X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • moremi Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    No tak, ale wtedy masz zakaz i z tego co wiem, właśnie wtedy również zwykłe badanie bywa odkładane.
    Sama miałam zakaz w I trymestrze, bo było plamienie nie wiadomo skąd, a treaz mam zalecenie wręcz :D
    Wyobraź sobie, że poprzednio miałam przy krwotoku robione badania dopochwowe i te badania nic nie wykazały, a z uwagi na krew nie można było badać czystości pochwy itp. Dopiero USG wykazało, że nastąpiło pęknięcie krwiaka. Miałam zakaz seksu, ale miesiąc później przy kolejnym krwawieniu znowu zrobiono mi badanie dopochwowe. I znowu dopiero usg wykazało przyczynę.
    Czyli w obu przypadkach badanie dopochwowe było zbędne.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No glukoza na czczo ;)
    Ale powiem Wam, że jak honorowo dodawałam krew to tam też normalnie można było po śniadaniu być. A robili morfologię

Zapisałam się na połówkowe - na 29.06. dopiero :p

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moremi, ja się chyba po prostu lepiej czuję taka zmacana :D :D Albo jestem konserwą-tradycjonalistką :P
    Chyba ogólnie chodzi mi o to, że jeśli nie ma potrzeby robienia usg, ani zagrożenia wynikającego z badania, to wolę normalnie badanie, o ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 11:27

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe - mówił mi o nadżerkach lekarz "przedciążowy" i prowadzący ciążę też tak twoerdzi. Mówił, że póki co nie ruszamy ich i o ewentualnym wymrożeniu pomyślimy po urodzeniu dzidzia, ale mówił też, że prawdopodobnie się będą odnawiać.

• moremi Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    No glukoza na czczo ;)
    Ale powiem Wam, że jak honorowo dodawałam krew to tam też normalnie można było po śniadaniu być. A robili morfologię

Zapisałam się na połówkowe - na 29.06. dopiero :p
    Mi robili próbę na czczo (czyli morfologia i reszta), a śniadanie dostawałam po kwalifikacji przez lekarza, a przed oddaniem krwi.
    Znowu w ambulansach zazwyczaj biorą tylko kroplę krwi z palca na hemoglobinę, więc można być po śniadaniu.
    Ale akurat dziewczyny mają rację - do badań powinno się być na czczo.
    Akurat szklankę wody można wypić, bo aż tak nie rozrzedza krwi, ale wpływa na elastyczność żył.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Moremi, ja się chyba po prostu lepiej czuję taka zmacana :D :D Albo jestem konserwą-tradycjonalistką :P
    Chyba ogólnie chodzi mi o to, że jeśli nie ma potrzeby robienia usg, ani zagrożenia wynikającego z badania, to wolę normalnie badanie, o ;)
    Co komu pasuje. Ja wolę USG.

Karola___, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak to jest z testem obciążenia glukozą? Siedzi się bite 3h i co, na głodno? :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 11:34

Wysłany: 26 maja 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z Was jest Rh ujemna?
    Gin powiedział, ze zastrzyk ok 28-30 tygodnia nie jest konieczny, ale do rozważenia. Nie drążyłam tematu, bo jeszcze jest na to czas, ale może któraś w pierwszej ciąży robiła? Albo zamierza teraz?
    Miałam oczywiście po poronieniu i wiadomo, że dostaje się po porodzie, ale myślę jaki jest sens robienia wcześniej, a jeszcze nie czytałam nic.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 26 maja 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Dziewczyny, a jak to jest z testem obciążenia glukozą? Siedzi się bite 3h i co, na głodno? :O

Tak :( Ale nie 2 godziny? Cholera, i tak za długo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 11:35

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo najpierw odczyt po godzinie, a potem po kolejnych dwóch? Naprawdę długo!

Wysłany: 26 maja 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Akurat szklankę wody można wypić, bo aż tak nie rozrzedza krwi, ale wpływa na elastyczność żył.
    Ja chyba kiedyś test zrobię jaka jest różnica :D

Bo co lekarz / piguła to opinia. Jedni dopuszczają szklankę, inni pół, inni wcale...

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • moremi Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Tak, siedzi się na głodniaka. Ja miałam po tym jakiś zjazd insulinowy, ale koleżanki uprzedziły mnie, że tak może być i kupiłam wcześniej słodkie bułki i zrobiłam kawę w kubku termicznym. Była zimna, ale przynajmniej nie wracałam do domu głodna.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!

Wysłany: 26 maja 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Wichrowe - mówił mi o nadżerkach lekarz "przedciążowy" i prowadzący ciążę też tak twoerdzi. Mówił, że póki co nie ruszamy ich i o ewentualnym wymrożeniu pomyślimy po urodzeniu dzidzia, ale mówił też, że prawdopodobnie się będą odnawiać.

Ja w tym układzie pójdę na kolposkopie. Podobno nie sposób gołym okiem odróżnić nadżerki od ektopii i w sumie przyznali mi rację lekarze, którzy mi to mówili...
    Tylko jedna położna była w szoku, że jak to jak to jak to!!! Jak można trzymać taką nadżerkę, że chyba mam złego lekarza :D Się zdziwiła, jak jej powiedziałam, że przez rok to mnie tabun lekarzy oglądał i w sumie każdy to samo mówil i nie ma problemu.
    CO ciekawe, nawet jest opinia, że wychodzi bardziej miarodajna cytologia dzięki temu, więc ma to swoje dobre strony ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 26 maja 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Tak, siedzi się na głodniaka. Ja miałam po tym jakiś zjazd insulinowy, ale koleżanki uprzedziły mnie, że tak może być i kupiłam wcześniej słodkie bułki i zrobiłam kawę w kubku termicznym. Była zimna, ale przynajmniej nie wracałam do domu głodna.

ja to się nigdy nie ruszam bez żarcia :D Cokolwiek, jogurt, batonik, nawet sucha buła.
    Czyli po tym lepiej słodkiego coś mieć? Mnie ciężko wytrzymać godzinę, śniadanie to podstawa...
    Boję się, że zemdleję albo zacznę się dziwnie zachowywać ;)
    To prawda, że trzeba siedzieć grzecznie na tyłku i nawet spacerować się nie powinno?

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • mietata Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIe mieszajmy tu dawstwa krwi z badaniami diagnostycznymi. Nie znam ani lekarza, ani pielęgniarki, która powiedziałabym kobiecie w ciąży, spoko przyjdź na morfologię po śniadaniu, nie wpłynie to na wyniki...
    Kaczorka, nie wiem w jakim kontekście otrzymałaś takie informacje, ale proszę zweryfikuj to jeszcze raz z lekarzem, może chodziło o inne badania....tak czy inaczej lepiej tak swobodnie o tym na forum pisać, jeszcze ktoś sie zasugeruje i zrobi takie badania...

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png

Wysłany: 26 maja 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata, z tego co widzę to tu chyba wszystkie samodzielnie myślące :D Nie obawiałabym się :P
    Ale fakt, aż jestem ciekawa o co chodziło, a może właśnie o tę szklankę wody? :P

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • jacky88 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, u mnie wyglądało to tak, przychodzisz na czczo badają ci glukometrem kropelkę krwi, jak wynik ok pobierają pierwsza próbkę krwi, wypijasz rozrobioną glukozę (polecam cytrynę do tego) i idziesz odsiedzieć godzinę, za godzinę pobierają ci drugą próbkę krwi i znów odsyłają posiedzieć na godzinę, po czym pobierają trzecią próbkę. Siedzisz więc 2 godziny na czczo.

c55fflw18twvhf6h.png
  • mietata Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    ja to się nigdy nie ruszam bez żarcia :D Cokolwiek, jogurt, batonik, nawet sucha buła.
    Czyli po tym lepiej słodkiego coś mieć? Mnie ciężko wytrzymać godzinę, śniadanie to podstawa...
    Boję się, że zemdleję albo zacznę się dziwnie zachowywać ;)
    To prawda, że trzeba siedzieć grzecznie na tyłku i nawet spacerować się nie powinno?

Nigdzie się nie ruszać, żeby wyniki były miarodajne. Miałam robione to badanie w szpitalu, wstawałam na pobranie krwi i do łóżka i tak 3 razy. bez przesady, bierzesz książkę i wytrzymasz. Nie wiem czy zemdlejesz ale pijesz kubek bardzo słodkiego płynu, więc nie siedzisz o pustym żołądku

moremi lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png

Wysłany: 26 maja 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mi ogon odpadnie :( Nie mogę tak siedzieć za długo, echhh.
    Okropne badanie :D Z łóżeczkiem byłoby milej :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 11:51

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mnie wcale nei bada na fotelu chyba ze powiem ze jest cos nie tak to wtedy zerknie ale tak to robi usg. A mnie to nawet na reke nie lubie jak ktoś mi tam grzebie:P:P:P:P

ciśnienei znowu mam podwyzszone a siedze i nic nie robie :/ masakra
    glowa mi eksploduje zaraz chyba....

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

‹‹ 330 331 332 333 334 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ