Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
sara9555 wrote:Co uwazacie o imieniu Ksawery/Ksawier?
Dla mnie zbyt wyszukane chyba.. Zadne imiona meskie nie robia na mnie wow... Az mi glupio tak bezimiennie mowic o dziecku
W domu mam Lenę i Aleksandra
Jak we wszystkim będą głosy że się nie podoba i takie że się podoba, także patrz na siebieWam się musi podobać i pasować. Każdemu się pewnie z czymś/kimś dane imię kojarzy. Mi się akurat Ksawery osobiście nie podoba, ale tyle ilu ludzi tyle gustów
wichrowe_wzgórza wrote:Podobno bez cytryny też spoko, to jakieś legendy że ohydazobaczymy, ja będę szła pod koniec lipca.
Zobaczymy czy taka mądra będę w trakcie picia glukozy za tydzień
Charlutek wrote:Invis, jaki rozmiar spiworka? 60 cm? czytalam, ze rozmiar dziecka bez glowy + 10 cm?
Ja ten konkretny śpiworek który pokazałam mam na 6-12 miesięcy. Kupiłam go, bo strasznie mi się podobałMoże jeszcze kupię jakiś mniejszy. Uwielbiam zakupy tekstyliowe, chemię, oh no dobra- w ogóle uwielbiam zakupy.
Samopoczucie w ciąży- ja sama nie wiem. Czuję się z tym brzuszkiem dosyć... nie wiem, niesymetrycznieAle lubię ten stan
-
Iw-onka wrote:No właśnie jak jest z tym zgłaszaniem wyjazdu do ZUS-u? Ja wyjeżdżam 30 lipca na trnus rehabilitacyjny z synem i nie wiem czy musze to zgłaszać. Mam cały czas od 30 czerwca L4 i będę miała już do końca ciąży9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Czy ktos mi moze powidziec czym sie rozni rozek od otulacza?
Ja synka urodzilam w kwietniu i nie pamietam czym go przykrywslam. Spalam z nim to chyba swoja koldra.
Wichrowe- ja mam do dzieciecych zakupow takie samo podejscie jak ty. Dzieki bogu wiekszosc rzeczy dostalam po kolezanki synkach i o nic sie martwic nie musialam ani wybietac z setek modeli wozkow itp.
Ksawrry ok, Ksawier nie.Aasienkaa lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny
Brałam sobie dzisiaj wieczorny prysznic z wszelkimi zabiegami pielęgnacyjnymi i nagle słyszę płacz dziecka sąsiadów, które chyba właśnie zalicza pierwszy skok rozwojowy i tak jakby bardziej do mnie dotarły konsekwencje ciążowego brzuszkaDopadła mnie taka mieszanka przerażenia, pretensji (ale jak to, przecież ja się tu nawilżam!) ale też pogodzenie z rzeczywistością i oczekiwanie. Trzeba się rozpieszczać, póki można
Piwo bezalkoholowe - bardzo lubiłam pozaciążowo, Bavaria jakoś najmniej mi podchodziła, ale w ciąży kilka ich wypiłam. Kupiłam sobie dzisiaj Bitburgera(polecanego chyba przez wichrowe_wzgórza?), ale moja ciążowa logika nie pozwoliła mi wypić więcej niż kilka łyków, bo smakowało za bardzo jak normalne piwoA tak poza tym, to całkiem smaczne.
W ogóle, z chmielem w ciąży nie wolno przesadzać, bo podobno zwiększa produkcję estrogenów. To jest info z jakiegoś portalu, żadne konkretne badania. -
PsotkaKotka wrote:Czy ktos mi moze powidziec czym sie rozni rozek od otulacza?
Ja synka urodzilam w kwietniu i nie pamietam czym go przykrywslam. Spalam z nim to chyba swoja koldra.
Wichrowe- ja mam do dzieciecych zakupow takie samo podejscie jak ty. Dzieki bogu wiekszosc rzeczy dostalam po kolezanki synkach i o nic sie martwic nie musialam ani wybietac z setek modeli wozkow itp.
Ksawrry ok, Ksawier nie. -
Z tym zglaszaniem to ja już sama nie wiem. Też o tym słyszałam. Jak już wspominałam tu kiedyś, mój mazprzez pół roku jest jakby oddelegowany do innego miasta i w domu jest tylko w weekendy. Dlatego ja np w poprzednim tygodniu byłam u rodziców i w tym też jadę. Czasem się gorzej poczuje A nikogo nie ma obok, wszystkie obowiązki sama, czuję się raźniej kiedy ktoś jest obok. Poszłam do zusuz pytaniem, czy mam tozgłosić. Przedstawilam w skrócie sytuację Pani z okienka stwierdziła że kobiet w ciąży się nie kontroluje A nawet jeśli się to zdarzy to wystarczy napisać wyjaśnienie. Finalnie adresu nie zmieniłam. Jak się upewnialam to podszedł Pan z okienka obok (podsluchiwacz jeden!) I powiedział to samo... Ze nie kontrolują, bardziej na działalności gosp, a jeśli się zdarzy to wyjaśnienie i tyle. Więc pojechałam i nigdzie nie zglaszalam. Teraz jadę na 1.5 tyg i się zastanawiam bo nawet jak ktoś zostawi mi zawiadomienie bo chyba jest 7 dni na złożenie wyjaśnień.Syn
-
annggela wrote:Otulacz wyglada jakby dziecko było zapakowane w kokon. Ja mam syna z października , w rożku sie topił bo był za mały nsjliepiej zawitało mi sie go w kocyk tyle ze teraz kupiłam cieńsze kocyki z bawełny by sie dziecko nie pocilo.7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
30.10.2017 - Levi
https://www.helloforest.pl -
Charlutek wrote:Wlasnie tak sie zastnawiam, czy taki otulacz z bawelny nie bedzie za cienki na zime. Co ubierac pod spod? Tylko pajacyka-pizamke czy jeszcze body z dlugim rekawem? My spimy w koncu pod grubymi koldrami, a dziecko tylko w tym cienkim otulaczu. Juz myslalam nawet, zeby ubierac w krotkie body, otulacz i spiworek na dokladke, czy to juz przesada?
dziecko bedzie spocone to wiadomo ze mu za ciepło
ja mam zamiar ubierać do spania piżamkę plus w bawełniany kocyk otule, i tyle
mam jeszcze super elastyczny kocyk z ikei
Ja mam jedna kołdrę na cały rok, w zimę grzeje by w sypialni było max 20 stopni. A w całym domu max 22 -
Ok juz rozumiem z tymi otulaczami i rozkami. Ja na 1000% kupie woombie. Moze sa odpowiedniki ale wiem ze woombie na mojego synka dzialalo blyskawicznie. Tylko ze ja dla mojego mam wersje na lato wiec chyba musze taki zimowy znalezc, chociaz pomyslalam ze moznaby przykryc kocem dodatkowo.
A co myslicie o zestawieniu otulacz plus rozek? Bo otulacz cienki wiec zeby cieplej bylo to takie zawiniatko do rozka? -
nick nieaktualnyTrochę mam teraz dylemat z tym zgłoszeniem do ZUSu bo też chciałam się do rodziców wybrać na kilka dni...
Sara, zgadzam się z przedmówczyniamiKsawery już bardziej niż Ksawier. Mam w rodzinie (ale zamieszkującej w Niemczech) Xaviera i mimo, że dzieciak fajny, to imię takie "SE".
Ale to oczywiście bardzo indywidualna sprawa. Mi się np.dla chłopca podoba Kazimierz, Kazik, a wszyscy wybuchają śmiechem i łapią się za głowy
mąż kategorycznie zapowiedział, że nie ma opcji (jeszcze zanim znaliśmy płeć
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2017, 08:27
-
PsotkaKotka wrote:Ok juz rozumiem z tymi otulaczami i rozkami. Ja na 1000% kupie woombie. Moze sa odpowiedniki ale wiem ze woombie na mojego synka dzialalo blyskawicznie. Tylko ze ja dla mojego mam wersje na lato wiec chyba musze taki zimowy znalezc, chociaz pomyslalam ze moznaby przykryc kocem dodatkowo.
A co myslicie o zestawieniu otulacz plus rozek? Bo otulacz cienki wiec zeby cieplej bylo to takie zawiniatko do rozka?7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
30.10.2017 - Levi
https://www.helloforest.pl -
Invis wrote:Dziewczyny, które są w temacie i decydują się na to Woombie- czym on się różni od zwykłego otulacza "no name", powiedzmy?
Od takiego samego jak woombie to nie wiem, moze niczym, trzebaby opinie poczytac. Natomiast od zwyklego otulacza np zapinanego na rzepy, owijanego itp to rozni sie tym ze w woombie masz jedna warstwe otulenia wiec z kazdej strony dziecko tak samo jest docisniete, do tego i przede wszystkim material jest elastyczny a wiec to nie to samo co owiniecie pielucha czy kocykiem.
Ja owijalam pieluchami i kocykami ale to zupelnie sie nie sprawdzalo a po wlozeniu do woombie maly zasypial w kilka sekund!