X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaak, też mam zadyszkę :O Straszne to jest. Nie dość, że wypadłam na pół roku z treningów, to jeszcze ta ciąża... Wracam na rower i basen chociaż, może po bieżni na siłce pochodzę, bo inaczej przecież się nie ruszę niedługo.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej dawno ale to dawno temu mnie tu nie było. nie mogłam się zalogować niestety ale wkoncu mi odblokowali konto i mogę uczestniczyć dalej już nei tylko Was czytając:)
    U nas 13 tydzień serduszko bije jak szalone także wszystko na dobrej drodze. W czasie ciąży zmieniłam już 3 lekarzy poszlam do prywatnego to dawal mi same skierowania wiecznie na to samo (bez sensu) nie robila usg. Poszlam do drugiego tez prywatnie to robil usg ale nic nie mówił. Procz tego ze dziecko zyje. No ale to ze zyje to jednak słaba informacja bo co dalej rosnie??? Akcja serca prawidłowa??? lozysko dobrze umiejscowione??? no nic konkretnego poza tym ze dziecko zyje. No coż poszlam wkońcu do lekarza na NFZ i powiem szczerze doznałam szoku dał mi skierowanie na badania zrobil usg gdzie powiedział ile dziecko ma cm ze serduszko ładnie bije ze łożysko umiejscowione dobrze. I uwaga dal mi skierowanie na badania prenatalne i to to na NFZ!!!! Uwierzycie lekarz takie zwykły z przychodni lekarz i tak porządnie podszedł do sprawy. No w szoku jestem. Wiem ze pracuje w szpitalu tam gdzie zamierzam rodzic wiec dodatkowy plus.
    Badania prenatalne mam za free mimo iż mam 29 lat ale ze w rodzinie wady serca, nerek itd. to kwalifikuje się do ich zrobienia. Także w poniedziałek śmigam na testy papa i usg.
    Widze ze już niektóre znaja płec swoich maluszkow czego zazdroszczę bo u mnie powiedzial ze dopiero koło 20 tygodnia mi powie żeby mieć pewność na 100%.

Asia_89, moremi, Aasienkaa, Mama2kituszek lubią tę wiadomość

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jednak zdecydowalam, ze chce plec z usg poznac. Chcielismy miec niespodzianke ale :

- moj maz potrafi wypatrzyc (a jest ze mna podczas badan) na usg podczas badania co dzieck oma miedzy nogami. Wiec uwazam to za nie fair gdyby on wiedzial a ja nie.

- Chcemy bardzo dziewczynke i mysle, ze jesli przy porodzie okazaloby sie ze to chlopak to czulabym sie troche jednak rozczarowana. A tak oswoje sie z tam mysle poprostu wczesniej :P.

Jak narazie wyglada jednak znowu na lobuza ale w 12tc to jeszcze chyba troche wczesnie i to mogla byc jednak pepowina. A lekarka nie ma prawa nam do 14tc mowic o plci.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIETATA

Ja uwazam tak jak ty, ze dopoki sie nie obrazamy to takie dyskusje sa czesto tez konstruktywne.
    Ot na przyklad mnie wczoraj tknelo, zeby sprawdzic jak to jest z tym kwasem foliowym. I z najnowszych badan wynika, ze nadmiar (czyli dodatkowe branie) kwasu foliowego moze powodowac astme u dzieci i to nie byl jakis maly procent tylko ewidentnie o wiele wiecej dzieci, ktorych matki w 2 i 3cim trymestrze braly nadal kwas foliowy , cierpialo pozniej na astme.
    Ale jeszcze musze sie w te badania wglebic i poczytac publikacje dlatego nie oglaszam tego jeszcze wszem i wobec ;).

To tez tak a propos brania specjalnych preparatow w ciazy. Femibion2 ma na przyklad w skladzie bardzo duzo kwasu foliowego....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 09:43

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png

Wysłany: 11 maja 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dopiero na połówkowym mam nadzieję poznam płeć, ale od zawsze wiem, że chcę wiedzieć. Żeby jakoś gadać do niego, nie tak bezosobowo ciągle ;)

Nigdy nie chodziłam prywatnie do gina (poza nagłymi wypadkami, czy usg) - szkoda mi kasy, skoro płacę składki ;] I zawsze bardzo fajni mi się trafiali :)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze myślałam ze pierwszy musi być syn i nie ma innej opcji. W ciąży moje dolegliwości wszyscy zabobonowo ocenili na dziewczynke. I w pewnym momencie poczułam, że bardzo chce by to była córeczka... na usg lekarz stwierdził, że bardziej stawialby na chłopca ale jest zbyt wcześnie i to tylko zgadywanie. Po tej informacji zrobiło mi się jakoś smutno i pierwsza myśl była taka ze źle widać i ze przecież moja intuicja mówi ze to córka i tak ma być. Teraz jak o tym myślę to jest mi wstyd... już mi wszystko jedno. I na nic się nie nastawiam. Uciszam swoje przeczucia i czekam cierpliwie na usg które wszystko wyjaśni :)

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak u mnie chlopak bedzie to bede musiala sobei jeszcze 3cie dziecko zrobic ;D a wcale mi sie nie chce :P.

A za trzecim razem to juz mi bedzie obojetnie bo jakbym miala 3 chlopakow to czulabym sie jak bohaterka ;D a jak by byla dziewczynka to wiadomo ze super :P

Pani Moł, annggela lubią tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Karola___ Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My ustaliliśmy z mężem wspólny front w sprawie wózków i wytypowaliśmy dwa: joolz day 2 i mutsy igo. Akurat podobają nam się te z grupy niby "nowoczesnych". Ale jeszcze jest dużo czasu, to może nam się koncepcja zmieni.

I wiecie co ostatnio doszłam do wniosku, że jak teraz będę na wizycie, mam 23 maja, to poproszę o zwolnienie. Mam taką pracę, że dostaję podstawę + premie, wszystko mi się liczy na macierzyński, tylko że przed ciążą miałam chęci i energię, żeby siedzieć w pracy po 12 godzin i wyrabiać premię, teraz powiem szczerze, że jakoś mi trudniej. Pracuje od 8 i w zasadzie od 17 to już myślę kiedy pójdę do domu. Często zostaje do 20 to później tylko wpadam do domu, jem i idę spać. I już mi szkoda maluszka, że siedzę cały dzień przed kompem, zamiast gdzieś spacerować, oddychać świeżym powietrzem i przestać się stresować. Szkoda mi tylko Szefowej, nie wiem co zrobi jak mnie nie będzie.

w4sqflw1pp6mhaw2.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Ale jak u mnie chlopak bedzie to bede musiala sobei jeszcze 3cie dziecko zrobic ;D a wcale mi sie nie chce :P.

A za trzecim razem to juz mi bedzie obojetnie bo jakbym miala 3 chlopakow to czulabym sie jak bohaterka ;D a jak by byla dziewczynka to wiadomo ze super :P

Moja teściowa najpierw urodziła 3 synów. A córka im się trafiła 13 lat później ;) różnica między najstarszym a najmłodszym dzieckiem wynosi 19 lat :p

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze marzyłam o pierwszym chłopaku, a teraz łapię się na myślach o dzieczynce, że będzie ze mną piekła ciasta, że będzie mi pomagała w ogrodzie, tak jak ja mamie, a jak mąż mówi, że dziecko będzie z Nim jeździło na quadzie to muszę się powstrzymywać, żeby nie palnąć "myślisz, że dziewczynka będzie chciała jeździć na quadzie?" :D

A jak to jest z tym tętnem a płcią? Że poniżej 140 to chłopiec, a powyżej to dziewczynka.
    Sprawdza się to czy raczej kolejne wróżene?

Aasienkaa lubi tę wiadomość

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png

Wysłany: 11 maja 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola___ wrote:
    My ustaliliśmy z mężem wspólny front w sprawie wózków i wytypowaliśmy dwa: joolz day 2 i mutsy igo. Akurat podobają nam się te z grupy niby "nowoczesnych". Ale jeszcze jest dużo czasu, to może nam się koncepcja zmieni.

I wiecie co ostatnio doszłam do wniosku, że jak teraz będę na wizycie, mam 23 maja, to poproszę o zwolnienie. Mam taką pracę, że dostaję podstawę + premie, wszystko mi się liczy na macierzyński, tylko że przed ciążą miałam chęci i energię, żeby siedzieć w pracy po 12 godzin i wyrabiać premię, teraz powiem szczerze, że jakoś mi trudniej. Pracuje od 8 i w zasadzie od 17 to już myślę kiedy pójdę do domu. Często zostaje do 20 to później tylko wpadam do domu, jem i idę spać. I już mi szkoda maluszka, że siedzę cały dzień przed kompem, zamiast gdzieś spacerować, oddychać świeżym powietrzem i przestać się stresować. Szkoda mi tylko Szefowej, nie wiem co zrobi jak mnie nie będzie.

Mnie nie szkoda :D Jestem tak wściekła na to, jak nas w robocie traktują, że tylko czekam na czerwiec i L4 - będzie to najpaskudniejszy możliwy moment ale mam to w nosie ;> Lubię swoją pracę, ale niestety serce do niej we mnie zabili.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 11 maja 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wróżenia - ostatnio koleżanka mi powiedziała, że gdzieś jej wpadły w oko badania czy statystyki, że im bliżej papp-a do 0,5 MoM, to idzie na chłopaka, a papp-a ok 1,5 to dziewczyna :) U niej się sprawdziło, u kilku znajomych też.

Ja miałam chyba 0,85 MoM, czyli bardziej w kierunku chłopca :D Zainteresowała mnie ta zależność ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Melduję że jestem po przymiarkach spodni ciążowych.
    Opiszę moją figurę, może komuś to pomoże w wyborze spodni:
    Wzrost 171cm, ważę 68kg, mam dość szerokie uda i biodra, przed ciążą stosunkowo wąską talię, niezbyt wydatny tyłek, mam boczki ; )) Od zawsze spodnie jakie wybierałam gdy były dobre w udach, były za szerokie w brzuchu.

Najbardziej pasują mi czarne jegginsy z wysokim cienkim, elastycznym pasem z HM za 129zł, rozmiar 42. Ale uwaga – guma zaczyna się bardzo nisko :)
    W tej samej cenie były też bardziej dżinsowe pod kątem materiału spodnie, ale miały sporo luźniejszy pas i na razie ich nie brałam.
    Zamówiłam też te jegginsy z zalando New Look, nazwa bodajże Anna, rozmiar 42, z niskim elastycznym pasem pod brzuch (też troszkę poniżej pępka) no i są takie przed kostkę, typowe na wiosnę/lato, w stosunku do tych czarnych z HM mają znacznie szerszy obwód ponad biodrami. Zastanawiam się czy je oddać czy nie, ale chyba w końcu zostawię, będą dobre za miesiąc.

age.png

age.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja melduję, że mój dzieć żyje. Waży 139 gram i na 90% jest dziewczynką :)
    Długość ciężko było dokładnie zmierzyć, ale coś blisko 9 cm.

Sunshine_111, moremi, Kaczuszka86, Aasienkaa, antonna, Holibka, wichrowe_wzgórza, Asia_89, Mama2kituszek, Pani Moł, Charlutek, Jooozefka, Invis, annggela lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i następna wizyta 8.06. :)

Invis lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Kaczorka - powodzenia! :)

Ja wózki też nieśmiało podglądałam, kilka mi wpadło w oko wizualnie ale decyzję podejmę pewnie "na żywo" w sklepie. Z podłożem nie ma problemu, mieszkam w centrum Zielonej Góry, ale na 4 piętrze bez windy więc waga może mieć kluczowe znaczenie. Co prawda mam w bloku zamykaną na klucz wózkownię, ale mie za bardzo sobie na razie wyobrażam schodzenie z dzieckiem do piwnicy po wózek... W praktyce się okaże, czy będziemy z wózkowni korzystać.

I jeszcze dodam, że jaram się chostonoszeniem :) na pewno zapiszę się na kurs i będę motać moją dzidzię :)

ja niestety też mieszkam na 4 piętrze bez windy :/ ale jakoś trzeba ogarnąć ten temat :)
    Agusia2312 wrote:
    dziewczyny dajcie namiary na te stronki z ktorych macie dafrmowe gadzezty :)

np. bebiprogram, bebiklub ogólnie najlepiej wpisać w wyszukiwarkę "darmowe próbki dla dziecka" coś w tym stylu i wyskoczą widziałam też lovela, hipp

córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są ;)
    82dox1hppr9ztp9m.png
    ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud :)
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Mnie wczoraj ciągnęło tak, że tchu nie mogłam złapać.
    A propos też macie taką zadyszkę od samego mówienia? Wczoraj się spotkałam z kumpelą i musiałam sobie przerwy w gadaniu na oddech robić hehe
    Tak, ja muszę wolniej mówić bo sapię jakbym na 10 piętro weszła. To trwa od kilku tygodni, zwłaszcza jak chce więcej coś powiedzieć i z emocjami, to dokładnie jak mówisz muszę robić przerwy, aż czasem mi głupio;)

82dox1hppr9ztp9m.png
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IZA92 wrote:
    Ja zawsze marzyłam o pierwszym chłopaku, a teraz łapię się na myślach o dzieczynce, że będzie ze mną piekła ciasta, że będzie mi pomagała w ogrodzie, tak jak ja mamie, a jak mąż mówi, że dziecko będzie z Nim jeździło na quadzie to muszę się powstrzymywać, żeby nie palnąć "myślisz, że dziewczynka będzie chciała jeździć na quadzie?" :D

A jak to jest z tym tętnem a płcią? Że poniżej 140 to chłopiec, a powyżej to dziewczynka.
    Sprawdza się to czy raczej kolejne wróżene?
    Kochana abyś się nie zdziwiła :D czasem nasze wyobrażanie nie pokrywają się z rzeczywistością :( ja też jak miała być córa wyobrażałam sobie, że będzie ciasta piec itp. moja lalkami się nie bawiła, woli na deskorolkę iść niż w kuchni pomagać :D heheh... ale kocham ją taka jaka jest i za nic nie zmieniłabym jej charakterku :D

co do spodni byłam w HM ale wyszłam prawie z płaczem bo te co były to dla dziewczyn o mega szczupłych nogach...miałam podły dzień i sobie durna namyśliłam o głupotach, ale w końcu zakupiłam 2 szt. jedne z firmy Branco drugie TopOne w sklepie, jestem zadowolona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 11:20

82dox1hppr9ztp9m.png
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a polecacie jakiś sklep z wózkami w Warszawie i okolicach, żeby można było spokojnie poogladac co i jak?

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • antonna Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    A ja melduję, że mój dzieć żyje. Waży 139 gram i na 90% jest dziewczynką :)
    Długość ciężko było dokładnie zmierzyć, ale coś blisko 9 cm.

Te nasze dzieci w 15 tc już takie duże są? :o Szok :D

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
‹‹ 247 248 249 250 251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ