WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka0887 to chociaż tyle dobrego. Generalnie pytałam bo wielu lekarzy zakłada właśnie profilaktycznie nawet bez żadnych problemów po prostu po wcześniejszym porodzie predwczwsnym. U mnie temat się na szczęście w ogóle nie pojawił no prócz luteiny. Ale dla mnie jeszcze ze 2 miesiące chociaż te 8-9 tyg i niech się dzieje co chce. Trudno. Nie mam na to zbytniego wpływu, nie przewidze co się stanie. Jak sytuacja by się powtórzyła z porodem to po prostu uznam że to obciążenie genetyczne. Sporo u mnie wcześniaków w rodzinie więc to bardzo prawdopodobne.

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny oby wszystko było okej :) Nie stresujcie się czasem na zapas..

A tak z innej beczki mam do was pytanie, bo wiem że wiele z was w tym roku na urlopie było lub będzie nad morzem :)
    Pytanie brzmi: jaki strój kąpielowy miałyście że sobą?
    Temat jest dla mnie o tyle ciekawy że co osobą to opinia i nie wiem kogo słuchać.. Mój stary strój kąpielowy niestety jest do wymiany bo mi w biodra i biust poszło haha Majtki się wpijają jak szalone dlatego mówię im nie... Pytałam mojej mamy jak to z tym strojem jest to mówiła mi że jednoczęściowy najlepszy.. Tylko że ja jednoczęściowego nigdy więcej nie założę, bo nie cierpię takiego typu strojów. Z tego co kiedyś wyczaiłam sama na plaży to jest jeszcze kombinacja dwuczęściowy plus pareo (chyba tak się to nazywa xd)

Sama nie wiem co myśleć i jaki strój kupić bo z jednej strony okej jednoczęściowy to chyba opcja najbezpieczniejsza, ale z drugiej strony dwuczęściowy strój kupię i wynoszę a jednoczęściowy nie.

Jakie wy miałyście ze sobą stroje? Jedno czy dwuczęściowe? :D
    Wakacje w poniedziałek A ja bez stroju.. :O Dodam tylko (chociaz nie wiem czy robi to różnicę) że brzuszek mam naprawdę malutki tylko te biodra i biust xd

atdcpx9ir8g8hg1a.png

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmelowaaa. Ja mam jedno. Też nigdy więcej go nie założę więc kupiłam zwykły, tani z Lidla. :p ale ogólnie żaden strój nie chroni brzucha. Nie ważne czy będzie jedno czy dwu częściowy tak czy siak nie powinno się wylegiwac za długo na słońcu.

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do tej pory mialam dwuczesciowy. Teraz juz na plaze nie bede jezdzic ale bym nic nie kupowala bo mam dobry.najwyzej mozna przewiazac sie chusta albo zalozyc koszulke. Ja bralam parasol i lezalam pod parasolem ciagle

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strój kup taki żeby się w nim dobrze czuć ;) na słońcu i tak się nie powinno przesiadywać w ciąży, więc ja miałam dwuczęściowy ale i tak większość czasu spędzałam w zwiewnych sukienkach :)

zimowa stokrotka lubi tę wiadomość

• karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie mam zamiaru na słońcu leżakować :) Chyba jednak zdecyduję się na zakup dwuczesciowego bo taki chociaż jeszcze kiedyś założę (chyba że moje rozmiary wrócę do normy haha) :D W parasol mam zamiar zainwestować, bo na plaży znaleźć miejsca bez słońca raczej się nie da..

Dziękuję za rady dziewczyny, jesteście niezastąpione :)

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmelowaaa my właśnie kończymy wczasowanie:) a strój miałam dwuczęściowy, brzuszek smarowalam filtrem 50. Do wody wchodziłam w samym stroju, a na plaży większość czasu pareo byłam przewiązana żeby jak najmniej wystawiać brzuszek na słońce :) zaopatrz się tylko w duże ilości wody do picia w trakcie plażowania ;)

karmelowaaa lubi tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odebralam wyniki krzywej cukrowej
    Na czczo 87
    Po 1h 182
    Po 2h 141
    Czy to jest cukrzyca ciazowa? Wynik po 2h jest lekko ponad norme ale po godzinie to jestem w szoku.
    Ja ostatnio mierzylam cukier glukometrem i mialam po 2h od zjedzenia ciasta i kawy chyba 98. A tu dzis taka masakra

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • karnataka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka A dzwoniłaś do swojego lekarza? Bo mój mi kazał powtórzyć.

Ja znowu się boje bo mi coś często brzuch staje. Dziś od rana do południa krzyż, taki tępy ból. Minęło. Ale te twardnienia jak za często to aż zaczynam patrzeć na zegarek. Nie chce na siłę szukać problemów bo szpital dla mnie to najgorsze co może być bo nie mam z kim dzieci zostawić :(

klz9vcqgx7pu7ljh.png

lprkanli3j97xzk0.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwonilam, ale nie odbiera... Tez sie zastanawiam czy nie powtorzyc
    A jakie mialas wyniki ze kazal powtorzyc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2018, 16:12

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Red Head Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do stroju to ja mam cały czas ten sam 2częściowy, jak byłam na słońcu to wlasnie kupilam chustę i zakrywałam brzuch. Ogólnie to góra od stroju jest ok ale dół mam mocno wycięte brazyliany;p i jak na początku jeszcze tak chodziłam to teraz tylko góra a na dole spodenki bo brzuch mam ogromny i majtki się zsowają z przodu xD ogólnie to w tym roku ani razu nie weszłam do morza czy basenu, najpierw miał te plamienia a później jakoś bałam się bakterii

mhsvqtkfflrf4775.png
  • karnataka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 82, 148, 155. Kazał mi powtórzyć w przyszłym tyg. Póki co mam zakaz na słodkie i owoce. Zobaczymy z jakim efektem.

klz9vcqgx7pu7ljh.png

lprkanli3j97xzk0.png
  • Red Head Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 78, 104, 108 i właśnie piekę ciasto ze śliwkami xD

natalka0887 lubi tę wiadomość

mhsvqtkfflrf4775.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Red Head wrote:
    Ja miałam 78, 104, 108 i właśnie piekę ciasto ze śliwkami xD

Ja wracam jutro z wczasów i już mam plan, że będę piekła murzynka, bo chyba z 3 tygodnie za mną "chodzi" :D

Red Head lubi tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Na czczo 87
    Po 1h 182
    Po 2h 141
    Czy to jest cukrzyca ciazowa? Wynik po 2h jest lekko ponad norme ale po godzinie to jestem w szoku.
    Ja ostatnio mierzylam cukier glukometrem i mialam po 2h od zjedzenia ciasta i kawy chyba 98. A tu dzis taka masakra

Nie wiem jak u Ciebie w labie, ale ja oprócz normalnych norm miałam też podane normy dla kobiet w ciąży, które wynosiły: na czczo <92, po 1h <180, po 2h <152. Po godzinie masz delikatnie podwyższony wynik, ale po 2 h już ładnie spada, więc nie jest najgorzej. Lekarz pewnie ci da skierowanie do diabetologa, siostra przy podobnych wynikach miała tylko zaleconą dietę i obyło się bez insuliny :)

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 05:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Na czczo 87
    Po 1h 182
    Po 2h 141
    Tak, to pewnie cukrzyca. (Ja też miałam przekroczenie jednego wyniku o kilka jednostek i również stwierdzono cukrzycę) przy takich wynikach pewnie dostaniesz na początek glukometr i zalecenia diety :) cukier najbardziej zaczyna świrować po 30tc (tak było u mnie) ale im wcześniej zaczniesz tym szybciej ten cukier okiełznasz. Nie taki diabeł straszny a nawet cukrzyca ma swoje plusy (bo jesz bardzo zdrowo i świadomie i nie przytyjesz za wiele lub nawet schudniesz). Trzymam kciuki żeby obyło się bez insuliny :) wejdź sobie na początek na https://www.slodkiemamy.edu.pl
    Masz tam podstawowe informacje i przykładowe jadłospisy, jak dostaniesz glukometr to i tak zmodyfikujesz sobie pod to co tobie służy. I nie czytaj w internecie czym grozi cukrzyca ciążowa itp, nie warto, szkoda nerwów ;) jak będziesz cukru pilnować to wszystko będzie super

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2018, 05:01

natalka0887 lubi tę wiadomość

• Lolipop Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 05:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie zaglądałam tu wiekiiii

Ja jestem w 29tyg i Mam big chłopaka w srodku!1550g wyszło z usg
    Takze skierowali Mnie na badanie cukru LOL

Brzuch jak u Redhead z figurą taka sama oO oO

Już przestałam pracować .. nawet juz rzadko kiedy idę na spacer bo wrócić nie mogę tak mnie wszystko ciągnie i boli eh
    Wczoraj wybraliśmy się do jednego sklepu to ledwo obeszlam co chcialam oO ta 3 ciąża to nieźle mi daje popalić oO a byłam taka wysportowana!!!!

No nic

I ktoś pisał o twardnieniaCH..też je mam ..jest dzień że skurcze pół dnia a są dni że raptem jeden

I spać nie mogę ..... Ale już wracam do lozka

Pozytywny test z 3 bobo 11 dpo -25 luty 2018r.
    syn 2006❤️, córeczka 2010❤️,syn 2018❤️
    6f7dde92892e2ec43e959361faadd90e.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki kroppa za info, juz nie jestem taka przerazona i wlasnie sobie mysle ze moze nie bede tak tyc, tymbardziej ze ja lezaca teraz jestem. Tylko jak nie zjesc ciasteczka jak ja uwielbiam slodycze? Hehe
    Wizte u gina mam dopiero za tydzien wiec poczekam zey mi dal skierowanie bo musze miec do diabetologa co nie? Wszedzie chodze prywatnie to tu prztnajmniej pojde na nfz
    A w czwartek sobie powtorze mimo wszystko ta krzywa, zobacze jaki wynik. A juz teraz postaram sie zachowac jakas diete, na tyle na ile mi sie bedzie wydawac. Wiwc zero cukru, slodkich jogurtow, serkow itp. Najwyzej zalatwie sobie glukometr i sama dla siebie sprawdze jak wyglada ten cukier

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Red Head Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolipop to ja mam tak samo byłam w sklepie i i zaraz już chciałam wracać. Chłop wielki;) ja myślę że moi to po ok 1kg teraz ważą.
    W ogóle żylaki mi wychodzą coraz bardziej:( i nogi czesciej puchną więc przez nie czuję się źle. No ale ten brzuch przecież na wszystko tam naciska.

mhsvqtkfflrf4775.png

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887. Lepiej weź skierowanie od internisty :p u mnie od lekarza prywatnego nie przyjmują skierowań żeby korzystać z NFZ. No i większość lekarzy takowych nie wystawia nawet. Dlatego ja zawsze szłam do rodzinnego po skierowanie do specjalisty.

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
‹‹ 312 313 314 315 316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ