Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaczorka, na dobrą sprawę super intensywne ruchy wcale nie są takie przyjemne. A i pamiętaj, że nikt z nas nie ma skali porównawczej, masz tylko jedno dziecko w brzuchu i tylko ty wiesz jak ono się rusza, widocznie takie już jest
Mi się wydaje, że moje się mocno rusza, ale może ktoś inny odebrałby to jako lekki smyranie, kto wie
Kiedyś już pisałam, że mi lekarz mówił, że z ruchami jest różnie, czasem rusza się mniej, czasem więcej, to nie powód do paniki.
nie znam sie na tym, ale pewnie dzieci też mają swoje humorki, lepsze, gorsze dni, bardziej, mniej aktywne, tak jak mydajmy im żyć jak tam sobie chcą
a jeśli to się sprawdza z tym charakterem to ci mogę tylko pozazdrościć
wichrowe_wzgórza, Aasienkaa lubią tę wiadomość
-
Katarzynaa wrote:Dziewczyny jakie witaminy przyjmujecie? Ja cały czas biorę pregne plus, mój lekarz twierdzi że ona jest ok, ale moze w 3 trymestrze dziecku potrzeba czegoś innego, czegoś więcej?
Ja tez biorę PregnaPlus, mój gin twierdzi, że jest najlepszy i nie ma potrzeby zmieniać. Dodatkowo biorę jeszcze magnez z vit.B6 i selen 110ug. -
Zuza91 wrote:Wielkie bobasy już u Ciebie
U mnie ciąża pojedyncza na tym samym etapie, a wczoraj mała ważyła 590 g
ze pessar nie da rady
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Zuza91 wrote:Połówkowe miałam jakoś w 20 tygodniu, z wagą ok. 270g, tydzień później było 370g na wizycie u mojej ginekolog 3 tygodnie później 590g. Mnie się wydawało, że to leci teraz jakoś po 100g na tydzień, ale widać, że jednak różnie przybiera z tygodnia na tydzień
Zuza u mnie
20+0 miały 366 i 349
21+2 miały 458 i 451
21+5 miały 535 i 519
23+2 miały 740 i 691Zuza91 lubi tę wiadomość
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Dziewczyny, coś może być na rzeczy z tą ruchliwością w brzuchu i późniejszym zachowaniem
https://mataja.pl/2015/02/czy-ruchy-plodu-moga-cos-powiedziec-o-charakterze-dziecka/
Ja biorę Pregna Plus, Pregna DHA i magnez. Na szkole rodzenia położne przedstawiły ciekawą hipotezę, że teraz przy intensywnej suplementacji w ciąży rodzą się większe dzieci. Słyszałyście coś podobnego?
Mam pytanie odnośnie testu obciążenia glukozą. Czy na dzień przed trzeba się jakoś specjalnie przygotować? W sensie przestać jeść o którejś godzinie, albo na kolację ograniczyć węglowodany? Czy wystarczy te 8 godzin snu bez żadnych zmian w diecie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 11:36
-
czarnulka24 wrote:Zuza u mnie
20+0 miały 366 i 349
21+2 miały 458 i 451
21+5 miały 535 i 519
23+2 miały 740 i 691
Czarnulka, jakie ładne przyrostyOby maluchy zostały w brzuchy jak najdłużej
Kaczorka, mnie przez ostatnie parę dni też zastanawiał spokój młodego, ale jak miałam więcej czasu na poleżenie i integrację z brzuchem, to zauważyłam, że brzuch się rusza, młody pływa, a ja nawet tego nie czułam. Niewrażliwa macica
Dzisiaj się czuję jak typowa ciężarówka. Niby coś tam sprzątam, ale co chwila muszę mieć przerwę. Skwar za oknem nie pomagaczarnulka24 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnypernilla wrote:
Mam pytanie odnośnie testu obciążenia glukozą. Czy na dzień przed trzeba się jakoś specjalnie przygotować? W sensie przestać jeść o którejś godzinie, albo na kolację ograniczyć węglowodany? Czy wystarczy te 8 godzin snu bez żadnych zmian w diecie?i ostatni posiłek 12 h przed badaniem, więc jeśli idziesz na 7:00, to po 19 nic nie jedz. Takie wytyczne w każdym razie obowiązują w laboratorium, w którym robiłam badania, a i lekarz tak mówił. No ale u niektórych dziewczyn i lekkie śniadanie jest dozwolone, czasem zezwalają na cytrynę do glukozy - u mnie nie, więc różne te procedury.
-
nick nieaktualnyBiedroneczka83 wrote:Ja biore falvit mama mojana ginka jest przeciwna ladowaniu sztucznych wit i twierdzi ze takie zupelnie wystarcza wiadomo teraz mamy owocki warzywka narazie odpukac zelaza nie musze jedynie to zastrzyki neparine 0,4
ze względu na nie go kupiłam, ale to przez to, że przeoczyłam, że prenatal classic też go ma.
Poza prenatalem i falvitem (biorę naprzemiennie po kilka dni) jeszcze łykam omega med DHA (dwa razy dziennie ze względu na wegetarianizm) i magne b6.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 12:05
-
pernilla wrote:Dziewczyny, coś może być na rzeczy z tą ruchliwością w brzuchu i późniejszym zachowaniem
https://mataja.pl/2015/02/czy-ruchy-plodu-moga-cos-powiedziec-o-charakterze-dziecka/
Ja biorę Pregna Plus, Pregna DHA i magnez. Na szkole rodzenia położne przedstawiły ciekawą hipotezę, że teraz przy intensywnej suplementacji w ciąży rodzą się większe dzieci. Słyszałyście coś podobnego?
Mam pytanie odnośnie testu obciążenia glukozą. Czy na dzień przed trzeba się jakoś specjalnie przygotować? W sensie przestać jeść o którejś godzinie, albo na kolację ograniczyć węglowodany? Czy wystarczy te 8 godzin snu bez żadnych zmian w diecie?
Tak mi radziły dziewczyny z wątku cukrzyca ciążowa. .i u mnie po tych zleceniach cukier perfect a wcześniej non stop podwyższonytini tini wrote:W dniu przed badaniem poleciałbym zjedzenie późnej kolacji. Jeżeli tylko cukier na czczo zdarza się podwyższony może być to kwestia zbyt długiego czasu między jedzeniem a badaniem.Justice wrote:Co do diety to ja bym jadła normalnie - w sensie tak jak jesz na co dzień (zakładam, że nie objadasz się od rana do wieczora słodyczami). Ale raczej starała się zjeść ostatni posiłek nie wcześniej niż 8 h przed pobraniem;) Poza tym starałabym się, żeby mi krew pobrali jak najszybciej po wstaniu - w sensie być pierwsza w kolejce do labo, a nie tak czekać w kolejce na głodniaka, bo głód i stres podnoszą cukier
. Życzę powodzenia - oby wyniki były dobre:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 12:07
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
Pani Moł wrote:Nie jeść i nie pić nic słodkiego po 17 dnia poprzedniego - w tym soki, owoce, jogurty dosładzane itp.
i ostatni posiłek 12 h przed badaniem, więc jeśli idziesz na 7:00, to po 19 nic nie jedz. Takie wytyczne w każdym razie obowiązują w laboratorium, w którym robiłam badania, a i lekarz tak mówił. No ale u niektórych dziewczyn i lekkie śniadanie jest dozwolone, czasem zezwalają na cytrynę do glukozy - u mnie nie, więc różne te procedury.
-
pernilla - poczytałam bloga i całkiem mi się podoba ta teza o spokojnym dzieciu
Przed krzywą cukrową jadłam normalnie tylko nie przesadzałam ze słodyczami. Cukier wyszedł niski (tzn. w normie)
Teraz tydzień upałów zapowiadają.. już się boję -
Jeżeli chodzi o witaminy to ja biorę w dalszym ciągu kwas foliowy z jodem i witaminą D. Magnez podwójną dawkę dzienną no i od niedawna żelazo że względu na anemie:)
PsotkaKotka życzę Ci wszystkiego dobrego i zaglądaj do nas jak tylko będziesz miała czas :*
P.S Dziewczyny wy też tak macie, że puchniecie? U mnie już nie widać kostek, buty za małe, zostaje chodzenie w klapkach. Ciężko coś robić rękoma jak ma się opuchnięte:/ -
Mamatobe♥ wrote:Jeżeli chodzi o witaminy to ja biorę w dalszym ciągu kwas foliowy z jodem i witaminą D. Magnez podwójną dawkę dzienną no i od niedawna żelazo że względu na anemie:)
PsotkaKotka życzę Ci wszystkiego dobrego i zaglądaj do nas jak tylko będziesz miała czas :*
P.S Dziewczyny wy też tak macie, że puchniecie? U mnie już nie widać kostek, buty za małe, zostaje chodzenie w klapkach. Ciężko coś robić rękoma jak ma się opuchnięte:/
Ja na razie nie puchnę. Ale widzę że Ty jesteś 3 tyg wyżej w ciąży to jeszcze mogę zacząć puchnac.27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
czarnulka24 wrote:Ja na razie nie puchnę. Ale widzę że Ty jesteś 3 tyg wyżej w ciąży to jeszcze mogę zacząć puchnac.
-
Kaczorka wrote:U mnie od kilku dni puchną stopy. I wczoraj jakaś na twarzy opuchnięta byłam.
Czas pobawić się trochę w wodzie, znajdę sobie coś do sprzątania to nie będę czuła tych rąk. Mąż panele kładzie, A ja zaraz spać pójdę z nudów ^^