X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca94 wrote:
    A czy pory dnia maja znaczenie przy tym szukaniu??

Mam do was jeszcze pytabie odnosnie krzywej cukrowej. Wynik na czco:4.5mmol/l
    Wynik po godzinie: 4.51mmol/l
    Wynik pp 2 godzinach: 2.64 mmol/l

Co o nim sądzicie bo nie moge sie polapac w normach

Trzeba chyba na "normalne" przeliczyć, bo tych norm też nie znam ;)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    I zgadzam się z tym, że często ludzie w mieście opinię o wsi zaczerpują chyba z "Chłopów" Reymonta albo "Rolnik szuka żony".. W Poznaniu pół mojej klasy myslalo, ze na bilet do Poz chyba cała wieś mi się zrzuciła a jak wracam to kapela ludowa gra na peronie. Nie rozumieli, że moi rodzice nie mają pola i pracują w normalnych firmach w mieście, mamy w domu internet a warzywa poza sezonem kupujemy w markecie, a nie wykopujemy z kopca... no cóż ;)

no to już świadczy o minimalnej inteligencji jednak :P

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Nie wiem czy obowiązkowe, ale u mnie i jeden i drugi ginekolog już mi przypominał o tym badaniu. Ale nie mam pojęcia co w przypadku, gdy ktoś się nie kwalifikuje na NFZ a na prywatne go nie stać na przykład.
    Kar chyba za to żadnych nie ma.
    A zrobić je powinien lekarz, który ma do tego odpowiednie kwalifikacje/certyfikat. Chyba podobnie jak przy badaniach prenatalnych.

Mnie się wydaje, że lekarz ma obowiązek skierować Cię na takie badanie, ale przecież nie zbije Cię, jak się nie pójdzie :P

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    Kaczorka to znaczy że masz łożysko przodujace??

Ja też dalej nie czuje ruchów:(

Wręcz przeciwnie ;) dno macicy jest u góry.
    A łożysko przodujące jest na dole przy szyjce.

Na Twoim etapie też jeszcze ruchów nie czułam. W 17+x zaczęłam czuć pojedyncze ruchy. Ale to tak, że 2-3 dni coś czułam, później ze 2 dni nic. Dopiero od jakiegoś tygodnia te ruchy są wyraźniejsze i bardziej regularne :)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca94 wrote:
    Zazdroszcze tych ruchow. Mo na wozycie bic leksrz nie mowil na temat lozysla a ja sama nie zapytalam. Zawsze jestem zestresowana na wizytach bardzo i nic noe pytam więc moj blad. . Na szczesnie w poniedzialek usg mam wiec wytrzymAm

Niepotrzebnie się stresujesz, lekarz jest dla Ciebie, to TY jemu płacisz - czy to w ramach składek na NFZ czy prywatnie, więc jego obowiązkiem jest być dla Ciebie uprzejmym i odpowiadać cierpliwie na wszystkie Twoje nawet najbardziej upierdliwe i niedorzeczne pytania. A pytania o położenie łożyska i o ruchy to nic dziwnego, także pytaj koniecznie. Ja ostatnio pytałam np. o kropki przy kostkach, a podczas USG prosiłam aby jeszcze raz pokazał gdzie ta buzia dziecka.

Mnie lekarz uprzedził na wizycie koło połowy maja, że do następnej wizyty najprawdopodobniej poczuję ruchy i tak było faktycznie, kazał też zanotować datę w karcie ciąży, ponoć to ważne.

Jeśli chcesz poczatować na ruchy to radzę taki sposób:
    rano, skorzystaj z toalety, zjedz sobie jakieś słodkości na śniadanie, tak żeby było w tym sporo cukru prostego, np. kanapka z miodem, popij np. kakałkiem albo słodką herbatą i połóż się albo przyjmij pozycję półleżącą. I czekaj. Lokator na pewno się uaktywni. Jeśli to twoja pierwsza ciąża to uprzedzam, że ruchy to takie bąbelki w brzuchu, od środka, niewiele się różnią od ruchów jelit i powietrza w nich i bardzo łatwo je pomylić ;) Nic się nie martw.
    Co do glukozy to ja miałam jakieś inne jednostki w których były podane wyniki, bo po godzinie miałam chyba 78 (badanie na samym początku ciąży) i to było w normie, ale to na pewno mole nie były.

Kaczorka Patrzę na Twoją stopkę i nasze dzieci chyba bardzo podobnie się rozwijają, bo moje 12go czerwca ważyło bodajże 312g :)

Ja już się trzęsę na myśl o truskawkach ze śmietaną i cukrem... muszę tylko wytrzymać do wieczora, u rodziców będą na mnie czekały... Jeśli nie w misce to pójdę w pole, nawet z latarką i nazbieram sobie :P

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

age.png

age.png

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie np. zaczyna już bulbać i plumpać w ciągu dnia :)

Holibka, Pani Moł, agagaga, Majblanca lubią tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca94 wrote:
    Dziewczyny czy ktoras z was uzywa detektora tetna plodu? Jedtem aktualnie 19t5d . W tamtym tyg udalo mi sie przez 2 dni znalezn serduszko a on kilku dni juz nie. Nie mialam zadnyh boli ani nic mi sie nie dzieje wiec nie panikuje. Zachowuje sie jakbym bez tego detektora zyla jednakze moze ktoras z was wie w jakiej pozycji i w jakim miejscu na brzuszku najlepiej szukac zeby bylo slychac? Pozdrawian

Ja używam. Nadal znajduję je w podbrzuszu, jak pęcherz ;) Ale ciągle gdzie indziej. Prawo, lewo, środek, i czasem potrafi w moment uciec :)

Co do pytań u lekarza - najlepiej jak cokolwiek przychodzi Ci do głowy, to notuje na kartce czy w telefonie. Na wizycie będziesz mieć gotową listę i nic nie umknie :)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos ruchów.
    Mam znajomą, która pochwaliła się ciążą 8-tygodniową na fb, a już w 10 tygodniu rzekomo czuła jak się dziecko wierci. Pierwsza ciąża, dziewczyna przy kości.
    I mówi, że to rodzinne po kimś tak, że się tak wcześnie czuje, bo dzieci takie energiczne ;] Szczerze mówiąc, nie wierzę w to kompletnie :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dzieciom wcale nie dziwię, że od tego detektora uciekają :P Co to w ogóle za podsłuchiwanie :P Żartuję oczywiście, jeśli mama czuje się dzięki temu spokojniejsza to czemu nie, maluchowi krzywda się od tego nie dzieje. Ja to bym już chciała poczuć ruchy "w rękach", jak dotykam brzucha, ale póki co nic z tego ;)

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka, narobiłaś mi mega smaka na truskawki ze śmietaną i bułę z miodkiem i kakao :O

Bardzo cieszę się, że ruchy czuję a mąż mi nie dowierza że to już! Wkurza mnie tym zwłaszcza jak juniorka tam hasa mocno :) dopóki nie będzie widać na zewnątrz lub czuć to będzie na mnie patrzył z powątpiewaniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 16:39

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:

Kaczorka Patrzę na Twoją stopkę i nasze dzieci chyba bardzo podobnie się rozwijają, bo moje 12go czerwca ważyło bodajże 312g :)

Ja już się trzęsę na myśl o truskawkach ze śmietaną i cukrem... muszę tylko wytrzymać do wieczora, u rodziców będą na mnie czekały... Jeśli nie w misce to pójdę w pole, nawet z latarką i nazbieram sobie :P

Skoro rosną podobnie, to pewnie jest wszystko w porządku ;) Wyciągają średnią! :)

Na truskawki ogólnie mam średnią ochotę, ale moja dieta teraz wygląda bardzo dziwnie i dlatego staram się jeść sporo owoców i warzyw :)
    W sumie nie pamiętam kiedy ostatnio zjadłam normalny obiad. Chyba tylko w weekendy z tego korzystam :P

Na jutro mamy zaplanowaną spaghetti i już dziś mi jęzor do tyłka ucieka.. ;)

Ja swojego dziecia czuję albo na samym środku podbrzusza (dosłownie w centrum) albo po prawej stronie. Po lewej stronie póki co nie ma szans ze względu na przegrodę.
    Swoją drogą to jestem ciekawa co się z nią zadzieje, jak bobas będzie się powiększał. Muszę na połówkowych doktorka zapytać. Ma świetne USG i pewnie będzie mógł to sprawdzić :)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca94 wrote:
    A czy pory dnia maja znaczenie przy tym szukaniu??

Mam do was jeszcze pytabie odnosnie krzywej cukrowej. Wynik na czco:4.5mmol/l
    Wynik po godzinie: 4.51mmol/l
    Wynik pp 2 godzinach: 2.64 mmol/l

Co o nim sądzicie bo nie moge sie polapac w normach

rozumiem ze pytasz o test OGTT? czyli obcizenia 75g glukozy? wynik jest wn
    a czemu robilas to badanie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my po połowkowym :) wszystko ok. Plec znana tylko doktorowi. Dzieć wazy całe 298g.

Z tego co wiem w Krakowie usg połówkowe to koszt około 300zl u tych " najlepszych bogów"

wichrowe_wzgórza, Charlutek, Pani Moł, Asia_89 lubią tę wiadomość

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Szczecinie płacę 270 zł za połówkowe. I 250 zł za USG III trymestru.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png

Wysłany: 14 czerwca 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kameelka wrote:
    my po połowkowym :) wszystko ok. Plec znana tylko doktorowi. Dzieć wazy całe 298g.

Z tego co wiem w Krakowie usg połówkowe to koszt około 300zl u tych " najlepszych bogów"

Kolejny raz widzę, że w Krk drożej niż w Wawie :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 14 czerwca 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Ja się dzieciom wcale nie dziwię, że od tego detektora uciekają :P Co to w ogóle za podsłuchiwanie :P Żartuję oczywiście, jeśli mama czuje się dzięki temu spokojniejsza to czemu nie, maluchowi krzywda się od tego nie dzieje. Ja to bym już chciała poczuć ruchy "w rękach", jak dotykam brzucha, ale póki co nic z tego ;)

Ja jak już chyba wiadomo mam fazę, że jakieś różne fale typu detektor czy usg nie są fajne, więc staram się tego nie robić, a jak już, to tylko kilka stuknięć i odkłądam, więc może w sumie 5 sek to trwa.
    Na opaku piszą, że można 3 razy po 10 min ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • oczekujaca94 Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kameelka wrote:
    rozumiem ze pytasz o test OGTT? czyli obcizenia 75g glukozy? wynik jest wn
    a czemu robilas to badanie?

Ogilnie lekarz daje wsZystkim ciezarbyn skierowabie na ti badanie.

oczekująca94

Wysłany: 14 czerwca 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale przecież dopiero od 24 tygodnia...?
    Wcześniej się robi, jeśli jest glukoza na czczo zła, albo wywiad, i jest większe prawdopodobienstwo niż standardowo, że cukrzyca ciążowa wystąpi.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    A propos ruchów.
    Mam znajomą, która pochwaliła się ciążą 8-tygodniową na fb, a już w 10 tygodniu rzekomo czuła jak się dziecko wierci. Pierwsza ciąża, dziewczyna przy kości.
    I mówi, że to rodzinne po kimś tak, że się tak wcześnie czuje, bo dzieci takie energiczne ;] Szczerze mówiąc, nie wierzę w to kompletnie :D

Ja jestem przy kosci, a pierwszy ruch poczulam kolo 13 tygodnia. Mysle, ze tluszczyk nie ma tu wiekszego znaczenia, bo to i tak odczuwa sie od srodka. Gorzej moze byc z odczuwaniem ruchow przez partnera od zewnatrz.

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca94 wrote:
    Ogilnie lekarz daje wsZystkim ciezarbyn skierowabie na ti badanie.

owszem daje ale pom 24-28tyg

ale ty mialas OGTT czy GCT? bo GCT jest dla ciezarnych 24-28hbd . Jesli OGTT to rozumiem ze masz jak wywiad ku temu? bo inaczej nie wiem o co chodzi. mialas kiedys nieprawidłowa glikemie na czczo???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 17:11

‹‹ 426 427 428 429 430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ