X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na oddziałach noworodkowych jest zawsze bardzoooo ciepło. Szlafroki pluszowe zbędne. Ewentualnie bawelniany jako element stroju:)

Biedroneczka83, sara9555 lubią tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja latem rodziłam i nie miałam

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie brzuch chyba poszedł w przód. I jestem jak inwalida, trochę przeszłam i ciąży mi jak diabli..

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • sara9555 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza2323 wrote:
    Sara a w ktorym szpitalu ty bedziesz lezec w katowicach?
    Tam gdzie ty ;)

• Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh a ja chyba skaleczylam się " tam w środku" przy aplikacji luteiny :( mam takie małe kropki raczej pomarańczowe i troszkę rano przy podtarciu. Nie panikuje na chwilę obecną bo jedynie co się zmieniło to długość moich paznokci i trochę trudniej przy aplikacji. Lutke odpuszczam i czekam do jutra. Lekarza i tak mam w piątek

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara9555 wrote:
    Tam gdzie ty ;)

Za ile bedziesz tu lezec ? Moze nawet sie spotkamy :) a jakie masz opinie/doswiadczenia w zwiazku z tym szpitalem? Ja tu pierwszy raz jestem z polecenia mojej gin

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam rajstopki dla Dorianka i teraz tez mam kupione nowe 2 pary plus po starszym 2 pary na rozm 56/62.
    Oliwkę mam kupiona , wole to niż balsam.
    Szlafrok ubierałam tylko jak wychodziłam z pokoju by zjeść. Wiec teraz tez przygotowałam sobie mały do pasa.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • sara9555 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza2323 wrote:
    Za ile bedziesz tu lezec ? Moze nawet sie spotkamy :) a jakie masz opinie/doswiadczenia w zwiazku z tym szpitalem? Ja tu pierwszy raz jestem z polecenia mojej gin
    Bardzo prawdopodobne. Ja juz bylam dwa razy. Za mna jeden porod cc w tamtym szpitalu. Chodze tam do ginekologa. Przyjde w celu kontrolowania przeciwcial (konflikt serologiczny) i przeplywow, bede lezec do porodu (cc) max w 36tyg. W tym tygodniu robie przeciwciala. Wiem, ze narastaja, nie wiem na jakim poziomie sa. Od poziomu zalezy czy wysla mnie od razu na wizycie u gin, czy pozniej. Do ginekologa pojde w przyszlym tygodniu i wtedy bede wiedziec wiecej kiedy mnie skieruje. Ostatni raz bylam tam okolo 7 tygodni temu. Tym razem wszystkie polozne byly mile. Od czasu mojego porodu (2 lata) zmienilo sie kilka rzeczy. Jest wiekszosc mlodych lekarzy, kiedys ta lazienka polaczona z toaleta miala zamek hehe. Lubia dawac kroplowki zeby nawodnic nawet jak duzo pijesz :p chca 3 litry dziennie zeby wody wypijac. Kiedys chcieli wiecej ;p najlepiej trzyma wenflon na przezroczystej "tasmie". Ciezko sie cos dowiedziec na obchodzie. Nie licz, ze sami cie o wszystkim beda na biezaco informowac. Pilnuj mlodego lekarza przy wypisie (szczuply, czarny, w okularach, meski glos, wyglad 16 latka). Jest troszke niedoswiadczony i czesto popelnia tam bledy. Trzeba uwaznie czytac. Lekarze sa w porzadku. Jak u kazdego lekarza trzeba ich brac z dystansem, bo jeden powie tak, drugi inaczej. Nie ciesz sie jak ci powiedza, ze juz moglabys wyjsc. Mi mowili tak dziennie przez tydzien. Co chwile zmieniali zdanie. Dzien przed wypisem jedna lekarka powiedziala mi, ze dziecko moze mi umrzec, a na drugi dzien ta sama mnie wypisala. Czesto sie nie zgadzaja ze soba. Po drugiej stronie jest inaczej z poloznymi. Niektore sie nie pier....ą. Lekarze od dzieci sa super. Ogolnie szpital o wiekszej referencyjnosci, wiec teoretycznie jest bezpieczniej dla dziecka byc tam. Ubranka dawaja dzieciom swoje. Wymagaja masci bez cynku. Zalecaja rozowy linomag a+e. Ponoc cynk wysusza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibko, ja z zusem mam podobnie. W piatek wysłałam zwolnienie, a nie mam jeszcze kasy za poprzednie, sprzed 5 tygodni. Już zdarzyło mi się 2 miesiące czekać, bo pracodawca ma 30 dni na przekazanie kwitka do ZUSu a potem ZUS kolejne 30 dni na wypłacenie kasy świadczeniobiorcy. Napisalam do mojego dyra, ze proszę go o w miarę sprawne przekazywanie tych zwolnień bo się wyplat do porodu nie doczekam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 16:33

• Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się też szlafrok włochaty nie przydał ;)

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • agapin Koleżanka

Wysłany: 5 września 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Holibko, ja z zusem mam podobnie. W piatek wysłałam zwolnienie, a nie mam jeszcze kasy za poprzednie, sprzed 5 tygodni. Już zdarzyło mi się 2 miesiące czekać, bo pracodawca ma 30 dni na przekazanie kwitka do ZUSu a potem ZUS kolejne 30 dni na wypłacenie kasy świadczeniobiorcy. Napisalam do mojego dyra, ze proszę go o w miarę sprawne przekazywanie tych zwolnień bo się wyplat do porodu nie doczekam.
    Dziewczyny, jeśli chodzi o ZUS, to ostatnio się dowiadywałam w tej sprawie i u nich podobno ważniejsze jest "czerwony arkusz zwolnienia" od lekarza - na to czekają, a dopiero później weryfikują zgodność i czy przyszło od pracodawcy "zielone zwolnienie". Z doświadczenia wiem, że warto założyć i zweryfikować sobie to konto internetowe, bo tam na bieżąco można zajrzeć i zobaczyć czy zwolnienie wpłynęło oraz kiedy będzie wypłata zasiłku - mi idzie na konto i zawsze wszystko zgodnie z info na tym portalu pue bodajże to się nazywa :) nie wiem czy ma to wpływ, ale mam wrażenie że gdybym tego konta nie miała, to wszystko trwałoby dłużej, a tak jestem na zwolnieniu od prawie początku ciąży (kwiecień) i nie miałam żadnego problemu z zusem od tej pory :) więc polecam, jeśli kogoś obchodzi moje zdanie :)

PS. Jak z ruchami Waszych maleństw? Też macie wrażenie, że się wzmogły? Moja Mała od jakiegoś czasu rusza się bardzo i często i jak to "crazy mamusia" zaczynam świrować czy przypadkiem nie za bardzo i za często. Są jakieś "normy", jeśli tak to można nazwać? :) Te minimum 10 to wyrabia w pół godziny, rusza się w dzień, w nocy, teraz zaczęłam odczuwać ruchy nawet podczas chodzenia, gdzie wcześniej musiałam trochę poleżeć żeby mnie łaskawie pokopała :) będę wdzięczna za Wasze doświadczenia i słowa otuchy (oby) :) może zapytam tak: kiedy zaczęłybyście się martwić, że coś nie gra - za dużo ruchów?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 17:40

Holibka, moremi lubią tę wiadomość

• Charlutek Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly tez sie rusza znacznie wiecej. Tak jak piszesz, z rana, w nocy, podczas spacerow wypina dupsko i tylko czuje jak mi się przesuwa w brzuchu. Ale ma tez wystarczajaco duzo chwil spkoju, wiec sie w ogole nie martwie,tylko ciesze, bo bardziej stresowaly mnie te delikatne ruchy.

7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
    30.10.2017 - Levi <3
    atdc9vvjd3din0tt.png
    https://www.helloforest.pl
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agapin wrote:
    Dziewczyny, jeśli chodzi o ZUS, to ostatnio się dowiadywałam w tej sprawie i u nich podobno ważniejsze jest "czerwony arkusz zwolnienia" od lekarza - na to czekają, a dopiero później weryfikują zgodność i czy przyszło od pracodawcy "zielone zwolnienie". Z doświadczenia wiem, że warto założyć i zweryfikować sobie to konto internetowe, bo tam na bieżąco można zajrzeć i zobaczyć czy zwolnienie wpłynęło oraz kiedy będzie wypłata zasiłku - mi idzie na konto i zawsze wszystko zgodnie z info na tym portalu pue bodajże to się nazywa :) nie wiem czy ma to wpływ, ale mam wrażenie że gdybym tego konta nie miała, to wszystko trwałoby dłużej, a tak jestem na zwolnieniu od prawie początku ciąży (kwiecień) i nie miałam żadnego problemu z zusem od tej pory :) więc polecam, jeśli kogoś obchodzi moje zdanie :)

PS. Jak z ruchami Waszych maleństw? Też macie wrażenie, że się wzmogły? Moja Mała od jakiegoś czasu rusza się bardzo i często i jak to "crazy mamusia" zaczynam świrować czy przypadkiem nie za bardzo i za często. Są jakieś "normy", jeśli tak to można nazwać? :) Te minimum 10 to wyrabia w pół godziny, rusza się w dzień, w nocy, teraz zaczęłam odczuwać ruchy nawet podczas chodzenia, gdzie wcześniej musiałam trochę poleżeć żeby mnie łaskawie pokopała :) będę wdzięczna za Wasze doświadczenia i słowa otuchy (oby) :) może zapytam tak: kiedy zaczęłybyście się martwić, że coś nie gra - za dużo ruchów?

W ciąży z synkiem czułam NADMIERNE ruchy..okazało się, że synek jest chory...miał zmiany w mózgu i poszerzenie komór bocznych...dopiero w wieku 3 lat dowiedziałam sie na co choruje...
    A wracając do tematu...ja czułam 400 ruchów podczas 10 min KTG...ruchy kojarzyły mi się z topieniem dziecka lub padaczką...jeśli coś Cię niepokoi powiedz o tym lekarzowi, ale myślę...że masz po prostu bardzo aktywne dziecko :)

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • agapin Koleżanka

Wysłany: 5 września 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jooozefka wrote:
    W ciąży z synkiem czułam NADMIERNE ruchy..okazało się, że synek jest chory...miał zmiany w mózgu i poszerzenie komór bocznych...dopiero w wieku 3 lat dowiedziałam sie na co choruje...
    A wracając do tematu...ja czułam 400 ruchów podczas 10 min KTG...ruchy kojarzyły mi się z topieniem dziecka lub padaczką...jeśli coś Cię niepokoi powiedz o tym lekarzowi, ale myślę...że masz po prostu bardzo aktywne dziecko :)
    Właśnie pamiętałam, że ktoś coś takiego pisał, dlatego zapytałam :) też liczę że to po prostu przyszła piłkarka! Aż tak dużo ruchów jak piszesz nie czuję, ale na pewno wspomnę lekarzowi na kolejnej wizycie - tak, żeby być pewną że zwróciłam na to uwagę, dla spokoju :)
    Bardzo mnie cieszą te jej szaleństwa, ale dzięki temu wiem też, że ciągle nie obróciła się główką do dołu, bo ciągle czuję kopniaki nisko..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 18:01

• madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skyonearth86 wrote:
    A dziewczyny powiedzcie mi bo zaczynam sie trochę czuć jak wyrodna matka...my z mężem chcemy od początku uczyć mała spania w swoim pokoju...i właśnie nie chce mieć łóżeczka w swojej sypialni...ja wiem, ze wszystko zweryfikuje życie ....ale zaczynam sie zastanawiać czy ze mną jest wszystko ok :)

To jest twój wybór, ale pomysl sobie, ze dziecko bylo przy tobie 9 miesiacy, wiec jak ono sie bedzie czulo samo w osobnym pokoju?

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Aasha Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agapin wrote:

Ja mam podobnie - ponoć okolice 28-30 tygodnia to apogeum, jeśli chodzi o ruchy dziecka. Pomiędzy 31 a 35 tyg jest najszybszy przyrost masy ciała dziecka, więc za chwilę te ruchy nie będą już tak intensywne. Nam położna na szkole rodzenia mówiła, że najlepiej jechać na KTG sprawdzić, czy wszystko jest ok, jeśli po dużym posiłku w ciągu godziny nie jesteśmy w stanie naliczyć 6 ruchów lub jeśli dziecko miało swój stały rytm a nagle zaczyna się rzucać jak bokser, co wydaje się nam nienaturalne w stosunku do jego zwykłych ruchów. Moja mała też się zaczęła dużo ruszać od jakiegoś 28 tc, mam wrażenie, że się wręcz kręci. Ale jak Cię coś mocno niepokoi to zawsze lepiej to sprawdzić :)

Jeśli chodzi o szlafrok, na SR mówili, że w ogóle się nie sprawdza w szpitalu, chyba, że ktoś się po prostu krępuje. U nas akurat są sale 1 i 2 osobowe, więc nie ma takiej potrzeby.

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agapin wrote:

Założyłam konto na ePUAP, ale muszę się jeszcze wybrać do ZUSu w celu weryfikacji danych, bo nie mogę się zalogować przy użyciu nadanego loginu ani maila i wybranego hasła, dzięki za podpowiedź, jutro tam skoczę i przy okazji na miejscu dowiem się jak wygląda moja sytuacja. Akurat ZUS mam po drodze do fitnesu ciążowego ;)

Odnośnie ruchów to mój wyrabia 10 ruchów w kilka minut jak już się zacznie ruszać, ale np. teraz ma taki okres spokoju, pewnie sobie śpi, bo już dłuższą chwilę się nie rusza. Zauważam więc okresowość ruchów maluszka :) Póki co nic mnie w tych ruchach nie niepokoi - zwykle to takie przepychanie, czasem kopniaczek. Martwiłabym się gdyby te ruchy były jakieś bardzo gęste, jak np. drgawki albo bardzo nasilone, niespokojne i przez dłuższy czas. Myślę że tu intuicja nam podpowie jeśli coś będzie nie tak, i oby się nie przydarzyło żadnej z nas.

age.png

age.png
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałyście jakiś okres czasu, kiedy przybrałyście na wadze nadmiernie dużo? Ja od ostatniej wizyty 4 tygodnie temu mam +4,5kg! Nie wiem jak to możliwe, bo teraz akurat mam jakiś niż jedzeniowy, a w drugim trymestrze jadłam, jadłam i jadłam, dużo i wszystko, również słodycze. Jutro idę do lekarza, aż się boję jak zareaguje na moją wagę ;p od początku ciąży mam w sumie 10 kg na plusie

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynaa, skoki wagi nie są niczym nienormalnym, u mnie waga skakała w ciągu miesiąca, u innych dziewczyn też. Póki lekarz twierdzi, że wszystko ok tzn że jest ok. Już rozmawiałyśmy o tym, że tabelki z przyrostem wagi są chyba dla robotów ;) nikt tak nie tyje według przepisu.

Przytyłaś 10 kg a nie 30 więc luz, norma jest nawet 16 kg...więc chyba nie masz co panikować...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 18:51

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 11kg od poczatku, od ostatniej wizyty (3 tyg temu) - 3kg. Ale tez mi sie wydaje, ze mieszczę sie w normie :)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
‹‹ 798 799 800 801 802 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ