X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamy 2023 🤰🏻
Odpowiedz

Listopadowe mamy 2023 🤰🏻

Oceń ten wątek:
  • Palcia Autorytet

Wysłany: 20 września 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tego, że będzie bardzo duży, to się akurat bardzo obawiam 😂 niektóre parametry miał jak na 35 TC 😱
    Lekarz co prawda mówił, że pod koniec ciąży dzieci mają bardzo indywidualne tempo wzrostu i być może wcale taki duży nie będzie w dniu porodu.

Ja też byłam dużym noworodkiem - urodziłam się 4200 g, dlatego miałam nadzieję, że synek pójdzie bardziej po tacie, który miał nieco ponad 3 kg, a teraz jest z niego dwumetrowy chłop 😉

age.png

preg.png
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 20 września 2023, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj te przekręcanie się w nocy to masakra a ja muszę to robić w nocy nałogowo bo mały który śpi z nami co chwilę chce pić 🤦 Nie przespałam ani jednej nocy od 2,5roku , może i dobrze bo organizm przyzwyczajony.

Ja chyba juz ogarnęłam rzeczy potrzebne dla mnie do szpitala . Mam juz piżamy , kapcie, podkłady , ogromne podpaski, majtasy . Dla małej brakuje mi dostawki , butelki w razie czego i mleka (wole mieć w razie czego) .

• Angelxx Ekspertka

Wysłany: 21 września 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Oj te przekręcanie się w nocy to masakra a ja muszę to robić w nocy nałogowo bo mały który śpi z nami co chwilę chce pić 🤦 Nie przespałam ani jednej nocy od 2,5roku , może i dobrze bo organizm przyzwyczajony.

Ja chyba juz ogarnęłam rzeczy potrzebne dla mnie do szpitala . Mam juz piżamy , kapcie, podkłady , ogromne podpaski, majtasy . Dla małej brakuje mi dostawki , butelki w razie czego i mleka (wole mieć w razie czego) .

No Karolcia my się rozumiemy. My też śpimy z młodym i tez się w nocy budzi 🙈 także tak jak Ty jestem przyzwyczajona do nocnych pobudek 😉 ale przekręcanie się jest straszne 🤦

Palcia nastaw się , że jednak będzie duży... U mnie młody był ciągle do przodu. Lekarz mi mówił że będzie duży . Przed porodem robili USG i mówili że 3600 a jednak miał ponad 4 kg. Wiec tak jak mój lekarz mi powtarzał przy każdym USG że wszystko jest według tyg do przodu sprawdziło się 😊😊

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 21 września 2023, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelxx a czy Twój tez jest takim cycem ? U mnie w dzień może mnie nie być ale w nocy on tylko do mnie..tata nawet nie może go dotknąć i nie może mu picia podać, tylko ja.. Boje się jak oni sobie z nim poradzą serio.

Ja od wczoraj czuje taki spadek mocy że to jest masakra..tyle bym chciała zrobić przed porodem bo potem nie bedzie na to czasu przy maluchach ale sił nie mam wcale. Jestem zła sama na siebie że jestem na L4 a nic nie porobione.

• Palcia Autorytet

Wysłany: 21 września 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelxx wrote:
    No Karolcia my się rozumiemy. My też śpimy z młodym i tez się w nocy budzi 🙈 także tak jak Ty jestem przyzwyczajona do nocnych pobudek 😉 ale przekręcanie się jest straszne 🤦

Palcia nastaw się , że jednak będzie duży... U mnie młody był ciągle do przodu. Lekarz mi mówił że będzie duży . Przed porodem robili USG i mówili że 3600 a jednak miał ponad 4 kg. Wiec tak jak mój lekarz mi powtarzał przy każdym USG że wszystko jest według tyg do przodu sprawdziło się 😊😊

Tak się właśnie zastanawiam czy go specjalnie ćwiczeniami zachęcać do obrócenia się główką... Bo jeśli ma być taki duży, to ja chyba wolę CC 😂

age.png

preg.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 21 września 2023, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wy kupujecie sobie przed porodem kompresy żelowe na piersi? Co chwilę dorzucam cis do koszyka Gemini i kwota ciągle rośnie 😱😩 chociaż kupuję mniej niż w pierwszej ciąży🙈 No właśnie, w pierwszej nawet nie miałam nawału, ani żadnych problemów z piersiami, żadnych kompresów i stąd się zastanawiam czy warto na zapas wydawać kolejne kilka dych na te kompresy🤔 polecacie? ewentualnie które?

age.png

age.png
  • Palcia Autorytet

Wysłany: 21 września 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Dziewczyny, czy Wy kupujecie sobie przed porodem kompresy żelowe na piersi? Co chwilę dorzucam cis do koszyka Gemini i kwota ciągle rośnie 😱😩 chociaż kupuję mniej niż w pierwszej ciąży🙈 No właśnie, w pierwszej nawet nie miałam nawału, ani żadnych problemów z piersiami, żadnych kompresów i stąd się zastanawiam czy warto na zapas wydawać kolejne kilka dych na te kompresy🤔 polecacie? ewentualnie które?

Mam w koszyku na Gemini kompresy Multi Mam. Koleżanki mi bardzo polecały właśnie przy nawale i bolesnych piersiach. Kupię je, bo mieszkamy na wsi i nie mam takiego dostępu od ręki do takich produktów. A czekanie dni czy nawet godzin, gdy nawał przyjdzie na przykład w nocy, przeraża mnie. Chociaż wiem, że są jakieś metody z kapustą też bardzo polecane.

abbigal lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Nusiaaa89 Przyjaciółka

Wysłany: 21 września 2023, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Nusia, a co to za masc?
    Księgowa i Palcia ta masc to Nadaya Scar Saviour. ( Opakowanie jak krem w kolorze blush/b.ciemny róż)
    Nie wiem jak z dostępnością w PL, w UK dałam £25 i jest bardzo wydajna( podobno).
    Testuję od 2 dni, zobaczymy jak efekty po tygodniu/dwóch.

Palcia, Juśka88, Księgowa lubią tę wiadomość

• Palcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2023, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusiaaa89 wrote:
    Księgowa i Palcia ta masc to Nadaya Scar Saviour. ( Opakowanie jak krem w kolorze blush/b.ciemny róż)
    Nie wiem jak z dostępnością w PL, w UK dałam £25 i jest bardzo wydajna( podobno).
    Testuję od 2 dni, zobaczymy jak efekty po tygodniu/dwóch.

Nusia, dzięki za polecajkę. Będę próbować, może choć trochę wybielą się te rozstępy, chociaż myślę już o jakichś poważniejszych zabiegach typu laser po połogu.

age.png

preg.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 22 września 2023, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palcia wrote:
    Mam w koszyku na Gemini kompresy Multi Mam. Koleżanki mi bardzo polecały właśnie przy nawale i bolesnych piersiach. Kupię je, bo mieszkamy na wsi i nie mam takiego dostępu od ręki do takich produktów. A czekanie dni czy nawet godzin, gdy nawał przyjdzie na przykład w nocy, przeraża mnie. Chociaż wiem, że są jakieś metody z kapustą też bardzo polecane.
    Kapusta podobno najlepsza, tak mówiła położna na szkole rodzenia, ale kurczę nie będę brała kapusty do szpitala🫣 pewnie też dorzucę do koszyka te multi-mam, bo też słyszałam że są polecane.

age.png

age.png
  • Angelxx Ekspertka

Wysłany: 22 września 2023, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Angelxx a czy Twój tez jest takim cycem ? U mnie w dzień może mnie nie być ale w nocy on tylko do mnie..tata nawet nie może go dotknąć i nie może mu picia podać, tylko ja.. Boje się jak oni sobie z nim poradzą serio.

Ja od wczoraj czuje taki spadek mocy że to jest masakra..tyle bym chciała zrobić przed porodem bo potem nie bedzie na to czasu przy maluchach ale sił nie mam wcale. Jestem zła sama na siebie że jestem na L4 a nic nie porobione.

Jest i to bardzo ... Tylko mama i mama.... Dlatego boję się co to będzie jak zostaną sami. Siostra moja ma pomagać w razie czego... W dzień też nie mamy problemu i mały pójdzie do każdego ale wieczorem jak już zmęczony i w nocy - ciężko... Cały czas myślę że jak wychodziłam gdzieś na imprezę , to zostawał z moją siostrą i nie było problemu. Tyle że był młodszy i jeszcze nie rozumiał wszystkiego 🙈🙈 moja siostra to wogole mówi że mam dzieci do niej dać ona się nimi zajmie 🙈 ale sama ma swoje maluchy więc nie chce jej dokładać jeszcze moich 🙂i będzie musiał tata sobie poradzić...

• KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 22 września 2023, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też przyjaciółka poleciła Multi-Mam. Dziś mi właśnie kurier przyniósł ogromną paczkę z Gemini. Polecam DHL, bardzo dużo informacji o przesyłce i rano sms o przedziale czasowym, kiedy przyjedzie kurier. I był idealnie w czasie.
    Na szkole rodzenia polecali jeszcze kompresy Nursicare, czytałam, że można je nosić całą dobę, tylko do KP się ściąga.

age.png
  • Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 22 września 2023, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co już myślę, że mam wszystko z wyprawki i się ucieszę to mi się przypomina, że jeszcze to, że jeszcze tamto. Masakra🙈niby mam listę ale co czytam jakieś forum to sobie uświadamiam, że na liście brakowało tego czy tamtego 😅😅 wciąż nie wiem do którego szpitala się spakować, bo są dwa i każdy z nich inne wymagania ale chyba spakuję się do tego w którym będę rodzić jeśli mąż nie zdąży dolecieć a jak przyleci to szybko dopakuje co trzeba 😅😅😅😅😅 eh mam dylemat ale to chyba dlatego, że zaczynam się stresować porodem😣

• abbigal Autorytet

Wysłany: 22 września 2023, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juśka88 wrote:
    Ja co już myślę, że mam wszystko z wyprawki i się ucieszę to mi się przypomina, że jeszcze to, że jeszcze tamto. Masakra🙈niby mam listę ale co czytam jakieś forum to sobie uświadamiam, że na liście brakowało tego czy tamtego 😅😅 wciąż nie wiem do którego szpitala się spakować, bo są dwa i każdy z nich inne wymagania ale chyba spakuję się do tego w którym będę rodzić jeśli mąż nie zdąży dolecieć a jak przyleci to szybko dopakuje co trzeba 😅😅😅😅😅 eh mam dylemat ale to chyba dlatego, że zaczynam się stresować porodem😣
    Witaj w klubie🙈 ja we wtorek "zamknęłam" listę na Gemini i Allegro, po czym zorientowałam się dzisiaj w nie zamówiłam wanienki, przewijaka, płynu do mycia butelek i jeszcze paru rzeczy które mam na liście🙈

Juśka88 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Nusiaaa89 Przyjaciółka

Wysłany: 22 września 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Witaj w klubie🙈 ja we wtorek "zamknęłam" listę na Gemini i Allegro, po czym zorientowałam się dzisiaj w nie zamówiłam wanienki, przewijaka, płynu do mycia butelek i jeszcze paru rzeczy które mam na liście🙈

Omg kobieto, ja to nawet o wanience, przewijały i butelkach nie pomyślałam 🙈 to się kupi po porodzie myślę, dziecka i tak za szybko się nie kąpie podobno więc na pierwsze dwa dni nie potrzeba 😁 a jakieś kompresy żelowe o których mówicie to ja nawet nie mam pojęcia że takie coś istnieje i się go stosuje🤣 ja to chyba jeszcze dużo muszę się dokształcić w tej dziedzinie, zdecydowanie xD

• KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 22 września 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, powiem Wam, że już kilka szkół skończyłam i byłam na niejednym szkoleniu, ale szkoła rodzenia była najtrudniejsza. Dziś uświadomiłam sobie, że zapomniałam zupełnie, jak podnosić dziecko do odbicia, a to wszystko było w szkole 🙈Dobrze, że jest YouTube 😂
    Ja cały czas coś czytam lub oglądam i mam wrażenie, że i tak mało wiem. Z pierwszym dzieckiem podobno najtrudniej, pewnie w praktyce będę się uczyć. A z wyprawką, to od wczoraj załączył mi się się syndrom wicia gniazda i zaczęłam sprzątać kuchnię. Ile produktów przeterminowanych znalazłam 🙈Ciągle mi na to czasu brakowało, a teraz wszystko w jeden wieczór zrobiłam. Oj czuję, że już poród zbliża się dużymi krokami 😉

age.png
  • Palcia Autorytet

Wysłany: 22 września 2023, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem w gorączce przygotowań. Załączyło mi się też przygotowanie pokoiku. Wiem, że jak dziecko będzie spało z nami w sypialni, to tak dużo się z tego pokoju nie korzysta, ale ja chcę go urządzić. Zamówiłam wczoraj farbę i naklejki na ścianę. Fotel do karmienia przyjechał z renowacji od tapicera i ogromną radość mi sprawia szykowanie tego wszystkiego 😁 Mój mąż się trochę ze mnie podśmiechiwał, ale wczoraj go trochę nastraszyłam, że jak jest taki do przodu, to torby do szpitala mogę nie szykować i niech się buja z szukaniem wszystkiego po całym domu, to mu trochę mina zrzedła 🤣 za bardzo wyluzowany jest tą moją ciążą 😂

age.png

preg.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 22 września 2023, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusiaaa89 wrote:
    Omg kobieto, ja to nawet o wanience, przewijały i butelkach nie pomyślałam 🙈 to się kupi po porodzie myślę, dziecka i tak za szybko się nie kąpie podobno więc na pierwsze dwa dni nie potrzeba 😁 a jakieś kompresy żelowe o których mówicie to ja nawet nie mam pojęcia że takie coś istnieje i się go stosuje🤣 ja to chyba jeszcze dużo muszę się dokształcić w tej dziedzinie, zdecydowanie xD
    Racja, wiele rzeczy można dokupić, ale powiem Ci Nusiaaa, że kurczę jak maluszek wyląduje w domu to człowiek może nie mieć czasu na zjedzenie kanapki i kąpiel, a co dopiero zakupy nawet internetowe. Ale ja też na razie nie wszystko kupuję, ale trzymam już wybrane w koszyku żeby tylko kliknąć.
    Moja położna środowiskowa ostatnio mi powiedziała - co się pani stresuje opieką okołoporodowa (myślę nad wynajęciem położnej na wyłączność w szpitalu) skoro pani już jedno dziecko wychowała to wie pani co o jak... A ja mam wrażenie że nic nie pamiętam i paraliżuje mnie na samą myśl że mam maluszka podnosić i przewijać i jak to się robi. A fakt że będzie chłopak, a w domu dziewczynka to już mam wrażenie że to jakoś kosmos 🫣

AgataAgatka lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Natosia Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusiaaa89 wrote:

w szpitalu (przynamniej u mnie) nie kąpią, ale jak już jest w domu to moim zdaniem pierwsze co, to kąpiel. Jednak przynosi się te szpitalne dziadostwa ze sobą

abbigal lubi tę wiadomość

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2023, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam wczoraj wizyte, mala wazy 1800g, glowa nisko. Szyjka lekko krotsza niz ostatnio ale pessara mi zalozyc gin nie chce bo mowi ze to zawsze ryzyko infekcji, przy mojej zaawansowanej endo trzeba uwazac, a nie wyglada to dramatycznie. Tak wiec dalej musze lezakowac, bez wiekszego ruchu zyc 😞. Liczylam ze moze mi zalozy to chociaz sie pokrece na tyle zeby cos w domu porobic, przygotowac a tu kit.

Brzuch mi sie spina ale podobno to moze byc efekt moich gabarytow bo jestem mega szczupla i ta macica ciagle jest prowokowana do skurczow przez moja chorobe, ruchy dziecka itp. Magnez, nospa i obserwujemy.

Gin jest za tym zebym probowala sn rodzic bo to lepsze dla mnie po tym wszystkim co przeszlam ale ja mam jakas traume, boje sie po prostu. Cc znioslam spoko i tu juz znam temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2023, 11:31

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ