Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
moremi wrote:Żebyś się nie zdziwiła
Mój ojciec - mistrz taktu - tydzień po porodzie zapytał mnie dlaczego drugiego dziecka z brzucha nie wyjęli. Teraz się z tego śmieję, ale wtedy było mi przykro.
Chociaż są dziewczyny, które zaraz po porodzie wyglądają jakby nie były w ciąży, to jednak większości zrzucenie brzucha ciążowego zajmuje od 2 miesięcy do...
I to są te chwile kiedy myślę: ach jak dobrze, że nie mam płaskiego brzuchaChociaż szoku nie będzie
Ale niektóre koleżanki...ach jaka zazdrośććććć, jak one wyglądają! I to po 3 dziecku, modelki...9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
moremi wrote:Żebyś się nie zdziwiła
Mój ojciec - mistrz taktu - tydzień po porodzie zapytał mnie dlaczego drugiego dziecka z brzucha nie wyjęli. Teraz się z tego śmieję, ale wtedy było mi przykro.
Chociaż są dziewczyny, które zaraz po porodzie wyglądają jakby nie były w ciąży, to jednak większości zrzucenie brzucha ciążowego zajmuje od 2 miesięcy do...
no tak, ale od listopada do czerwca to chyba powinno zejść, no nie straszWiadomo, że ten brzuch nie będzie wyglądał jak kiedyś, ale chyba nie ma szans wyglądać jak w 9 miesiącu ponad pół roku po porodzie?
Moje wszystkie znajome, no może z wyjątkiem jednej, wyglądają oszałamiająco po porodzie, hehe może to karmienie tak dobrze robi, ale serio wyglądają lepiej niż przed ciążą. Patrzę optymistycznie w przyszłość -
Mietata, nie ma sensu kupowania ubrań ciążowych "na zapas", bo one właśnie dlatego są ciążowe, że zapas mają. Będą dobre do końca, a pas się rozciąga.
Co innego w przypadku kupowania ciuchów "normalnych".
Po moich plamieniach lekarz z izby przyjęć powiedział, że nie bez powodu odchodzi się od badań dopochwowych w ciąży. Na "zachodzie" było dużo spraw sądowych o takie badania, ponieważ w niektórych przypadkach powodowały one skurcze macicy i poronienia.-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Moremi, źle się wyraziłam, w H&M 34 jest strasznie małe, na patykowate nastolatki, a ja mimo takiego rozmiaru mam dość spore uda, nie chciałam się na siłę wciskać w takie spodnie, bo szorty i pudrowe chinosy mają mi służyć do września
leżą idealnie i nawet jak mi w uda pójdzie to spokojnie w nich przechodzę całe lato.
moremi lubi tę wiadomość
-
mietata wrote:no tak, ale od listopada do czerwca to chyba powinno zejść, no nie strasz
Wiadomo, że ten brzuch nie będzie wyglądał jak kiedyś, ale chyba nie ma szans wyglądać jak w 9 miesiącu ponad pół roku po porodzie?
Moje wszystkie znajome, no może z wyjątkiem jednej, wyglądają oszałamiająco po porodzie, hehe może to karmienie tak dobrze robi, ale serio wyglądają lepiej niż przed ciążą. Patrzę optymistycznie w przyszłość
U mnie już na początku stycznia było nieźle, a później jeszcze lepiej. Brzuch naprawdę wrócił do normy, nie było zwisów, ale jeszcze za krótki odstęp od ciąży i osłabione mięśnie - dlatego brzuch w tej ciąży wystrzelił mi szybko do przodu. Nie jest ogromny, ale nie da się pomylić z ciążą spożywczą-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
mietata wrote:Moremi, źle się wyraziłam, w H&M 34 jest strasznie małe, na patykowate nastolatki, a ja mimo takiego rozmiaru mam dość spore uda, nie chciałam się na siłę wciskać w takie spodnie, bo szorty i pudrowe chinosy mają mi służyć do września
leżą idealnie i nawet jak mi w uda pójdzie to spokojnie w nich przechodzę całe lato.
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:05
Blondik, Aasienkaa, moremi lubią tę wiadomość
-
U mnie sąsiadka wyczaiła właśnie, że w ciąży jestem - chyba jednak coś widać
patrzyła na mnie, patrzyła i mówi - "coś przytyłaś ostatnio, chyba dzidziuś rośnie?" :p
Co do USG to mi tam nie przeszkadza, że mam co wizytęjeden ginekolog zawsze mi bobasa mierzy, drugi skupia się na innych aspektach. Wczoraj mi np. sprawdzała przepływy u dziecka czego nie zrobił ten pierwszy
A no i co do badań połówkowych to powiedziała mi ginekolog wczoraj, że lepiej je zrobić później niż wcześniej. Najlepiej w 22 tyg. Mówiła, że z doświadczenia wie, że lepiej wszystko widać - głównie o serduszko chodzi
I jeszcze co do badań krwi - nie trzeba ich robić na czczo! Bo też się o to pytałam :pWiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 10:28
-
Kaczorka co to za rewelacja z badaniem krwi nie na czczo? serio, nie wierzę, że morfologię czy badanie glukozy we krwi można zrobić po śniadaniu, przecież to co zjesz wpływa na wyniki?!
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
Asia_89, ok, żyj w przekonaniu że wszystkie dzieci są super mądre i mają mądrych rodziców, spoko
Można i tak zaklinać rzeczywistość
Jeśli nie odnosicie tego do siebie, to nie wiem skąd to oburzenie, ale też nie zamierzam się nad tym zastanawiać
Kaczorka, ale przecież to bez sensu... Np. już wypicie wody rozrzedza krew, wyniki mogą inne wyjść... Piszesz o jakichś konkretnych badaniach? Już nie mówiąc o glukozie, czy coś... Bałabym się, że mi niemiarodajnie wyjdzie.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
moremi wrote:
Po moich plamieniach lekarz z izby przyjęć powiedział, że nie bez powodu odchodzi się od badań dopochwowych w ciąży. Na "zachodzie" było dużo spraw sądowych o takie badania, ponieważ w niektórych przypadkach powodowały one skurcze macicy i poronienia.
Hm. Jeśli ciąża rozwija się normalnie, to chyba nie powinno być takich przypadków? Albo lekarz jakiś niedelikatny... Wtedy nawet seks przecież mógłby zaszkodzić..9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualnyMam wrażenie, że Wichrowe W.może użyła słów dosadnych, ale skoro ma doświadczenie pedagogiczne to czasami same się takie cisną na usta. Ja mialam w grupie chłopca, który dołączył mając 5 lat - tak jak pozostałe dzieci. I sorry, nie określiłabym jego rodziców inaczej, niż zrobiła to Wichrowe. Pięciolatek nie wiedział jak kartkę w książce przerzucić, jak jeść łyżką, założyć skarpetki czy jaki jest związek między kredką a kartką papieru i jak chwycić tę kredkę. Ponadto losowo i bezrefleksyjnie na każde pytanie odpowiadał "tak" lub "nie" i mówił o sobie w 2.osobie: "twoja mama poszła", "nie jesteś głodny" itd. Odstawał od dzieci o jakieś 3 lata rozwojowe mając ich 5. Naprawdę widząc tak głupich (z całą odpowiedzialnością to piszę) rodziców ma się ochotę iść od razu do sądu rodzinnego bo zrobili temu dziecku olbrzymią krzywdę i zmarnowali mu długie lata bezpowrotnie. I to byli zwykli ludzie żyjący w mieście, żadna patola, żaden zaścianek. Tacy bywają i nie ma co się oburzać, choć chłopca nie nazwałabym głupim. Jedynie skrajnie zaniedbanym.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2017, 10:59
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:05
-
mietata wrote:Kaczorka co to za rewelacja z badaniem krwi nie na czczo? serio, nie wierzę, że morfologię czy badanie glukozy we krwi można zrobić po śniadaniu, przecież to co zjesz wpływa na wyniki?!
O to to, w zasadzie tylko genetyka chyba pod to nie podpada, przeciwciała, itp. Nawet hormony lepiej robić na czczo, chociaż co do tsh to różne opinie słyszałam.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
wichrowe_wzgórza wrote:Hm. Jeśli ciąża rozwija się normalnie, to chyba nie powinno być takich przypadków? Albo lekarz jakiś niedelikatny... Wtedy nawet seks przecież mógłby zaszkodzić..-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
mietata wrote:wichrowe wzgórza serio, czy jest sens kwestionować wszystkie osiągnięcia medycyny i podważać badania?
nie przesadzaj, są badania o braku negatywnego wpływu usg na dziecko, chcesz to poczytaj.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19291813
Więcej zaszkodzić może badanie manualne i serio lekarz nie musi macać szyjki żeby wiedzieć czy jest ok czy nie. Wręcz zaleca się maksymalne unikanie tego typy badania jeśli nie ma potrzeby.
Ejjj, to nie jest absolutnie kwestia podważania, tylko tego, że to nie jest na 100% jasne, nawet lekarze o tym mówią. A ja po prostu jestem nastawiona....niepewnieJak do wszystkich fal. I właśnie kwestia UNIKANIA. Jeśli zalecane są 3, to po prostu nie widzę potrzeby panikowania, że lekarz nie robi siedmiu
Jeśli uważa, że potrzeby takiej nie ma.
W zwykłym badaniu określasz też prawidłowość wydzieliny, ph, itd.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualnymoremi wrote:To jest całkiem normalne, że występują plamienia. Pochwa i macica są bardzo ukrwione. Zakaz seksu w niektórych przypadkach jest dokładnie dlatego.
Ja mam taki zakaz właśnie, przez rozlegly krwiak zakosmówkowy - na szczęście zmniejsza się, i nadżerki sztuk dwie. Ostatnio lekarz nawet by nie wywołać krwawienia nie pobrał cytologii - prawdopodobnie zrobi to przy kolejnej wizycie gdy krwiak się wchlonie.
-
moremi wrote:To jest całkiem normalne, że występują plamienia. Pochwa i macica są bardzo ukrwione. Zakaz seksu w niektórych przypadkach jest dokładnie dlatego.
No tak, ale wtedy masz zakaz i z tego co wiem, właśnie wtedy również zwykłe badanie bywa odkładane.
Sama miałam zakaz w I trymestrze, bo było plamienie nie wiadomo skąd, a treaz mam zalecenie wręcz9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Pani Moł, lekarz coś mi mówił o tych nadżerkach? Co z nimi? I czy to faktycznie nadżerki? Bo w zasadzie dopiero kolposkopia może potwierdzić, czy to nadżerka czy zwykła ektopia.
Mój w razie czego sugeruje wymrożenie, bo wypalania już raczej nie robią, zła metoda i przestarzała.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023