Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Wolfmama, z tego co widzę, to tylko masz NT powyżej normy i podejrzewam, że to mogło mocno podwyższyć ryzyko, może jeszcze wiek (u mnie na start 35l podwyższyło ryzyko). Nie będę ci czarować, że to małe ryzyko, ale zawsze można się pocieszać, że oprócz NT cała reszta jest w normie. Pappa skoryguje ci z pewnością to ryzyko, albo w jedną albo w drugą...
Jest sporo historii dzieci z dużym NT, które rodziły się jednak zdrowe, to nie jest wyrok.
nie wiem jaki jest Twój dalszy plan, czy testy bezinwazyjne czy amnio, ale jeśli zdecydujesz się na amnio to wykup sobie FISH, dostajesz wtedy podstawowe wyniki po kilku dniach i nie żyjesz jak na szpilkach kilka tygodni.
Trzymam mocno kciuki.
Moremi, no ja Cię proszę, piżamy z Snoopym to klasa sama w sobie, mam całą kolekcjęMój mąż się śmieje, że to najseksowniejsze piżamy na świecie hihi
moremi lubi tę wiadomość
-
Wolfmama faktycznie duże masz ryzyko ale zawsze jest nadzieja ze zmiescily się w nim czego Ci oczywiście życzę i trzymam kciuki za zdrowego maluszka
-
Wolfmama wrote:Ja mialam badania 1trym w czwarte i na dzien dzisiejszy jest tak:
Crl 69mm
Kosc nosowa - jest
Kosc udowa -ok
Kregoslup -ok
Budowa serca - ok
Przeplywy- ok
Tetno - ok
NT 5mm
Ryzyko T21 1:11
Wiec no jednak bardzo duze...w piatek mam wyniki krwi pappa. Ale zapisalam sie do innego specjalisty na wtorek na powtorke bo nie wytrzymam ! Bo ten ani jednego cienia nadziei nie dal, dupek !
Pocieszę Cię i powiem, że u dziecka mojej kuzynki NT wyszło powyżej 6. Lekarz stwierdził, że na bank dziecko urodzi się z ZD. Nie robiła żadnych dodatkowych badań. A mały urodził się zdrowy
I Twój dzidziuś pewnie też jest zdrowyżyczę Ci tego!
Mietata - z fotelikiem mamy te same rozkminy i faktycznie fajnie by było, gdyby gdzieś na pierwszej stronie pojawiły się te informacje od Moremi
Gadałam o tym chwilę z mężem i pewnie też się zdecydujemy na zakup.
A ja w końcu dorwałam arbuzapyyyyyychaaaa!!
-
Kaczorka, a wiesz jaki arbuz najlepszy? z serem typu feta (byle z pasteryzowanego mleka) w kosteczkę, arbuz w kosteczkę listki męty, cienko skrojona czerwona cebula, sos z cytryny i miodu, można się rozpłynąć, idealne na upały
a propos NT, podziwiam Twoją kuzynkę, za żelazne nerwy....ja bym tak nie mogła dotrwać do końca ciąży, chciałabym wiedzieć... -
mietata wrote:Kaczorka, a wiesz jaki arbuz najlepszy? z serem typu feta (byle z pasteryzowanego mleka) w kosteczkę, arbuz w kosteczkę listki męty, cienko skrojona czerwona cebula, sos z cytryny i miodu, można się rozpłynąć, idealne na upały
a propos NT, podziwiam Twoją kuzynkę, za żelazne nerwy....ja bym tak nie mogła dotrwać do końca ciąży, chciałabym wiedzieć...
Jakie kombinacje z tym arbuzemja to jednak wolę tak na surowo bez niczego. I żeby był zimny z lodówki. Oczywiście pokrojony w kostkę
A kuzynka ogólnie jest specyficzna. Ale ja też bym nie narażała siebie na taki stres i od razu sprawdziła.
Swoją drogą to ona teraz mi robi wykłady na temat szkodliwości szczepień..
Gdzie ja mam swoje zdanie wyrobione -
Ja bym chętnie o szczepieniach posłuchała, bo też zielona jestem w temacie
tylko nie na zasadzie, nie szczep bo autyzm, tylko raczej jakie są te szczepionki, wiem że można jakieś bezpłatne, płatne, które lepsze etc.
A Tobie takich "dobrych rad" współczuję...
ps. a spróbuj kiedyś takiej sałatki z arbuza to dopiero zobaczyszWiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2017, 17:15
-
Pooglądałam Wasze brzuszki i... ja jestem płaska jak decha przy WasProblem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
Justine wrote:Pooglądałam Wasze brzuszki i... ja jestem płaska jak decha przy Was
W pierwszej ciąży brzuszek zazwyczaj zaczyna być widoczny w okolicach 16 tygodnia ciąży. Zależy to też od budowy, bo u drobnych i niskich dziewczyn może wyskoczyć wcześniej, a u wysokich i normalnej budowy (powiedzmy rozmiar m, lub l) może być widoczny znacznie później.
I na ciebie przyjdzie czasmietata lubi tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Heh, no ze szczepieniami to jest tak, że są zwolennicy 5w1, 6w1 i są zwolennicy tradycyjnych szczepień. I każdy system ma jakieś plusy i minusy
Ale myślę, że tu powinny się wypowiedzieć osoby, które szczepienie dzieci mają za sobą.
Co do brzuszka - mam takie standardowe 170 cm wzrostu, rozmiar L i jest to moja pierwsza tak zaawansowana ciąża i brzuszek pojawił mi się faktycznie koło 16 tyg.
Wcześniej oczywiście spodnie zrobiły się ciasne, brzuszek się lekko powiększył, ale na ciążowy nijak nie wyglądał
Ruchów też raczej nie czuję. -
a propos ruchów, dziewczyny, które już były w ciąży, czy to prawda, że przy łożysku na przedniej ścianie później czuje się ruchy?nie wiem, może macie jakieś porównanie ?
-
jacky88 wrote:U mnie przy wypisie ze szpitala trzeba bylo miec fotelik i zapiac w nim dziecko przy pielegniarce noworodkowej, bez fotelika nie wypuszcza ze szpitala i informuja o tym rodzicow.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Ale się rozpisałyście... ja wracam z łikędu właśnie. Co ciekawe, kumpela poznala ciaze po moim wygladzie, zanim zobaczyła alko 0%
mówi, że ponieważ sama ma 2 dzieci i mnie zna, to dla niej widać
w sobotę nagle mi bebzon wywaliło, nie dało się go ukryç, dzis znow jest "normalny".
Co do ubranek - ubieralabym chlopaka jak chlopaka i dziewczyne jak..chlopaka. babskie ciuchy sa slodkie do porzygu ;]
Co do szczepien - na pewno jestem wielką przeciwiczką kompletnie bezsensownego szczepienia na gruzlicę i wzwb w 1 dobie i na pewno tego dziecku zrobić nie damy. Potem się okaże, wolałabym iść indywidualnym kalendarzem, 5w1 i 6w1 uważam za syf, a MMR jest dla mnie szczepionką nieetyczną, a pojedyncze trudno zdobyć, trzeba sprowadzać. Więc pewnie obejdę się bez, tak jak bez większości obencego syfu obyło się calę moje pokolenie. Generalnie to temat, który podnosi mi ciśnienie przez całkowity wzajemny brak zrozumienia i porozumienia między ludźmi.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Kaczorka wrote:Jakie kombinacje z tym arbuzem
ja to jednak wolę tak na surowo bez niczego. I żeby był zimny z lodówki. Oczywiście pokrojony w kostkę
A kuzynka ogólnie jest specyficzna. Ale ja też bym nie narażała siebie na taki stres i od razu sprawdziła.
Swoją drogą to ona teraz mi robi wykłady na temat szkodliwości szczepień..
Gdzie ja mam swoje zdanie wyrobione
Pewnie sie bala amnio. Ryzyko male ale jest i jaka bylaby rozpacz gdyby dziecko stracila i okazsloby sie ze zdrowe. No i bylo zdrowe. -
nick nieaktualnyMietata - taką sałatkę z arbuziakiem i fetą twż uwielbiam! Zaskakujące ale pyszne połączenie.
Z NT to ni doktor powiedział a na własną rękę w internetach też wyczytałam, że dzieci z wysokim prawdopodobieństwem i tak ostatecznie rodzą się zdrowe, a wynik negatywyny daje większe prawdopodobieństwo, że się potwierdzi, więc nie ma co panikować
Mam nadzieję, że jutro dostanę wreszcie wyniki posiewu, bo jajco już znoszę z nerwów!
-
Wolfmama, przykro mi, ze musisz przezywac tyle stresu. Wysokie NT moze sugerowac wiele chorób nie tylko ZD. Zastanów się nad zrobieniem testu FISH np. On wiele wyjasni. Trzymam kciuki
Co do szczepien, ekspertem nie jestem. Szczepiłam tymi 5w1, teraz dodatkowo na ospę, bo jets bezpłatna jeśli dziecko chgodzi do żłobka, a bałam się półpascca w ciąży (jesli MAdzia by zachorowała mogłabym się zarazić). Niestety szczepienia to taka "loteria", odwlekanie w czasie niewiele da jesli chodzi o objawy niepożadane- jesli maja byc to po prostu będą, a zwieksza się ryzyko zachorowania na daną chorobę. Co w przypadku maluszków jest niebezpieczne.
Ja w poprzedniej i aktualnej ciąży mam łozysko an przedniej scianie i szybko czułam ruchy (teraz od 15tyg), to chyba bardziej zalezy od "tłuszczyku na brzuszku " hehe
I chwalę się, u nas wszystko dobrze, 3 raz potwierdzona płeć - będzie MaciuśWszystko ok, tylko mam już nie chudnąć, bo jak narazie to nadal minus 5kg na liczniku...
DobranocWiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2017, 21:10
Sunshine_111, Invis, Biedroneczka83 lubią tę wiadomość
-
to ja mam pytanie do dziewczyn, które korzystają z samochodów regularnie, macie już jakiś fotelik samochodowy wybrany ?
U mnie brzuch też mały, a jestem niska i drobna, więc nie wiem o co chodzi :p. No ale lekarz zawszewszystko mierzy i z dzidziusiem ok, więc chyba nie będę się nakręcać