X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    toksoplazmoza dziewczyny, ja też owoce i warzywa wyparzam, szoruje, obieram, albo przynajmniej myje w super gorącej wodzie, ale co z tego, skoro często stołuje się poza domem i nie m wpływy na przygotowanie tego, co jem. Do niedawna w ogóle nie jadłam nic surowego na mieście i wolałam zamówić frytki niż sałatkę :) od kota to chyba jeszcze kropelkowo można się zarazić. Nasz kot ma czasami dziwne akcje, że przytula się do marchewki, selera czy jabłek obsliniajac je przy tym, więc ja już sobie wtedy te produkty odpuszczam :D

skurcze zauważyłam, że nawet na chillowym urlopie muszę zwolnić, bo kilka km spaceru normalnym dla mnie tempem kończy się zwiększonym twardnieniem brzucha przez resztę dnia.

Mietata, jak mi nic nie smakowało, to chętnie wcinalam kanapki na pieczywie ryżowym/razowym z awokado i pomidorem, mocno posolone. Awokado to dobra kaloria :)

gg64k6nl113tz1vl.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wszystkim :)
    Ja mam plus 4 - z tego ostatni kg w przez ostatni tydzień (to na pewno od tego leżenia, tak szybko mi teraz poszło). Boję się takiego szybkiego przybierania, bo i tak jestem tłuściochem i się boję że przez tę nogę za dwa tygodnie będę wielką kulą ;/
    Ja jem wszystko na co mam ochotę, ale np wieczorem w ogóle mi się jeść nie chce i po 20:00 to naprawdę mi nie w głowie szykowanie jedzenia. Raczej jem warzywa - dużo warzyw, bo to od zawsze najbardziej lubię i ciaża tego nie zmieniła, ale są też jagodzianki i serki smakija i czasem jakaś czekolada - czyli dokładnie jak przed ciążą.
    Jak zasnę, to zasnę i śpię do mniej więcej 6:00 (też śpię na wpół siedząco, ale u mnie to raczej kwestia tego nosa), potem mam godzinę na odetkanie się z glutów po nocy i dopiero koło 9:00 zaczynam myśleć o jedzeniu. Także u mnie ciąża nic nie zmieniła w moich przyzwyczajeniach żywieniowych i pewnie znów mi wyjdą te ketony w moczu, jak tobie mietata, z tym że u mnie niestety jest problem z nadwagą ;/
    Wczoraj była u mnie koleżanka i powiedziała ze jakby nie wiedziała o ciąży, to by się zastanowiła czy mnie zapytać, bo wcale nie wyglądam na ciąże - no czyli dała mi znać że po prostu gruba jestem ;P

Jeśli chodzi o laktator, to ja dostałam o koleżanki jej - dwa razy przez nią użyty, elektryczny canpol. To przynajmniej ten problem z głowy.

zi13nafan2lh9052.png
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TOKSOPLAZMOZA

Dziewczyny, pisałam ostatnio, że wyszło mi świeże zakażenie toxoplazmoza (igg -, igm +). Najadłam się strachu, lekarz mnie już chciał na wszelki wypadek pakować do kliniki chorób zakaźnych, ale wcześniej kazał powtórzyć badanie.

Okazało się, że kolejny wynik to igg - oraz igm -,moja toxoplazmoza, to błąd laboratorium, który ponoć dość często się zdarza (wynik fałszywie dodatni). Na wszelki wypadek mam powtórzyć badanie za tydzień i zobaczyć, czy nic się nie zmieniło, ale lekarz jest pewien, że toxo nie mam.

Ile strachu się najadłam, to moje, ale warto wiedzieć, że laboratorium się może pomylić i lepiej dwa razy takie zakażenie sprawdzić, niż się na zapas stresować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 09:53

klz9hdgefsr87l0p.png
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja piernicze c sie u nas dzieje część ulic zalanych o studzienki wybijaja. Kurier wczoraj nie dojechal dzisiaj tez pewnie marne szanse ehhh gdzie to kochane lato ??????

Pada pada i pada masakra jakas ....

JA tez mam mega problem z jedzeniem i nic mi nei wchodzi procz owocow. Czasami skusze sie na wrapa z mc donalda i chińszczyzne z restauracji juz sie płakac chce momentami wszyscy jedza a ja tylko patrze.

kupiłam wczoraj laktator tommy tippe niby uzywany ale czesc rzeczy jest w foli wogole nie rozpakowane. Pani powiedziała ze uzyła go dwa razy tylko bo pokarmu nie miala. Dałam za niego 40zł takze wrazie czego jak bedzie potrzebny to kupie elektryczny juz po porodzie a teraz wyparzylam i juz schowalam ten tazke kolejny zakup z listy odhaczony:)

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mój brzusio 24 tydzień ciąży :)
    Proszę nie cytujcie bo będę chciała usunąć foto.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d30364136ad2.jpg

A tu jak wygląda na siedząco wydaje się być większy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9ebf0b45badb.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 10:05

agagaga, antonna, Jooozefka, Biedroneczka83, Pani Moł lubią tę wiadomość

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka ślicznie :)

czarnulka24 lubi tę wiadomość

córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są ;)
    82dox1hppr9ztp9m.png
    ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud :)
  • sara9555 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24. fajny, zgrabny :) Na siedząco jest taki jak mój ;)

DO MAM KTÓRE WIEDZIAŁY, ŻE DRUGI RAZ BĘDZIE WCZEŚNIAK
    Czy z góry kupowałaś laktator?
    Zastanawiam się nad tym. Jak byłam w domu pożyczyłam ręczny, ale ilość mleka odciągniętego (po 2tyg.) była tylko kilka mm :/ Uznałam, że chyba nie umiem się tym posługiwać. Nie wiem czy teraz myśleć o kupnie od razu, czy może mi nie być potrzebny. Napewno z dzieckiem będę 2 tygodnie razem w szpitalu, więc odciągać wtedy nie będzie potrzeby, ale jeśli będzie musiał zostać dłużej? A znowu jak nie będzie trzeba, to czy używać go będę jeszcze w domu później, czy się nie przydaje?

• Natalala Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza dobrze, że wszystko się pomyślnie wyjaśniło.

Czarnulka piękna piłeczka!

U nas typowo jesienna pogoda, szaro, buro i ponuro. Co do spania to zawsze wstawałam koło 7-8 a teraz spię od 22/23 do niemal 10 :O sama jestem w szoku, nie wiem czy to przez podogę czy jak. Oczywiście z przerwami na siku bo jakby inaczej.

Co do wagi to też rosnę w rekordowym tempie +11 kg od początku a startowałam z takiej wagi granicznej dla siebie, że tak powiem. Powoli czuję się jak mały słonik mimo mojego 180 cm wzrostu. Największą bolączką są dla mnie słodkości chyba.

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja znajoma która urodziła ostatnio( 2 miesiące temu) przytyła 30kg
    Dziecko urodziła tydzień przed terminem na 2980 czyli praktycznie 3kg. Startowała z wagą 52kg

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara9555 wrote:
    czarnulka24. fajny, zgrabny :) Na siedząco jest taki jak mój ;)

DO MAM KTÓRE WIEDZIAŁY, ŻE DRUGI RAZ BĘDZIE WCZEŚNIAK
    Czy z góry kupowałaś laktator?
    Zastanawiam się nad tym. Jak byłam w domu pożyczyłam ręczny, ale ilość mleka odciągniętego (po 2tyg.) była tylko kilka mm :/ Uznałam, że chyba nie umiem się tym posługiwać. Nie wiem czy teraz myśleć o kupnie od razu, czy może mi nie być potrzebny. Napewno z dzieckiem będę 2 tygodnie razem w szpitalu, więc odciągać wtedy nie będzie potrzeby, ale jeśli będzie musiał zostać dłużej? A znowu jak nie będzie trzeba, to czy używać go będę jeszcze w domu później, czy się nie przydaje?
    moja była wcześniakiem, teraz raczej też będzie wcześniak. ja laktator sobie chwalę, nie tylko mi był potrzebny do rozkręcenia laktacji, ale później jak studiowałam i musiałam dziecko zostawić na cały dzień w sobotę i niedzielę, to odciągałam pokarm jednocześnie zachowywałam kp. Teraz też chcę mieć, bo jak zechcę wyskoczyć gdzieś to nie będę myślała, że dziecko głodne będzie. Nie inwestuję w elektryczny, głównie chcę dawać pierś, a sporadycznie z butli moje mleko- dlatego nie będę tyle kasy inwestowała w elektryczny. Może i jest wygodniejszy, ale ja też jakaś wybredna nie jestem, nic mi się nie stanie jak raz na jakiś czas ręcznym odciągnę pokarm, toż ręka mi nie odpadnie :) to jest moje zdanie. różnicę cenową wolę wydać na coś innego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 10:23

córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są ;)
    82dox1hppr9ztp9m.png
    ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud :)
  • Skyonearth86 Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie +8 ...a podobno najszybsze przybieranie na wadze przede mną....chociaż wszyscy mówią, ze to tycie to nie tycie i mam sie nie przejmować...zrzucę latając góra -dół do młodej :) ja cały czas sie nie mogę nadziwić, ze w brzuchu mam dziecko i jemu tam jest wygodnie i przyjemnie :) zwłaszcza jak zobaczyłam ostatnio na swoim usg , ze młoda nogi ma zarzucone na głowę ... :)

Mamatobe♥ lubi tę wiadomość

16udskjo1bkad87p.png
  • Asia_89 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:20

Aasienkaa lubi tę wiadomość

czynnik męski
    02.2017 - I ICSI, zostały 3 ❄❄❄
    16.02.2017 - transfer 11dpt 73,5 ; 13dpt 207,4 ; 15dpt 528 :)
    04.12.2018 - crio :(
    04.02.2019 - crio - 8dpt 69,2 ; 10 dpt 274; 12 dpt 604 ; 16 dpt 2300 ; 24 dpt 29788 ❤
    mhsvj48aeifz7as3.png

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka eeee... a gdzie te 10 kg Ci weszło??? JAkna bliźniaki mega zgrabnie wygladasz. Moje znajome z bliźniakami były ogromne.

Skyonearth86, czarnulka24 lubią tę wiadomość

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• Natalala Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siostrzenica mojego męża w ciązy bliźniaczej przytyła jakieś 27 kg ale było w sumie widac u niej te kh tylko na brzuchu. Ręce, nogi praktycznie jej się nie zmieniły.A chłopcy byli duzi bo 3010 g i 2950 g.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 10:47

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    czarnulka eeee... a gdzie te 10 kg Ci weszło??? JAkna bliźniaki mega zgrabnie wygladasz. Moje znajome z bliźniakami były ogromne.
    Podejrzewam że dopiero teraz będzie mnie rozpychać.. hehe jeszcze 14 tyg przede mną :) o ile dotrwam do 37tc

07.06.2019 synek

Wysłany: 27 lipca 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo a u nas stan zagrozenia powodzią a ja się dziwie ze kurierzy nie jeżdżą. Kurcze nie dobrze

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, ładnie wyglądasz :)

Ja niestety w nocy miałam taki atak bólu, że waliłam głową w podłogę, dosłownie. Pomogła nospa z paracetamolem, termofor i spanie na lewym boku. Cała noc w jednej pozycji - męczące. Znow mnie ćmi a ja tylko patrzę na zegarek, żeby w razie czego minęlo 8 godzin od poprzedniej dawki leków... jestem tym załamana... :(

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Czarnulka, ładnie wyglądasz :)

Ja niestety w nocy miałam taki atak bólu, że waliłam głową w podłogę, dosłownie. Pomogła nospa z paracetamolem, termofor i spanie na lewym boku. Cała noc w jednej pozycji - męczące. Znow mnie ćmi a ja tylko patrzę na zegarek, żeby w razie czego minęlo 8 godzin od poprzedniej dawki leków... jestem tym załamana... :(

Polubiłam za komplenent:)

A strasznie współczuję bólu .. kurcze że ci nic nie pomaga na dłużej. ..

07.06.2019 synek

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka gdzie ty te dzieci miescisz ???

Ja jestem przerazona swoim brzuchem. A to dopiero polmetek wlasciwie :/. Znowu bede wygladala jak wieloryb.

237d097a00659c65med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 11:46

agagaga, Jooozefka, Mamatobe♥, Natalala, wichrowe_wzgórza, czarnulka24, Pani Moł, antonna lubią tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, Psotka śliczne macie te brzuszki...takie zgrabniutkie...
    Ja póki co jestem na minusie 7kg...ale jeszcze miesiąc temu było 9.5 kg na minusie...a w miesiąc już 2.5 odrobiłam...mam nadzieję, że do końca ciąży dobiję do swojej wagi sprzed i wyjdę jak z najmłodszą na zero...oby...
    Ja w sumie i za bardzo apetytu nie mam...na pewno słodkie odpada...

Dzisiaj ekipa remontowa własnie skonczyła ocieplanie domu :) jeeeeeeee nareszcie...ale...muszę się wziąć teraz za mycie okien...a mam aż 4 kondygnacje...na każdej co najmniej 6 :P mam nadzieję, że dam radę je ogarnąc teraz bo za 2 tygodnie to pewnie mi już ciężko będzie...

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
‹‹ 623 624 625 626 627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ