X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sonia86 wrote:
    Dziewczyny czy u którejś zdarzyło się żeby trzy dni kupki nie było u malucha? U nas do tej pory dwa dni bez było max.

U nas po skończonym miesiącu było max 2 dni bez kupki, a potem to różnie, kupa co 4, a rekordowo co 7 dni. Pediatra powiedział, że póki dziecko nie ma zaparć, nie pręży się - czyli widać, że to nie jest tak, że ma kupę, próbuje ją zrobić i nie może - to wszystko jest w porządku. Mleko matki potrafi się wchłaniać bezresztkowo i nie ma z czego kupy robić.

klz9hdgefsr87l0p.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli dziecko jest karmione piersią to kupa może się pojawiać nawet co 10 dni, ponieważ mleko matki może się wchłonąć w całości :) jeśli brzuszek jest miękki, dziecko nie płacze, je to nie ma się co martwić :)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja nie miała kataru, nie pomogę.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja miała katar, gruszka i woda morska. Prawie 2 tygodnie marudzenia i minęło, spacerować bo powietrze udrażnia zatoki, chyba, że jest gorączka to siedzieć w domu

• madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Bylam tu na watku ciazowym, po narodzinach nie zagladalam. bo zadko wlaczalam komputer.
    Teraz po 12 tygodniach musialam wrocic do pracy (takie realia mieszkania w USA).

Moja Oleńka rozwija sie dobrze, wczoraj skonczyla 3 miesiace. Karmie ja mieszanie 2 butelki mleka mm, dwie mojego odciagnietego, w nocy piers i popoludniami na zadanie tez piers. Jednorazowo je nie wiecej niz 120 ml. W nocy ladnie spi od 21 do 8 rano z 1 lub dwiema pobudkami na jedzenie z piersi.

Nie ma problemow skornych ani ciemieniuchy. Na poczatku miala male krosteczki na ciele, ale kapiel w krochmalu (z maki ziemniaczanej) pomogla.

Mamy karmiace butelkami - ile waasze dzieci w wieku 3 miesiacy jedza jednorazowo?

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sonia86 wrote:
    Dziewczyny czy u którejś zdarzyło się żeby trzy dni kupki nie było u malucha? U nas do tej pory dwa dni bez było max.

U nas kupki sa wlasnie co 2-3 dni,ale mnie lekarz powiedzial, zeby raczej nie bylo bez kupy dluzej niz 48h, wiec na kupe doradzil pomoc - wlozenie w pupe patyczka takiego jak do uszu(wiadomo kawalek i posmarowany wazelina).Ale to moze stosowalismy w ostatecznosci ze 3 razy do tej pory w przeciagu 2 miesiecy.Jeszcze zalecil rozwodniony sok z suszonych sliwek lub zurawiny, ale mnie sie to wydaje glupim pomyslem dla tak malutkiego dziecka.

Takze nie wiem komu wierzyc, czy pediatrze, ktory mowi, zeby kupki byly maksymalnie w ciaagu 48h, bo w ksiazka jest napisane, ze moze byc bez kupki kilka dni, o ile nie ma problemow typu stekanie, dyskomfort czy zbitego stolca. U nas jest normalny.

[*] 5/6 tc listopad 2016

• zuzik88 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pije tylko mm i wypija 120-150ml na raz 6-7 razy na dobe. Wazy 6.5 kg. Po zmianie mleka kupa codziennie, a nawet 2. Przy pierwszym jak drugi dzień nie było to było prezenie i płacz. Jak zaczynal sie prezy to robilam masaz i podkurczalam nozki, a jak nie pomagalo to stosowalam rurki Windi. Są gumowe i maja ogranicznik.

relg3e5eqby9gulb.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K@sia wrote:
    A Bartunio skończył 12tyg i zrobił się mega marudnikiem :( dzisiaj pasuje mu tylko na raczkach i przy cycu. Broń Boże odłożyć do lozeczka czy leżaczka. Na szczęście noce całe przesypia
    Moja tak miała w 11 :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe wyleczylas odparzenia na pupce? Jak? Kartoflanka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2018, 12:47

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Anulka0407 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia ja na odparzenia polecam kąpiel w krochmalu czyli mąka ziemniaczana na zmianę w nadmanganianie potasu (blado różowym).
    Ja dodatkowo smarowałam pupę clotrimazolem i dodawałam ociupinkę tormentiolu.

Mama 3 dziewczynek: Iza 15 lat, Iga 12 lat i Maja
    Maja ur.31.10.2017r (CC)waga: 3150g dł:53cm
    201710314965.png
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stosuję bebhanten baby i tak pojawiły się krostki. Zeszły po zastosowaniu pudru dla dzieci babydream z rossmana za 7zl. Raz dziennie teraz sypie pudrem.
    Wczoraj byliśmy u lekarza, bo Franek złapał od taty katar i kaszel. Na szczęście osluchowo czysty. Stosujemy krople do nosa i syrop na kaszel. Woda morska i sól fizjologiczna nie pomagała.

relg3e5eqby9gulb.png

Wysłany: 2 lutego 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na razie nie ma i nie bylo problemow z pupka. Ja sporadycznie smaruje beapnthenem albo linomagiem.

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Madziula Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas na odparzona zaczerwiewieniona pupke pomogła zamiast nawilzanych chusteczek zwykła ciepła woda w ktorej mocze waciki z dady i cienka warstwa sudocremu.

zrz6anlirst3bnij.png
    ijpbcwa141osr42x.png
  • sonia86 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na codzień stosujemy bepanthen, a jak pojawiły się zaczerwienienia to pomogła wlasnie mąka ziemniaczana i sudocrem.

3 lata starań, niepłodność idiopatyczna
    Wrzesień 2016 - punkcja, hiperka, 3 mrozaki
    Luty 2017 transfer blastki 2aa.....
    f2wli09k3u36asu6.png
  • K@sia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja właśnie tak samo, używam płatków bawełnianych dada i myje pupę woda przegotowaną. Ani razu nie smarowałam kremem na odparzenia i pupka ładna. Moim zdaniem te wszystkie chusteczki nawilżane podrażniają skore
    A jak Bartunio miał katar to psikalam disne mar, odciagalam aspiratorem i na noc nasivin baby. Przeszło po jakichś 10 dniach.
    Teraz Bartunio krzyczy przy przystawianiu do cycka, muszę go bujać kilka razy przystawiać, uspakajać i jak się uspokoi to dopiero złapie i pręży się do tego ale chyba to nie ból brzuszka...

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chwalmy dnia..
    Gdy na dworze będzie gorąco a biedna pupka będzie się kisić w pampersie to jeszcze odparzenia nas dotkną pewnie niestety

• dianna Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=K@sia
    Teraz Bartunio krzyczy przy przystawianiu do cycka, muszę go bujać kilka razy przystawiać, uspakajać i jak się uspokoi to dopiero złapie i pręży się do tego ale chyba to nie ból brzuszka...[/QUOTE]

u nas to samo... i też mi się wydaje ze to żaden ból tylko kolejna odsłony histerii. Teraz jak Mała się zdenerwuje to od razu jest pisk i nawet nakarmić jest trudno a wiem że jest głodna. Czasem nawet odrywa się od piersi żeby pokrzyczeć i później trudno ją przystawić z powrotem.. Ale wstanie i noszenie na rączkach pomaga.. Nie wiem co to ale niech już się skończy zanim popadnę ja w jakąś histerię..

h84fhdgewip6e90o.png
  • K@sia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diana a za każdym karmieniem tak masz? Bo ja mam tak mniej więcej 2 razy dziennie. Koło 11 jak jest śpiący i wieczorem przed spaniem. Wydaje mi się ze to chodzi o to ze jest głodny i śpiący i ze zmęczenia te krzyki i jest zmęczony na to żeby ciągnąć cyca...

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Wichrowe wyleczylas odparzenia na pupce? Jak? Kartoflanka?

Taaaak, co prawda zdarza się zaczerwienienie, ale szybko udaje się podleczyć. Takie najgorsze traktowalam mąką kartoflaną - sypałam sporo do pieluchy. Super pomaga sudocrem, niestety - bo skład taki sobie, ale na moją działa... trzeba tylko uważać na wargi sromowe, żeby tam nie pakować. Jak było mega słabo to doskonale robi maśc pięciornikowa Ziaji.
    Aktualnie profilakttcznie stosuję bephanten extra i w zasadzie to wystarcza. Chusteczek nawilżanych używam okazjonalnie np.jak wychodzimy.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas na zaczerwienienie dobrze działa krem Babydream :) smarujemy tylko na noc. Sporadycznie zdarza się w ciągu dnia.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
‹‹ 1097 1098 1099 1100 1101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ