestem nieobecna).
A paliłaś kiedyś papierosy?Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
1 cs ---> i jest!
-
Lofewicz nigdy papierosa nie miałam w ustach, to moja 6 ciąża i w ani jednej nawet mdłości nie miałam
wogole nie czuje ze jestem w ciazy...dla psychiki baaardzo źle, bo ciagle myśle ze ciaza obumarła a juz 3 razy to przechodziłam w 10 tygodniu...
o ciąży nie wie nikt, tylko mążnarazie nam z tym dobrze
zobaczymy jak dlugo bedziemy milczeć...