X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też raz miałam taką galaretkę zamiast śluzu, ale to było w trakcie brania leku dopochowowego Macmiror i wydaje mi się, że raczej była to po prostu nierozpuszczona osłonka. Bo na pewno nie czop, to był 21 tydzień, a my jak widać nadal w dwupaku. Ale po tym incydencie byłam u gina. Zawsze lepiej sprawdzić czy się nic nie dzieje.

U nas w końcu wyczekana 3 z przodu <3 Nawet nie wiecie, jak bardzo to cieszy w ciąży zagrożonej już od 19 tygodnia...

Pani Moł, antonna, agagaga, wichrowe_wzgórza, jacky88, Katarzyna87, Blondik, Asia_89, annggela lubią tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha gratuluję 3 z przodu :) Widzę że zaczynamy tygodnie tego samego dnia- w środę. :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    Aasha gratuluję 3 z przodu :) Widzę że zaczynamy tygodnie tego samego dnia- w środę. :)

Tak jak i ja ;) Dziś 8 miesiąc yuhuuu

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha, antonna moje gratulacje ! teraz już z górki ! :D

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, dzięki dziewczyny - ja Wam też gratuluję :-)! Dzielnie dajemy radę ;-)!

Edit: jakie macie rożki? Bo obejrzałam już z milion i albo mi się nie podobają, albo są dość drogie, a nie mam pewności, że będziemy używać na 100%. I bądź człowieku mądry :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 09:43

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    mój syndrom wicia gniazda gdzieś się totalnie zapodział....muszę się zebrać w sobie żeby te zakupy kosmetyczne zrobić, pranie to ostatnia rzecz o której marzę...jeszcze nie mam tych kocyków i innych gadżetów...serio to zaraz 32 tc się rozpocznie a ja totalnie w lesie. Kto ma też takie opory mobilizacyjne? ;)

JA :D i na razie tak zostanie. Dziś będę miala skonczona kuchnię. Fronty niektore sie gdzieś zawieruszyly i tak już 1,5 miesiaca sobie żyje. Moze zaczne cos myslec na poważnie o wyprawce:)

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Haha, dzięki dziewczyny - ja Wam też gratuluję :-)! Dzielnie dajemy radę ;-)!

Edit: jakie macie rożki? Bo obejrzałam już z milion i albo mi się nie podobają, albo są dość drogie, a nie mam pewności, że będziemy używać na 100%. I bądź człowieku mądry :)

Dowiedz się jak to jest z rożkami w twoim szpitalu. W moim dają rożek szpitalny na czas pobytu i dzięki temu można sprawdzić, czy takie urządzenie sprawdzi się przy dziecku. Ja właśnie rozważam opcję zamówienia rożka jak już mały się urodzi. Rożki można zwykle rozłożyć na płasko i traktować jak taką matę np. do zabaw, leżakowania pod Twoim okiem :)

Co do ogarniania dziecięcych rzeczy i mojej torby do szpitala to ja jestem jak najbardziej w gotowości, czekam tylko na wypłatę ;)

age.png

age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna87 wrote:
    Wichrowe ja będę się woziła Bebetto ;)
    A który model?

Wkurza mnie brak wyszukiwarki na tych stronach, a opisy modeli w zasadzie identyczne. Powinna być albo porównywarka, albo wyszukiwarka - klikasz że chcesz koła takie, rączkę sraką, budę owaką i wyskakuje co pasuje...

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na ile obrotów ustawiacie pranie ciuszków? Nastawiłam to pierwsze na 800 bo się bałam, że się poniszczą, ale schną i schną, a suszę częściowo na grzejniku :/ Myślicie że na 1200 nic im się nie stanie?

age.png

age.png

Wysłany: 6 września 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    mój syndrom wicia gniazda gdzieś się totalnie zapodział....muszę się zebrać w sobie żeby te zakupy kosmetyczne zrobić, pranie to ostatnia rzecz o której marzę...jeszcze nie mam tych kocyków i innych gadżetów...serio to zaraz 32 tc się rozpocznie a ja totalnie w lesie. Kto ma też takie opory mobilizacyjne? ;)
    Ja. Od kilku miesiecy :D cud, że w ogóle w międzyczasie cokolwiek zamówiłam i zrobiłam. Nie chce mi się :( teraz leżę i mam wizję zapalenia wyrostka bo jak wstaję to mnie coś nawala w prawym boku :/ rwąco wręcz.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 6 września 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Dziewczyny na ile obrotów ustawiacie pranie ciuszków? Nastawiłam to pierwsze na 800 bo się bałam, że się poniszczą, ale schną i schną, a suszę częściowo na grzejniku :/ Myślicie że na 1200 nic im się nie stanie?
    Ja na 800 bo rzeczy się mniej gniotą, ale tylko dlatego. Na 1200 spokojnie bym dała, przecież to bawełna zapewne.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj przywiozłam tonę ciuszków po siostrzeńcu męża i je przeglądam, zrobiłam stos do wywalenia, do zostawienia i do oddania (bo bardzo chlopięce albo po prostu totalnie mi się nie podobajace). Teraz nie wiem czy to rozparcelować po znajomych czy po prostu wywieźć do jakiegoś caritasu. Pierwsze pranie się kręci w bębnie.
    Dziewczyny, a macie jakieś doświadczenia z proszkiem dla dzieciaczków JELP?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Ja ustawiłam na 1000. I tak przecież będę to prasować :)

• Aasha Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Dowiedz się jak to jest z rożkami w twoim szpitalu. W moim dają rożek szpitalny na czas pobytu i dzięki temu można sprawdzić, czy takie urządzenie sprawdzi się przy dziecku. Ja właśnie rozważam opcję zamówienia rożka jak już mały się urodzi. Rożki można zwykle rozłożyć na płasko i traktować jak taką matę np. do zabaw, leżakowania pod Twoim okiem :)

Co do ogarniania dziecięcych rzeczy i mojej torby do szpitala to ja jestem jak najbardziej w gotowości, czekam tylko na wypłatę ;)
    No własnie u nas w szpitalu jest rożek na liście rzeczy, ktore mama ma przynieść ze sobą. Dlatego szukam :)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 6 września 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, ja też w temacie prania :) zrobiłam selekcję ciuszków, które dostałam od koleżanki i stwierdzam, że wyjdą mi z tego 4 prania - 2 jasne + 2 kolory, do rozmiaru 74 włącznie. Większe zostawiam na ogarnięcie po porodzie. Ja wszystkie ciuchy (nowe i używane) piorę najpierw z kapsułką Ariela, a dopiero drugie pranie z Lovelą. Wirowanie nastawiam na 800, bo prasowanie po 1200 to chyba byłaby katorga. A jest szansa, że prasować będzie mąż - okaże się po mojej jutrzejszej wizycie :)

mietata, ja w normalnych warunkach bym jeszcze nie prała, ale pojawiła się opcja porodu przedwczesnego, więc muszę podomykać niektóre rzeczy szybciej.

Zakup rożka i otulacza zostawiam na po porodzie - omotam sobie dziecia w kocyk (w cienki jak w otulacz i w gruby jak w rożek) i zobaczę, czy mnie i jemu to w ogóle podchodzi.

śpiworek do spania - kupujecie z rękawkami, czy bez?

gg64k6nl113tz1vl.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, dzwoniłam do ZUS i moje szefostwo jeszcze nie raczyło dostarczyć mojego zwolnienia :( niby ma na to 30 dni, a ZUS ma 30 dni na wypłatę... no chore. A ja tak nienawidzę upominać się o swoje pieniądze. Ale chyba będę musiała.

Aasha co do rożka - do szpitala wzięłabym jakiegoś tanioszka, żeby go wyrzucić przy wyjściu i nie zabierać w tym usztywnieniu szpitalnych bakterii :/ ewentualnie, jeśli nie wyrzucać to liczyłabym się z opcją gotowania takiego rożka w domu aby te bakterie wybić, a nie wiem czy takie urządzenie przeżyje gotowanie.

Ja do szpitala biorę ciuszki tylko białe i używane, aby po powrocie do domu móc je spokojnie wygotować lub wyrzucić bez sentymentów jeśli nie przetrwają, a ciuszki na wyjście dowiezie mąż.

age.png

age.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 6 września 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka, a nie jest tak, że pierwsze 33 dni zwolnienia w danym roku płaci pracodawca?

Ja będę dostawać przelewy od pracodawcy przez cały czas, więc przynajmniej będzie terminowo. Nie zazdroszczę, że musisz polegać w tek kwestii na ZUS :/

Holibka lubi tę wiadomość

gg64k6nl113tz1vl.png
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka chyba wprowadzilam Cie w blad, bo pernilla ma racje. L4 wysyla sie do zus jak jest juz zasilek chorobowy. A jezeli jest to twoje 1 L4 to przez 33 dni powinien wyplacic ci pracodawca wynagrodzenie chorobowe, a pozniej przekazuje dopiero wyplate do zus. Przepraszam za niescislosc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 11:25

Holibka lubi tę wiadomość

c55fflw18twvhf6h.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jacky88, pernilla dziękuję za podpowiedzi, uspokoiłyście mnie :) Czekam więc cierpliwie na wypłatę.

Edytowałam post bo po tej info o 33 dniach reszta postu nijak się ma do mojej sytuacji obecnie.

Dziewczyny przerzuciłam się na płatki jaglane na śniadanie, gotowane na bardzo rozwodnionym mleku, bo na samej wodzie były dla mnie za mało treściwe.
    Dodaję do nich kawałki jabłka lub inne owoce jakie mam akurat w domu, suszone śliwki, cynamon, kurkumę i coś słodkiego - miód, powidła a z braku laku to i cukier, jak mam to np. orzechy.
    I powiem wam że po takim śniadanku mój układ trawienny jest bardzo zadowolony i nie ssie mnie tak w ciągu dnia jak np. po kanapkach czy takich gotowych płatkach typu nestle (ale amerykę odkryłam :P)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 11:45

age.png

age.png
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli to twoje pierwsze zwolnienie to do 21 sierpnia powinnas miec wyplacone normalnie za prace (jezeli dobrze pamietam ze od 22ego jestes na L4?), od 22.08 do 31.08 wynagrodzenie chorobowe (placi pracodawca) (wiec z tego co pisalas pewnie dostaniesz calosc 10tego). Pozniej jak przedluzysz L4 za wrzesien to od 01.09 do 22.09 powinien zaplacic ci jeszcze pracodawca wynagrodzenie chorobowe (lacznie z sierpniem 33 dni), a pozniej za dalszy okres wysyla zwolnienie i papiery do zus i juz zus wyplaca zasilek chorobowy. Nie wiem dlaczego pomyslalam od razu ze jestes juz na zasilku i tak wyskoczylam z tym zusem, zacmienie ciazowe, przepraszam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 11:43

c55fflw18twvhf6h.png
‹‹ 800 801 802 803 804 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ