WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 raczej powtórne obciążenie glukozą powinnaś skonsultować z lekarzem, a nie robić na własną rękę :)

.kropka. lubi tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • piorunem Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmelowaaa wrote:
    Dziewczyny oby wszystko było okej :) Nie stresujcie się czasem na zapas..

A tak z innej beczki mam do was pytanie, bo wiem że wiele z was w tym roku na urlopie było lub będzie nad morzem :)
    Pytanie brzmi: jaki strój kąpielowy miałyście że sobą?
    Temat jest dla mnie o tyle ciekawy że co osobą to opinia i nie wiem kogo słuchać.. Mój stary strój kąpielowy niestety jest do wymiany bo mi w biodra i biust poszło haha Majtki się wpijają jak szalone dlatego mówię im nie... Pytałam mojej mamy jak to z tym strojem jest to mówiła mi że jednoczęściowy najlepszy.. Tylko że ja jednoczęściowego nigdy więcej nie założę, bo nie cierpię takiego typu strojów. Z tego co kiedyś wyczaiłam sama na plaży to jest jeszcze kombinacja dwuczęściowy plus pareo (chyba tak się to nazywa xd)

Sama nie wiem co myśleć i jaki strój kupić bo z jednej strony okej jednoczęściowy to chyba opcja najbezpieczniejsza, ale z drugiej strony dwuczęściowy strój kupię i wynoszę a jednoczęściowy nie.

Jakie wy miałyście ze sobą stroje? Jedno czy dwuczęściowe? :D
    Wakacje w poniedziałek A ja bez stroju.. :O Dodam tylko (chociaz nie wiem czy robi to różnicę) że brzuszek mam naprawdę malutki tylko te biodra i biust xd

Ja w lipcu byłam nad morzem - kupiłam w calzedoni zwykły, dwuczęściowy i byłam bardzo zadowolona. Obecnie urlopuję się na Chorwacji i mam ten strój. Brzucha za wielkiego nie mam, i tak w sumie większość czasu siedzę w cieniu, bo ja z tych co nie lubią się opalać. Nie używam żadnych chustek itp. Nawet jak idę np. po lody to normalnie w stroju i klapkach ;p

karmelowaaa lubi tę wiadomość

f2w3vfxmnwy34lhx.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zimowa stokrotka u mnie to samo lekarz na wizycie prywatnej nie wystawi mi skierowania do specjalistów na NFZ :/ wtedy też muszę się ratować wizytą u internisty ;) na szczęście mój lekarz jest w porządku i nie ma problemu z wypisanie skierowania :)

zimowa stokrotka lubi tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • Red Head Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze wam że możecie gdzieś dalej pojechać, mi od początku zabraniają lekarze oddalać się i podróżować:( mój mąż już od poniedziałku będzie na miejscu i chcieliśmy gdzieś chociaż na trochę pojechać ale teraz to ja się boje oddalać bo wszędzie gdzie nie pójdę to się męczę:( albo jestem ciężarem dla innych. No i to już bedzie skończony 28tc a przy moich trojakach od 28tc zazwyczaj dziewczyny już mają swój odpoczynek w szpitalu.. strasznie mnie to dołuje bo prawie całe te piękne wakacje przesiedziałam w domu a jak gdzieś jechałam nawet na dzień to bardzo się męczyłam;/

mhsvqtkfflrf4775.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Red Head ja pewnie na wizycie w przyszłym tygodniu dostane opieprz od mojego gina, bo co prawda pozwolił mi jechać ale kazał się dużo oszczędzać. Ale jak taka ładna pogoda była to głównie spacerowalismy z mężem, bo na plaży za długo tez nie chciałam się wylegiwać :) i tak codziennie praktycznie sobie przechadzki robiliśmy conajmniej 5 km i po tym całym tygodniu juz czuje zmęczenie i brzuch mi się zaczął sporadycznie napinać :/ do tego tez mi żylak wyszedł na lewej nodze :/ nie mówiąc o fioletowych żyłkach na brzuchu i piersiach :/

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • Red Head Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie już dla siebie wyprawkę do szpitala? Gdzie kupić koszule żeby łatwo ściągać pokarm i wygodne staniki do karmienia? Zaczęłam pakować torbe do szpitala żeby już być spokojna. Narazie jakoś ciągle o tym myślę bo dziewczyny trojaczkowe czesto są wcześniej już w szpitalu i tak jak się niemartwie że dzieciom dokupie rzeczy po porodzie to przecież dla siebie musze mieć wszystko najlepiej już.

mhsvqtkfflrf4775.png
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedHead ja nie mam nic, ale na szkołę rodzenia ostatnio był wspominany ten temat i jedyne co zapamiętałam to to że w Rossmannie mają najlepsze i najwygodniejsze majtki jednorazowe, ale nigdy nie rodziłam więc nie wiem czy to prawda :D Ale wspominali to piszę :)

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja koszule zamawiałam na allegro, nie polecam takich z dwoma rozpieciami na guziki po bokach, bo ciągle się same rozpinają i cycki wiecznie na wierzchu :P albo z jednym rozpięciem na guziki albo z dwoma na napy :) 3 szt wystarczyły (jedna na porodówkę, dwie w torbie). Tą z porodówki mąż zabrał od razu do prania (nie była jakoś specjalnie brudna) i później mi przywiózł na przebranie

Majtki siatkowe zamawiałam przy okazji zakupow w aptece Gemini, akuku i jak to gacie z siatki, są ok :P 2 sztuki wystarczą, można przeprać ręcznie i za chwilę są już suche

do tego ostatnio miałam dwie paczki tych dużych podpasek (podkłady poporodowe) na po wyjściu ze szpitala (szpital dawał swoje podkłady, więc nie trzeba było pakować) a później już zwykle podpaski te dłuższe "nocne" i wystarczyło :)

Do tego klapki, ręcznik... Coś jeszcze trzeba do tego szpitala? Już nawet nie pamiętam :D

• karnataka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja proponuję zrobić listę ;) na pewno woda. Jedna mała butelka z dziubkiem i z jedna duża żeby sobie przelać. Jakieś słodkości coby z sił nie opasc. Jakieś herbatniki czy coś co się nie popsuje. A z ciuchów, zawsze idę od dołu, klapki, skarpety (po cc jest zimno w nogi przynajmniej mi :) ), majtek ja brałam więcej nawet z 6szt bo po cc to raczej 2 szt niewiele pomogą, podpaski nocne, podkłady (niby jest szpitalna cerata ale ja czułam się bardziej komfortowo że swoja), biustonosz, a pizam miałam 2. No i takie kosmetyczne sprawy ale ja proponuję przelać do małych buteleczek, chusteczki nawilżane. I proponuję listę tak na ostatni gwizdek typu ładowarka do telefonu, szczoteczka, ja miałam komplet sztućców i kubek, ręcznik. W sumie na necie sporo jest blogów i ktoś pisze co potrzeba. Z reguły wszystko się powtarza. Najlepiej brać jednorazowki żeby potem w szpitalu wyrzucić i tych bakterii nie brać ze sobą do domu.

klz9vcqgx7pu7ljh.png

lprkanli3j97xzk0.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koszule na krótki rękaw rozpinane na środku kupiłam w Eleclerc ostatnio. Biustonosze do karmienia w Lidlu kupiłam, bo akurat były, ale też w h&m widziałam. Majtki siateczkowe wielorazowe z firmy Horizon na stronie apteki Gemini, tam też kupiłam podkłady do przewijania, większe podkłady do siebie na łóżko, podpaski poporodowe Bella Mama. Mam zestaw plastikowych pojemniczkow żeby sobie potrzebne kosmetyki przelać w małe opakowania. Na szkole rodzenia mówili nam, że tantum rosa jest podobno dobra do przemywania krocza po porodzie, wiec chyba tez zakupię :)

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • Red Head Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, byłam na ginekologi przez tydzień to mniej wiecej wiem co brać tylko po cc właśnie nie wiedziałam. Podkłady i majtki poporodowe mam, właśnie zamówiłam koszule i staniki zobaczymy co przyjdzie xD

mhsvqtkfflrf4775.png
  • karnataka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po cc to niewiele więcej. Tyle że ruszać się nie można więc dlatego butelka z dziubkiem A pić się chce tragicznie. No i te majtki siateczkowe.
    Mi się też przydały wkładki do piersi Bo ja od samego początku kpi, a do tego lanolina na brodawki

klz9vcqgx7pu7ljh.png

lprkanli3j97xzk0.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimowa stokrotka moj lekarz przyjmuje tez w przychodni na nfz. Jak trzeba to wtedy tam ide bez kolejki i mi wypisuje skierowanie np na wyniki ;-)
    A do diabetologa konieczne jest skierowanie bo ktos mi mowil ze bez, ale mi sie nie chce wierzyc bo teraz wszedzie trzeba miec skierowanie.

A diabetolog od ciezarnych jest inny niz normalnie jak sie ma cukrzyce. Kolezanka miala cukrzyce ciazowa w 2 ciazach i musiala jezdzic 100km bo u nas nik nie chcial jej prowadzic.

Ann1109 dlaczego myslisz ze nie powinnam robic na wlasna reke drugi raz krzywej. Myslisz ze to za duze obciazrnie?

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak wy ale ja bardzo chwalilam sobie nakladki silikonowe do karmienia. W sumie to musialam bo maly nie umial zlapac sutka. Dopiero po 2 msc odstawilam te nakladki, ale dzieki temu uniknelam pekania i kaleczenia brodawek

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 zanim zaszłam w ciążę miałam to badanie robione przy diagnostyce tarczycy i lekarz mi mówił, że nie częściej niż raz na pół roku się to badanie wykonuje ze względu właśnie na duże obciążenie trzustki. Tym bardziej w ciąży byłabym ostrożna i skonsultowała najpierw wynik z lekarzem i zobaczyła co on powie :)
    A po odstawieniu tych nakładek nie było problemu z karmieniem, dziecko normalnie chciało ssać piers? Też się zastanawiam nad tymi nakładkami, bo już teraz mam strasznie wrażliwe i bolesne sutki, co dopiero będzie przy karmieniu :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 10:55

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziewczyny wróciły mdłości :/ czuję się jak na początku ciąży :/ do tego ta zgaga...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 10:53

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • yaminka Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann - a ja myślałam, że ze mną coś nie tak -tak jak na początku ciąży mi nic nie było tak teraz mam trochę mdłości - nie mocne i tylko rano, ale śniadania nie dam rady zjeść. Muszę odczekać nieco bo jak zjem normalnie to żołądek staje dęba.
    Myślałam już,że to kwestia ułożenia dzieci, że gdzieś naciska na żołądek, ale sama nie wiem. W trakcie posiłku też muszę robić sobie przerwy, bo nie nestem w stanie zjeść całego na raz - muszę dzielić sobie na porcje, albo medytować nad talerzem 2 godziny.
    Ogólnie zaliczam dramatyczny spadek formy,bo mogę jedynie leżeć, jak wstaję to kilka kroków i brzuch mi się stawia okropnie :/

Dziewczyny są z nami! 30.10.2018 :)gg64l6d850o2zp3w.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann1109 wrote:
    natalka0887 zanim zaszłam w ciążę miałam to badanie robione przy diagnostyce tarczycy i lekarz mi mówił, że nie częściej niż raz na pół roku się to badanie wykonuje ze względu właśnie na duże obciążenie trzustki. Tym bardziej w ciąży byłabym ostrożna i skonsultowała najpierw wynik z lekarzem i zobaczyła co on powie :)
    A po odstawieniu tych nakładek nie było problemu z karmieniem, dziecko normalnie chciało ssać piers? Też się zastanawiam nad tymi nakładkami, bo już teraz mam strasznie wrażliwe i bolesne sutki, co dopiero będzie przy karmieniu :/
    Dzieki za info, ale tak mysle ze jak zwymiotujesz to musisz powtorzyc badanie.

Moj maly bez problemu przerzucil sie na ssanie bez nakladek. Poprostu pewnego dnia nue chcial wziac do buzi. Ale on tez byl dokarmiany przez 3msc butla bo sie nie najadal i tez z dnia na dzien odrzucil mm. Smoczka nigdy nie uzywal.
    Rzadko sie zdarza ze dziecko, ktore zasmakuje butli potem ja odrzuca. Czesciej jest na odwrot bo z butli latwiej sie ssie

ann1109 lubi tę wiadomość

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yaminka na chwilę obecną jem 6 posiłków dziennie, bo też mi się wszystko podnosi w żołądku i tylko trochę podziubie coś do jedzenia i przerwa :/ za to bardzo mi się chce pić, wody potrafię 3 litry dziennie wypić. Mąż się śmieje, że będzie mi te 5 litrowe baniaki kupował :) mi też teraz brzuch zaczął ciążyć jak dłużej pochodzę :/ a u Ciebie to podwójny ciężar więc mogę się tylko domyślać jak Tobie musi być ciężko :)

natalka0887 jeśli nie udało się wykonać krzywej cukrowej z powodu wymiotów to niestety w takim wypadku wynik trzeba powtarzać :/ koleżanka trzy podejścia miała i za 3 udało się tylko po 1 h pobrać i później znów się pozwracala i lekarz już kazał dać sobie spokój z robieniem krzywej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2018, 21:56

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Cb 12.2019
  • yaminka Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile kocyków macie na dziecko? Dwa starczą?(planuje na początek zaplatać dziewczyny w rożki z tych kocyków,a potem będą robiły za pościel dopóki nie podrosną) czy lepiej dokupić prajmniej jeden do wózka? No i czy lepeij taki grubszy zimowy czy 'całoroczny'?

Dziewczyny są z nami! 30.10.2018 :)gg64l6d850o2zp3w.png
‹‹ 313 314 315 316 317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ