X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalala wrote:
    Mnie czasem bóle pleców też nękają, najczęsciej wieczorem jak leżę na plecach, to mam takie uczucie ciągnięcia w odcinku lędźwiowym. Dziewczyny mam pytanie, czy też odczuwacie czasem takie spiecia macicy? Ostatnio to zauważyłam jak spokojnie leżalam wieczorkiem, na kilka sekund zrobiła sie taka twarda jak kamień i spięta i za moment puściło... Nic mnie przy tym nie bolało.

Co do samopoczucia to ostatnio też mnie mały dołek złapał jak przeglądałam się w lustrze ale pocieszam się, że po ciąży wszystko wróci do normy :D

A z jeszcze innej beczki, ciekawi mnie czy zauważyłyście, że pamiętacie/ macie więcej snów i sa one bardziej intensywne?

Tez mam dziwne sny od niedawna. Zastanawiało mnie czy ktoś jeszcze ma. . ale głupio mi tu było napisać o tym hehe. .

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca94 wrote:
    Dziewczyny mam problem ... juz 23 tydzieb 3 dzien a ja wgl nie czuje malej... albo nie wiem jak to sie czuje. To moja w sumie 2 ciaza z tym ze pierwsza poronilam w 12 tyg . Łożysko na przedniej scianie. Przed ciaza bylam szczupla waga to 59 kg a teraz juz 74. Lekkarz za tydzien. Ale 2 tyg temu bylam na 4d ruchy widoczne. Wdzystko w normie .
    Ja przed ciążą tez szczupła waga 54.5 ,łożysko na przedniej ścianie. Pierwsze ruchy poczułam około 17tc ale to tak było z 3-4 razy dziennie teraz już są dużo intensywniejsze czasem tak kopia że aż podskocze ale czasem jest przerwa ze i kilka godzin nic ..a czasem co chwile.
    Ja czuję oddzielnie każdego z maluszków.

Większość dziewczyny w 1 ciazy późno zaczna czuć ruchy. Na pewno wszystko jest ok. Ale będąc na wizycie zapytaj o to ..

Spróbuj zjeść coś słodkiego a później się połóż albo usiąść maluszek powinien się trochę rozbrykac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2017, 14:58

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Uuu Pako, to podziwiam za stalowe nerwy, ja bym pewnie z rykiem na pół osiedla zapierdzielała na IP. Całe szczęście, że to tylko zewnętrzne zadrapanie :)

Pani położna też mi to powiedziała, że muszę być bardzo wytrzymała i mało co mnie chyba denerwuje.
    Ale nie ma co ze mnie brać przykładu - ja kilka lat temu 2 lata chodziłam z okropnym bólem brzucha (codziennie bolało, a wieczorem wymiotowałam), bo myślałam że grubych ludzi brzuch boli :P dopiero jak schudłam 20 kg i jak dostałam ataku przy obcych ludziach (bo mój m. to widział ale też się ze mną nie pieściusiał), to mnie przyjaciółka zaciągnęła do swojej mamy na usg i się okazało że tam taki wielki kamień siedzi (już 4 cm miał) w pęcherzyku żółciowym a ja już mam zapalenie żołądka i dwunastnicy i wątroby i wrzoda i musiałam mieć operację na cito (a i tak się kłóciłam że nic mi nie jest i chciałam uciekać ze szpitala), nie wiem czemu ale mi się zawsze wydaje że ja niepotrzebnie panikuję, a potem się okazuje że inni normalni ludzie to już dawno by u lekarza byli ;/
    Teraz jest inaczej, bo tu nie chodzi tylko o mnie, a tez o młodą i dlatego stresu więcej ;/

zi13nafan2lh9052.png
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że w naszej sytuacji zawsze lepiej chuchac na zimne i jak cos nas mocno niepokoi do udać się do lekarza, na izbę czy do położnej i mieć spokój niż siedzieć pod strachem. I my będziemy spokojniejsze i dzidzia. Przecież żadna z nas nie jest jasnowidzem :)

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm... a moja macica chyba nic nie ćwiczy, brzuch mam raczej spokojny ;) Malucha czasem wyczuwam jak fika sobie delikatnie, póki co to nic nieprzyjemnego, czasem brzuch lekko zafaluje, mąż też wyczuwa ruchy :)

Co do olejów na twarz to ja nie lubię i nie umiem ich stosować, nienawidzę mieć czegoś tłustego na gębie i już :P jedynie brzuch, piersi, uda i pośladki smaruję migdałowym regularnie, ale on jest prawie nietłusty ;)

Wróciłam po wydłużonym weekendzie do pracy i tak mi cięęęęęęężko się dziś pracuje że szok :P rozleniwiłam się ;] ale z drugiej strony w pracy trochę odrywam się od domowych spraw i to jest dobre dla mnie.

age.png

age.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalala - no ja też tak myślę, ale niestety jak przychodzi co do czego to jak widać, zrobię wszystko tylko żeby do lekarza nie iść ;/ i zdaję sobie sprawę że to do końca normalne nie jest ;/

zi13nafan2lh9052.png
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pako_mrrr wrote:
    Natalala - no ja też tak myślę, ale niestety jak przychodzi co do czego to jak widać, zrobię wszystko tylko żeby do lekarza nie iść ;/ i zdaję sobie sprawę że to do końca normalne nie jest ;/

Na szczęscie masz koło siebie osoby, które potrafią Cię czasem zaciągnać do właściwego lekarza ;)

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka, ja też się nie mogę zebrać do roboty.
    Posiedziałabym nad wodą sobie, ale w weekend nie dało rady, bo wcale ładnie nie było, a teraz jak jest pięknie to muszę w zimnym, klimatyzowanym biurze siedzieć i robić dobrą minę - jedyna właśnie dobra strona tej sytuacji, że nie siedzę w domu i nie mam czasu na myślenie o tym wszystkim co się dzieje :P

Jak dla mnie to to lato, w tym roku, stanowczo jest za zimne.

A z tymi olejami, na twarzy, to mi się kiedyś tez wydawało że nie dam rady, poza tym jak na tłustą cerę olej nakładać? - myślałam. Toż zaraz będę mieć syfy - myślałam :) a tu się okazało że mądrze dobrany olej działa cuda - ja np zniknęłam sobie kilka zmarszczek i mam na to świadków :) i na dodatek, dobry olej wcale nie zostawia takiej tłustej gęby, jakbyśmy myślały że zostawi :) (bo to wiecie, 4 krople na twarz wystarczą).
    Np olej z tamanu, zaraz wysycha i leczy niedoskonałości właśnie i blizny, olej z pestek winogron - na zasinienia pod oczami, olej z inca inchi wspomaga produkcję kolagenu. Do tego dobry peeling, krem z kwasem hialuronowym czy elastyną, serum i młodniejemy w oczach :P - ja wiem, wiem wy już macie dziś pewnie dosyć o tych "gębowych pierdołach" czytać, bo tu dzieciach, ciążach trzeba myśleć, ale mi właśnie takie inne tematy pozwalają odrobinę odsapnąć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2017, 15:33

zi13nafan2lh9052.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pako_mrrr wrote:

To masz jak ja - dopóki nie będę na 100% pewna, że dzieje się coś złego to będę zwlekać. Bo inaczej będę miała wrażenie, że niepotrzebnie panikuję.

Sny mam intensywne całe życie, więc w ciąży nic się nie zmieniło :)

pako_mrrr lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam powalone sny od zawsze, więc różnicy nie czuję.

Ból w.plecach mam bardziej po prawej,a skurcze w łydce lewej.

Duchota się zrobiła, aż przysnęlam :/

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Mi też bardzo się podoba

No to chyba bedzie Kornelia albo Cornelia
    Zaklepuje ;).
    W 2015 bylo to imie na 26 miejscu wiec nie tak popularne :)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png

Wysłany: 10 lipca 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka, daj link gdzie sprawdzałaś statystyki :)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 10 lipca 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Hm... a moja macica chyba nic nie ćwiczy, brzuch mam raczej spokojny ;) Malucha czasem wyczuwam jak fika sobie delikatnie, póki co to nic nieprzyjemnego, czasem brzuch lekko zafaluje, mąż też wyczuwa ruchy :)

Co do olejów na twarz to ja nie lubię i nie umiem ich stosować, nienawidzę mieć czegoś tłustego na gębie i już :P jedynie brzuch, piersi, uda i pośladki smaruję migdałowym regularnie, ale on jest prawie nietłusty ;)

Wróciłam po wydłużonym weekendzie do pracy i tak mi cięęęęęęężko się dziś pracuje że szok :P rozleniwiłam się ;] ale z drugiej strony w pracy trochę odrywam się od domowych spraw i to jest dobre dla mnie.
    Ja dzis zobaczyłam pierwszy raz jak mi tłuszcz na brzuchu skacze przy mocniejszych ruchach. Może wreszcie mąż coś zobaczy / poczuje, bo na razie wierzy mi na słowo.

Oleje na twarz generalnie źle mi robia. Ale twarz u mnie w ogóle lubi lekko i sucho. Próbny makijaż slubny 3 razy miałam robiony, najlepsze podkłady się warzyły! Minimum bazy silikonowej, puder głownie w kamieniu i nawet utrwalacza było tylko ciut, bo potrafił zepsuć :) a cerę jako tako mam raczej normalną, potrzebująca nawilżania.

Zabieram się do roboty teraz, dostałam piękną działkową botwinę, spróbuję zrobić z niej nadzienie do drożdżowego wianuszka, zobaczymy co z tego wyjdzie :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczekujaca94 wrote:
    Dziewczyny mam problem ... juz 23 tydzieb 3 dzien a ja wgl nie czuje malej... albo nie wiem jak to sie czuje. To moja w sumie 2 ciaza z tym ze pierwsza poronilam w 12 tyg . Łożysko na przedniej scianie. Przed ciaza bylam szczupla waga to 59 kg a teraz juz 74. Lekkarz za tydzien. Ale 2 tyg temu bylam na 4d ruchy widoczne. Wdzystko w normie .

Ja kończę 21 tydzień i też nic. Od początku ciąży przytyłam 5 kg. Ginekolog mi powiedziała, żeby spokojnie do końca 24tc poczekać (też mam łożysko na przedniej ścianie, a to moja pierwsza ciąża).

Ruchy mogą też buć później odczuwalne u kobiet, które troszkę więcej przybrały na wadze lub przed ciążą były nieco grubsze.

U mnie na USG dzidzia się ruszała, więc tym bardziej się nie martwię. Ty raczej też nie powinnaś :)

klz9hdgefsr87l0p.png
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    No to chyba bedzie Kornelia albo Cornelia
    Zaklepuje ;).
    W 2015 bylo to imie na 26 miejscu wiec nie tak popularne :)

Bardzo ładne imię dla dziewczynki. Osobiście znam tylko jedną w swojej okolicy :D My myślimy nad Tobiaszem albo Tymonem/Tymoteuszem.

pako To, że w ciązy nie znaczy że tylko o dzicoach trzeba rozmwawiać ;) a tak jak mówisz odsapnąć przyda się każdemu a i czegoś nowego się można dowiedzieć. Muszę chyba przetestować olej z pestek winogron bo sińce pod oczami to ja mam zawsze :(

pako_mrrr lubi tę wiadomość

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Psotka, daj link gdzie sprawdzałaś statystyki :)

Polecam stronę Ministerstwa Cyfryzacji - w sumie to raczej najrzetelniejsze dane, bo są zgromadzone na podstawie nadawanych numerów PESEL :) Można też sprawdzić popularność imion z podziałem na poszczególne województwa.

Tu są statystyki z 2016 roku:
    https://mc.gov.pl/aktualnosci/najpopularniejsze-imiona-2016-roku-to-zuzanna-i-antoni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2017, 16:50

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

klz9hdgefsr87l0p.png
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po pracy wysiadł prąd jakąś awaria masakra zawsze cos

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

• madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rodzynka66 wrote:
    Dziewczyny, a jakie macie już zakupy dla maluszków i siebie zrobione, te drobne, ale i te konkretniejsze;)?

Ja z wiekszych rzeczy mam juz kupiona szafe Hensvik z IKEA, ktora zlozylismy w weekend i juz stoi, powkladalam tam wszystko co mam dla maluszka (ubranka, posciel it) i juz wiekszosc zapelniona. Mam takze komode z przewijakiem z tej samej serii, ale jeszcze w kartonie. No i dzis ma przyjsc zamowiony wozek.

A zminiejszych to ubranka mam juz pokupowane do roczku :) Komplet poscieli, przescieradelka, karuzela do lozeczka, pare zabawek, pieluszki muslinowe itd. Pieluchy i kosmetyki na pewno dostane na baby shower, wiec na razie nie kupuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2017, 17:11

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

Wysłany: 10 lipca 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza, dzięki! :)

Zuza91 lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jesli chodzi o wieksze rzeczy to mam juz wozek, fotelik do samochodu, lozeczko z materacykiem i posciela, z mniejszych to większość ubranek juz mam, rozek, kocyk. Dzisiaj chcialam jeszcze zamówić zestaw butelek z tommee tippee i laktator a reszta z czasem sie nazbiera ;)
    Jesli chodzi o imie to u nas bedzie Ismena :)

atdc6iyemt9e9h2r.png
‹‹ 551 552 553 554 555 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ