X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamy 2023 🤰🏻
Odpowiedz

Listopadowe mamy 2023 🤰🏻

Oceń ten wątek:
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatrinaG gratuluję 😘 najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło. Jak się czujesz po cesarce ? To zrozumiałe że teraz dziewczyny które urodziły mają mniej czasu więc spokojnie 😉
    Ja ciągle piszę bo dużo leżę żeby dociągnąć do 20 , muszę uważać na te moje skurcze.

KatrinaG lubi tę wiadomość

• Palcia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedźcie mi jak wyglądają te całe skurcze? Przypominają bóle miesiączkowe? Są bardziej u dołu brzucha czy z góry?

Ja już wariuję. Mam takie bóle jakby miesiączkowe. Są dość mocne, ale jestem w stanie funkcjonować normalnie, to znaczy chodzę, albo na piłce siedzę. Są też bardzo nieregularne. Czasem raz na godzinę, a czasem co 8 minut. Sprawdzam też co chwilę czy Mały się rusza, bo boję się coś przeoczyć.

age.png

preg.png

Wysłany: 15 listopada 2023, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palcia te porodowe spinają cały brzuch , robią się coraz bardziej regularne ,coraz bardziej bolesne ,może też boleć jak na miesiączke albo mogą też boleć plecy. Może Ci się powoli rozkręca.

• abbigal Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @KatrinaG gratulacje🥰 Najważniejsze, że lekarze zareagowali we właściwym momencie i córeczka jest zdrowa. Powodzenia w rozkręcaniu laktacji. Pamiętaj że najlepszym laktatorem jest maluszek - dużo przytulania i przystawiania, bo to pobudzis przysadkę mózgową - stąd powiedzenie że mleko jest w głowie mamy, a nie w piersiach😏☺️
    Mam nadzieję, że po cesarce czujesz się z dnia na dzień lepiej.

KatrinaG, Angelxx lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, zaczynam czytanie od najnowszych wpisów. Ja dziś pierwszy raz czuję się lepiej, łykam paracetamol, bo bez niego ból bardzo mocny. Właśnie byliśmy u neurologopedy, wymasowała małą, bo ma dużo napięcia w buzi i karku. Od razu zasnęła. Widać, jak ją męczy to napięcie. Wreszcie jadę do domu z poczuciem, że nie boję się nocy, bo ostatnio śpię 2h w nocy i mnie to wykańcza. Bardzo zależy mi na KP, a do odciągania pokarmu i pracy laktatorem trochę siły trzeba. Mała ma też trochę problemów z kąsaniem sutków przez napięcie i nie ssie efektywnie. Mam nadzieję, że jak wdrożymy masaże to będzie lepiej.
    Palcia jak to mówią skurczy porodowych nie ma się przeoczyć. U mnie tak się rozkręcały z tydzień, miałam takie miesiączkowe, z dnia na dzień coraz bardziej bolesne, też nieregularne. W dniu porodu zaczęły nabierać na sile i być bardzo regularne. W momencie, kiedy nie mogłam już mówić na skurczu, bo tak bolało wiedziałam, że to już porodowe. Także na spokojnie, na pewno nie przeoczysz 🙂Powodzenia 🙂
    Karolcia to już 5 dni tylko i się zobaczycie z maleństwem. Trzymam kciuki za dobry poród 🤞

age.png

Wysłany: 15 listopada 2023, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katrina 20.11 mam ostatnią wizytę i decyzja kiedy cc , obstawiam środę 22. Chociaż szczerze bym wolała żeby mi kazał przyjechać we wtorek rano i potem od razu cc..nie widzę sensu siedzenia tam tego pełnego dnia

• Angelxx Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2023, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katrina gratuluję !! Dużo zdrówka Wam życzę 😍 ah to moja mała.sie pospieszyła dwa dni 🙂 cudownie że już jesteście razem ! I że wszystko dobrze się skończyło 😍 czasami lepiej że zrobią CC niż czekać na ostatnią chwilę i ma.byc za późno !

Super ze z malutka wszystko jest dobrze i możecie cieszyć się sobą w domku ♥️ wracaj jak najszybciej do siebie 😍!

KatrinaG lubi tę wiadomość

• Angelxx Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2023, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palcia wrote:
    Dziewczyny, powiedźcie mi jak wyglądają te całe skurcze? Przypominają bóle miesiączkowe? Są bardziej u dołu brzucha czy z góry?

Ja już wariuję. Mam takie bóle jakby miesiączkowe. Są dość mocne, ale jestem w stanie funkcjonować normalnie, to znaczy chodzę, albo na piłce siedzę. Są też bardzo nieregularne. Czasem raz na godzinę, a czasem co 8 minut. Sprawdzam też co chwilę czy Mały się rusza, bo boję się coś przeoczyć.

Palcia mi się rozkręcały skurcze kilka.dni... z wieczora na wieczór miałam coraz mocniejsze . Czasami bolały dosyć mocno ale były to skurcze nieregularne.... Porodowych nie przegapisz na pewno.... Zaczynają być częste i niestety bolesne. Bardziej niż na miesiączkę . Uwierz że będziesz wiedziała kiedy jechać do szpitala... Powodzenia ! Bo jak już masz takie skurcze to lada dzień się pewnie zacznie 😍

• Angelxx Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Katrina 20.11 mam ostatnią wizytę i decyzja kiedy cc , obstawiam środę 22. Chociaż szczerze bym wolała żeby mi kazał przyjechać we wtorek rano i potem od razu cc..nie widzę sensu siedzenia tam tego pełnego dnia

Do 20 na szczęście już dużo nie zostało ! Dacie radę 🙂 i Ty przywitasz swoją kruszynę 😍

ja to jestem w szoku jak ten czas leci !!! Dopiero czekałam aż w końcu się rozkręci i zacznę rodzic... Teraz myślę że dopiero co jechałam na porodówkę .... A teraz patrzę w kalendarz a to już 9 doba 🙈🙈 kiedy to zleciało ?!?!

• Palcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelxx, jest dokładnie tak jak mówisz. Od poniedziałkowej nocy zaczęły mi się te skurcze w podbrzuszu i teraz z wieczora na wieczór są coraz mocniejsze, ale nadal za słabe, aby jechać z nimi do szpitala. Dzisiaj rano zaczął odchodzić mi gęsty śluz. Jeśli dzisiaj albo jutro nie rozkręci się ta akcja, to w piątek idę do szpitala na wywołanie. Chociaż bardzo chciałabym tego uniknąć 😔

A jak czujesz się w połogu?

age.png

preg.png
  • Nusiaaa89 Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatrinaG gratuluję!! Aż mi łezka poleciała jak przeczytałam twój wpis. Tak, to jest cudne uczucie, ja jak mała mi podali podczas cesarki to byłam na wpół przytomna, trochę że stresu a trochę prze leki. Ja też już dochodzę do siebie i to całkiem nieźle. Czuję się duuuzo lepiej niż w ciąży, niż podczas cesarki i porodzie. U nas dziś 6 doba. Maleństwo trochę żółte się robi ale staramy się ją płukać( nawodniac) pokarmem bardzo często, nawet jak się nie dopomina. W nocy wspomagamy się butelka bo ciężko ją bardzo nakarmić w nocy i płacze non stop. W dzień jest super, pierś raz dwa i pojedzona.
    U mnie już laktacja Sid rozkręciła na dobre, leje się że mnie nawet jak nie karmię, a jak karmię to na drugiej piersi musi być kolektor bo się tryska jak z mleczarni 😉 cewka moczowa też dochodzi do siebie. Ciągle antybiotyk mam. Przeciwbólowych praktycznie nie potrzebuje. Najgorzej się podnieść z pozycji leżącej a poza tym to na prawdę nie narzekam. Jeszcze tydzień jesteśmy we dwoje więc może też dlatego jest jak jest, za tydzień może być już zupełnie inaczej.
    Byliśmy dzisiaj mała zarejestrować w urzędzie żeby akt urodzenia dostała go wizyta miała trwać 15 min a trwała ponad godzinę bo mamy oboje bardzo trudne nazwiska i pani w urzędzie nie ogarniała polskiego alfabetu więc długo z tym zeszło. Ale kamień z serca, ojciec już jest wpisany w papiery więc w razie W małą jest bezpieczna z tatą ;)
    Jutro kolejna wizyta położnej, ciekawe czy mała ma już na tyle zaawansowana żółtaczkę, żeby się kwalifikowała do leczenia pod lampami w szpitalu czy nie. Ale jak trzeba to wolałabym to teraz załatwić póki mój jest w domu niż za kilka dni jak będę juz sama.

Z zabawnych poporodowych sytuacji na rozluźnienie napięcia tych, które jeszcze w dwupaku.
    Przez wypisem przyszedł do mnie lekarz i mówi że z racji cesarki żeby zachować odstęp między ciążami itp żeby wybrać antykoncepcję i że on mi ją da przy wypisie. W UK jest za free i od ręki więc on mówi że może mi dać tabletki a w sprawie implantu żeby z rodzinnym się kontaktować lekarzem. No i przyszedł wypis, dostaje leki a tak nie ma antykoncepcji 🤨 no i ja się i j pytam że miała być już dzis a oni mówią że za 2 tyg będę miała wizytę z rodzinnym to wtedy mi da, a ja dalej niepocieszona, że miała być dziś. No i wracamy się do domu z moim a on mi mówi tak; ty tak naskoczylas na nich z tą antykoncepcja, jakbyśmy co najmniej w windzie w szpitalu już mieli się bzykać 🤣🤣🤣 i pewnie mogło to tak wyglądac 🤣🤣🤣🙈

abbigal, Angelxx, KatrinaG lubią tę wiadomość

• Palcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusia, to super, że wszystko się dobrze układa i z Twoim zdrowiem, i z małą :)

Lekarze mogli mieć niezły ubaw z Twojego naciskania na antykoncepcję od razu po porodzie 😂 chociaż ja nie ukrywam, że u mnie przez posuchę na koniec tej ciąży, różne myśli się teraz kłębią. Jak to w ogóle będzie po ciąży i że jeszcze tyle trzeba będzie czekać 🤣

age.png

preg.png

Wysłany: 15 listopada 2023, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusia hehe swoje pewnie pomyśleli 😂 dobrze że już jesteś w coraz lepszej formie.

Mnie i męża już zaczynają pękać czy urodziłam.. Noż kurka wodna każdemu mówiłam że termin na koniec listopada , tu dopiero połowa a już wszyscy czy urodziłam. Nich sobie idą i rodzą..

• Palcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, u mnie te same pytania 🥴 nie odbieram telefonów, nie odpowiadam na wiadomości z pytaniami. Naprawdę ludzie nie potrafią powściągnąć swojej piekielnej ciekawości. Najbardziej rozwalają mnie pytania od osób z pracy, które przez ostatnie pół roku nawet nie zadzwoniły, aby zapytać jak się czuję, czy wszystko w porządku, a teraz piszą do mnie wiadomości w stylu "Hej, urodziłaś już?". Patologia w tych umysłach...

age.png

preg.png

Wysłany: 16 listopada 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palcia do mnie klientki potrafią wypisywać czy wreszcie urodziłam ..jedna nawet pytała czy dam radę przed świętami jej paznokcie zrobić 😳 moja mama jest najlepsza bo stwierdziła że jak zaraz nie urodzę to mi chyba brzuch pęknie bo mam taki ogromny..ciekawe jaki ona miała bo ze mną i sisostra przytyła w ciąży po 30 kg.. Jeszcze hasło ktore najbardziej lubie "ooo trzecie , to będzie karta dużej rodziny " albo "to potem czwarte i emeryturka " 😡 nich sobie zrobią wychowają i maja karty rodziny, emeryturki i wszystko

• Palcia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2023, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, wychodzą z ludzi ich prawdziwe twarze. Przynajmniej się dowiemy z kim mamy na co dzień do czynienia :)

age.png

preg.png
  • Angelxx Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2023, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palcia wrote:
    Angelxx, jest dokładnie tak jak mówisz. Od poniedziałkowej nocy zaczęły mi się te skurcze w podbrzuszu i teraz z wieczora na wieczór są coraz mocniejsze, ale nadal za słabe, aby jechać z nimi do szpitala. Dzisiaj rano zaczął odchodzić mi gęsty śluz. Jeśli dzisiaj albo jutro nie rozkręci się ta akcja, to w piątek idę do szpitala na wywołanie. Chociaż bardzo chciałabym tego uniknąć 😔

A jak czujesz się w połogu?

Palcia czyli czop odchodzi ☺️ bo on właśnie wygląda jak gęsta galaretką coś w tym stylu... No więc mi jak się tak rozkręcały to wyladowalam na porodówce. Może do jutra się rozkręci. Zauważyłam że te skurcze lubią atakować wieczorem i w nocy 🤣 bo mi się trzymały wieczorami a w nocy / nad ranem już te do porodu 😊😊 i to przy każdej ciąży.... Żadne nie ruszyły za dnia 😜

Ja czuję się świetnie. Rodziłam naturalnie bez naciecia więc nie mam żadnych dolegliwości jak dziewczyny po CC. Trochę cycki mnie bolały przy nawale. Ale mała ściągnęła wszystko i już jest ok. Muszę iść do fizjo przez rozejście mięśni brzucha 🙈 mam dziurę na brzuchu na 4 palce a powinna być na max dwa palce tak mi położna mówiła. 🤦 I przez to pępek jest taki wystający 🤨 i może się nie schować . A tego nie chce.

• Angelxx Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2023, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusiaą super że udało się już ogarnąć urzad i mała jak co jest bezpieczna 😊 bo te chore przepisy tam to jakiś kosmos... My dopiero idziemy do urzędu wszystko ogarniać. W Polsce teraz zrobili tak że przez internet i wysyłają do domu akt urodzenia jeśli jest się po ślubie... A że my ślubu nie mamy to musimy jechać do urzędu żeby dostać akt i partner musi uznać ojcostwo żeby mała nosiła jego nazwisko...

No to na pewno mieli ubaw lekarze. 🤣🤣 Ale skoro obiecali przy wypisie to tak powinno być 🙈 teraz ten szalony połóg tyle czasu.... U mnie już 10 dni od porodu a połogu końca nie widać... Już miałam nadzieję że się kończy a tu niespodzianka.ruszylo znowu mocniej i tak w kółko. A kontrole dopiero po 5 tygodniach mam 😊 wtedy też dopiero antykoncepcję zapiszą....

• Angelxx Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2023, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas było podobnie albo do mnie pisali czy już urodziłam albo kiedy urodzę a jak nie do mnie to do partnera dzwonili ....

Karolcia no klientki to faktycznie mają dużo do tego kiedy urodzisz... Trzeba było jej odpisać że tak oczywiście zrobisz jej i manicure i pedicure i jeszcze makijaż i fryzurę na święta 🤣🤣 ręce opadają.... Kobieta na końcówce ciąży zmęczona wszystkim a dla baby jakieś obcej paznokcie najważniejsze....

• Palcia Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 04:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak na szybko dziewczyny z sali poporodowej - jesteśmy już po wszystkim. Zakończyło się cesarką, ale dobrze się czujemy razem z moim Maleńkim, chociaż akcja była szybka.

Angelxx, Nusiaaa89, abbigal, KatrinaG lubią tę wiadomość

age.png

preg.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ