Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyI ja też trochę puchnę - na stopach, właśnie też mi się kostki ukryły trochę
no i obrączki i pierścienia zaręczynowego przestałam nosic w tym tygodniu. Wczoraj weszłam na wagę, trochę się przeraziłam przyrostem masy, ale pomyślałam, że mam za sobą podróż, na wyjeździe piłam mniej, więc wczoraj piłam duuuużo wody, dwa razy wypiłam podwójną pokrzywę w półlitrowym kubasie, na podwoeczorek wypiłam koktajl i zjadłam lekką kolację, i dziś i opuchlizny mniejsze i na wadze o 600g mniej, więc muszę iść tym tropem.
-
Mamatobe♥ wrote:No to nie ma jeszcze tragedii
Czas pobawić się trochę w wodzie, znajdę sobie coś do sprzątania to nie będę czuła tych rąk. Mąż panele kładzie, A ja zaraz spać pójdę z nudów ^^
Ogólnie zauważyłam, że ruch trochę pomaga na te opuchnięcia -
U mnie aktualnie 30 stopni w cieniu
kocham lato, ale zaczyna coraz bardziej doskwierać. Myślę też że ta opuchlizna też ma coś związanego z pogodą. Pokrzywy nie piłam ale jak znajdę to sobie kupię
dzisiaj niestety sklepy pozamykane więc jutro zacznę poszukiwania.
-
dziewczyny, błagam, nie mieszajcie testu obciążenia glukozą 50 a 75!!!. Przy tym pierwszym przesiewowym robionym u dziewczyn w Niemczech można było jeść śniadanie, jak pisała Invis.
U nas robi się 75 zazwyczaj i żadnego jedzeni na 12h przed! A w ogóle to słuchajcie lekarzy i czytajcie wytyczne laboratorium (zazwyczaj dokładnie opisane jest le godz nie jesc, jakich produktów unikać etc, a jak nie jest napisane to dzwonimy i pytamy), to poważne badanie, nie można sobie tak olać tych zaleceń....
Potem z takiego doradzania na forum tylko problemy wyjdą...
A propos witamin, też słyszałam o tym, że dzieci rodzą się przez to większe, zobaczymy w praniu, czy mój zostanie takim niewitaminowym maluchem.
U mnei na szczęście nadal brak ciążowych dolegliwości, żadnego puchnięcia, zaparć, zgagi, kolek, żadnych niedoborów mówiłam, na moim organizmie ta ciąża nie robi kompletnie wrażenia....jakby jej nie było
jeszcze do co puchnięcia, moja znajoma, która była na diecie cukrzycowej wspominała, że ograniczenie węglowodanów u niej spowodowało, że w ogóle nie puchła, więc dietą to też można chyba jakoś okiełznaćWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 13:37
Aasienkaa lubi tę wiadomość
-
Kaczorka wrote:Ja mam kupione Mama DHA, ale biorę jak mi się przypomni. Wyniki mam dobre. A przynajmniej miałam ostatnim razem. Jutro idę oddać krew to się okaże.
Tak się właśnie zastanawiam czy temperament dziecka już teraz się ujawnia. Bo jak tak to będę miała mega spokojne dziecko. Z reguły w weekend jest tak cicho, że się zastanawiam czy na IP nie jechać, żeby sprawdzić czy z nią wszystko ok. Jakieś sporadyczne ruchy tylko. W tygodniu trochę lepiej, ale też bez szału.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
pernilla wrote:Dziewczyny, coś może być na rzeczy z tą ruchliwością w brzuchu i późniejszym zachowaniem
https://mataja.pl/2015/02/czy-ruchy-plodu-moga-cos-powiedziec-o-charakterze-dziecka/
Ja biorę Pregna Plus, Pregna DHA i magnez. Na szkole rodzenia położne przedstawiły ciekawą hipotezę, że teraz przy intensywnej suplementacji w ciąży rodzą się większe dzieci. Słyszałyście coś podobnego?
Mam pytanie odnośnie testu obciążenia glukozą. Czy na dzień przed trzeba się jakoś specjalnie przygotować? W sensie przestać jeść o którejś godzinie, albo na kolację ograniczyć węglowodany? Czy wystarczy te 8 godzin snu bez żadnych zmian w diecie?
Nie słyszałam o takiej teorii i jakoś do witamin mi nie pasuje
Przed glukozà należy prowadzić normalny tryb życia, nie zmieniac diety. Ostatni posiłek - mnie mowili, że ok 21 jak idziesz na 8.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Pani Moł wrote:Nie jeść i nie pić nic słodkiego po 17 dnia poprzedniego - w tym soki, owoce, jogurty dosładzane itp.
i ostatni posiłek 12 h przed badaniem, więc jeśli idziesz na 7:00, to po 19 nic nie jedz. Takie wytyczne w każdym razie obowiązują w laboratorium, w którym robiłam badania, a i lekarz tak mówił. No ale u niektórych dziewczyn i lekkie śniadanie jest dozwolone, czasem zezwalają na cytrynę do glukozy - u mnie nie, więc różne te procedury.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Ja puchnę w upały od 20 lat. Więc mi wszystko jedno ;]
Zaczynam się martwić, że na wadze nie przybieram nic... na usg we wtorek płyn owodniowy był w normie. Wizyta za 1,5 tygodnia. Ale może też po prostu mniej jem, jak wlewam w siebie te płyny. I brzuch nie rośnie. W sumie do 19 tyg prawie nie rósł i nagle wyskoczył, może teraz też skokowo pójdzie...9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualnyU mnie mówili, że ogółem przez pzunajmniej trzy dni przed badaniem nie ograniczać cukru i jeść tyle, na ile standardowo ma się w ciąży chęć, jedynie właśnie po 17:00 w dnou przed badaniem już nie szamać.
Wydaje mi się, że właśnie ta późna kolacja przed badaniem glukozy może fałszowac wynik w dół, bo przecież chodzi o to jak trzustka radzi sobie z produkcją insuliny i z metabolizmem cukrów, a wszystko co zjemy ma na to dodatkowy wpływ. No i dlatego też stężenie na czczo powinno być po tych 12 h niejedzenia. Tak u mnie powiadają. Ale ogólnie - tak jak pisze Mietata - zwykle laboratoria mają na stronie www podane swoje standardy i najlepiej dowiedzieć się u źródła, przez stronę lub telefonicznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 14:09
-
Wichrowe wzgórza - to masz podobnie "rozrywkowe" dziecię jak ja
Dzieci ponoć od jakiegoś czasu faktycznie rodzą się większe. Przeszło mi przez głowę, że to od witamin. Ale ja swoich nie biorę jakoś regularnie a moja młoda rośnie jak na drożdżach..
Mam nadzieję, że wyciągnie średnią po rodzicach i urodzi się w granicach 3300-3500g -
Dla mnie to bez sensu, że tych standardów jest tyle. U mnie lekarz powiedział - dobrze jest te 10 godzin nie jeść.
Zresztą...jak nie pójde, to mam raczej niski cukier. Na razie martwię sie,żeby w ogóle móc dojść
Kaczorka, przed sekundą zjadłam batonika lodowego i małej odwalìło, zaraz mi cofnie wariatka tego lodaPani Moł, Kaczorka lubią tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualnyKaczorka wrote:Wichrowe wzgórza - to masz podobnie "rozrywkowe" dziecię jak ja
Dzieci ponoć od jakiegoś czasu faktycznie rodzą się większe. Przeszło mi przez głowę, że to od witamin. Ale ja swoich nie biorę jakoś regularnie a moja młoda rośnie jak na drożdżach..
Mam nadzieję, że wyciągnie średnią po rodzicach i urodzi się w granicach 3300-3500g
Co do dużych dzieci to czytałam.też, źe wpływ ma niby mięso, głownie drobiowe, bo mocno faszerwowane wszelką chemią, sterydami, pompowane sztucznie itp. Ale jak urodzę duże bobo to będzie to bardziej świadczyło o wpływie witamin na rozrost dziecia
-
wichrowe_wzgórza wrote:Kaczorka, przed sekundą zjadłam batonika lodowego i małej odwalìło, zaraz mi cofnie wariatka tego loda
Zdecydowana amatorka słodkiego
Co do krzywej cukrowej - aż takie różnice wyjdą jeśli się zje 10h a nie 12h przed badaniem?
Pewnie jak ma wyjść coś nie tak to i tak wyjdzie -
Kaczorka wrote:Zdecydowana amatorka słodkiego
Co do krzywej cukrowej - aż takie różnice wyjdą jeśli się zje 10h a nie 12h przed badaniem?
Pewnie jak ma wyjść coś nie tak to i tak wyjdzie
Jaka matka taka córka
Myślę, że i tak w badaniu wyjdzie co ma wyjść, czy to bedzie 10.czy 12 godzin. Sama mnogość standardów lekarsko-pielęgniarsko-laboratoryjnych o tym świadczy
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Katarzynaa wrote:Ja w spodnie nie wchodzę żadne przedciążowe
tylko piżamy i to ledwo pod brzuszek
dlatego zainwestowałam w leginsy ciążowe
wszystko byłoby fajnie gdyby się tak szybko nie rwały na dupie
-
Mamatobe♥ wrote:Mam to samo
dlatego zainwestowałam w leginsy ciążowe
wszystko byłoby fajnie gdyby się tak szybko nie rwały na dupie
Ja kupiłam zwykłe w Lidlu, tylko 2 rozmiary większe, i chyba całą ciążę w nich przechodzę :p
Nawet te ciążowe nie są tak wygodne
A w spodnie to nawet nie próbuję się wbićMamatobe♥, Biedroneczka83 lubią tę wiadomość