X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza91 wrote:
    Dziewczyny, w innym temacie - BABY SHOWER.

Ostatnio mnie znajome wypytują, czy będzie Baby Shower... Kopara mi opadła, bo nie spotkałam się z tym, żeby takie imprezy robić w Polsce. Jednak przekopałam internety, wypytałam dokładniej znajomych i faktycznie niektórzy takie imprezy robią. Generalnie cały event wokół ciąży i dziecka + dostaje się prezenty dla mamy/malucha.

Ja nie lubię, jak mnie wiecznie wypytują o ciążę (zwłaszcza, jak rzadko chodzę do lekarza i sama nie wiem, co tam w środku się dzieje), albo próbują łapać za brzuch i takie przyjęcie skoncentrowane na brzuchu mnie przeraża. Także raczej nie zrobię ;)

A Wy jakie macie podejście do tego? Byłyście kiedyś na takiej imprezie?

Wiem, że kilka dziewczyn mieszka za granicą - czy u Was są takie zwyczaje?

Tak, w Stanach to standard. U nas najczesciej w okol 7 miesiacu organizuja kolezanki przyjecie-niespodzianke. Kazda przynosi cos do jedzenia i sa drobne podarunki, a glowny prezent to jest karta podarunkowa na spora sume do sklepu z rzeczami dla dzieci. Ja bylam na kilku baby showers ale tylko w gronie polskim, wiec raczej nie bylo zabaw.Na typowo amerykanskim z zabawami jeszcze nie bylam.

Holibka, Zuza91 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• mietata Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna87 eee chyba nie ma jakiegoś wielkiego ukrywania się :) jest nas zwyczajnie dużo, dużo też produkujemy, nie wszystkie czytają na bierząco tylko dopisują coś (też czasami to może irytować, jak już jakiś temat był,a ktoś odkrywa Amerykę ;) no ale tak jest nie każdy może, ma czas wczytywać się itp) i wygląda tak jak to wygląda. To ogromny wątek, a BBF nie ma fajnych funkcji ani wyszukiwania, ani podziału na jakies podwątki, można długo pisać o wadach, ale po co :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 16:48

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelikow to u nas dzieci jezdza tylem do kierunku jazdy do 18 miesiaca , a nawet do 24 miesiaca. Takie foteliki widzialam i taki bede kupowac.

moremi lubi tę wiadomość

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Holibka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna87 wrote:
    Ja napisałam o mikrowłóknach i nie nazwałam ich STRASZNYMI. Holibka zluzuj :)

Nie życzę nikomu takich początków macierzyństwa jak moje. Gdy dziecko drze się, nie może oddychać, bo ma zatkany nos. Nie umie oddychać ustami, ta umiejętność dopiero przyjdzie. Jak zaczyna to się dusi i znów ryk. Wtedy będziesz się lapala każdej możliwej pomocy.
    Napisałam to w odniesieniu do wietrzenia, w zimie. Gdy powietrze można dosłownie pokroić, bo je widać.
    Wtedy takie urządzenie za niecałą stówkę może uratować nerwy rodzica i noc dziecka.
    Jednocześnie zaznaczyłam, że jak ktoś się zastanawia to warto kupić oczyszczacz. Nic nie narzucam.

Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale miałam okazję być na ovu parę razy, na fiolecie i zgodzę się z dziewczynami, które uważają, że nikt ich nie czyta. Tu jest tak, że albo jest dyskusja, albo kłótnia. Nie chcemy się poznać. Jakieś niepotrzebne ukrywanie imion, wieku. Nikt o adres i PITa nie pyta :)

Na forum są tu dwie dziewczyny, które poznałam na fioletowej stronie, potem na Facebooku, z jedną się nawet widziałam i znamy ponad 3 lata. Na prawdę można.

Ja jestem bardzo wyluzowana. Nie rozumiem po prostu co jest strasznego w powietrzu w normalnie utrzymanym domu. Odebrałam twoje zdanie z mikrowłóknami w treści, jakby to było coś groźnego, stąd moja reakcja.

Wiadomo, każdy ma swoje doświadczenia itp. Ja nie mam dzieci jeszcze i takich problemów nie znam, możliwe że zdanie na temat mokrego ręcznika zmienię. Nie słyszałam o problemach z oddychaniem u zdrowych, urodzonych o czasie dzieci. Zakładam, że moje takie będzie i dlatego PÓKI CO oczyszczacze i nawilżacze powietrza uważam za gadżety.

Odnośnie "ukrywania się" na forum: nie wiem czy wiesz, ale to forum i wszystkie wpisy są widoczne dla każdego w sieci. Piszę tu dużo i o różnych, nieraz bardzo intymnych sprawach. Nie chciałabym aby np. ktoś kto zna mnie z widzenia, kojarzył mnie z wpisami na temat wydzieliny intymnej, rozważań na temat wagi czy dyskusji na temat mokrego ręcznika. po prostu i tylko dlatego się tu nie pokazuję z twarzy czy z imienia i nazwiska. Nie widzę potrzeby takiego uzewnętrzniania. Jeśli z którąś z Was "poczuję chemię" to nie widzę przecwskazań aby prywatnie wymienić się telefonem czy cuś. Z Joozefką okazuje się mieszkamy całkiem niedaleko i kto wie, może spotkamy się na porodówce i nie widzę w tym problemu, możemy się poznać w rzeczywistości :)

Niejednokrotnie na jakieś moje rozważania nie dostałam odpowiedzi i nie czuję się przez to jakaś wykluczona. Jak mi zależy to pytam dalej i tyle. To tylko forum, nie sposób odpowiadać każdemu ;) Niektóre dziewczyny mają sposób pisania w formie rozważań, a może chcą w ten sposób zadać pytanie. Ale to jest forma czytana, najprościej na forach jest pisać bezpośrednio - zadając pytanie czy odnosząc się do wypowiedzi konkretnej osoby, wiadomo ;)

mietata, wichrowe_wzgórza, moremi, Jooozefka lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarthaA wrote:
    Może za mało się wypięłaś :D :D...żartuję

Chamów nie brakuje.
    Chociaż z mojego doświadczenia, to facet jest bardziej skory do pomocy kobiecie w ciąży niż inna kobieta.

Ja teraz jak idę do lekarza, to zawsze ubieram obcisłą bluzkę. Wtedy jest mi mniej niezręcznie powoływać się na ciążę ;)

klz9hdgefsr87l0p.png

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie , ze w USA jest jeszcze taka impreza Gender Reveal.
    Odbywa sie to tak, ze na usg lekarz nie podaje bezposrednio plci, tylko na przyklad podaje plec w zamknietej kopercie, taka koperte dostaje np. przyjaciolka i to ona wie pierwsz o plci i organizuje przyjecie. Dekoracje sa zwykle rozowo-niebieskie, goscie robia zaklady o plci i nastepuje wyjawienie plci np, przes przekrojenie tortu, ktory ma krem niebieski albo rozowy, wysypanie konfetti itp.

Co sadzicie o takim zwyczaju?

Holibka, moremi, Charlutek, Zuza91, dianna lubią tę wiadomość

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Holibka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:
    Odbywa sie to tak, ze na usg lekarz nie podaje bezposrednio plci, tylko na przyklad podaje plec w zamknietej kopercie, taka koperte dostaje np. przyjaciolka i to ona wie pierwsz o plci i organizuje przyjecie. Dekoracje sa zwykle rozowo-niebieskie, goscie robia zaklady o plci i nastepuje wyjawienie plci np, przes przekrojenie tortu, ktory ma krem niebieski albo rozowy, wysypanie konfetti itp.

Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Ale to jest odrębna impreza od baby shower? :D

age.png

age.png

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis lecialabym do Polski, ale jednak zrezygnowalismy (na szczescie mielismy bilety z ubezpieczeniem i zwrocili nam pieniadze). Zrezygnowalam glownie z tego powodu, ze podroz bylaby meczaca prawie 24 godzinna z przesiadkami, no i najdluzszy lot trwa kolo 10 godzin i jakos przerazala mnie mysl bycia tyle godz w przestworzach jakby cos zlego sie zaczelo dziac.

[*] 5/6 tc listopad 2016

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Ale to jest odrębna impreza od baby shower? :D
    Tak, to jest osobna impreza z okazji pozania plci, czyli pewnie w polowie, albo wczesniej jak ktos robi badania z DNA, a baby shower jest swykle w 7 miesiacu. Amerykanie lubia takie imprezy ;)

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Invis Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:

Mi się to wydaje super :) Pierwsze słyszę o czymś takim.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:
    Tak, to jest osobna impreza z okazji pozania plci, czyli pewnie w polowie, albo wczesniej jak ktos robi badania z DNA, a baby shower jest swykle w 7 miesiacu. Amerykanie lubia takie imprezy ;)

Pewnie do nas też niedługo doleci moda na takie imprezy, dużo okazji do świętowania przychodzi do nas z USA. Amerykanie to chyba bardzo rozrywkowy naród ;) A może wynika to z mieszanki kulturowej? Każdy naród przyniósł swoje tradycje itp. ?

age.png

age.png
  • NIEPOKORNA Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi
    Oj tak, gondola u mnie sprawdziła się do 7 miesiąca. Potem moja córka była za duża i już wstawała by oglądać świat :)

Holibka
    Staram się umieszczać neutralne wpisy po to, by nikt na mnie nie nafukał. Ciąża i hormony to niebezpieczna mieszanka :)

moremi, agagaga, Zuza91, Majblanca, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

linia-podzialu-ruchomy-obrazek-0012.gif
    2nn3vfxm0x0qzs5t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:

Ja o tym słyszałam, widziałam w filmach czy necie ale na żywo w PL nie uczestniczylam. Fajny jest ten zwyczaj! Widzialam np.w takiej formie, że oczekujaca dziecka mama dostała wielki karton z kokardą, a jak go otworzyła to wylatywały z kartonu różowe balony z helem :)

• moremi Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    Dziewczyny, ale to nie zawsze jest tak, że wózki 2w1 to badziew, nasz problem leży w tym że zwracamy uwagę głównie na gondolę, a później się okazuje że spacerówka jest ciężka i do kitu. Ja świadomie kupuję wózek 2w1, patrząc głównie na spacerówkę, a w gondoli na koła i wielkość samej gondoli (bo malec ma tam spędzić trochę tych miesięcy + śpiwór zimowy itd). Teraz robią naprawdę extra wózki 2w1, gondola + spacerówka, nawet dużo lżejsze. Choć mi tym razem na tym nie zależy, bo wózka dźwigać nie będę, ale moim zdaniem dla każdego się coś znajdzie.

moremi, widzę że siedzisz bardzo w temacie fotelików... czy jest jakiś fotelik tyłem do kierunku jazdy dla dziecka większego, około 5 letniego? Czy już jest za duża?

A jeśli chodzi o fotelik dla noworodka, to polecisz jakiś model? Bo jestem w trakcie wybierania, ale też nie mam takiej "Wprawy".
    Myślę, że mogłabyś coś dobrać. Są foteliki tyłem do 25 kg i 120 cm wzrostu.
    Jeżeli jesteś na Facebooku, to polecam grupę https://www.facebook.com/groups/fotelikiRWF/
    Link, który wrzuciła Mietata to była propozycja dobrego fotelika łupinki niskobudżetowego.
    Z fotelików niskobudżetowych​ większych (25 kg) jest diono radian 5, ale warto go przymierzyć do samochodu i dziecka. Zresztą sama poczytaj w grupie :-) wypowiada się tam sporo specjalistów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 17:40

Zuza91 lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna87 wrote:
    Ja napisałam o mikrowłóknach i nie nazwałam ich STRASZNYMI. Holibka zluzuj :)
    Dla mnie to był bardzo czytelny żarcik ;-)
    Mówię, że dzisiaj coś wisi w powietrzu :-D

Holibka lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:

Też nie dla mnie :D ja muszę pierwsza wiedzieć, cholery bym dostała :P

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • moremi Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:

Nie wytrzymałabym do takiej imprezy :-D

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Dla mnie to był bardzo czytelny żarcik ;-)
    Mówię, że dzisiaj coś wisi w powietrzu :-D

Dzięki :D szkoda trochę, że tu naszych twarzy nie widać jak piszemy, niezłe jaja by były z naszych min :P a wisi coś zdecydowanie. U mnie duchota potworna, a niby 20 stopni na dworze.

moremi lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Charlutek Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Też nie dla mnie :D ja muszę pierwsza wiedzieć, cholery bym dostała :P
    Super. Lubie takie niespodzianki. ale z drugiej strony tez za bardzo nie lubię być w centrum zainteresowania, wiec moge obejsc sie bez takich imprez. nawet jak w pracy ktos z dalszych mo osob gratuluje mi ciazy to puszczam buraka ;)

7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
    30.10.2017 - Levi <3
    atdc9vvjd3din0tt.png
    https://www.helloforest.pl
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże. Czy Wy też macie takie dziwactwa? Od kilka dni jestem przeziębiona i nie umiem sobie z tym poradzić psychicznie. Czuję się jakbym umierała :/ Mąż wraca dopiero jutro, nawet nie ma kto mi podać herbaty, co mnie wkurza i dołuje. A przed chwilą prawie się popłakałam bo nie mogłam wydobyć keczupu ze szklanej butelki... Nie wiedziałam już czy rzucić nim o podłogę i zebrać łyżeczką z paneli czy wyrzucić razem z frytkami do kosza. ewidentnie hormony świrują

Charlutek, moremi, IZA92, wichrowe_wzgórza, Majblanca lubią tę wiadomość

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ