Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
My od wczoraj w domu. Na noc po piersiach dałam jej mm. Wypila 10ml. Potem poplakala, były bączki i kupa taka że na plecach była. Do tej pory słyszałam o takiej tylko z opowieści. Czy po samych kp tez macie takie kupki czyli duże śmierdzące i rzadkie? Ja mam podawać d3 400j tylko bo wit k dostała domiesniowo w szpitalu. Ta wit d3 jak się podaje? Strzykawka do buzi? Czy są jakieś inne wynalazki? PomóżciePierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Katalonia - kupki po KP mają swój swoisty "zapach" ale nie śmierdzą aż tak bardzo. I są rzadkie, żółto-pomarańczowe. Powinny mieć też takie białe drobinki.
Objętościowo to już różnie - czasami spoko a czasami tyle, że faktycznie na plecach lądują -
Katalonia ja mam witaminę D3 w kapsułkach twist off ukrecasz główkę i wyciskasz na łyżeczkę albo bezpośrednio do buźki, ja daje odrazu do buźki. Ja mam akurat Bioaron D3 ale jest mnóstwo innych firm
U nas kupki żółtawe i rzadkie czasami tylko kleks a czasami nawet na plecach.
Kaczorka wg mnie to te kupki mega śmierdzą
-
Ja przy tej wit D, którą biorę muszę brać K2, ale nie dlatego, żeby młody miał tylko to witamina dla mnie, bo po dużych dawkach D mogą boleć kości.
Katalonia ja też karmię często na leżąco i też musiałam przytrzymywać palcem, teraz jak Tymek jest większy, to nieraz mu odegnę lekko głowę do tyłu i jest ok, ale też częściej karmię na siedząco.
Ja używam smoczek jako uspokajacz, np przy przewijaniu w nocy, żeby się nie darł i nie pobudził reszty rodzinki. Do zasypiania też lubi mieć, ale tylko chwilowo, bo potem wypluwa. Dawałam zawsze moim dzieciakom i jakoś nie widziałam, żeby mieli problemy z ciągnięciem cycka, czy coś więc nie do końca rozumiem to, że wszyscy odradzają smoczki. Lepiej dla zasady nie dawać i czekać czasami godzinami, aż dziecko się samo uspokoi? Dla mnie głupota. -
Wit. D mam w buteleczce z pompka. Jedno naciśnięcie to 400j, bardzo wygodne. Cena ok. 15 zł.
Mam duże piersi, a małe sutki i musze przytrzymać pierś żeby miał jak oddychać co do smoczka w szpitalu było ok, a teraz nie chce choć dziś w nocy się przydał jak nie mógł zasnąć a mój królewicz lubi pocycac i spać na poduszce do karmienia. -
Katalonia, mojej kupy nie śmierdzą wcale, jak nos w to wsadzić, to jest lekko kwaśny zapach.
Piersi mam spore, zwłaszcza z tym mlekiem, chyba większe niż jej głowa i nawet na siedząco muszę pilnować, żeby jej nosa nie zatykały
Witaminę mam D-Vitum w tych odkręcanych kapsułkach, więc robiłam jej takiego "dzioba" czy pyszczek rybi i wpuszczałam. Na razie odstawiłam, ze względu na zbieżność regularnego podawania z problemami z brzuchem. I cóż, 3 dzień bez witaminy i jest lepiej... Znacznie lepiej.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
K@sia wrote:Hejka. Gratuluje nowym Mamusiom:) czy już wszystkie rozpakowane?
U mnie z karmieniem piersią tez mały problem ale ja mam zgrubienie na otoczce sutka, Małemu ciężko złapać wiec muszę laktatorem odciągnąć przed przystawieniem. No i jak łapie aby zassać to tez boli ale później jest Ok. Druga pierś bez problemu. Położna mówiła żeby przed karmieniem ocieplić pierś prysznicem i ręcznie ściągnąć nadmiar a po karmieniu schłodzić zimnym okładem. Mam nadzieje ze w końcu przejdzie bo tak funkcjonować na dłuższa metę się nie da. Ciężko wyjść z chaty z Małym i go nakarmić na mieście....
Miałyście tez taki problem? Ewentualnie jakieś inne rady?
Ja również daje tylko witaminę D.
Ja jeszcze w dwupaku, w czwartek mamy się wstawić w szpitalu. Coś czuję, że będzie grudzień jednak -
Bardzo łatwo uszkodzic tę powiedzmy "błonkę" miedzy pazurkiem a paluszkiem u noworodka.zaleca sie odczekac 2-3tyg.najczęściej wtedy same sie ukruszaja-slowa poloznej na ten temat.jakie uslyszalam na zadsne pytanie o obcinanie czy nie lepiej zamiast łapek niedrapek. Lepiej.mówią.ze łapki niedrapki w tych pierwszych kilkunastu dniach jesli sa dlugie i ostre pazurki.Rzeszowianka
-
Była u mnie położna. Powyjasniala mi wiele spraw, duzo pokazywala. Mała waży 3200g mówi że bardzo dużo przybrała. Waga ur to równe 3kg. Ale wazona byla na innych urządzeniach. Ważne że przybrała.
Paznokcie można obciąć po tyg i tylko na prosto. Sutki chyba się zahartowaly, bolą mniej ale technikę poprawiam. No i najważniejsze ze jest więcej mleka. Jedynie krocze wietrzyć i podmywac szarym mydłem, do tego octenisept bo tam gdzie boli jest twarde.Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
łapki niedrapki spadają, poza tym dziecko pakuje sobie palce do buzi, to wolę bez Paznokcie obcięłam po ok tygodniu, bo same się jej zadzierały i drapały
Szwy odpadły wczoraj dokładnie po 3 tygodniach, ale wcześniej też ciągnęły, najgorzej po tygodniu. Wietrzyć trzeba min 3 razy dziennie po min. 15minut.Katalonia lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023