X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej co do octaniseptu polecam Asept koszt duzo mniejszy opakowanie większe działa identycznie ja polecam

witam sie nie było mnie w week bo byłam z mezem w opolu na egz państwowym i mam juz w domu projektanta ju[iii a wczoraj wpadli znajomi i był grill i opalanie potem mega burza ale zdążyliśmy do domu przed nia

22 czerwca mam badania połówkowe

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine, to nie ma nic wspólnego z moralnością czy umoralnianiem. Generalnie wali mnie, co ktoś robi ze swoim życiem, ale jak świadomie krzywdzi dzieciaka, co się jeszcze nie urodził, to już jest słabe.
    Za chlanie i jaranie w ciąży powinna być odpowiedzialność jak za świadome narażenie utraty życia lub zdrowia innej osoby...

Biedroneczka83, PsotkaKotka lubią tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine współczuje wątroba pewnie dostała przez to ale lekarze wiedzą co robią i skoro było to potrzebne to chwała im za to że podali i możesz być tu razem z nami:)

Leki grzecznie biorę na nadciśnienie bo kazali ale własnie moją wada jest że czytam ulotki i się potem stresuje bez sensu.

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Nie wszystko da się wyeliminować- nie wierzę, że jesz w 100% ekologiczne warzywa i mięso, a przecież napewno wiesz, że w sklepowych jest masa chemii i co gorsze antybiotyków.

Oczywiście, że nie wszystko, dlatego uważam, że warto eliminować to, co jest w zasięgu naszych możliwości.
    Chociażby dlatego chleb na zakwasie wolę piec sama, szynkę wolę upiec niż kupić gotową, itd. Dlatego nie palę w ogóle, alkoholu nie piję w ciąży. Itd.

PsotkaKotka lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Justine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Po prostu kalkulacja ryzyka ;) Zresztą...ile bierze acard, teoretycznie nawet w ulotce jest, że nie można, a badania nie wykazały, że szkodzi dzieciakowi ;)

Każdy dzień jest ryzykiem dla każdego z nas. Nie ważne czy bierzemy leki czy po prostu przechodzimy na drugą stronę jezdni przez pasy.

Acard też biorę i mamy się obie bardzo dobrze ;) Swoją drogą wolę brać acard niż mieć np. zawał łożyska w 28tc. To jest dla mnie kalkulacja ryzyka.

Dodatkowo odnośnie kwasu acetylosalicylowego to branie go w małych dawkach nie szkodzi dziecku. W dużych dawkach już może szkodzić, ale jak pisałam czasy dr Mengele już minęły i żaden koncern farmaceutyczny nie zaryzykuje zdrowia matki i dziecka dla swoich badań ;)

Zmieniając temat: brzuszki już są? Mój dalej nie chce się ujawnić ;)

moremi lubi tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:

Leki grzecznie biorę na nadciśnienie bo kazali ale własnie moją wada jest że czytam ulotki i się potem stresuje bez sensu.

Ja jednak uważam, że warto ;) Raz mnie to uratowało, inaczej nie wiedziałabym co się ze mną dzieje :D
    Chodzi o to, żeby nie wpadać w paranoję, ale...zdawać sobie sprawę ;)

No i raz się nacięłam - mówiłam, że nie chcę nystatyny od gin, a durna baba mi przepisała. Nie sprawdziłam - po co, przecież zgłaszałam uczulenia. Lek był w cholerę drogi, bo 2 tabletkach myślałam, że padnę ;] A ta cholera nawet nie chciała mnie przyjąć potem...
    Od tej pory czytam wszystko, interakcje, itp. :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Każdy dzień jest ryzykiem dla każdego z nas. Nie ważne czy bierzemy leki czy po prostu przechodzimy na drugą stronę jezdni przez pasy.

Acard też biorę i mamy się obie bardzo dobrze ;) Swoją drogą wolę brać acard niż mieć np. zawał łożyska w 28tc. To jest dla mnie kalkulacja ryzyka.

Dodatkowo odnośnie kwasu acetylosalicylowego to branie go w małych dawkach nie szkodzi dziecku. W dużych dawkach już może szkodzić, ale jak pisałam czasy dr Mengele już minęły i żaden koncern farmaceutyczny nie zaryzykuje zdrowia matki i dziecka dla swoich badań ;)

Zmieniając temat: brzuszki już są? Mój dalej nie chce się ujawnić ;)

Ja też biorę, profilaktycznie mam zalecone.
    Natomiast życie samo w sobie to jednak nie jest dla mnie to samo, co świadome narażanie go ;) W końcu przechodzisz przez pasy, a nie przez środek ruchliwej autostrady, prawda? ;)

Co do ryzykowania dla badań...niestety się nie zgodzę. Ale to inna historia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 10:26

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka dzięki muszę sobie zapisać tą nazwę i kupić na próbę skoro to to samo a tańsze to wole kupić dwie butelki a nie jedna.

Do mnie właśnie zadzwonili z invicty i połówkowe mam 17 lipca na 8:00 rano. Nie mają litości ja o tej porze ostatnio to w łóżku jeszcze jestem:P:P:P Chyba że mam mieć gości jak dzisiaj to od 6 sprzątam... Niby jeden z lepszych lekarzy będzie mnie badał i to na NFZ no zobaczymy bo mam jeszcze mieć prywatną wizytę u najlepszego specjalisty w trójmieście jeśli chodzi o usg

nzjdvfxmh01bn5c2.png

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja połówkowe wzięłam na 12, muszę się wyspać :D A będę już zdaje się na zwolnieniu.
    I dobrze, bo coraz mniej wygodnie mi się siedzi...
    Chodzę w luźniejszych ciuchach, żeby nie było widać ;>

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Justine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Ja jednak uważam, że warto ;) Raz mnie to uratowało, inaczej nie wiedziałabym co się ze mną dzieje :D
    Chodzi o to, żeby nie wpadać w paranoję, ale...zdawać sobie sprawę ;)

No i raz się nacięłam - mówiłam, że nie chcę nystatyny od gin, a durna baba mi przepisała. Nie sprawdziłam - po co, przecież zgłaszałam uczulenia. Lek był w cholerę drogi, bo 2 tabletkach myślałam, że padnę ;] A ta cholera nawet nie chciała mnie przyjąć potem...
    Od tej pory czytam wszystko, interakcje, itp. :D

I bardzo dobrze, że czytasz. Ja też wszystko czytam i pytam za każdym razem jak coś mi nie pasuje.
    Czasami pewnych spraw po prostu nie przeskoczymy ;) A karanie pijanych matek i palących papierowy jak najbardziej popieram... Akurat kwestia alkoholu i papierów w ciąży jest tak nagłośniona, że każdy człowiek w Polsce wie, ze nie można pić i palić w ciąży.

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W środę zaczynam 17tc a to mój brzuszek
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e09dc8ec7af7.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 10:29

Justine, Biedroneczka83, Jooozefka, moremi, Enna, Blondik, Sunshine_111, Karola___, Zuza91, Zuza2323, Pani Moł, Katarzyna87, Invis, PsotkaKotka, Majblanca, Mama2kituszek, Asia_89 lubią tę wiadomość

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    I bardzo dobrze, że czytasz. Ja też wszystko czytam i pytam za każdym razem jak coś mi nie pasuje.
    Czasami pewnych spraw po prostu nie przeskoczymy ;) A karanie pijanych matek i palących papierowy jak najbardziej popieram... Akurat kwestia alkoholu i papierów w ciąży jest tak nagłośniona, że każdy człowiek w Polsce wie, ze nie można pić i palić w ciąży.

niby wie, a jednak...do tej pory pamiętam koleżankę, co z taaaaakim brzuchem taaaaak się zaciągała, że jej uszami szło :( teraz jej córka co i rusz na kardiologii (może dlatego...?), a ona sama na onkologii zlądowała :/
    Druga też - boi się szczepień, a w ciąży podpala. I gdzie tu logika? :O

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Justine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Ja też biorę, profilaktycznie mam zalecone.
    Natomiast życie samo w sobie to jednak nie jest dla mnie to samo, co świadome narażanie go ;) W końcu przechodzisz przez pasy, a nie przez środek ruchliwej autostrady, prawda? ;)

Co do ryzykowania dla badań...niestety się nie zgodzę. Ale to inna historia.

Specjalnie dałam przykład z przechodzeniem przez pasy, żeby zobrazować, że nawet jeśli robimy wszystko jak jak ma być to czasem życie robi nam psikusa ;)

Badania kliniczne były, są i będą, ale na kobietach w ciąży koncerny boją się eksperymentować bo fala krytyki byłaby tak duża, że PR nie poradziłby sobie z opanowaniem z tego. Oczywiście na "zwykłych" ludziach testują wszystko tak jakby życie się nie liczyło...

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, ale masz fajne cycki :D I jaka szczupła do tego, niezła laska :) Zazdroszczę takich figur ciążowych :)

agagaga, czarnulka24, Invis lubią tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Specjalnie dałam przykład z przechodzeniem przez pasy, żeby zobrazować, że nawet jeśli robimy wszystko jak jak ma być to czasem życie robi nam psikusa ;)

Badania kliniczne były, są i będą, ale na kobietach w ciąży koncerny boją się eksperymentować bo fala krytyki byłaby tak duża, że PR nie poradziłby sobie z opanowaniem z tego. Oczywiście na "zwykłych" ludziach testują wszystko tak jakby życie się nie liczyło...

Wiesz, dla mnie zalecanie szczepień w ciąży to już jest niezły eksperyment ;) nie odważyłabym się ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka gdzie Ty te maluchy mieścisz???
    Takie ładne zgrabne brzuszki macie a ja mam taki wielki jakby nie wiadomo ile maluchów tam miała. I przytyłam tylko 1,5kg

czarnulka24 lubi tę wiadomość

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• Justine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    niby wie, a jednak...do tej pory pamiętam koleżankę, co z taaaaakim brzuchem taaaaak się zaciągała, że jej uszami szło :( teraz jej córka co i rusz na kardiologii (może dlatego...?), a ona sama na onkologii zlądowała :/
    Druga też - boi się szczepień, a w ciąży podpala. I gdzie tu logika? :O

Też znam taką jedną co paliła 3 paczki dziennie w ciąży. Do tego nie broniła się d czasu do czasu przed kieliszkiem czy piwem ;) Dodatkowo jej dieta opierała się tylko na fast foodach, coli i kawie. Dosłownie.
    Jej syn jest okazem zdrowia, urodziła w terminie ;)

Nie ma żadnej logiki. Tak jak pisałaś coś może się wydarzyć, a nie musi. Życie to loteria ;)

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    czarnulka gdzie Ty te maluchy mieścisz???
    Takie ładne zgrabne brzuszki macie a ja mam taki wielki jakby nie wiadomo ile maluchów tam miała. I przytyłam tylko 1,5kg

Ja na razie nie przybieram, ale wyjściowo nie byłam specjalnie szczupła, wiec cóż... Życie wieloryba :D Staram się pilnować dlatego :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    Biedroneczka dzięki muszę sobie zapisać tą nazwę i kupić na próbę skoro to to samo a tańsze to wole kupić dwie butelki a nie jedna.

buteleczka cos 7,3zł kosztuje ja uzywałam przy młodszej i super sie spisało teraz mi mąż brzuch przed zastrzykiem tym psika i jest git :)

co do czytania ulotek hehe ja nie byłam przekonana do zastrzyków które biore bałam sie krwotoku podczas porodu itp koszmary mnie męczyły ale jak trzeba to trzeba dla dobra nas obojga :)

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Też znam taką jedną co paliła 3 paczki dziennie w ciąży. Do tego nie broniła się d czasu do czasu przed kieliszkiem czy piwem ;) Dodatkowo jej dieta opierała się tylko na fast foodach, coli i kawie. Dosłownie.
    Jej syn jest okazem zdrowia, urodziła w terminie ;)

Nie ma żadnej logiki. Tak jak pisałaś coś może się wydarzyć, a nie musi. Życie to loteria ;)

heheh, to ostatnio o tym gadaliśmy ze znajomymi ;) Ze kiedyś też takiej świadomości nie było. Np. moja mama rzuciła fajki od razu, czułą że to nie jest dobre. A mama znajomej nie mogła spać, i codziennie waliła seteczkę, po której zasypiała :D Dziewczyna FAS nie ma ;)
    Ja po prostu bym się skichała ze strachu, a gdyby coś, to do końca życia bym myślała, czy to nie moja wina... czy to nie przez te 2 fajki czy 3 kieliszki.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 374 375 376 377 378 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ