X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • KasiaZ Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie szczepiłam na nic i nie mam zamiaru szczepić, tym bardziej na pneumokoki, meningokoki czy rotawirusy.

wichrowe_wzgórza niestety zrobili młodemu ten zabieg, dałam świstek przed porodem, żeby tego nie robili, ale baba zrobiła, a mój mąż obecny przy tym się nie odezwał i teraz młodemu oko ropieje ch...ra :(

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

• Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja szczepie 5w1 a z pneumokokami jeszcze nie wiem

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś idziemy na szczepienie. Ale te z kalendarza szczepień na NFZ. Oby tylko mi młoda w histerię nie wpadła.. ;)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Yerenia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my szczepimy skojarzonymi

f2wl3e5e6qkxv1kk.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas dziś namawiali na skojarzone, ale my się na nie nie zdecydowaliśmy. Były 4 zastrzyki zamiast 2. A krzyk i tak ten sam.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny czy nie potrzebuje któraś bepanthenow w dobrej cenie bo mi zostały :
    - 2X Bepanthen baby Extra 100g - 35 zł za opakowanie
    - Bepanthen sensiderm 50g - 30 zł
    - Bepanthen maść ochronna 30g - 15 zł
    Całość za 100 zł :-)
    Jak coś to priv, pozdr lipcowa 2017 :-)

[img][/img]
  • K@sia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepie 6 w 1 pneumokoki rotawirusy i meningokoki . Córkę tez na to szczepilam i nie żałuje

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pneumokoki obowiązkowe od tego roku. Młoda wczoraj dostała.
    Póki co ładnie śpi, je, gorączki nie ma.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 13:15

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Mam pytanie o kupki. Karmię piersią. Podczas zmiany pieluchy widziałam jak młoda robi kupkę. Poleciała z odbytu woda, potem pomarańczowe coś z białymi kuleczkami jak w serku wiejskim. Generalnie jej kupki to takie rzadkie jakby biegunka. Jak robi kupkę to jest słychać że poszło rzadkie. Czy wasze dzieci tez robią takie kupki czy mam się martwić?

Dokładnie takie robi. Nie da się tego nie usłyszeć ;)
    I są pomarańczowe/musztardowe z drobinkami lub bez.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kaczorka :)

Pierworodna 2017

• Madziula Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak. moja też takie robi i zawsze słychać :) a te pneumokoki to teraz na pierwszym szczepieniu? Jak chce szczepić 5w1 to oprócz tego jeszcze pneumokoki?

zrz6anlirst3bnij.png
    ijpbcwa141osr42x.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziula wrote:
    Tak. moja też takie robi i zawsze słychać :) a te pneumokoki to teraz na pierwszym szczepieniu? Jak chce szczepić 5w1 to oprócz tego jeszcze pneumokoki?

U nas były na pierwszym. I jest to dodatkowy zastrzyk niestety.. nawet jeśli będziesz szczepić 5w1 czy też 6w1.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki zabiegowi Credego zmalał odsetek dzieci, które straciły wzrok w wyniku powikłań po porodzie. Tak jak kiedyś 1 na 5 dzieci to teraz jedno dziecko w skali roku to jest ogromna różnica. Lepiej żeby oczko ropiało kilka dni i dziecko mogło widzieć świat ;)

Katalonia o kupki się nie martw są ok :) później jak będziesz rozszerzać dietę to dopiero będzie hardcore :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do rotawirusa, starszej córki nie szczepiłam i żałowałam, bo zachorowała i myśleliśmy wraz z rodzinną, że to jelitówka zwykła.. Nie mijało a dziecko coraz gorzej się czuło, wymioty biegunka wszystko naraz. Pojechalismy na przychodnie całodobową a tam kazano mi wracać do domu a moja intuicja kazała mi jechać na pogotowie i tam dostałam ochrzan co tak późno.. Dziecko odwodnione, jakbym wróciła do domu to bym już dziecka na tym świecie nie miała. Niestety są to groźne choroby. Córka miała wtedy 2 lata, zwykła jelitówka mija po lekach a rotawirus nie.. Trzeba nawadniać a dziecko wymiotuje nawet gdy zwilżysz mu usta.. Dlatego tak ważne jest pojechać jak najszybciej do szpitala i pod kroplówki

• Zuza91 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie mi czy macie tak, że Wasze dzieciaki nie robią kupki kilka dni? My małej od 2 dni podajemy Delicol i BioGaję. Od tego czasu nie zrobiła kupki. Pediatra i położna powiedzieli nam, że przy kp dziecko nawet tydzień może kupki nie robić, bo pokarm matki jest praktycznie bezresztkowy i że po kilku tygodniach od narodzin dziecko normuje kupki i może je robić rzadziej.

Mnie oczywiście mimo wszystko to niepokoi. Prócz braku kupek jest strajk głodowy ;) Małą odrzuca od cyca, chociaż teraz jest już lepiej, to prawie dwa dni marudziła straszliwie przy przystawianiu i jadła bardzo mało. Jednak położna nie widzi tu związku z brakiem kupki, a dzisiaj jadła już w sumie normalnie, także sama nie wiem...

W każdym razie - czy jest tu taki przypadek, że dziecko więcej niż 2 dni nie robi kupki? Czy słyszałyście coś na ten temat?

klz9hdgefsr87l0p.png
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 13:14

Pierworodna 2017

• K@sia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza mój strzela po 4-5 kupek dziennie wiec ja nie miałam takiego przypadku natomiast tak jak piszesz może je być kupki przy kp nawet kilka dni. Tylko zastanawia mnie ze odrzuciło od cyca, może nie chciała jeść bo właśnie bolał brzuszek?
    Delicol to enzym laktaza na problemy z trawieniem laktozy. Jeśli Twoja ma problem z trawieniem laktozy to lepiej wyeliminować nabiał i będzie lepiej. Dicoflor jest bardzo dobry pewnie po nim nastąpiła poprawa. Codziennie soe daje bodajże 5 kropli. Daj znać jak tam będzie potem.
    Co do witaminy d, ja daje teraz Vigantol i już się skończyły problemy brzuszkowe u nas. Bartus pięknie śpi teraz idzie spać 22, pobudka o 2, a później 6.30 ale to już wstajemy całkiem także jest super

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniluap wrote:
    Dzięki zabiegowi Credego zmalał odsetek dzieci, które straciły wzrok w wyniku powikłań po porodzie. Tak jak kiedyś 1 na 5 dzieci to teraz jedno dziecko w skali roku to jest ogromna różnica. Lepiej żeby oczko ropiało kilka dni i dziecko mogło widzieć świat ;)

Katalonia o kupki się nie martw są ok :) później jak będziesz rozszerzać dietę to dopiero będzie hardcore :D

To może kiedyś, obecnie po prostu jest mało rzeżączki i zabieg dlatego jest pozbawiony sensu... A jak się ktoś boi to można się przebadać przed porodem. Lepsze to, niż problemy z ropiejącym okiem ;]

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniluap wrote:
    A co do rotawirusa, starszej córki nie szczepiłam i żałowałam, bo zachorowała i myśleliśmy wraz z rodzinną, że to jelitówka zwykła.. Nie mijało a dziecko coraz gorzej się czuło, wymioty biegunka wszystko naraz. Pojechalismy na przychodnie całodobową a tam kazano mi wracać do domu a moja intuicja kazała mi jechać na pogotowie i tam dostałam ochrzan co tak późno.. Dziecko odwodnione, jakbym wróciła do domu to bym już dziecka na tym świecie nie miała. Niestety są to groźne choroby. Córka miała wtedy 2 lata, zwykła jelitówka mija po lekach a rotawirus nie.. Trzeba nawadniać a dziecko wymiotuje nawet gdy zwilżysz mu usta.. Dlatego tak ważne jest pojechać jak najszybciej do szpitala i pod kroplówki

Nie masz gwarancji,że szczepienie by dziecko ochroniło, bo tych wirusów jest znacznie więcej. Dlatego pediatrzy raczej mówią o odpuszczeniu sobie tego szczepienia, a skupieniu się raczej na meningo.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 1071 1072 1073 1074 1075 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ