X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • RedRose Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak można jeść wszystko tylko podobno majonezu domowego nie bo jest z surowych żółtek- to wyczytałam u mamy ginekolog i polecam zajrzeć na jej bloga i artykuł o potrawach wigilijnych.

Kochane wesołych i przespanych Świąt Wam życzę;)

Alicja81 lubi tę wiadomość

Jezu ufam Tobie
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane zdrowych i spokojnych Świąt, jak najmniej bolących brzuszków u naszych maluszków i jak najwięcej przespanych nocy :)

RedRose, KlaudiaRbn lubią tę wiadomość

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wam życzę żeby te wszystkie nasze maluchy, dzielnie znosiły kąpiele, żeby nie musiały męczyć się z kolkami, żeby robiły kupki, były dzielne i zdrowe, a także żeby jak najszybciej zaczęły przesypiać całe noce :*
    Dziewczyny, niech moc będzie z nami <3

RedRose, KlaudiaRbn, ann1109 lubią tę wiadomość

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • karnataka Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny A ja mam trzecią noc spokojna. Na nowo wprowadziłam bobotic ale daje 8 kropli od razu do buzi A nie do mleka. Skończyły się kolki po 2 dawkach! Dziewczyny spokojne nie krzyczą nie płaczą. Tak samo w dzień. Z racji że są wyspane to w dzień sobie gugaja do karuzeli. :)

Że świętami Bożego Narodzenia również życzę Wam jak najwięcej przespanych nocy, zdrowia bo dopiero przy dzieciach nabiera to większego znaczenia i radości z pociech :)

klz9vcqgx7pu7ljh.png

lprkanli3j97xzk0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 grudnia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karnataka Twoje dziewczyny już duże, może wyrosły z kolek (oby) :) u nas prawie 2 tyg podawania probiotyku i jest duża poprawa, brzuch już nie boli codziennie a nawet jak raz na kilka dni się zdarzy to trwa max 15-20 minut a nie jak wcześniej kilka godzin. Nie mam pojęcia czy synek wyrasta z kolek czy to ten probiotyk pomógł, ale ważne, że jest już znośnie :D teraz czekam aż wydłuży nocne przerwy między jedzeniem i będzie można się wyspać ;)
    Mąż dziś stwierdził że się wprowadza znowu do sypialni, hurra :D

• karnataka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, raczej nie. Dzisiaj rano znowu miały atak kolki więc jeszcze nie wyrosły. Poza tym był tydzień dramatu że zaczynały darcie około 24 A kończyły o 5. A z dnia na dzień jak podałam bobotic to minęło. Ale wcześniej dawałam do mleka i nie było takiego efektu. Teraz znowu dziewczyny tak śpią w nocy że nie idzie w ogóle jedzenie. I jak ostatni posiłek około 24 to później 4-5 i to tylko dlatego że je wybudzam. A wstać na randkę z laktatorem i tak muszę.

klz9vcqgx7pu7ljh.png

lprkanli3j97xzk0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nic tylko się cieszyć że coś działa :)

U nas katar na całego :/ wyciągamy wszystko katarkiem, ale w nocy to jest strasznie upierdliwe, bo hałas i płacz, dziecko rozbudzone... Wiecie może czy takiemu maluchowi można jakieś aerozole do nosa psikac które ten katar by na noc przyhamowały żeby mu się nos nie zatykał?

• karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka nam pediatra zaleciła w dzień wodę morską i ściągać, a na noc pojedyńcze psiknięcie w każdą dziurkę nosa Nasiviniem dla dzieci. To jest chyba Nasivin 0.01% czy jakoś tak się nazywa. W ulotce jest że może być stosowany od 3 miesiąca życia, ale we wcześniejszej ulotce było że można stosować po 1 miesiącu i nam pediatra powiedziała że najlepiej użyć go na noc. Jak sciagniesz wszystko z nosa, a dziecko dalej będzie ciężko oddychać to właśnie Nasivin powinien pomóc.

.kropka. lubi tę wiadomość

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, nasivin kupiony, odessane, psikniete i oby ta noc była lepsza niż poprzednia ;) pani w aptece powiedziała że przy 5kg spokojnie można psikać dwa razy dziennie. Podobno zmienili w ulotce z 1mc na 3 bo w unii europejskiej zmieniła się definicja noworodka (teraz noworodek jest do skończenia 3 mc)
    ---
    Melduję, że z tymi kroplami w nocy było trochę lepiej, niestety o 4 znowu odkurzacz musiał iść w ruch

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2018, 08:50

• Pełna_obaw_88 Koleżanka

Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do mamusiek, które dokarmiaja mm i stosują probiotyk :)
    Jak wyglądają kupki Waszych maluszków?
    Odkąd dokarmiamy Leonka mm (bebilon) dajemy probiotyk (biogaia) kupki maluszka wpadają w odcień zieleni...
    Jak więcej karmilam piersia to byly musztardowe, ale ostatnio więcej w diecie ma mm (mam za mało pokarmu). Leo ma 2 miesiące i robi teraz 2 kupki dziennie - martwi mnie tylko ten kolor... czasami też jest nieco rzadsza...

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jest wyłącznie na bebilonie pepti, dajemy probiotyk i kupy są żółto zielone (ale po tym mleku córka też robiła zielone kupy). Jak robi kupę bez problemu i bez płaczu to nie ma co się martwić. Probiotyki chyba nie wpływają na zieloną kupę

• Pełna_obaw_88 Koleżanka

Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. wrote:
    Mój jest wyłącznie na bebilonie pepti, dajemy probiotyk i kupy są żółto zielone (ale po tym mleku córka też robiła zielone kupy). Jak robi kupę bez problemu i bez płaczu to nie ma co się martwić. Probiotyki chyba nie wpływają na zieloną kupę

Bez problemu. Można powiedzieć, że codziennie są o podobnych porach. Kolek również nie ma. Ta kupka rano to jakaś petarda, ledwo pielucha ja ogarnia:p jest grudkowata i lekko rzadka, ta wieczorna delikatniejsza. Ale nic go nie boli, nawet po załatwieniu zaczyna się śmiać:)
    Oczywiście wspomnę o tym pediatrze przed szczepieniiem (wtedy mamy wizyte), ale rozumiem że nie muszę lecieć z tym do lekarza na gwałt:) wielkie dzięki!

.kropka. lubi tę wiadomość

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie wiem co z moja Pola jest nie tak. W świata było super. Jadła j
    I spala. Wczoraj wróciliśmy do domu. Wieczorem kółka i godzina płaczu. W nocy ok 3 wstała i do 5 oczy jak pięć złotych. Teraz to samo. Ani jeść ani spać. Na rękach jak przestanę bujać zaraz płacze. Jak uśnie to na chwilę i zaczynamy od nowa. No masakra jakas

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka ja ci powiem że mój Kostek ma podobnie.. Bez kolek co prawda, ale płacze strasznie jak ma zrobić kupke, a ta za noc w świecie nie chce wyjść.. Biedulek się pręży i co nie tylko.
    Oczy jak 5 zł ma od samego rana od 6 maksymalnie 7 rano.. Wieczorem u teściów do 24 nie chce spać, a później płacz bo on jest tak zmęczony że nie może zasnąć..

W ogóle ostatnio mamy problem z jedzeniem.
    Kostek w ciągu dnia je na raty. W nocy ci że porcje. Nie wiem dlaczego ale w nocy 120 ml mu wystarcza na 3 godziny, a w dzień tylko 2. Teraz zjadł 150 ml i minęły 2.5 h i on znów jest głodny. Obawiam się trochę że zjada za dużo I dziwne jest to że się jakby nie najada.. :/

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mamy problem z jedzeniem, ale w drugą stronę... Młody ma już ponad 5kg a zjada na raz nie całe 100ml mleka. Je co 2,5-3h i robi jedną przerwę wieczorem dłuższą (4h). Mam nadzieję że dobrze przybiera, bo dawno go nie ważyliśmy. Szczepienie mamy 8.01

Natalka mamy podobnie tylko mój na rękach też niezadowolony... On zaraz kończy 2mc a ja mam nadal straszną załamkę, zupełnie nie tego się spodziewałam :/ cały czas czuję się jak dziecko we mgle, czuję że nie potrafię się nim odpowiednio zająć. Jestem przez to strasznie nerwowa, nic mnie nie cieszy i nie wiem co mam z tym zrobić

• Red Head Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja ostatnio jakoś nie mam czasu na nic. W święta byliśmy u teściów i prababcie. Żeby wyjść z chłopakami to cała wyprawa, ale jacy wszyscy szczęśliwi;p jutro jedziemy na dwa dni nad może z treściami. Nie wiem jeszcze jak to będzie, nie mam siły się pakować bo chłopaki poszli spać dopiero o 3, znowu coś się im poprzestawiało a Polo to już w ogóle spał mi na rękach i o 6go odlożyłam. Antoś najwięcej guga i wszyscy już się uśmiechają;)

Zielone kupy mogą być od żelaza.

Co do jedzenia to przeszliśmy na Nan optipro plus hm-o i chłopcy bardzo dobrze się po nim czują. Ściągam mleko i dostają 2 posiłki mojego reszta to mm. Ale już chciałabym przestać bo mnie to męczy, jednak nie jest to takie proste.

mhsvqtkfflrf4775.png
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, tez nie mam czasu na nic. Małej coś się poprzestawialo i w dzień prawie nie śpi, może łącznie z 2 h snu w ciągu dnia. Mamy problemy z gazami, mała się prezy i puszcze śmierdzące bąki często przy tym płacząc, wybudzaja ją też ze snu. Kupy robi raz na 3-4 dni i tez jest płacz :/
    Dajemy sabsimplex, espumisan i probiotyk, przepajamy tez wodą.
    Do tego przyszedł kryzys laktacyjny i juz od 3 dni mleka jest jak na lekarstwo w cyckach :/ jak tak dalej pójdzie to na samo mm przejdziemy :/ może wtedy się te problemy brzuszkowe skończą.
    Macie jakieś pomysły jak można jeszcze dziecku pomóc w takich sytuacjach?

RedHead ja podaje nan optipro i tez się zastanawiam czy nie przejść na to plus hm-o. Zobaczymy co pediatra doradzi, bo jutro się wybieramy żeby cos doradziła na te problemy brzuszkowe.

.kropka. u nas córa tez teraz z jedzeniem na bakier jest :/ od 1,5 tygodnia zauważyłam, że je mniejsze ilości mleka. Co prawda przystawiam ją do piersi i później daję mm albo moje ściągnięte z butli, ale mleka z butli wypija ok.150-200 ml mniej w ciągu dnia niż do tej pory. Na karmienie zazwyczaj dostawała 120 ml, a teraz jak wypije 90 to jest wielkie święto. Zobaczymy jak z wagą będzie, bo 14 grudnia miała 5140 g. Teraz w piątek będziemy się szczepić na rota to zobaczymy ile waży.

A tak z bardziej pozytywnych informacji mała zaczęła już sobie na całego gugać :) wodzii wzrokiem za mną i za mężem i odwzajemnia uśmiechy :) coś pięknego :) musze jej bardziej pilnować, bo już dwa razy mi się przekreciła z brzucha na plecy.
    A jak Wasze pociechy się chowają? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 04:12

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann - nasz też miał ostatnio problemy z kupą.. 3 dni walczylismy.. Esputicon dajemy zamiast espumisanu (mniejsze ilości a i chyba lepiej dziala). Przepijamy wodą i herbata koperkowa do nas zawitała na stałe. Kupiłam taką w saszetkach do rozpuszczenia z hippa, bo zwykłej z saszetki Kostek nie tolerował. Teraz kupka jest codziennie (minimum jedna), do tego robimy jeszcze masaż brzuszka, rozgrzewamy go i oliwką smarujemy pupke, otwierając przy tym pośladki. Może dziwne, ale u nas wszystko razem działa cuda.. :)

My czekamy na wezwanie na szczepienie :D Szczepimy na wszystko plus dodatki haha
    Mały chowa się całkiem całkiem.. Uśmiecha się, ale jeszcze nie do końca świadomie. :) Coś tam czasem sobie powie haha Ale jak narazie dość rzadko. Rośnie jak na drożdżach i z dnia na dzień jest coraz cięższy xd
    Zaczęliśmy też "ćwiczyć" podnoszenie głowy w lezeniu na brzuszku i mały jest w tym zaskakująco dobry :O Tesciowa dzisiaj była w szoku jak zobaczyła to jak mały mocno i wysoko trzyma głowę. Normalnie podpiera się na lokciach i podnosi głowę razem z górną częścią klatki piersiowej. :O :D

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann na gazy nam sprawdzają się rurki windii (niby jednorazowe ale położna powiedziała że spokojnie można umyć i wyparzyć i używać wiele razy, przecież odbytnica i jelita nie są sterylne). Jak nie może się wypierdzieć i płacze to masujemy brzuch tak żeby te gazy zeszły jak najniżej i wtedy smarujemy rurkę i pupę oliwką, wkładamy rurkę i gazy ładnie odchodzą, często z kupą, więc przy okazji mamy problem kupy z głowy ;) przy córce nie wiedzieliśmy o tych rurkach niestety, podginalismy jej kolanka do brzucha, robiliśmy rowerek i też działało, ale nie było aż takich efektów

Nasz synek też się uśmiecha, całą gębą gdy nas widzi :) ale najwięcej śmieje się do swojej siostry. Rozbrajający jest :D guganie jeszcze mu nie wychodzi, układa czasami tak buzię jakby chciał coś powiedzieć ale nie wychodzi, czasami tylko jakieś "auu" ;)
    z podnoszeniem głowy to tak średnio, potrafi leżąc na brzuchu przełożyć głowę z jednej strony na drugą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 23:30

• Red Head Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 02:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dzieciaczki są na tym samym etapie;) Ann my dawaliśmy też to zwykłe optipro i strasznie się wiercili przy jedzeniu i bolały ich brzuchy. Odrazu po zmianie jak ręką odjął.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 02:38

mhsvqtkfflrf4775.png
‹‹ 411 412 413 414 415 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ