Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas tez juz rozmiar 23. Jestesmy po antybiotyku. Ostre zapalenie gardla, od kataru sie zaczelo. Na dodatek dolne trojki ida:( od wtorku mial faze na nie, a wczoraj padl o 19 i spal do 7. Dzis grzeczne dziecko:)
Nadal malo mowi. Czy ktoraś z Was malowala juz farbami z dzieckiem? -
Zamowilam kpl w smyku. Moze wieczorem sprobujemy:) czy dobre sie okaże. Zrobilismy Frankowi tablice kredowa na scianie i kreda czasem rysuje na niej. Choc ostatnio czesciej po białej scianie.
Franek ma ostatnio okres wspinania sie na krzeslo a potem na stol. Nie kozna go spuscic z oka.
Jak Wam idzie z picie z kubeczka? Probujecie? Mamy doidy, ale wypije lyk? a jak nie patrze to celowo wylewa i potem marze w tym reka:( -
Zuzik, daj znac jak farbki
Filip jakoś mało zainteresowany rysowaniem, najchętniej to rysuje po sobie pisakami
lubi za to jak my mu rysujemy.
My jeszcze z otwartym kubkiem nie startowaliśmy, na razie pije z kubka ze słomką. Ale będziemy się brać za ćwiczenie, tak samo z samodzielnym jedzeniem łyżeczką. Chciałabym to ogarnąć przed żłobkiem.
Też jak bym dała do rączki to by wylał i maział się w tym - ale chyba tak jest w tym wieku. Myślę, że trzeba się dać pobawić, to się znudzi i potem już uczyć pić bez wylewania. Albo zacząć po posiłkach jak jeszcze siedzi w krzesełku (?) Sama nie wiem. -
U nas ostatnio wyszly dwie czworki, ale u nas zabkowanie odbywa sie w miare bezproblemowo.
Rozmiar buta u nas to amerykanskie 6, czyli na cm okolo 22.5. Ona ma duza stope od urodzenia, po mezu
My probowalismy z doidy cup, ale porazka, wylewa wszystko na siebie,jedynie co to dajemy jej z otwartej szklanki, ale trzymamy sami.
Farb nie probowalismy, tylko kredki na foteliku do karmienia.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Ja daje diody przy kolacji i "sama" pije. Jest mokra ale zaraz kąpiel; ) czasami jej dolewam kilka razy trochę i sama pije. Ladnie lapie paluszkami doidy za te uchwyty.
Jak się wyleje na tackę to wtedy jest radocha... resztki jedzenia i woda
A jak ja wyjdę z fotelika to butelka wody zrodlanej z dziubkiem. Zadne kubki niekapki czy te 360 st sie nie sprawdzily.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 11:38
Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
U nas się sprawdzają wszystkie kubki. 360 głównie na noc i na spacery. Z doidy pije ładnie sama. Wiadomo że czasami rozleje przy odstawianiu, ale musi się jakoś nauczyć. Z butelki z dziubkiem, z normalnej szklanki też jej dajemy. U nas już są wszystkie czwórki. Wyszły górne trójki i chyba się zaczyna z dolnymi.
-
Dziewczyny... Ale sobie misje wymyśliłam.. . Na święta jedziemy do Gdyni. Więc stwierdziłam że jutro zrobię takie śniadanie ala Wielkanocne dla rodziny, i mam jutro na 9.00 rano 12 osób... niby śniadanie to takie proste się wydaję. Ale i zakupy i nakrycia i dekoracje... A z jedzenia to i tak wszystko rano na świeżo będę robić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 22:30
-
Alma no wymyśliłaś sobie
Powiedz mi kto jest wtedy z małą jak ty to wszystko szykujesz, bo ja sobie tego nie wyobrażam tu szykowanie a dziecko pod nogami.
Moja ma właśnie teraz skok i non stop na rękach i cycek w gębiePierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
Od rana było dużo stresu, bo za "mało jedzenia", bo "za ciasno"... Ale wyszło super. Mega miłe śniadanie sama z Ulką bym na bank nie dała rady. To co dałam radę zrobiłam wczoraj jak już spała. Wstałam pierwsza, a potem wysłałam męża na spacer wózkiem do "najdalszej piekarni".. więc miałam ponad godzinę na ogarnięcie wszystkiego z Ulką nic nie da się zrobić w kuchni... Obiad gotuje jak ma drzemek. A żeby zrobić herbatę jak nie śpi to już mega misja... Potrafi się bawić sama. Ale jak tylko wejdę do kuchni to już mi się wspina po nogach i "mama, mama..."... Ale wycwaniłam się na tyle że jak ktoś z rodziny jest u nas, albo my u kogoś; to ja robię wszystko oprócz zajmowania się dzieckiem. Niech się "nacieszą"
Katalonia, Yerenia, K@sia lubią tę wiadomość
-
Słuchajcie to chyba taki etap. Ja tak samo gotuje, jak Bartek śpi. A sprzątam i ogarniam dom jak już pójdzie na wieczór spać. Na szczęście przestawił się na spanie wieczorne już na 19.
Tak samo biega za mną „mama mama” wspina się na mnie i na rączki. Nauczyłam się już robić herbatę z Bartkiem na rękach i kilka innych kuchennych czynności. Jedna rękę mam już tak umięśniona a druga słaba.
U mas w tym roku święta w naszym domu. Już robię listę zakupów codziennie coś dopisuje. Gotować będę w niedziele z samego rana, zanim dzieci wstaną. Na dzisiaj zaplanowałam okna, może uda mi się umyć kilka zanim Bartek wstanie z drzemki:)
A u Was jakie plany? Co gotujecie? Wyjeżdżacie czy w domku?
-
A to ja nie gotuję prawie w ogóle, bardziej mąż jak przyjdę z pracy i przejmuję Filipa
Pranie i sprzątanie robimy zawsze razem, Filipek to taki mój pomocniko - przeszkadzacz
Sam umie się przez chwilę sobą zająć, ale w tym skoku to lubi być na rękach często, chce wszystkiego dotykać, często się przytula itp. Ciągnie mnie wszędzie za rękę i chce aby mu opowiadać, pokazywać, bawić się w danym miejscu.
Teraz też lubi spacerki, zrywać kwatki i listki, przekładać kamyki, gonić psy
Do piaskownicy też chodzimy, coś tam sobie przesypie, poobserwuje dzieci itp.
W jendej chwili sie złości, a za sekundę się śmieje całym sobą - emocje są przeogromne!
Chodzi spać o 19, wstaje koło 6:30.
Pozdrawiamy:)
https://iv.pl/images/15391636914216904963.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 12:02
Alma84, Katalonia lubią tę wiadomość
-
madzialenka84 wrote:Yerenia,
A Filip ma jeszcze drzemke w ciagu dnia?
Jak udaje ci sie go klasc o 19?
Nasza zasypia o 22, a spi do 8-9.W tym jedna 2 godzinna drzemka w ciagu dnia.
Tak ma jedną drzemkę, zazwyczaj koło 1.5h
On zawsze tak chodził spać,najpóźniej o 20 . Ale też wcześnie wstaje,bo jednak zawsze przed 7.
Nie mam żadnych patentów,kładę się z nim i on zasypia,a ja wstaję - tak jest odkąd skończył pół roku.
Natomist myślę, że mógłby balowac i do 22, gdyby miał możliwość -
A mi wczoraj opiekunka mówi że Anastazja SAMA w południe położyła się i zasnęła ciągiem na 1.5h! Myślałam że nigdy to nie nastąpi.
Także w życiu na wszystko przychodzi odpowiedni moment.Alma84, Yerenia lubią tę wiadomość
Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024