Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
wichrowe_wzgórza wrote:No tak, ale wtedy masz zakaz i z tego co wiem, właśnie wtedy również zwykłe badanie bywa odkładane.
Sama miałam zakaz w I trymestrze, bo było plamienie nie wiadomo skąd, a treaz mam zalecenie wręcz
Czyli w obu przypadkach badanie dopochwowe było zbędne.-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Moremi, ja się chyba po prostu lepiej czuję taka zmacana
Albo jestem konserwą-tradycjonalistką
Chyba ogólnie chodzi mi o to, że jeśli nie ma potrzeby robienia usg, ani zagrożenia wynikającego z badania, to wolę normalnie badanie, oWiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 11:27
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualny
-
Kaczorka wrote:No glukoza na czczo
Ale powiem Wam, że jak honorowo dodawałam krew to tam też normalnie można było po śniadaniu być. A robili morfologię
Zapisałam się na połówkowe - na 29.06. dopiero :p
Znowu w ambulansach zazwyczaj biorą tylko kroplę krwi z palca na hemoglobinę, więc można być po śniadaniu.
Ale akurat dziewczyny mają rację - do badań powinno się być na czczo.
Akurat szklankę wody można wypić, bo aż tak nie rozrzedza krwi, ale wpływa na elastyczność żył.-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
wichrowe_wzgórza wrote:Moremi, ja się chyba po prostu lepiej czuję taka zmacana
Albo jestem konserwą-tradycjonalistką
Chyba ogólnie chodzi mi o to, że jeśli nie ma potrzeby robienia usg, ani zagrożenia wynikającego z badania, to wolę normalnie badanie, oKarola___, Sunshine_111 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
nick nieaktualny
-
Któraś z Was jest Rh ujemna?
Gin powiedział, ze zastrzyk ok 28-30 tygodnia nie jest konieczny, ale do rozważenia. Nie drążyłam tematu, bo jeszcze jest na to czas, ale może któraś w pierwszej ciąży robiła? Albo zamierza teraz?
Miałam oczywiście po poronieniu i wiadomo, że dostaje się po porodzie, ale myślę jaki jest sens robienia wcześniej, a jeszcze nie czytałam nic.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Pani Moł wrote:Dziewczyny, a jak to jest z testem obciążenia glukozą? Siedzi się bite 3h i co, na głodno?
TakAle nie 2 godziny? Cholera, i tak za długo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 11:35
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualny
-
moremi wrote:Akurat szklankę wody można wypić, bo aż tak nie rozrzedza krwi, ale wpływa na elastyczność żył.
Bo co lekarz / piguła to opinia. Jedni dopuszczają szklankę, inni pół, inni wcale...9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Pani Moł wrote:Dziewczyny, a jak to jest z testem obciążenia glukozą? Siedzi się bite 3h i co, na głodno?-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Pani Moł wrote:Wichrowe - mówił mi o nadżerkach lekarz "przedciążowy" i prowadzący ciążę też tak twoerdzi. Mówił, że póki co nie ruszamy ich i o ewentualnym wymrożeniu pomyślimy po urodzeniu dzidzia, ale mówił też, że prawdopodobnie się będą odnawiać.
Ja w tym układzie pójdę na kolposkopie. Podobno nie sposób gołym okiem odróżnić nadżerki od ektopii i w sumie przyznali mi rację lekarze, którzy mi to mówili...
Tylko jedna położna była w szoku, że jak to jak to jak to!!! Jak można trzymać taką nadżerkę, że chyba mam złego lekarzaSię zdziwiła, jak jej powiedziałam, że przez rok to mnie tabun lekarzy oglądał i w sumie każdy to samo mówil i nie ma problemu.
CO ciekawe, nawet jest opinia, że wychodzi bardziej miarodajna cytologia dzięki temu, więc ma to swoje dobre strony9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
moremi wrote:Tak, siedzi się na głodniaka. Ja miałam po tym jakiś zjazd insulinowy, ale koleżanki uprzedziły mnie, że tak może być i kupiłam wcześniej słodkie bułki i zrobiłam kawę w kubku termicznym. Była zimna, ale przynajmniej nie wracałam do domu głodna.
ja to się nigdy nie ruszam bez żarciaCokolwiek, jogurt, batonik, nawet sucha buła.
Czyli po tym lepiej słodkiego coś mieć? Mnie ciężko wytrzymać godzinę, śniadanie to podstawa...
Boję się, że zemdleję albo zacznę się dziwnie zachowywać
To prawda, że trzeba siedzieć grzecznie na tyłku i nawet spacerować się nie powinno?9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
NIe mieszajmy tu dawstwa krwi z badaniami diagnostycznymi. Nie znam ani lekarza, ani pielęgniarki, która powiedziałabym kobiecie w ciąży, spoko przyjdź na morfologię po śniadaniu, nie wpłynie to na wyniki...
Kaczorka, nie wiem w jakim kontekście otrzymałaś takie informacje, ale proszę zweryfikuj to jeszcze raz z lekarzem, może chodziło o inne badania....tak czy inaczej lepiej tak swobodnie o tym na forum pisać, jeszcze ktoś sie zasugeruje i zrobi takie badania... -
Tak, u mnie wyglądało to tak, przychodzisz na czczo badają ci glukometrem kropelkę krwi, jak wynik ok pobierają pierwsza próbkę krwi, wypijasz rozrobioną glukozę (polecam cytrynę do tego) i idziesz odsiedzieć godzinę, za godzinę pobierają ci drugą próbkę krwi i znów odsyłają posiedzieć na godzinę, po czym pobierają trzecią próbkę. Siedzisz więc 2 godziny na czczo.
-
wichrowe_wzgórza wrote:ja to się nigdy nie ruszam bez żarcia
Cokolwiek, jogurt, batonik, nawet sucha buła.
Czyli po tym lepiej słodkiego coś mieć? Mnie ciężko wytrzymać godzinę, śniadanie to podstawa...
Boję się, że zemdleję albo zacznę się dziwnie zachowywać
To prawda, że trzeba siedzieć grzecznie na tyłku i nawet spacerować się nie powinno?
Nigdzie się nie ruszać, żeby wyniki były miarodajne. Miałam robione to badanie w szpitalu, wstawałam na pobranie krwi i do łóżka i tak 3 razy. bez przesady, bierzesz książkę i wytrzymasz. Nie wiem czy zemdlejesz ale pijesz kubek bardzo słodkiego płynu, więc nie siedzisz o pustym żołądkumoremi lubi tę wiadomość
-
Mój mnie wcale nei bada na fotelu chyba ze powiem ze jest cos nie tak to wtedy zerknie ale tak to robi usg. A mnie to nawet na reke nie lubie jak ktoś mi tam grzebie:P:P:P:P
ciśnienei znowu mam podwyzszone a siedze i nic nie robiemasakra
glowa mi eksploduje zaraz chyba....