X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • małamama Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już kupiłam takie rzeczy przez internet. U mnie w okolicy to jest jeden sklep z rzeczami dla dzieci. A w weekend byłam w smyku, ceny w porównaniu z netem kosmiczne. Najzwyklejszy różek bez usztywnacza 45 zł a ja mam identyczny nawet ten sam wzór za 17 zł. Co najlepsze nie ma w sklepie żadnej innej metki na nim. Więc i tak wszystko z Chin to po co przeplacac.

Posti77, Scorpiolenka lubią tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam jeszcze trochę rzeczy do skompletowania zostało. Na razie skończyłam już z ubrankami - no chyba, że coś mnie wyjątkowo zauroczy :) ja wolę to zrobić wcześniej, bo lubię się wcześniej zastanowić i poszukać najkorzystniejszej ceny :P z drugiej strony też jestem straszona wcześniejszym porodem, więc ja nawet torbę do szpitala chcę mieć spakowaną na początku października jak nie wcześniej - w październiku to ja już na bank będę rozpakowana. No i u mnie to też kwestia rozłożenia kosztów - jak na razie udaje nam się wyprawkę kompletować z wypłaty - nie musimy ruszać oszczędności i jak mi się to jakoś na raty rozkłada to lepiej się z tym czuję.

Dziewczyny macie już jakieś skurcze/twardnienia(skurcze przepowiadające)?

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja mam skurcze. Bezbolesne. Twardnieje mi brzuch na chwilę. A gdy leże na plecach i złapie mnie wtedy skurcz to widzę z lewej strony brzucha mega wybrzuszenie.

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    C

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2023, 22:53

_polin lubi tę wiadomość

• _polin Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja mam takie same. Częściej wieczorem, chociaż ostatnio zdarza się i w ciągu dnia.

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zxc wrote:
    A ja nie wiem czy mam skurcze :(

kupiłam mnóstwo ciuszków w smyku na wyprzedaży, ceny atrakcyjne, jakość super. Zależy tez od sklepu. W sobotę zajrzałam do smyka w Poznaniu to nic nie kupiłam, ważne, ze wózek zobaczyłam na żywo. ;) jeszcze pare body mi potrzeba. Dalej caly czas będę polować na promocje ;) mąż się ze mnie śmieje, ze bez promocji nic nie kupie.

Nosidełko maxicosi używane, w dobrym stanie chce kupic. Niedługo rozpocznę poszukiwania na olx ;) tak żebym miała blisko podjechać i obejrzeć.

haha :) to witam w klubie - też wiele rzeczy mam z promocji. Ostatnio dorwałam trochę bodziaków 56 z długim rękawem w pepco po 6 zł, a najlepsze w tym wszystko jest to, że rzeczy markowe na koniec sezonu trafiają do pepco z obciętymi metkami i są świetnej jakości. Sama bym nie widziała, ale siostra cioteczna męża tam pracuje.

małamama, zxc lubią tę wiadomość

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi brzuch twardnieje na chwile i przechodzi. Ponoć dwa trzy razy na dzień może być a jak więcej to niedobrze. zauwazylam kiedyś że tak mi się robi i wczoraj zaczęłam liczyć jak zauwazylam. I we środę muszę ten temat poruszyć z ginem. A do tego lekko łapią mnie skurcze łydek więc biorę magnez profilaktycznie.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małamama to ja muszę zacząć liczyć bo mam wrażenie, że u mnie występuje to częściej :( jakbyś mogła to podziel się tutaj informacją od gina na temat skurczy, bo ja wizytuję dopiero 18.08 ze względu na urlop ginki. Jeżeli będzie taka potrzeba pójdę na konsultację do kogoś innego wcześniej.

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podzielę się na pewno, a jeszcze chyba mnie boli spojenie łonowe nie jakoś bardzo ale odczuwam dyskomfort najgorzej przy ćwiczeniach rozciągających.wiec o to też zapytam.

_polin lubi tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam ze ilość skurczy jest różna do póki nie bolą to luz.

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już nie wiem . Zobaczymy co mi powie gin. Mój chłop to już nie może słuchać jak mu opowiadam co znów wyczytalam. Śmieje się że mi odłączy internet i forum

Posti77 lubi tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • MłodaDama Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam z 3-4x za dnia takie napinanie macicy I trwa to kilka sekund I bolesne jest . Po dlugich spacerach albo jak sie przemecze czy duzo nosze synka to potem twardnie mi brzuch I przechodzi dopiero po dluzszym odpoczynku ale to twardnienie nie boli tylko dyskomfortowe jest

3i49tv73dij0ph5n.png

f2wl2n0aq925hkns.png

om/tickers/bdhz0tsdh6vmhr9d.png[/img][
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki krzywej glukozowej:
    Na czczo 80,71 mg/dl
    Po 1 godz.92,58 mg/dl
    Po 2 godz.88,53 mg/dl
    Czyli jest ok,morfologia też mi się poprawiła ale za to bakterie w moczu.

małamama lubi tę wiadomość

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam ale nie wiem czy dobre czy nie.
    Na czczo 67 obniżone
    Po godz. 102,3
    Po 2godz. 108,0

I teraz mi powiedzcie co to za wynik???? Chyba nie za bardzo bo po drugiej godzinie mi wzrosło trochę ???

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się wydaje, że wyniki masz dobre. :) Nie wiem dokładnie jak z tym wzrostem po 2 h, ale to jest w normie więc powinno być okej. Co do 67 - ja przy niby stwierdzonej cukrzycy ciążowej miewałam rano 62, lekarz rodzinny powiedział mi, że cukier poniżej normy jest groźny jak bierze się insulinę, a jak jej nie bierzemy i nie odczuwamy żadnych skutków niedocukrzeń nic nam nie będzie, bo jak będzie za nisko nasz organizm sam sobie wyprodukuje glukozę z zapasów.

małamama lubi tę wiadomość

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Ignaszkowa Debiutantka

Wysłany: 25 lipca 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozpoczęłam już szkołę rodzenia i dostałam listę wyprawkową do szpitala dla mamy i dla dziecka. Skopiowałam dla Was, może się przyda. A może mamy, które już rodziły podpowiedzą czy warto wziąć coś jeszcze?

Wyprawka do szpitala dla mamy:

Podkłady higieniczne na łóżko x10
    Majtki poporodowe x5
    Podkłady poporodowe x10
    Mydło szare w płynie lub tamtum rosa
    Biustonosz do karmienia
    wkładki laktacyjne x20
    Maść na brodawki Maltan
    nakładki silikonowe na piersi
    herbata z kopru włoskiego
    koszula nocna x2
    koszulka do porodu
    szlafrok
    kubek, talerzyk, sztućce
    papier toaletowy
    klapki x2
    rolka papierowych ręczników
    ręczniki x2
    rogal do karmienia piersią
    laktator
    podkłady na toaletę

Wyprawka do szpitala dla dziecka:

Pampersy rozm. 1
    Chusteczki nawilżane
    Maść przeciw odparzeniom (np. Bephanten)
    Maść na odparzenia (np. Maść cynkowa)
    Pieluszki tetrowe x5
    Smoczek anatomiczny
    Butelka
    Octenisept
    Jałowe gaziki
    sól fizjologiczna x6
    kocyk x2
    rozek
    Ciuszki:
    Pajacyki x4
    Śpioszki x3
    Body x3
    Czapka x2
    Skarpetki x3
    Kombinezon (na wyjście)

małamama, zxc, Wirginia lubią tę wiadomość

• małamama Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem czy wynik dobry zobaczę co powie lekarz, na razie się nie przejmuje. U mnie szpital zapewnia ubranka dla dziecka, tylko na wyjście muszę mieć. A co do kosmetyków muszę się do pytać jeszcze. U mnie szkoła rodzenia od 26 tygodnia dopiero. Wiem że zostawiają ludzie w szpitalu pampersy ale czy coś jeszcze to nie dowiedziałam się jeszcze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 18:39

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiątko, nie daj się tam, niech maluch jeszcze trochę z Tobą posiedzi - najlepiej do końca ;).
    Elcia89 wrote:
    Kagura a vo myslisz o tym cybex callisto? Bo ja szukam jal najlzejszego wozka bo wszystkie dla mnue sa mega ciezkie.

No właśnie mam mieszane uczucia przez te małe koła, bo jednak nie wiem, jak zimą będzie (jeśli będzie padało łącznie tydzień przez całą zimę, jak ostatnio, to nie ma problemu, ale nigdy nie wiadomo, jaka będzie pogoda). Wózek jest na stelażu jak do parasolki, więc jest leciutki - naprawdę łatwo się go podnosiło. Tylko nie wiem, czy nie trzeba by jakoś dodatkowo gondoli sobie ocieplić. Musiałabym go sobie jeszcze raz obejrzeć tak dokładnie. Ale jeśli nawet te po 10kg są dla Ciebie ciężkie, to ten powinien okazać się lepszym wyjściem ;).

Ja mam tę glukozę dopiero w piątek - a już miałam być po... eWUŚ mnie załatwił, a tak było przyjemnie 15 lipca, bez upałów. Mam nadzieję, że do piątku się jeszcze trochę zdąży ochłodzić, bo jak nie, to na pewno będę miała problem z zachowaniem świadomości :D. Do tego, jak znam życie, znowu nie będę mogła spać - jak nie przez upał, to przez adrenalinkę. A potem po tej glukozie to taka niewyspana od razu w kimę pójdę - przynajmniej mi szybko czas minie :P.

AKUxp2.png
  • monikamina Koleżanka

Wysłany: 25 lipca 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie dluga ta lista do szpitala. U mnie w szpitalu nie trzeba za wiele. Do dziecka tylko pampersy i ubranka na wyjscie no i mokre chusteczki. Do mamy koszule porodowe papcie podklady na lozko podklady poporodowe mydlo szare w plynie no i przybory kosmetyczne i reczniki. Tyle... i tyle w zasadzie mi wystarczylo a juz mialam dwie torby. Gdybym miala zabrac to wszystko co jest na tej liscie to musialabym chyba zestaw walizek xxl kupic :)

2nn3skjov6bvby4s.png zrz63e5ebzu8cjz8.png
  • Paju Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 02:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignaszkowa wrote:
    Rozpoczęłam już szkołę rodzenia i dostałam listę wyprawkową do szpitala dla mamy i dla dziecka. Skopiowałam dla Was, może się przyda. A może mamy, które już rodziły podpowiedzą czy warto wziąć coś jeszcze?

Wyprawka do szpitala dla mamy:

Podkłady higieniczne na łóżko x10
    Majtki poporodowe x5
    Podkłady poporodowe x10
    Mydło szare w płynie lub tamtum rosa
    Biustonosz do karmienia
    wkładki laktacyjne x20
    Maść na brodawki Maltan
    nakładki silikonowe na piersi
    herbata z kopru włoskiego
    koszula nocna x2
    koszulka do porodu
    szlafrok
    kubek, talerzyk, sztućce
    papier toaletowy
    klapki x2
    rolka papierowych ręczników
    ręczniki x2
    rogal do karmienia piersią
    laktator
    podkłady na toaletę

Wyprawka do szpitala dla dziecka:

Pampersy rozm. 1
    Chusteczki nawilżane
    Maść przeciw odparzeniom (np. Bephanten)
    Maść na odparzenia (np. Maść cynkowa)
    Pieluszki tetrowe x5
    Smoczek anatomiczny
    Butelka
    Octenisept
    Jałowe gaziki
    sól fizjologiczna x6
    kocyk x2
    rozek
    Ciuszki:
    Pajacyki x4
    Śpioszki x3
    Body x3
    Czapka x2
    Skarpetki x3
    Kombinezon (na wyjście)

Ja z doświadczenia powiem tak...

Podkłady na łóżko, zuzylam jeden w dodatku ten który mi dał szpital.
    10 to lekka przeginka, przecież nie krwawi się tak że wylatuje Ci na łóżko żeby kilka razy na dzień zmieniać podkład.

Majtki poporodowe - dla mnie porażka były te majtki jedno i wielorazowe. Kupiłam z polecenia koleżanki zwykle bawełniane czarne i było spoko.

Wkładki laktacyjne - nie sądzę aby była jakaś mega laktacja na początku...

Herbatka z kopru myślę że jest bez sensu. Bo niby do czego?

Ja koszule miałam jedna do porodu i druga na sali.

Szlafrok - byle nie gruby!! Bo na oddziałach jest mega gorączka.
    Ja nie używałam wcale bo nie miałam po co wychodzić z sali. Ale wiadomo, sytuacje są różne.

Kubek i sztućce TAK! Talerze u nas dają :) chyba ze sie dowozi swoje jedzenie to wiadomo...

Papier toaletowy!! Obowiązkowo!
    W szpitalach mają szary.. Nie chcecie się nim podcierac po porodzie :P
    A zamiast papieru proponuję chusteczki do higieny intymnej.. Serio.. Mega ulga!

Klapki - jedne pod prysznic, drugie po sali.

Rogal do karmienia - u nas jest do każdego łóżka, ale ja nie używałam wcale.

Laktator - na moje zbędna rzecz w szpitalu. Po 1 zazwyczaj można pożyczyć od nich.. A po 2 na początku jest mało mleka. Zawsze bo dziecku wystarcza te kilka kropli (jak któraś chce karmić piersią to polecam blog hafija.pl i mlecznewsparcie.pl dużo ciekawych rzeczy!! Obowiązkowa lektura :)) a Laktator nie ściągnie tyle co dziecko.. I wtedy laktacja pada bo matka myśli że nie ma mleka i dziecko głodne :)

Dla dziecka.

Maść na odparzenia i przeciw odparzenia. W szpitalu wątpię że dziecko nagle się nabawi od razu odparzen.
    Dodam jeszcze że na codzień nie używać NIC - dupki się przyzwyczajaja ja kremów a jak potem wyskoczy odparzenie to ciężko to wyleczyć czymkolwiek (ja na odparzenia polecam bephanten i alantan niebieski)

Pieluchy tetrowe to z 3 max.

Smoczek i butelka - NIE jeśli chcecie i zależy wam na karmieniu piersią. Serio. Żeby karmić te pierwsze dni najlepiej mieć dziecko przy piersi na każde kwilenie.. A mleko będzie się lac strumieniem :P

Kocyk myślę że wystarczy jeden (dziecko i tak macie w rozku, a w listopadzie będzie na salach upał!)

Ciuszki.

Polecam zrobić sobie w domu "stroje dnia" żeby potem w szpitalu nie było problemu co wz czym połączyć.
    I zabrać z takie 4-5 zestawów.
    Ja mam dziecko listopadowe i czapek w szpitalu nie nosił, niedrapkow także. Skarpetki tylko wtedy gdy jego strój miał gole stopki ;)

Ja sobie każdy strój zapakowalam w woreczek śniadaniowy i tylko z torby wyciagalam i miałam gotowy komplet.

U mnie to głównie były:

Body krótki rękaw + pajac
    Body długi rękaw + polspiochy
    No i do danego zestawu skarpety jak miałam pajaca czy polspiochy bez stopek.

Ja osobiście nie lubię kaftanikow i śpiochów - ale to każda z was musi przetestować co jest dla Was spoko :)

_polin, Kagura lubią tę wiadomość

l22n9vvjobnovmi4.png
    ❤️ Szymek 01.11.2014
    ❤️ Franek 31.10.2016
    ❤ Adelka 15.11.2021
‹‹ 317 318 319 320 321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ