X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • annggela Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2017, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie będę mowić, ze bedzie spał młody w swoim łóżeczku muszę sie nacieszyć , zapewne pierwszy miesiąc z nami bedzie spał :)

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Ja mialam dostawke a i tak tam nie odkladalam :P. Nie chcialo mi sie odkladac tam a zreszta zasypialam podczas karmienia.
    Ja tak samo , czasem młodemu sie nie chciało spac od 2 do 4 w nocy wiec kładłam go sobie na klatce piersiowej i zasypiałam

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • NIEPOKORNA Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2017, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola___
    Ja zawsze odkładałam dziecko do łóżeczka i dzięki temu dzisiaj pięknie zasypia i śpi całą noc w swoim pokoju. A łoże małżeńskie nadal spełnia swoją rolę. A miłość do dziecka nie ma tu żadnego znaczenia i niech koleżanka się tym nie zasłania. Przyjdzie taki moment, że będzie żałowała, że dziecko śpi z nią i jej mężem. Ale co kto lubi :D

linia-podzialu-ruchomy-obrazek-0012.gif
    2nn3vfxm0x0qzs5t.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2017, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam taką znajomą....masakra. Jej syn jest starszy od mojej córki o niecały rok.
    Nawet nie zliczę ile razy usłyszałam "Zobaczysz jak Maja, będzie w jego wieku".

Na początku to zlewałam, ale swoje granice wytrzymałości też mam :p Aktualnie jest e ciszy. Wyższej o 2 miesiące. Przerzuciła się na "Zobaczysz jak będziesz w moim tygodniu".
    Nie będzie niespodzianką jak napiszę, że jej unikam :p

Na szczęście mam "swoje" grono mam. Każda z Nas ma dzieci w zbliżonym wieku. Radzimy się siebie, nie oceniamy, słuchamy. Jak widać da się :)

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna87 miałam dwie takie znajome, które cały czas mi mówiły, a zobaczysz będziesz w końcu wymiotować, a zobaczysz, rozpłaczesz się z byle powodu, mąż z tobą nie wytrzyma, tak tak, hormony....no serio, jak im mówiłam, że nic takiego się nie dzieje to one odbijały piłeczkę "ooo może jeszcze nie, ale za tydzień to już na bank". Szczerze to ja to zlewam, zmieniam temat, no nie wiem, nie robi to na mnie wielkiego wrażenia.

Po rozmowach ze znajomymi i wysłuchaniu wielu historii o wychowaniu dzieci dochodzę do wniosku, że w tym całym rodzicielstwie to najwięcej nad sobą pracować musi rodzic i to dla niego największa szkoła życia.
    A te wszystkie "dobre rady"....może i czasami są dobre, ale nigdy nie wiemy co nam się trafi i tak rodzic ma swój charakter i dziecko swój, nie ma więc uniwersalnej metody dla każdego.

Katarzyna87, Enna lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze taka anegdota a propos spania....ale nie z dzieckiem ;) Jak mój kotek był mały, wyglądał tak jak na moim avatarze (to bardzo ważna uwaga;). No i jak się wprowadził do nas to ja postanowiłam sobie, że nie będzie z nami spał, bo bla bla coś tam coś tam. Pierwsza noc w nowym domu, a tu przychodzi pod łóżko taka mała puchata kulka, miauczy, łasi się....no wyrzućcie teraz takie małe coś za drzwi. Zmiękłam, kot spał w nogach.
    Teraz jest bardzo grzeczną kocią dziewczynką, która w zimie przyjdzie ogrzać nogi, ale w lecie nas totalnie zlewa bo jej za gorąco. No i oczywiście mimo, że już nie śpi z nami zawsze minutę przed budzikiem stoi nad nami w pogotowiu i paca łapką, że czas wstawać ;)
    Także to a propos zakładania sobie czegokolwiek ;) pamiętajcie o czynniku emocjonalnym, można zmięknąć po prostu ;)

Enna lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 01:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam kiedyś przekonana do oddzielnego łóżka, a teraz już nie tak bardzo. Trzeba tylko wiedziec kiedy zacząć odstawiac,bo faktycznie spania z podrośniętym już sobie nie wyobrażam. A jak będzie? Okaże się. Wszystkie "sama zobaczysz" mam w głębokim poważaniu ;] też mało co mi się z tych złotych przewidywań sprawdza, ale mam zdrowy i dośc chłodny stosunek do ciąży i dzieci, nie rzuca mi się to na łeb :P

A ze zmartwieniem dzis odkryłam, że na rower już nie bardzo mogę :( zs ciasno! :(

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIEPOKORNA wrote:
    Karola___
    Ja zawsze odkładałam dziecko do łóżeczka i dzięki temu dzisiaj pięknie zasypia i śpi całą noc w swoim pokoju. A łoże małżeńskie nadal spełnia swoją rolę. A miłość do dziecka nie ma tu żadnego znaczenia i niech koleżanka się tym nie zasłania. Przyjdzie taki moment, że będzie żałowała, że dziecko śpi z nią i jej mężem. Ale co kto lubi :D

Ja spalam z malym przez ok 10 miesiecy a i tak teraz spi sam cala noc ;) wiec ze tak powiem chyba nie ma reguly :). Mi bylo z dzieckiem wygodnie no i uwazam ze maluszek potrzebuje bliskosci na poczatku. Ja przeciez tez spie z mrzem w lozku a nie oddzielnie wiec co dopiero takie dziecko malenkie.
    Ale zgadzam sie z tym ze kiedys musu badejsc ten moment gdy dziecko powinno spac same i nie wyobrazam sobie spac w jednym lozku z 2 latkiem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 01:06

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Ja byłam kiedyś przekonana do oddzielnego łóżka, a teraz już nie tak bardzo. Trzeba tylko wiedziec kiedy zacząć odstawiac,bo faktycznie spania z podrośniętym już sobie nie wyobrażam. A jak będzie? Okaże się. Wszystkie "sama zobaczysz" mam w głębokim poważaniu ;] też mało co mi się z tych złotych przewidywań sprawdza, ale mam zdrowy i dośc chłodny stosunek do ciąży i dzieci, nie rzuca mi się to na łeb :P

A ze zmartwieniem dzis odkryłam, że na rower już nie bardzo mogę :( zs ciasno! :(

No co ty? Ja prawie do porodu jezdzilam ;D

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A weź mnie nie denerwuj :( może jakbym miała holenderkę i byłwbym bardziej wyprostowana (acz nie umiem takim rowerem jeździć ;) ). Jeszcze potestuję, może gorszy dzień..?

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaj tam w ciąży! Jak już dzidź będzie ogarnięty to się zacznie "a zobaczysz jak to będzie z dwójką!!!" :D

• Invis Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem ciekawa jak będzie z dwójką :p kurde, ja tak swoich koleżanek nie strasze. Naturalne dla mnie jest to, ze każde dziecko inne. Moje budziło sie do 3 r.z. w nocy na picie, a kolezanki 9 miesięczne juz przesypia całą noc. Też tak chcę teraz :D

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    A weź mnie nie denerwuj :( może jakbym miała holenderkę i byłwbym bardziej wyprostowana (acz nie umiem takim rowerem jeździć ;) ). Jeszcze potestuję, może gorszy dzień..?

No ja mam miejski rower, na giraka to tez bym raczej nie wlazla ;)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co Invis, dwu-dzietne koleżanki jeszcze nie straszą? Bo mnie straszą i jedno- i dwu-. :)
    Szykuję się i idę do doktorra niedługo zobaczyć, czy moja córka nie stała się synem przez ostatnie 4 tygodnie:D

moremi lubi tę wiadomość

• Invis Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    I co Invis, dwu-dzietne koleżanki jeszcze nie straszą? Bo mnie straszą i jedno- i dwu-. :)
    Szykuję się i idę do doktorra niedługo zobaczyć, czy moja córka nie stała się synem przez ostatnie 4 tygodnie:D

Nie, póki co jeszcze nie straszą :P Sama się zaczęłam ostatnio bać, czy moja mała udźwignie emocjonalnie rodzeństwo bo jest bardzo wrażliwa, czy nagle zacznie być zazdrosna bo małe zawiniątko będzie ciągle przy mamie. Muszę dokładnie przemyśleć co i jak robić, aby córa nie czuła się odsunięta na ten pierwszy, intensywny noworodkowy czas.

Daj znać co u lekarza :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc, chciałam się pochwalić ze moje gardło ma się odrobinę lepiej, no i chciałabym o coś zapytać, szczególnie mamy które już doświadczyły jak to jest. Może zabrzmi to głupio, ale ja zawsze myślałam ze dziecko komunikuje "jestem glodny" i będę cyckiem na zawołanie :P np śpi w nocy, to śpi i ja śpię, a jak zachce się maluchowi jeść to np zacznie płakać. Tymczasem usłyszałam ostatnio, ze karmić należy min. 8 razy dziennie, czyli co 3h, bez względu na to czy dziecko jadło 15 minut czy godzinę. I tak się zastanawiam, czy naprawdę trzeba śpiącego noworodka budzić kiedy sobie słodko śpi bo minął czas od ostatniego karmienia?

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • MarthaA Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis, u mnie będzie trochę "lżej", jeśli chodzi o rodzeństwo, zazdrość,odtrącenie, przyzwyczajanie. Starszy brat, to już nastolatek(wczesny wiek nastoletni :D) , a młodszy będzie miał 1,5 r. Jednak pod względem organizacyjnym, to będzie orka :D

Co do płynów, mydeł i in. - swoje dzieci balsamowałam, oliwkowałam, kremowałam i myłam w płynach i są zdrowe chłopy :D Ocenisept zawsze mam w domu i używałam również do przemywania pępka, kikuty odpadały po kilku dniach. I to wszystko będę robić przy tym dziecięciu ;)

Nie uważam, że kosmetyki to chemia przed którą trzeba chronić dzieci, nie korzystając z tego. Mleko modyfikowane, to dopiero tablica Mendelejewa.

moremi lubi tę wiadomość

2kljles1dksgkw96.png
  • MarthaA Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynaa wrote:
    Czesc, chciałam się pochwalić ze moje gardło ma się odrobinę lepiej, no i chciałabym o coś zapytać, szczególnie mamy które już doświadczyły jak to jest. Może zabrzmi to głupio, ale ja zawsze myślałam ze dziecko komunikuje "jestem glodny" i będę cyckiem na zawołanie :P np śpi w nocy, to śpi i ja śpię, a jak zachce się maluchowi jeść to np zacznie płakać. Tymczasem usłyszałam ostatnio, ze karmić należy min. 8 razy dziennie, czyli co 3h, bez względu na to czy dziecko jadło 15 minut czy godzinę. I tak się zastanawiam, czy naprawdę trzeba śpiącego noworodka budzić kiedy sobie słodko śpi bo minął czas od ostatniego karmienia?

Hej, nie powinno się wybudzać dziecka do karmienia. U mnie było tak, że syn spał 2 bite godziny i do karmienia, i tak w kółko przez pierwsze 2/3 tygodnie. Nawet jak spał dłużej, to nie był wybudzany ze snu.
    Spokojnie, sama wyczujesz potrzeby Twojego dziecka :)

2kljles1dksgkw96.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Karola - z jednej strony rozumiem, że miłość jest silna itp, a z drugiej - ta koleżanka chyba zrezygnowała z życia intymnego!! :O skoro od dwóch lat śpią z dzieckiem i mają zamiar kontynuowac to przez kolejne... Nie pojmę ;) na czas karmienia częstego w nocy fajnie mieć dostawkę do łóżka w stylu chicco next2me, ale jako dodatkowe łóżeczko. Mam nadzieję, że wystarczy mi samozaparcia, by dziecko spało w swoim pokoju najszybciej jak to będzie możliwe :)
    Nie ma co generalizować. Mój syn ma 18 miesięcy i śpi z nami, bo sobie widocznie "nie poradziłam" :-P a jakoś kolejne w drodze. Z powietrza się przecież nie wzięło.
    Laski, naprawdę luz. U każdego wygląda to inaczej. Nie ma co fukac, że u mnie to będzie tak, czy będzie inaczej. Nie ma co się zapierać nogami i rękami, że "u mnie nigdy tak nie będzie". Może tak, a może nie.
    Mi akurat nie przyszłoby na myśl przekonywać kogoś, żeby nie kupował łóżeczka, wózka, wanienki itp. Każdy musi znaleźć swój sposób na rodzicielstwo i ja się nie zamierzam wtrącać.
    A tak z opowiadań ciążowych - w poprzedniej ciąży koleżanka przekonywała mnie, żeby nie kupować łóżeczka normalnego, ale turystyczne. Oczywiście kupiliśmy normalne i to na specjalnej konstrukcji, żeby wjeżdżało w dzień nad łóżko, bo w sypialni mało miejsca. Trzy miesiące za każdym razem odkładałam synka. Trochę mnie to męczyło, ale już wpadłam w rytm. I wtedy skok, zęby i koniec spania. Każda próba odłożenia kończyła się rykiem. Po kilku nocach zwyczajnie padłam ze zmęczenia podczas karmienia. I to była pierwsza przespana noc. Wtedy też stwierdziłam, że nie wszystko musi być pięknie jak na obrazku. A luz jest podstawą do cieszenia się z ciąży czy macierzyństwa.
    Nie oceniajcie jeżeli same nie chcecie być oceniane.
    Ps. Najbardziej mnie śmieszy, że osoby narzucające własne zdanie chyba nie zdają sobie sprawy, że wkurzają innych ;-)

Katarzyna87 lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynaa wrote:

Moja córka od 3 doby życia spała całą noc bez budzenia...położne straszyły, że będzie miała niedocukrzenie i bedzie bardzo chora i najlepiej budzić...moja lekarka powiedziała tak...jeśli przybiera, jest w normalnym centylu wagi i wzrostu w jej wieku to nie budzić...takie wybudzanie może zrobić więcej złego niż dobrego...maluszki rodzą się na tyle mądre że zagłodzić się nie dadzą...jak bedą głodne to będą to sygnalizowały...więc córki nie budziłam...kąpiel o 19...cyc...i do 7 rano spała w swoim łóżeczku...od poczatku pięknie rosła i była w 75 centylu...
    a jeśli chodzi o pozostałą moją dwójkę...do roku czasu budzili się co 2.5- 3h...nie dało się nie nakarmić ;)
    reasumując...zależy od dziecka :)

wichrowe_wzgórza, agagaga, Katarzyna87 lubią tę wiadomość

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
‹‹ 372 373 374 375 376 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ