X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Invis Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak się używa tego balonika? :p bo temat mnie zaciekawił :P przy porodzie z córką byłam nacinana i miałam 3 szwy, ale praktycznie tego nie czułam szczerze mówiąc. Tak czy siak lepiej byłoby uniknąć zarówno nacięcia jak i pęknięcia. Moja przyjaciółka po porodzie sn (tylko nie pamiętam czy pierwszym czy drugim) mówi że straciła czucie prawie całkiem tam na dole... mówi że praktycznie zero przyjemności ze zbliżen. Ciekawe czy cos jej się tam uszkodzilo czy co...

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Majblanca Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalala wrote:

Ja też z dolnego śląska :) Bliżej Wrocławia. Na połowkowe jade jednak do sąsiedniego miasta bo dobry lekarz jest tam. Koszt 250 zl.
    :(

Ja we Wrocławiu mieszkałam 8 lat teraz wróciłam do rodzinnych stron. Mam 70 km do Wro wiec tez nie jest źle. Mieszkam w Lubinie. Zastanawiam sie z której strony Wrocławia Ty ;-) może gdzieś w pobliżu ;-)

m3sxyx8ddvq77ovr.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis nie strasz :O

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majblanca wrote:
    Ja we Wrocławiu mieszkałam 8 lat teraz wróciłam do rodzinnych stron. Mam 70 km do Wro wiec tez nie jest źle. Mieszkam w Lubinie. Zastanawiam sie z której strony Wrocławia Ty ;-) może gdzieś w pobliżu ;-)

Ja do Wro mam niecałe 60 km ale do Ciebie juz ponad 80. Ja bardziej na północ od Wrocławia w mniejszym mieście na terenie Doliny Baryczy.

Majblanca lubi tę wiadomość

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj uswiadomilam sobie, ze juz od jakiegos czasu czuje ruchy :) caly czas myslalam albo, ze to jelita albo cos ale zdecydowanie dzisiaj sie przekonalam, ze to dziecko :) bo w jelitach nigdy tak jakby rybki nie czulam ;)
    Ja jak na razie staram sie o porodzie nie myslec strasznie sie tego boje...

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Invis nie strasz :O

No neistety to taka loteria jest :/

Mi ciaza strasznie brzuch zniszczyla i czasem sobei mysle ze niech przynajmniej na dole mi sie nic nie zmieni i lepiej niech mi to cc zrobia.
    A ze juz wiem jak porod wyglada (poza przejsciem glowki) bo sie swoje wycierpialam za dwoch to nie bede sie czula niespelniona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 13:05

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak wogole to moje hormony ciazowe daja pelny popis ostatnio nie ma dnia zebym nie beczala i nie moge nad tym zapanowac najgorzej bylo ostatnio jak bylam z mezem w sklepie i sie poplakalam ;) albo jak zaczne beczec a chwile pozniej chichram sie jak wariatka ;) moj maz chyba w koncu tego nie wytrzyma :p

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie nastawiam się SN ale jak to będzie to się okaże. Idę jeszcze za miesiąc do kardiologa i nie wiem jaka będzie jego decyzja, No i jak na koniec się dziecko ułoży. Boje się tylko tego ze będę rodzic kilka (naście) godzin naturalnie a na koniec okaże się ze cc.
    Pieluszkowa, co do lekarza to ja mam bardzo mieszane uczucia. Poszłam do niego z polecenia koleżanki. Przygotuj się, ze możesz długo siedzieć w kolejce ( u mnie było półtorej godziny opóźnienia). Mierzył wydaje mi się dosyć dokładnie, Ale sam z siebie niewiele mówił. Nie dostałam też żadnych zdjęć. No i na wyniki czekałam ponad dwa tygodnie, gdzie powiedzieli że będzie do półtorej tygodnia. Z kolei koleżanka bardzo go chwaliła. Może to zależy od dnia i akurat się spieszył, bo akurat wtedy jak js byłam to powinien już pół godziny temu skończyć dyżur s były jeszcze 2 kobiety.
    Ha, odkryłam funkcję dyktowania! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 13:13

• Aasha Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem juz - no wiec tak: skraca mi sie szyjka i zostawili mnie na obserwacje w szpitalu, bedą robic posiew i zakladac pessar. Miałam ogromne szczęście bo trafiłam na dyżur ginekolog, która prowadzi moja ciaze. No i mamy juz potwierdzenie - bedzie dziewczynka :)

Jooozefka lubi tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAULINa wbrew pozorom to takie sn+cc jest lepsze. Oczywiscie ty sie umeczysz ale dziecko dostaje przynajmniej jakis znak ze cos sie dzieje, wyrzut hormonow, skurcze itd. A jak tak na zimno dziecko wyjmuja przez cc to jest dla niego i dla twojego organizmu szok.

Ja, jesli zdecydowalabym sie na cc to wlasnie chcialabym zeby to bylo na tej zasadzie ze najpierw mam skurcze a dopiero po jakims czasie mnie pokroja.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha, ale miałaś szczęście że trafiłeś w odpowiednim momencie. Trzymam kciuki. Znacznie Ci się skróciła?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym leżeniem na lewym boku to się do końca nie zgodzę, że to mit. Leżąc na prawym boku i na plecach uciska się żyłę główną, przez co mniej krwi i jednocześnie tlenu dociera do dziecka. Mąż jest ratownikiem medycznym i on to potwierdza, że wśród ratowników jest powszechne, że kobiety ciężarne od bodajże 18.tygodnia obowiązkowo, układa się na lewym boku, i że to jest pozycja wskazana nie tylko do snu ale i odpoczynku. Oczywiście każdy uczyni jak mu podpowie rozum i intuicja. Ale mamieginekolog nigdy na 100% nie dowierzałam. ;) sporo kontrowersji głosi moim zdaniem, i czasem zbytnio liberalizuje zasady, które znikąd się nie wzięły i często są podparte badaniami.

MarthaA lubi tę wiadomość

• Majblanca Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie ze każdy mit ma ziarenko prawdy. Mi sie wydaje ze ten lewy bok ma sens w zaawansowanej ciąży. Przy ciąży mnogiej oraz jak sa jakieś zagrożenia albo nieprawidłowości. Osobiscie uważam ze jeśli ja nie czuje ucisku na brzuchu czy gdzie kolwiek to dziecko w wodach tym bardziej. We wszystki trzeba stosować umiar bo ciagle lezenie na jednym boku w ZDROWEJ ciąży uwazam za nie korzystne. Moja położna też mowi ze najlepszym doradzca jest nasze własne ciało i . Każdy robi jak uważa ;-) ja osobiście leżę na roznych stronach na plecach tez. Pilnuje sie zeby nie uciskac brzucha. Pomaga mi w tym poducha ciazowa wiec może mi troche łatwiej.

Oczywiscie nie neguje żadnej opcji bo kazda wie najlepiej co jest dobre dla niej i jej dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 13:54

m3sxyx8ddvq77ovr.png

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tež uważam, że ciało samo wiele mówi ;]

Aasha, dobrze trafiłaś :O jednak lepiej niczego nie bagatelizować...

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spie glownie na lewym bo lubie.
    Poduchy ciazowej nadal nei uzywam.

Tak mi sie przypomnialo ze juz w bardzo zaawansowanej ciazy wkladalam pod brzuch poduszke zwykla, taka mala i to mi pomagalo troche.

Brrr juz mnie ciarki na sama mysl przechodza jak mysle o spaniu z tym brzucholem znowu :/. To jest okropne i czlowiek juz naprawde chce zeby byl koniec.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • oczekujaca94 Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Charlutek wrote:
    ja w zasadzie spie dobrze, nic mnie nie boli i nie budzę się w nocy. tylko zastanawiam sie, jak istotne jest to spanie na lewym boku... nie lubie na lewym :) wole na prawym. a najlepiej na plecach. kladziecie sie swiadomie na lewym boczku czy macie to gdzies?

Ja zawsze spalam na prawym boku a teraz klade sie na lewym u jeszcze daje poduszke między nogi wtedy jakos ciezej mi sie przekręcić

oczekująca94
  • KasiaZ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balonik się wkłada i pompuje (stopniowo co jakiś czas) i się go wypycha jak przy porodzie, no i potem się mierzy obwód balonika jaki się udało wycisnąć i tyle. Koleżanka mówiła, że starczy kilka minut dziennie :)

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

• oczekujaca94 Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarthaA wrote:
    U mnie będzie trzecia cesarka i prawdopodobnie trzeci chłopak :D
    Dla syna imię mamy, a dla córki nie. Już nie mogę się doczekać wizyty u lekarza w przyszłym tygodniu. Ostatnia była pod koniec kwietnia.

Woooow jak ty tyle wytrzymalas?? Ja na wizyty chodze co 3 tyg . Chociaz lekarz mowil ze moge spokojnie co 4 jednak wole zaplacic w sumiesukie te 2 wizyty wiecej a nieczekac tyle od wizyty do wizyty

MarthaA lubi tę wiadomość

oczekująca94

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę standardowo raz na 4 tyg. Usg miałam prawie 2 m-ce temu, no ale jak niekonieczne to po co ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • MarthaA Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca94 wrote:
    Woooow jak ty tyle wytrzymalas?? Ja na wizyty chodze co 3 tyg . Chociaz lekarz mowil ze moge spokojnie co 4 jednak wole zaplacic w sumiesukie te 2 wizyty wiecej a nieczekac tyle od wizyty do wizyty

Musiałam wytrzymać:)

W poprzedniej ciąży było tak samo. Rodziłam w Norwegii, a tam lekarz rodzinny lub położna prowadzi ciążę (można wybrać)- mierzenie ciśnienia, mocz i to było wsio. Nie widziałam ginekologa ani razu. Raz, w 19 tyg. przysługuje USG, które przeprowadza położna. Także na wszelkie badania i do lekarza latałam do Polski, a ten rodzinny przepisywał niektóre rzeczy od polskiego do karty ciąży.

2kljles1dksgkw96.png
‹‹ 432 433 434 435 436 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ