Listopadowe mamy 2023 🤰🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
@Leksia w pierwszej ciąży nie robiłam Nift. Pappa była wg lekarzy ok. ale też fakt że średnio się orientowałam wtedy że jest coś takiego jak Nifty🙈🫢
Teraz jak pytałam lekarki o Nifty, to jedna powiedziała że poczekajmy na wynik Pappy, a druga, że ona sama sobie robiła, ale decyzja należy do mnie.
Chciałabym zrobić, ale trochę mnie koszt przeraża, a mój mąż uważa że nie ma potrzeby robić tych badań🤷
Myślę że zrobię Nifty, ale ostateczna decyzja będzie pewnie po pappie. -
Z tego wszystkiego zapomniałam powiedzieć lekarzowi o bólu brzucha i tych plamieniach. Raz je ma raz nie ale tak jak pisałam wole nie podtrzymywać ciąży na siłę, wiem że to brzmi okropnie ale po moich przeżyciach nie chcę. Lekarz wczoraj jak zobaczył moją załamke to nawet nie pytał czy chcę usłyszeć bicie serca ale od razu widziałam jak dudni.
Ja nie robiłam dodatkowych badań. -
Witam nowe dziewczyny, oby ten wątek był dla Was szczęśliwy,zwłaszcza po tych dramatycznych przejścia j 🥹
Co do Nifty/Sanco to jestem na grupie o badaniach prenatalnych i widze,ze wychodzą również fałszywe wyniki lub jest zbyt niska frakcja płodowa do oceny ryzyka. Obecnie amniopunkcja to około 0,10% ryzyka poronienia,ale jednak jest najpewniejsza.Mam jednak nadzieje,ze nie będę musiała decydować w tym temacie.Mon1998 lubi tę wiadomość
2015/2016 - 2x cb, 1x cp
Nasze czwarte szczęście:)))
14.03- ⏸
15.03- beta 53,09 prog- 26,81
17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
27.04- 3,5 cm dzidziola:))
16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
15.09- malutka ma 1100 g:)
10.11- Marysia na świecie:)
"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."
-
Wysłało mi się podwójnie:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2023, 20:38
2015/2016 - 2x cb, 1x cp
14.03- ⏸
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."
-
Ja Wam powiem, że ja się czuję coraz gorzej, ale zauważyłam, że to przez temperaturę na dworze i mówię lekarzowi, że chyba jestem ewenementem, a On, że tak może być ;/ Witajcie upały w 12 tygodniu! Dzisiaj jechałam jakąś starą taksą aż do Raszyna z córką do alergologa, to kilka km i było tak duszno, że myślałam, że mu tam zwymiotuję
A z innych rzeczy to byłam dzisiaj na wizycie - czy Was też bada na fotelu na każdej wizycie?
Poza tym na chwilę się położyłam na usg to praktycznie nie był w stanie zmierzyć pulsu, nigdy nie widziałam tak zwierconego dziecka! Moja pierwsza córka leżała (notabene pośladkowo) calutką ciążę w tym samym miejscu (tzn. odkąd zaczęłam ją czuć, tętno mierzyłam zawsze w tym samym miejscu i w sumie nie wiedziałam co to kopniaki), zawsze tak samo wtulona w pozycji embrionalnej, na usg zawsze spała. Druga mocno kopała nogami, trochę się przekręcała dopóki miała miejsce, a potem już upodobała sobie kopniaki w wątrobę i tak zostało do porodu. Powiem Wam, że teraz się to sprawdza starsza jest spokojniejsza, posiedzi, porysuje. Młodsza ciągle musi być w ruchu, a jak niestety dorwie flamastra to już trzeba być naprawdę szybkim, bo na pewno będzie on wszędzie tylko nie na kartce.
Macie jakieś obserwacje pt. USG vs. zachowania dzieci po tej stronie brzucha? -
@Brunetka u mnie się nie sprawdziło🙈 Córka ledwie się ruszała, biednie było naliczyć te 10 ruchów, na USG praktycznie nie zmieniała pozycji, a teraz nie usiedzi 3 minuty bez ruchu. Rysowanie i prace plastyczne przy stoliku to chyba traktuje jak karę 🤣
Brunetka lubi tę wiadomość
-
@Leksia u mnie też dokładnie 4 ciąża i żadnych dzieci w domu więc rozumiem twój strach.
Myśleliśmy o tych prenatalnych /genetycznych ale tak na prawdę co one zmienia? Dodatkowy stres a i tak choćby wyszły źle to co, przecież nie usuniemy, tak bardzo tego dziecka pragniemy że jakie by nie było takie będziemy kochać.
Mój luby codziennie nasłuchuje czy słychać serduszko malucha 💛 jest to takie słodkie, że nawet nie będę go uświadamiać że w 8 tygodniu to co najwyżej może usłyszeć pracę moich jelit a on codziennie sprawdza czy już to ❤️ słychać 😍 absolutnie maksymalnie idę oszczędzam, zrezygnowałam że wszystkich moich aktywności. Nawet śmieci nie mogę wyrzucać bo za ciężkie'. Ale czy to wystarczy?
Czasem tak sobie myślę że po prostu może nam to nie jest pisane... Znam tyle osób które dziecka nie chciały i robiły wszytsko żeby może jednak poronić że aż przykro mi że czemu nas tyle spotkało a bylibyśmy tak wspaniałymi rodzicami. Oboje kochamy dzieci i na pierwszym USG zamiast cieszyć się z jednego to wypaliłam że szkoda że to nie są trojaczki 🤣 głupie, ale to było silniejsze ode mnie. -
Nusiaaa89 wrote:@Leksia u mnie też dokładnie 4 ciąża i żadnych dzieci w domu więc rozumiem twój strach.
Myśleliśmy o tych prenatalnych /genetycznych ale tak na prawdę co one zmienia? Dodatkowy stres a i tak choćby wyszły źle to co, przecież nie usuniemy, tak bardzo tego dziecka pragniemy że jakie by nie było takie będziemy kochać.
Mój luby codziennie nasłuchuje czy słychać serduszko malucha 💛 jest to takie słodkie, że nawet nie będę go uświadamiać że w 8 tygodniu to co najwyżej może usłyszeć pracę moich jelit a on codziennie sprawdza czy już to ❤️ słychać 😍 absolutnie maksymalnie idę oszczędzam, zrezygnowałam że wszystkich moich aktywności. Nawet śmieci nie mogę wyrzucać bo za ciężkie'. Ale czy to wystarczy?
Czasem tak sobie myślę że po prostu może nam to nie jest pisane... Znam tyle osób które dziecka nie chciały i robiły wszytsko żeby może jednak poronić że aż przykro mi że czemu nas tyle spotkało a bylibyśmy tak wspaniałymi rodzicami. Oboje kochamy dzieci i na pierwszym USG zamiast cieszyć się z jednego to wypaliłam że szkoda że to nie są trojaczki 🤣 głupie, ale to było silniejsze ode mnie.abbigal, Monia85 lubią tę wiadomość
-
Mvada wrote:Kochana zmienia dużo takie badania, bo można zapobiec stanowi przeciw rzucawkowemu chociazby, można wcześniej wyłapać wiele chorób i leczyć je już u mamy w brzuszku. To nie jest dodatkowy stres, krzywda jest później dla rodzica gdy okaże się że mógł pomóc dziecku, a tego nie zrobil bo stwierdził, że to bez sensu. Każdy rodzic zrobi jak uważa, ale warto prenatalne jednak zrobić i się nad nimi kochane zastanowic
zgadzam się w 100%
2015/2016 - 2x cb, 1x cp
14.03- ⏸
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
-
@Nusiaaa89 współczuję Twoich strat. Jeśli chcesz, to możesz napisać na priv co się stało, razem jakoś łatwiej rozbawił mnie tekst o mężu sprawdzającym Twoje jelita, mój też już mówi do brzucha i liczy go do rodziny. To jest naprawdę urocze i wspierające.
Popieram słowa dziewczyn, że badania prenatalne są ważne i potrzebne - po pierwsze dlatego, że trochę pokazują "rokowania" na przyszłość ciąży, typu właśnie potencjalne nadciśnienie, a po drugie pokazują stan dziecka i jeśli wyjdą dobrze, to zmniejszają stres, co też w ciąży ważne. Ja pytałam o badania typu Sanco, które są troche powieleniem, a trochę rozszerzeniem prenatalnych (tzn USG+Pappa), ale to dlatego, że ja z tych niecierpliwych i te badania można robić już od 10tc, a prenatalne dopiero od 11tc.
Co do aktywności, to dopóki się nie skraca szyjka, czy nie ma bólów brzucha, to nie ma przeciwskazań. Ja w mojej donoszonej ciąży byłam bardzo aktywna i 2-3 razy w tygodniu chodziłam na ćwiczenia ciążowe i super to wspominam. Dzięki temu też udało mi się urodzić naturalnie, co było wg mojej położnej cudem, bo dziecko było źle ułożone. Także do aktywności też zachęcam, jak się teraz jeszcze boisz, to od drugiego trymestru to super czas.
-
Leksia wrote:@Nusiaaa89 współczuję Twoich strat. Jeśli chcesz, to możesz napisać na priv co się stało, razem jakoś łatwiej rozbawił mnie tekst o mężu sprawdzającym Twoje jelita, mój też już mówi do brzucha i liczy go do rodziny. To jest naprawdę urocze i wspierające.
Popieram słowa dziewczyn, że badania prenatalne są ważne i potrzebne - po pierwsze dlatego, że trochę pokazują "rokowania" na przyszłość ciąży, typu właśnie potencjalne nadciśnienie, a po drugie pokazują stan dziecka i jeśli wyjdą dobrze, to zmniejszają stres, co też w ciąży ważne. Ja pytałam o badania typu Sanco, które są troche powieleniem, a trochę rozszerzeniem prenatalnych (tzn USG+Pappa), ale to dlatego, że ja z tych niecierpliwych i te badania można robić już od 10tc, a prenatalne dopiero od 11tc.
Co do aktywności, to dopóki się nie skraca szyjka, czy nie ma bólów brzucha, to nie ma przeciwskazań. Ja w mojej donoszonej ciąży byłam bardzo aktywna i 2-3 razy w tygodniu chodziłam na ćwiczenia ciążowe i super to wspominam. Dzięki temu też udało mi się urodzić naturalnie, co było wg mojej położnej cudem, bo dziecko było źle ułożone. Także do aktywności też zachęcam, jak się teraz jeszcze boisz, to od drugiego trymestru to super czas.2015/2016 - 2x cb, 1x cp
14.03- ⏸
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
-
Mvada wrote:Kochana zmienia dużo takie badania, bo można zapobiec stanowi przeciw rzucawkowemu chociazby, można wcześniej wyłapać wiele chorób i leczyć je już u mamy w brzuszku. To nie jest dodatkowy stres, krzywda jest później dla rodzica gdy okaże się że mógł pomóc dziecku, a tego nie zrobil bo stwierdził, że to bez sensu. Każdy rodzic zrobi jak uważa, ale warto prenatalne jednak zrobić i się nad nimi kochane zastanowic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 21:05
Mvada lubi tę wiadomość
start lipiec 2013 -
Ja się nie mogłam powstrzymać i kupiłam (po raz trzeci ) detektor tętna. Ale dopiero w tym tygodniu udało mi się znaleźć pierwszy raz Natomiast jeśli ktoś bardzo się stresuje ciążą i objawami/brakiem objawów to nie polecam, bo czasem (szczególnie na początku) nie jest łatwo znaleźć tętno, a dwa, że prawie zawsze się wydaje, że bije za szybko i dodatkowy stres.
-
Brunetka wrote:Ja się nie mogłam powstrzymać i kupiłam (po raz trzeci ) detektor tętna. Ale dopiero w tym tygodniu udało mi się znaleźć pierwszy raz Natomiast jeśli ktoś bardzo się stresuje ciążą i objawami/brakiem objawów to nie polecam, bo czasem (szczególnie na początku) nie jest łatwo znaleźć tętno, a dwa, że prawie zawsze się wydaje, że bije za szybko i dodatkowy stres.start lipiec 2013
-
Natosia wrote:Właśnie nie są rozszerzeniem bo tak jak pappa badają trzy podstawowe trisomie plus płeć.Tylko amniopunkcja/biopsja daje szersza perspektywę.
No a one nie badają tez dodatkowo tych iluś rzadkich chorób genetycznych? Ja tym się kierowałam myśląc, żeby zrobić te badania. Bo prawdopodobieństwo samo (wykrycia wady wg prenatalnych i tych z krwi) wiem, ze jest podobne jak przy prenatalnych.abbigal lubi tę wiadomość
-
Brunetka wrote:Ja się nie mogłam powstrzymać i kupiłam (po raz trzeci ) detektor tętna. Ale dopiero w tym tygodniu udało mi się znaleźć pierwszy raz Natomiast jeśli ktoś bardzo się stresuje ciążą i objawami/brakiem objawów to nie polecam, bo czasem (szczególnie na początku) nie jest łatwo znaleźć tętno, a dwa, że prawie zawsze się wydaje, że bije za szybko i dodatkowy stres.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 23:12
Monia85 lubi tę wiadomość
-
Leksia wrote:No a one nie badają tez dodatkowo tych iluś rzadkich chorób genetycznych? Ja tym się kierowałam myśląc, żeby zrobić te badania. Bo prawdopodobieństwo samo (wykrycia wady wg prenatalnych i tych z krwi) wiem, ze jest podobne jak przy prenatalnych.
abbigal lubi tę wiadomość
start lipiec 2013