X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej co do octaniseptu polecam Asept koszt duzo mniejszy opakowanie większe działa identycznie ja polecam

witam sie nie było mnie w week bo byłam z mezem w opolu na egz państwowym i mam juz w domu projektanta ju[iii a wczoraj wpadli znajomi i był grill i opalanie potem mega burza ale zdążyliśmy do domu przed nia

22 czerwca mam badania połówkowe

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine, to nie ma nic wspólnego z moralnością czy umoralnianiem. Generalnie wali mnie, co ktoś robi ze swoim życiem, ale jak świadomie krzywdzi dzieciaka, co się jeszcze nie urodził, to już jest słabe.
    Za chlanie i jaranie w ciąży powinna być odpowiedzialność jak za świadome narażenie utraty życia lub zdrowia innej osoby...

Biedroneczka83, PsotkaKotka lubią tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine współczuje wątroba pewnie dostała przez to ale lekarze wiedzą co robią i skoro było to potrzebne to chwała im za to że podali i możesz być tu razem z nami:)

Leki grzecznie biorę na nadciśnienie bo kazali ale własnie moją wada jest że czytam ulotki i się potem stresuje bez sensu.

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Nie wszystko da się wyeliminować- nie wierzę, że jesz w 100% ekologiczne warzywa i mięso, a przecież napewno wiesz, że w sklepowych jest masa chemii i co gorsze antybiotyków.

Oczywiście, że nie wszystko, dlatego uważam, że warto eliminować to, co jest w zasięgu naszych możliwości.
    Chociażby dlatego chleb na zakwasie wolę piec sama, szynkę wolę upiec niż kupić gotową, itd. Dlatego nie palę w ogóle, alkoholu nie piję w ciąży. Itd.

PsotkaKotka lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Justine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Po prostu kalkulacja ryzyka ;) Zresztą...ile bierze acard, teoretycznie nawet w ulotce jest, że nie można, a badania nie wykazały, że szkodzi dzieciakowi ;)

Każdy dzień jest ryzykiem dla każdego z nas. Nie ważne czy bierzemy leki czy po prostu przechodzimy na drugą stronę jezdni przez pasy.

Acard też biorę i mamy się obie bardzo dobrze ;) Swoją drogą wolę brać acard niż mieć np. zawał łożyska w 28tc. To jest dla mnie kalkulacja ryzyka.

Dodatkowo odnośnie kwasu acetylosalicylowego to branie go w małych dawkach nie szkodzi dziecku. W dużych dawkach już może szkodzić, ale jak pisałam czasy dr Mengele już minęły i żaden koncern farmaceutyczny nie zaryzykuje zdrowia matki i dziecka dla swoich badań ;)

Zmieniając temat: brzuszki już są? Mój dalej nie chce się ujawnić ;)

moremi lubi tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:

Leki grzecznie biorę na nadciśnienie bo kazali ale własnie moją wada jest że czytam ulotki i się potem stresuje bez sensu.

Ja jednak uważam, że warto ;) Raz mnie to uratowało, inaczej nie wiedziałabym co się ze mną dzieje :D
    Chodzi o to, żeby nie wpadać w paranoję, ale...zdawać sobie sprawę ;)

No i raz się nacięłam - mówiłam, że nie chcę nystatyny od gin, a durna baba mi przepisała. Nie sprawdziłam - po co, przecież zgłaszałam uczulenia. Lek był w cholerę drogi, bo 2 tabletkach myślałam, że padnę ;] A ta cholera nawet nie chciała mnie przyjąć potem...
    Od tej pory czytam wszystko, interakcje, itp. :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Każdy dzień jest ryzykiem dla każdego z nas. Nie ważne czy bierzemy leki czy po prostu przechodzimy na drugą stronę jezdni przez pasy.

Acard też biorę i mamy się obie bardzo dobrze ;) Swoją drogą wolę brać acard niż mieć np. zawał łożyska w 28tc. To jest dla mnie kalkulacja ryzyka.

Dodatkowo odnośnie kwasu acetylosalicylowego to branie go w małych dawkach nie szkodzi dziecku. W dużych dawkach już może szkodzić, ale jak pisałam czasy dr Mengele już minęły i żaden koncern farmaceutyczny nie zaryzykuje zdrowia matki i dziecka dla swoich badań ;)

Zmieniając temat: brzuszki już są? Mój dalej nie chce się ujawnić ;)

Ja też biorę, profilaktycznie mam zalecone.
    Natomiast życie samo w sobie to jednak nie jest dla mnie to samo, co świadome narażanie go ;) W końcu przechodzisz przez pasy, a nie przez środek ruchliwej autostrady, prawda? ;)

Co do ryzykowania dla badań...niestety się nie zgodzę. Ale to inna historia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 10:26

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka dzięki muszę sobie zapisać tą nazwę i kupić na próbę skoro to to samo a tańsze to wole kupić dwie butelki a nie jedna.

Do mnie właśnie zadzwonili z invicty i połówkowe mam 17 lipca na 8:00 rano. Nie mają litości ja o tej porze ostatnio to w łóżku jeszcze jestem:P:P:P Chyba że mam mieć gości jak dzisiaj to od 6 sprzątam... Niby jeden z lepszych lekarzy będzie mnie badał i to na NFZ no zobaczymy bo mam jeszcze mieć prywatną wizytę u najlepszego specjalisty w trójmieście jeśli chodzi o usg

nzjdvfxmh01bn5c2.png

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja połówkowe wzięłam na 12, muszę się wyspać :D A będę już zdaje się na zwolnieniu.
    I dobrze, bo coraz mniej wygodnie mi się siedzi...
    Chodzę w luźniejszych ciuchach, żeby nie było widać ;>

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Justine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Ja jednak uważam, że warto ;) Raz mnie to uratowało, inaczej nie wiedziałabym co się ze mną dzieje :D
    Chodzi o to, żeby nie wpadać w paranoję, ale...zdawać sobie sprawę ;)

No i raz się nacięłam - mówiłam, że nie chcę nystatyny od gin, a durna baba mi przepisała. Nie sprawdziłam - po co, przecież zgłaszałam uczulenia. Lek był w cholerę drogi, bo 2 tabletkach myślałam, że padnę ;] A ta cholera nawet nie chciała mnie przyjąć potem...
    Od tej pory czytam wszystko, interakcje, itp. :D

I bardzo dobrze, że czytasz. Ja też wszystko czytam i pytam za każdym razem jak coś mi nie pasuje.
    Czasami pewnych spraw po prostu nie przeskoczymy ;) A karanie pijanych matek i palących papierowy jak najbardziej popieram... Akurat kwestia alkoholu i papierów w ciąży jest tak nagłośniona, że każdy człowiek w Polsce wie, ze nie można pić i palić w ciąży.

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W środę zaczynam 17tc a to mój brzuszek
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e09dc8ec7af7.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 10:29

Justine, Biedroneczka83, Jooozefka, moremi, Enna, Blondik, Sunshine_111, Karola___, Zuza91, Zuza2323, Pani Moł, Katarzyna87, Invis, PsotkaKotka, Majblanca, Mama2kituszek, Asia_89 lubią tę wiadomość

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    I bardzo dobrze, że czytasz. Ja też wszystko czytam i pytam za każdym razem jak coś mi nie pasuje.
    Czasami pewnych spraw po prostu nie przeskoczymy ;) A karanie pijanych matek i palących papierowy jak najbardziej popieram... Akurat kwestia alkoholu i papierów w ciąży jest tak nagłośniona, że każdy człowiek w Polsce wie, ze nie można pić i palić w ciąży.

niby wie, a jednak...do tej pory pamiętam koleżankę, co z taaaaakim brzuchem taaaaak się zaciągała, że jej uszami szło :( teraz jej córka co i rusz na kardiologii (może dlatego...?), a ona sama na onkologii zlądowała :/
    Druga też - boi się szczepień, a w ciąży podpala. I gdzie tu logika? :O

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Justine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Ja też biorę, profilaktycznie mam zalecone.
    Natomiast życie samo w sobie to jednak nie jest dla mnie to samo, co świadome narażanie go ;) W końcu przechodzisz przez pasy, a nie przez środek ruchliwej autostrady, prawda? ;)

Co do ryzykowania dla badań...niestety się nie zgodzę. Ale to inna historia.

Specjalnie dałam przykład z przechodzeniem przez pasy, żeby zobrazować, że nawet jeśli robimy wszystko jak jak ma być to czasem życie robi nam psikusa ;)

Badania kliniczne były, są i będą, ale na kobietach w ciąży koncerny boją się eksperymentować bo fala krytyki byłaby tak duża, że PR nie poradziłby sobie z opanowaniem z tego. Oczywiście na "zwykłych" ludziach testują wszystko tak jakby życie się nie liczyło...

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, ale masz fajne cycki :D I jaka szczupła do tego, niezła laska :) Zazdroszczę takich figur ciążowych :)

agagaga, czarnulka24, Invis lubią tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Specjalnie dałam przykład z przechodzeniem przez pasy, żeby zobrazować, że nawet jeśli robimy wszystko jak jak ma być to czasem życie robi nam psikusa ;)

Badania kliniczne były, są i będą, ale na kobietach w ciąży koncerny boją się eksperymentować bo fala krytyki byłaby tak duża, że PR nie poradziłby sobie z opanowaniem z tego. Oczywiście na "zwykłych" ludziach testują wszystko tak jakby życie się nie liczyło...

Wiesz, dla mnie zalecanie szczepień w ciąży to już jest niezły eksperyment ;) nie odważyłabym się ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka gdzie Ty te maluchy mieścisz???
    Takie ładne zgrabne brzuszki macie a ja mam taki wielki jakby nie wiadomo ile maluchów tam miała. I przytyłam tylko 1,5kg

czarnulka24 lubi tę wiadomość

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• Justine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    niby wie, a jednak...do tej pory pamiętam koleżankę, co z taaaaakim brzuchem taaaaak się zaciągała, że jej uszami szło :( teraz jej córka co i rusz na kardiologii (może dlatego...?), a ona sama na onkologii zlądowała :/
    Druga też - boi się szczepień, a w ciąży podpala. I gdzie tu logika? :O

Też znam taką jedną co paliła 3 paczki dziennie w ciąży. Do tego nie broniła się d czasu do czasu przed kieliszkiem czy piwem ;) Dodatkowo jej dieta opierała się tylko na fast foodach, coli i kawie. Dosłownie.
    Jej syn jest okazem zdrowia, urodziła w terminie ;)

Nie ma żadnej logiki. Tak jak pisałaś coś może się wydarzyć, a nie musi. Życie to loteria ;)

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    czarnulka gdzie Ty te maluchy mieścisz???
    Takie ładne zgrabne brzuszki macie a ja mam taki wielki jakby nie wiadomo ile maluchów tam miała. I przytyłam tylko 1,5kg

Ja na razie nie przybieram, ale wyjściowo nie byłam specjalnie szczupła, wiec cóż... Życie wieloryba :D Staram się pilnować dlatego :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    Biedroneczka dzięki muszę sobie zapisać tą nazwę i kupić na próbę skoro to to samo a tańsze to wole kupić dwie butelki a nie jedna.

buteleczka cos 7,3zł kosztuje ja uzywałam przy młodszej i super sie spisało teraz mi mąż brzuch przed zastrzykiem tym psika i jest git :)

co do czytania ulotek hehe ja nie byłam przekonana do zastrzyków które biore bałam sie krwotoku podczas porodu itp koszmary mnie męczyły ale jak trzeba to trzeba dla dobra nas obojga :)

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Też znam taką jedną co paliła 3 paczki dziennie w ciąży. Do tego nie broniła się d czasu do czasu przed kieliszkiem czy piwem ;) Dodatkowo jej dieta opierała się tylko na fast foodach, coli i kawie. Dosłownie.
    Jej syn jest okazem zdrowia, urodziła w terminie ;)

Nie ma żadnej logiki. Tak jak pisałaś coś może się wydarzyć, a nie musi. Życie to loteria ;)

heheh, to ostatnio o tym gadaliśmy ze znajomymi ;) Ze kiedyś też takiej świadomości nie było. Np. moja mama rzuciła fajki od razu, czułą że to nie jest dobre. A mama znajomej nie mogła spać, i codziennie waliła seteczkę, po której zasypiała :D Dziewczyna FAS nie ma ;)
    Ja po prostu bym się skichała ze strachu, a gdyby coś, to do końca życia bym myślała, czy to nie moja wina... czy to nie przez te 2 fajki czy 3 kieliszki.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 374 375 376 377 378 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ