Listopadowe mamuśki 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Megi777, kochana, nie miałam na celu Cię obrazić!
To była ogólna uwaga na temat bzdur na forach, sama wiesz jak jest
Myślę, że miałaś silną odpowiedź immunologiczną po przebyciu. Nie ma się czym martwić, aczkolwiek szczerze to rozumiem zmartwienie... Ja w ciąży straciłam rozum i martwię o mnóstwo rzeczy. I to, że mam wiedzę medyczną zupełnie mi w tym nie przeszkadzaUsunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
1 cs ---> i jest!
-
Lofewicz wrote:Megi777, kochana, nie miałam na celu Cię obrazić!
To była ogólna uwaga na temat bzdur na forach, sama wiesz jak jest
Myślę, że miałaś silną odpowiedź immunologiczną po przebyciu. Nie ma się czym martwić, aczkolwiek szczerze to rozumiem zmartwienie... Ja w ciąży straciłam rozum i martwię o mnóstwo rzeczy. I to, że mam wiedzę medyczną zupełnie mi w tym nie przeszkadzapo prostu wyjaśniam skąd moje zaniepokojenie. I doskonale znam to, że rozum podpowiada Ci co innego niż serce. Nie raz już nie miałam powodu się martwić, ale zasiane ziarno niepewności sprawia że zachowuje się irracjonalnie. Ale co tam, pierwsza ciąża ma swoje prawa!!!
-
Megi777 wrote:Ależ nie obrażam się w żadnym razie i tak tego nie odebrałam
po prostu wyjaśniam skąd moje zaniepokojenie. I doskonale znam to, że rozum podpowiada Ci co innego niż serce. Nie raz już nie miałam powodu się martwić, ale zasiane ziarno niepewności sprawia że zachowuje się irracjonalnie. Ale co tam, pierwsza ciąża ma swoje prawa!!!
Haha!ostatnio się martwiłam wynikami PAPPA, bo dostałam w łapę, ale bez przeliczenia na MoM tylko w iU/ml i "na oko" wydawały mi się za wysokie. Pół internetu przegrzebałam (angielskie strony medyczne), zanim się uspokoiłam i dotarło do mnie, że to w tych jednostkach jest nie do interpretacji.
Swoją drogą, uważam, że pacjentka nie powinna dostawać takich wyników do ręki, dopiero po konsultacji... Pierwsza ciąża, oczywiścieUsunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
1 cs ---> i jest!
-
Megi777 wrote:Wszystko fajnie tylko moje przeciwciała igg są na poziomie 1660,stąd moje zapytanie. Tak wysoki poziom przeciwciał jest zwykle przy IgM dodatnich, albo po niedawnym kontakcie znów z toksoplazmoza. Bo owszem i IgG na cytomegalie i na różyczkę miałam, ale na poziomie 60-70. I wiem, że w przypadku różyczki jest to z powodu szczepienia. Także mechanizm powstawania przeciwciał znam i rozumiem, sama jestem lekarzem weterynarii. Bardziej myślałam o tym pod kątem błędu laboratoryjnego. Po prostu pytając po znajomych nie znam nikogo kto miał aż tak wysokie IgG. W każdym razie dzięki za odpowiedź. Daleka jestem od wierzenia w każdą bzdurę wyczytaną w internecie. Swoją drogą moja siostra ma od 11 lat IgM dodatnie na toksoplazmozę, co lekarze tłumacza silną odpowiedzią immunologiczną, także takie rzeczy też się zdarzają
Ja miałam igg toxoplazmozy 1356 igm 0,406 - jeśli masz kontakt ze zwierzętami to często wysoka reaktywność się utrzymuje długo - ze względu na stałą ekspozycję na patogen - jeśli igm masz niskie to znaczy że nie masz formy aktywnej - tylko duuuużo przeciwciałDziewczyny są z nami! 30.10.2018 -
No to się porobiło...jesteśmy po prenatalnych i jesteśmy w szoku!! Będą bliźniaki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 22:26
Lofewicz, Jastin76, karmelowaaa, bacha8709, plemniczka, Angel1982, Papierówka, kasiulka1082, Millvaa, Kitkat lubią tę wiadomość
-
magdzi wrote:No to się porobiło...jesteśmy po prenatalnych i jesteśmy w szoku!! Będą bliźniaki
Nie wiedziałam, że to w ogóle możliwe, jak on się schował?!
Gratuluję!magdzi lubi tę wiadomość
Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
1 cs ---> i jest!
-
Ucięło poprzedni wpis
Lekarka, która robiła usg nie chciała mi uwierzyć, że mój ginekolog trzy tygodnie temu nie stwierdził ciąży bliźniaczej. I chyba zmieniam lekarza. Dzieci wszystko mają na miejscu, serca biją jak dzwony, przezierności i kości nosowe OK. Mają prawie po 6cm. Są młodsze niż z OM. Na płeć dzisiaj było za wcześnie. Grunt, że dało się zmierzyć to co najważniejsze
bacha8709, Angel1982 lubią tę wiadomość
-
Lofewicz wrote:Haha!
ostatnio się martwiłam wynikami PAPPA, bo dostałam w łapę, ale bez przeliczenia na MoM tylko w iU/ml i "na oko" wydawały mi się za wysokie. Pół internetu przegrzebałam (angielskie strony medyczne), zanim się uspokoiłam i dotarło do mnie, że to w tych jednostkach jest nie do interpretacji.
Swoją drogą, uważam, że pacjentka nie powinna dostawać takich wyników do ręki, dopiero po konsultacji... Pierwsza ciąża, oczywiście
Magdzi, podwójne gratulacje!!!magdzi lubi tę wiadomość
-
Kiedyś faktycznie pisałam, że nie będę robić Pappa, bo doszłam do wniosku, że wiek mam niski (25 lat), stwierdziłam, że jak usg prenatalne będzie ok, to nie będę robić. Zwłaszcza, że chyba nie dałabym rady podjąć decyzji ani o amniopunkcji ani o terminacji ciąży.
Ale mój lekarz praktykuje w ten sposób, że zawsze robi razem usg + test podwójny (wolna beta, białko pappa i AFP).
Konsultacji nie było i nie będzie, lekarz wrzuca wyniki w program Fetal Medicin Foundation, można podejść i sprawdzić sobie na recepcji co tam wyszło. Jak wyszło źle to dzwonią do pacjentki.
Przeliczenia jeszcze nie widziałam, pójdę w poniedziałek bo raczej jeszcze nie ma, ale udało mi się przywołać samą siebie do porządkuWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 23:05
Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
1 cs ---> i jest!
-
Na ostatnim badaniu (dowcipne) maluch miał 2,5 cm więc wydaje mi się, że powinno być drugiego widać. Tak wczoraj mówiła lekarka, która robiła mi prenatalne. Jestem pierwszym przypadkiem w jej karierze kiedy tak późno okazało się, że jednak ciąża bliźniacza. Nawet mieliśmy w związku z tym "promocję", bo USG prenatalne bliźniąt jest sporo droższe niż ciąża pojedyncza, a zapłaciliśmy jak za jedno...hahaha...Ciąża dwuowodniowa, dwukosmówkowa - więc to ta najlepsza opcja z czego się cieszę
bacha8709, Angel1982, Jastin76 lubią tę wiadomość
-
Magdzi A to super. Najlepsza opcja! To jakiś konowal A nie lekarz że nie zauważył.
najlepszy gratis jaki mógł Wam się trafić. Ja donosilam do 38tc więc trzymam kciuki aby i Wam się udało!
Ja czekam do przyszłego tygodnia na wynik testów genetycznych i dopiero (jesli bedzie mi dane) zacznę się cieszyć moim drugim zestawem.
-
magdzi wrote:Ucięło poprzedni wpis
Lekarka, która robiła usg nie chciała mi uwierzyć, że mój ginekolog trzy tygodnie temu nie stwierdził ciąży bliźniaczej. I chyba zmieniam lekarza. Dzieci wszystko mają na miejscu, serca biją jak dzwony, przezierności i kości nosowe OK. Mają prawie po 6cm. Są młodsze niż z OM. Na płeć dzisiaj było za wcześnie. Grunt, że dało się zmierzyć to co najważniejsze
rozważasz zmianę lekarza ? hmm jak to możliwe że nie zauważył drugiego dzieciaczka ??
najważniejsze aby dzieci teraz rosły zdrowo -
No to na tym forum się porobiło, więcej ciąż mnogich niż pojedyńczych;) to może jeszcze jedne trojaczki bo czuję się osamotniona? A jak wasze brzuszki? Mój zaczyna się robić ciążowy bo wcześniej jakbym wzdęcie miała;p zaczynam się też zastanawiać czy te moje krwawienia nie są przypadkiem przez szybkie rozciaganie się macicy. A i jeszcze jedno czy wy też tak szybko łapiecie zadyszkę? Ostatnio mało się ruszam przez tego krwiaka ale dzisiaj wracałam pieszo od dentysty i myślałam że oddechu nie złapie. Po powrocie do domu czułam się jakbym biegła całą droge.