X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • mietata Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka, na dobrą sprawę super intensywne ruchy wcale nie są takie przyjemne. A i pamiętaj, że nikt z nas nie ma skali porównawczej, masz tylko jedno dziecko w brzuchu i tylko ty wiesz jak ono się rusza, widocznie takie już jest :) Mi się wydaje, że moje się mocno rusza, ale może ktoś inny odebrałby to jako lekki smyranie, kto wie :)

Kiedyś już pisałam, że mi lekarz mówił, że z ruchami jest różnie, czasem rusza się mniej, czasem więcej, to nie powód do paniki.
    nie znam sie na tym, ale pewnie dzieci też mają swoje humorki, lepsze, gorsze dni, bardziej, mniej aktywne, tak jak my :) dajmy im żyć jak tam sobie chcą ;) a jeśli to się sprawdza z tym charakterem to ci mogę tylko pozazdrościć :)

wichrowe_wzgórza, Aasienkaa lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Anulka0407 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynaa wrote:
    Dziewczyny jakie witaminy przyjmujecie? Ja cały czas biorę pregne plus, mój lekarz twierdzi że ona jest ok, ale moze w 3 trymestrze dziecku potrzeba czegoś innego, czegoś więcej?

Ja tez biorę PregnaPlus, mój gin twierdzi, że jest najlepszy i nie ma potrzeby zmieniać. Dodatkowo biorę jeszcze magnez z vit.B6 i selen 110ug.

Mama 3 dziewczynek: Iza 15 lat, Iga 12 lat i Maja
    Maja ur.31.10.2017r (CC)waga: 3150g dł:53cm
    201710314965.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata - my z mężem spokojni to jest szansa, że dziecko też :)
    Ale jak się kilka godzin nie odzywa a później leniwie kopnie 2-3 razy to czuję jakiś niedosyt.
    Za tydzień wizyta to znów się lekarce poskarżę na młodą ;)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza91 wrote:
    Wielkie bobasy już u Ciebie :) U mnie ciąża pojedyncza na tym samym etapie, a wczoraj mała ważyła 590 g :D
    Zuza 590 g to też super . Ja się okropnie ciesze ze tak rosna bo wiadomo rozwiązanie było by 36tydz wiec marzę aby maluchy miały choć po 2kg .. ale strasznie się boję ze nie dotrwam z moja szyjka :( ze pessar nie da rady

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza91 wrote:
    Połówkowe miałam jakoś w 20 tygodniu, z wagą ok. 270g, tydzień później było 370g na wizycie u mojej ginekolog 3 tygodnie później 590g. Mnie się wydawało, że to leci teraz jakoś po 100g na tydzień, ale widać, że jednak różnie przybiera z tygodnia na tydzień ;)

Zuza u mnie
    20+0 miały 366 i 349
    21+2 miały 458 i 451
    21+5 miały 535 i 519
    23+2 miały 740 i 691

Zuza91 lubi tę wiadomość

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, coś może być na rzeczy z tą ruchliwością w brzuchu i późniejszym zachowaniem ;) https://mataja.pl/2015/02/czy-ruchy-plodu-moga-cos-powiedziec-o-charakterze-dziecka/

Ja biorę Pregna Plus, Pregna DHA i magnez. Na szkole rodzenia położne przedstawiły ciekawą hipotezę, że teraz przy intensywnej suplementacji w ciąży rodzą się większe dzieci. Słyszałyście coś podobnego?

Mam pytanie odnośnie testu obciążenia glukozą. Czy na dzień przed trzeba się jakoś specjalnie przygotować? W sensie przestać jeść o którejś godzinie, albo na kolację ograniczyć węglowodany? Czy wystarczy te 8 godzin snu bez żadnych zmian w diecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 11:36

gg64k6nl113tz1vl.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Zuza u mnie
    20+0 miały 366 i 349
    21+2 miały 458 i 451
    21+5 miały 535 i 519
    23+2 miały 740 i 691

Czarnulka, jakie ładne przyrosty :) Oby maluchy zostały w brzuchy jak najdłużej :)

Kaczorka, mnie przez ostatnie parę dni też zastanawiał spokój młodego, ale jak miałam więcej czasu na poleżenie i integrację z brzuchem, to zauważyłam, że brzuch się rusza, młody pływa, a ja nawet tego nie czułam. Niewrażliwa macica ;)

Dzisiaj się czuję jak typowa ciężarówka. Niby coś tam sprzątam, ale co chwila muszę mieć przerwę. Skwar za oknem nie pomaga :/

czarnulka24 lubi tę wiadomość

gg64k6nl113tz1vl.png
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore falvit mama mojana ginka jest przeciwna ladowaniu sztucznych wit i twierdzi ze takie zupelnie wystarcza wiadomo teraz mamy owocki warzywka narazie odpukac zelaza nie musze jedynie to zastrzyki neparine 0,4

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pernilla wrote:

Mam pytanie odnośnie testu obciążenia glukozą. Czy na dzień przed trzeba się jakoś specjalnie przygotować? W sensie przestać jeść o którejś godzinie, albo na kolację ograniczyć węglowodany? Czy wystarczy te 8 godzin snu bez żadnych zmian w diecie?
    Nie jeść i nie pić nic słodkiego po 17 dnia poprzedniego - w tym soki, owoce, jogurty dosładzane itp. :) i ostatni posiłek 12 h przed badaniem, więc jeśli idziesz na 7:00, to po 19 nic nie jedz. Takie wytyczne w każdym razie obowiązują w laboratorium, w którym robiłam badania, a i lekarz tak mówił. No ale u niektórych dziewczyn i lekkie śniadanie jest dozwolone, czasem zezwalają na cytrynę do glukozy - u mnie nie, więc różne te procedury.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka83 wrote:
    Ja biore falvit mama mojana ginka jest przeciwna ladowaniu sztucznych wit i twierdzi ze takie zupelnie wystarcza wiadomo teraz mamy owocki warzywka narazie odpukac zelaza nie musze jedynie to zastrzyki neparine 0,4
    Biedroneczka, falvit mama ma żelazo w składzie :) ze względu na nie go kupiłam, ale to przez to, że przeoczyłam, że prenatal classic też go ma.

Poza prenatalem i falvitem (biorę naprzemiennie po kilka dni) jeszcze łykam omega med DHA (dwa razy dziennie ze względu na wegetarianizm) i magne b6.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 12:05

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pernilla wrote:
    Dziewczyny, coś może być na rzeczy z tą ruchliwością w brzuchu i późniejszym zachowaniem ;) https://mataja.pl/2015/02/czy-ruchy-plodu-moga-cos-powiedziec-o-charakterze-dziecka/

Ja biorę Pregna Plus, Pregna DHA i magnez. Na szkole rodzenia położne przedstawiły ciekawą hipotezę, że teraz przy intensywnej suplementacji w ciąży rodzą się większe dzieci. Słyszałyście coś podobnego?

Co do glukozy . To u mnie zawsze wychodzi wysoko jak mam za duże przerwy w zjedzeniu. Ale na wątku o cukrzycy dowiedziałam się właśnie ze niektóre z nas mają tak ze to błędne koło im dłuższa przerwa tym niższa glukoza. I faktycznie u mnie się sprawdziło jak zjadłam kolacje o 8 a badanie było o 7 to glukoza była kosmos a teraz jak kolacje jem przed 22 a o 7 badanie tak glukoza bardzo nisko wychodzi. Wypróbowałam to już kilka razy . Nawet na kolacje wypijalam herbatę z połowa łyżeczki cukru .

Tak mi radziły dziewczyny z wątku cukrzyca ciążowa. .i u mnie po tych zleceniach cukier perfect a wcześniej non stop podwyższony
    tini tini wrote:
    W dniu przed badaniem poleciałbym zjedzenie późnej kolacji. Jeżeli tylko cukier na czczo zdarza się podwyższony może być to kwestia zbyt długiego czasu między jedzeniem a badaniem.
    Justice wrote:
    Co do diety to ja bym jadła normalnie - w sensie tak jak jesz na co dzień (zakładam, że nie objadasz się od rana do wieczora słodyczami ;)). Ale raczej starała się zjeść ostatni posiłek nie wcześniej niż 8 h przed pobraniem;) Poza tym starałabym się, żeby mi krew pobrali jak najszybciej po wstaniu - w sensie być pierwsza w kolejce do labo, a nie tak czekać w kolejce na głodniaka, bo głód i stres podnoszą cukier ;). Życzę powodzenia - oby wyniki były dobre:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 12:07

07.06.2019 synek

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie ceny tych witamin sa chore i jest to naciaganie ciezarnych ktore kupia wszystko byleby dla dobra dziecka. Ja biore Doppelherz ktory sklad ma bardzo zblizony (porownywalam) a jest o polowe tanszy.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje drogie, musze sie na troche wycofac z forum. Wszystko u nas ok. Bede zagladac czasem, poprostu nie tak czesto.
    Trzymajcie sie.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Nie jeść i nie pić nic słodkiego po 17 dnia poprzedniego - w tym soki, owoce, jogurty dosładzane itp. :) i ostatni posiłek 12 h przed badaniem, więc jeśli idziesz na 7:00, to po 19 nic nie jedz. Takie wytyczne w każdym razie obowiązują w laboratorium, w którym robiłam badania, a i lekarz tak mówił. No ale u niektórych dziewczyn i lekkie śniadanie jest dozwolone, czasem zezwalają na cytrynę do glukozy - u mnie nie, więc różne te procedury.
    To tak jak u mnie, wszyscy mówili mi, że tak i siak a miałam wręcz nakaz zjedzenia śniadania. Po wypiciu słodkiej cieczy godzinka przerwy i pobranie krwi i do domu :)

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pernilla - poczytałam bloga i całkiem mi się podoba ta teza o spokojnym dzieciu ;)

Przed krzywą cukrową jadłam normalnie tylko nie przesadzałam ze słodyczami. Cukier wyszedł niski (tzn. w normie) :)

Teraz tydzień upałów zapowiadają.. już się boję :/

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o witaminy to ja biorę w dalszym ciągu kwas foliowy z jodem i witaminą D. Magnez podwójną dawkę dzienną no i od niedawna żelazo że względu na anemie:)

PsotkaKotka życzę Ci wszystkiego dobrego i zaglądaj do nas jak tylko będziesz miała czas :*

P.S Dziewczyny wy też tak macie, że puchniecie? U mnie już nie widać kostek, buty za małe, zostaje chodzenie w klapkach. Ciężko coś robić rękoma jak ma się opuchnięte:/

Patryk <3
    zyniqif.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamatobe♥ wrote:
    Jeżeli chodzi o witaminy to ja biorę w dalszym ciągu kwas foliowy z jodem i witaminą D. Magnez podwójną dawkę dzienną no i od niedawna żelazo że względu na anemie:)

PsotkaKotka życzę Ci wszystkiego dobrego i zaglądaj do nas jak tylko będziesz miała czas :*

P.S Dziewczyny wy też tak macie, że puchniecie? U mnie już nie widać kostek, buty za małe, zostaje chodzenie w klapkach. Ciężko coś robić rękoma jak ma się opuchnięte:/

Ja na razie nie puchnę. Ale widzę że Ty jesteś 3 tyg wyżej w ciąży to jeszcze mogę zacząć puchnac.

07.06.2019 synek

• Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Ja na razie nie puchnę. Ale widzę że Ty jesteś 3 tyg wyżej w ciąży to jeszcze mogę zacząć puchnac.
    Nie każda puchnie moja kuzynka nie miała z tym problemu. To zależy od organizmu ja spuchlam jak bańka ;)

Patryk <3
    zyniqif.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamatobe♥ wrote:
    Nie każda puchnie moja kuzynka nie miała z tym problemu. To zależy od organizmu ja spuchlam jak bańka ;)

U mnie od kilku dni puchną stopy. I wczoraj jakaś na twarzy opuchnięta byłam.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    U mnie od kilku dni puchną stopy. I wczoraj jakaś na twarzy opuchnięta byłam.
    No to nie ma jeszcze tragedii ;) Czas pobawić się trochę w wodzie, znajdę sobie coś do sprzątania to nie będę czuła tych rąk. Mąż panele kładzie, A ja zaraz spać pójdę z nudów ^^

Patryk <3
    zyniqif.png
‹‹ 637 638 639 640 641 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ