X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 7 września 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie po przerwie! :)
    Nie mogłam się udzielać zbytnio bo dwie bliskie mi osoby trafiły do szpitala. Melduję się z 3 z przodu i po USG III trymestru. Po badaniach wszystko dobrze, mały leży główkowo podłużnie już od jakiegoś czasu teraz tylko doktorek potwierdził, ruchy czuje trochę poniżej pępka, czasem równocześnie po obu stronach jakby się przeciągał :) póki co po żebrach jeszcze nie dostałam. Chłopaczek waży 1430 gram. Dzień porodu pozostaje w zgodności z terminem ostatnej miesiączki. Niestety nie dostalismy żadnego zdjęcia bo dzieciutek nieśmiały, zasłaonił się rękoma i nogą i za nic w świecie nie chciał się ruszyć :) Śmiałąm sie do mojego, że on czuł co się święci bo był mega spokojny i słabo się ruszał tego dnia juz od rana, a zazwyczaj po śniadaniu fikał jak szalony. Co do dolegliwości ciążowych to coraz częsciej dopada mnie zgaga :O Coraz częsciej budzę się w nocy na plecach, jakoś tego nie kontroluję, ale duszności nie mam żadnych.
    A teraz czekam na wypłatę, zamawiam materacyk i wyprawkę kosmetyczną kończę :D i powoli można pakować torbę ;)
    no i w jakiś płaszczyk jesienny przydałby się zainwestować ;)

PS. Wczoraj odwiedziłi nas 3 miesięczni bliźniacy i mój mężulo stwierdził, że będzie miał miękkie srece bo rozpłynął się przy nich jak masło :D
    Pozdrawiam ze słoneczno deszczowego Dolnego Śląska i mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze (Muszę nadrobić zalegości:)).

moremi, MarthaA lubią tę wiadomość

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uhhh nie zazdroszczę stresu z ta nerka - ważne że druga śmiga. Sama znam kilka takich osób, w pełni zdrowe :)

W górach pogoda w kratkę, ale chociaż już nie pada. Dziś mam dzień nacisku na pecherz, sikam co 30 minut... zwiedzam sklepy, stacje i krzaki :D

Mamatobe♥ lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • kasiula_00 Przyjaciółka

Wysłany: 7 września 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że spowodowałam falę ujawniania się "czytaczek" :) ale fajnie chyba wiedzieć, że nas tu więcej niż rzeczywiście się udziela :)

Dzięki dziewczyny za wsparcie, już się całkowicie oswoiłam z tym, że Oskarek będzie musiał po prostu żyć z jedną nerką i jestem nastawiona, że na pewno wszystko będzie dobrze.

Biedroneczka - też mam kolejne USG 29 września, tylko u mnie to będzie 34 tydzień :)

Paulina - a na pewno pomiar precyzyjny zrobili? Wcześniej było wszystko ok? Ja miałam tak na echo serca, że zmierzyli mi niedokładnie brzuszek, to było widać na zdjęciu gołym okiem i też wyszedł 2 tygodnie mniejszy. Na szczęście na 5 dni miałam kontrolne USG w IMiD i potwierdzili, że pomiar nieprecyzyjny... Ale też powiedzieli, że do 14 dni może być odchylenie.

Pako - właśnie w Multimedzie mi to wszystko wykryli. A to tylko przypadek, że tam znowu poszłam, bo przecież miałam zaufanie do mojego lekarza.

Ja też noszę soczewki, jestem gotowa się nie przyznać na porodówce, że je mam, bo ja nie chodzę w okularach, więc rodziłabym na ślepo ;) A mój gin powiedział "No chyba można." i że "My się boimy dużych minusów", a ja mam +3.

U nas dziś leje cały dzień, mogłabym go przespać, a musiałam się zwlec i jechać po prezent dla chrześniaka na 2 latka. Lego Duplo mu kupiłam, ale od przyszłego roku kończę z takimi prezentami i przerzucam się bardziej na drobiazgi, a jak będzie większy to kasa ewentualnie.

gannyx8d3f2tm6p4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja głupia wczoraj w grmini zamawialam, w sam raz się minęlam z promocją ;)

• Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pernilla wrote:
    Zuza, jak tam w tym szpitalu? Wiesz jak długo Cię będą trzymać? Lekarze mówią coś konkretnego?

Ahh nie mam pojecia ile tu zostane bo powiedzieli, ze moze wypuszcza a moze do porodu juz zostane na razie musze lezec i sie okaze... Zaczelo mi sie od srodka rozwarcie robic a teraz juz wogole mam dosc bo ponoc serduszko mojej corci za szybko bije :( czekam na konsultacje z lekarzem...

atdc6iyemt9e9h2r.png

Wysłany: 7 września 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    A ja głupia wczoraj w grmini zamawialam, w sam raz się minęlam z promocją ;)

Ja tak samo, wczoraj wieczorem zamówiłam.

Zuza trzymam kciuki żeby Twoja malutka się tam w brzuszku uspokoiła i siedziała jak najdłużej.

gannyx8d3f2tm6p4.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula_00 wydaje mi się, że dokładny, ta sama gin. mierzyła. 2 tygodnie temu była różnica tygodnia a dzisiaj już 2 :/ i za 2 tygodnie znowu kontrola. Na razie staram się nie panikować. Ale zastanawiam się, czy nie skontrolować tego jeszcze u kogoś innego. I czy np moja dieta może mieć na to wpływ?

Zuza daj znać co lekarze poweiedzieli.

Czarnulka a jak tam u Was?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2017, 16:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    która tu taka złośliwa była, że zdjęcie słonecznego balkonu wrzuciła ;) ?
    To ja :D
    Ale juz kilka chmurek przywiało ;)

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamatobe♥ wrote:
    Jak zapytałam od jakiej wady robią problem z porodem sn, też mi powiedziała że nie wie :D Super lekarz.

ja pamietam ze studiów ze wysoka krótkowzroczność czyli od -9 , -10 była ograniczeniem
    ale jak widać wszystko się zmienia i aktualnie z tego co patrzę to tylko "krótkowzroczność z nieprawidłową neowaskularyzacja naczyniową (plama Fuscha)"-czyli taką dgn trzeba mieć od okulisty (po badaniu okulistycznym , dno oka)

u mnie forma też słaba ostatnio ...dużo różnych dolegliwości, szkoda nawet opowiadać.

z wagą dzieci tez bym bardzo jakoś tego nie rozkminiała czy dużo czy mało na tym etapie normy szerokie, dzieci są różne różnie rosną, jakieś wiekszę wyroki to raczej pod koniec będzie można wydawać.

Antonna powiedz czy udało ci się zachaczyć o sukienki, bo pamietam że mówiłaś prawdopodobnie o czw. jakie wrażenia?

Zuza dawaj znać na bieżąco co i jak....

z pozytywnych rzeczy na przyszły tydz. umówiłam sesje ciążową mam nadzieje że nie bede juz taka zmieta i dam rade,choć żałuję że tak późno.. przy okazji wykupiłąm pakiet "ciązowa plus noworodkowa" więc coś tam idzie do przodu.
    Z rzeczy wyprawkowych nadal nic nie mam popranego...bo najzwyklej brak sił...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2017, 16:31

moremi lubi tę wiadomość

• Zuza2323 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dam znac jak tylko sie cos dowiem. Juz mi pomalu zaczyna brakowac sil... Co chwile cos nowego... Strasznie sie boje o malutka

atdc6iyemt9e9h2r.png

Wysłany: 7 września 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina pewnie, że nie panikuj. Oby się różnica nie zwiększyła, to te 2 tygodnie może być, będzie szczupłe dziecko co najwyżej :) Dieta chyba nie ma na to wpływu, chociaż żadnym ekspertem nie jestem. Jak ja panikowałam, to mi powiedzieli, że jak przepływy są ok, wody płodowe też, mały się rusza, to znak, że dziecko ma się dobrze i nie ma się czym martwić.

gannyx8d3f2tm6p4.png
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    )dziękuję za info o gemini ;) poczyniłam 1 zakupy higieniczne. trochę takie spontan ale wrazie co zawsze można coś dokupić .

dziewczyny a ten bepanthen to kupowałyście ten baby extra?

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza2323, taki offtop - ale czy ten piekny kot z Twojego avatara to jest Twój kot?

zi13nafan2lh9052.png
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pako tak to jest moj Dafcio i teskno mi juz za nim...

pako_mrrr, moremi lubią tę wiadomość

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja się chyba też dziś pod czytaczki podłączę, bo już chyba z miesiąc się nie odzywałam :) Czytam codziennie, ale zawsze jestem jakieś 2-3 dni do tyłu więc jak już chciałabym coś dorzucić do tematu, to już jest dawno nieaktualny ;)

Kasiula, dobrze, że się dowiedzieliście i że poza tym dzieciątko zdrowe :)

Czarnulka, trzymam mocno kciuki za Was, żeby dzieciaczki jak najszybciej nabrały sił i żebyście za kilka tygodni mogli spokojnie zabrać je do domku! :)

Ja też wczoraj akurat złożyłam zamówienie na Gemini ;)

My leżymy głównie. We wtorek wizyta i zobaczymy jak tam moja osłabiona i skrócona szyjka... Mam nadzieję, że dobrze, i lekarz pozwoli mi się poruszać :)

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiula_00 wrote:
    Pako - właśnie w Multimedzie mi to wszystko wykryli. A to tylko przypadek, że tam znowu poszłam, bo przecież miałam zaufanie do mojego lekarza.
    .

Ja właśnie od tego momentu zaczęłam sprawdzać na jakim sprzęcie robią mi USG - tak dla siebie potem patrzę w domu w necie czym te "pudła" się różnią ;P
    ...i tak np to USG w multimedzie na polnej, to jest takie "lambo" za 500 tysięcy PLN, a np w szpitalu u nas w grajdole to mają takiego starego grata co naprawdę ciężko na nim coś zauważyć (jak pytałam lekarza - bo zagaduję ich w trakcie ;P - to takie ichnie usg już za 40 tys można dostać) Oczywiście, że jak bardzo dobry specjalista to i pewnie na słabym sprzęcie sobie poradzi. Gorzej jak się zdarzy że i sprzęt słaby i specjalista średni jak mi w tym luxmedzie (bo w luxmedzie w mariocie, też sprzęt średniej jakości choć już lepszy niż szpitalny). No i właśnie potem człowiek idzie, płaci ciężkie pieniądze, a się okazuje że ktoś coś przeoczył albo nie zobaczył, a przecież skąd my mamy wiedzieć jaki tam ultrasonograf sobie stoi u naszego lekarza ;/

kasiula_00 lubi tę wiadomość

zi13nafan2lh9052.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza, ale boskie, że tak się wyrażę, łaputki ma twój koteł. Wykochałabym ;)

widzicie, warto być totalnym leserem i nie zamawiać za szybko hehe....obawiam się jednak, że do północy też się nie wyrobię bo naszło mnie na odgracanie pokoju dziecia. Mamy tam jeszcze kartony, przydasie, rzeczy których nie wiemy czy się pozbyć czy zostawić i upycham je teraz po meblach dla malucha żeby się pusto zrobiło...Chociaż sam pomysł jest słaby...zaraz będzie trzeba to znowu wyjmować. Najchętniej zrobiłabym sobie takie wielki ognicho i spaliła połowę szmat....

Zuza2323, pako_mrrr lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pako_mrrr wrote:
    Ja właśnie od tego momentu zaczęłam sprawdzać na jakim sprzęcie robią mi USG - tak dla siebie potem patrzę w domu w necie czym te "pudła" się różnią ;P
    ...i tak np to USG w multimedzie na polnej, to jest takie "lambo" za 500 tysięcy PLN, a np w szpitalu u nas w grajdole to mają takiego starego grata co naprawdę ciężko na nim coś zauważyć (jak pytałam lekarza - bo zagaduję ich w trakcie ;P - to takie ichnie usg już za 40 tys można dostać) Oczywiście, że jak bardzo dobry specjalista to i pewnie na słabym sprzęcie sobie poradzi. Gorzej jak się zdarzy że i sprzęt słaby i specjalista średni jak mi w tym luxmedzie (bo w luxmedzie w mariocie, też sprzęt średniej jakości choć już lepszy niż szpitalny). No i właśnie potem człowiek idzie, płaci ciężkie pieniądze, a się okazuje że ktoś coś przeoczył albo nie zobaczył, a przecież skąd my mamy wiedzieć jaki tam ultrasonograf sobie stoi u naszego lekarza ;/

Tu była przytaczana historia dziewczyny, u której lekarz nie wykrył, że maluch nie ma rączki, tak się kończą przygody ze słabym sprzętem i słabymi lekarzami. Lux med to wiadomo już działa jak NFZ i oni tam nie inwestują w sprzęt. Byłam w Multimedzie i Unicare i innych przychodniach, mieli porównywalny sprzęt...z resztą to od razu widać, jeśli na usg widzisz jak sobie zastawki w sercu klikają, to trudno byłoby rękę czy nerkę przegapić.
    Przykre jest to, że nie mamy zapewnionego takiego standardu dla wszystkich i wszędzie i że trzeba właściwie płacić za coś co powinno być normalnym i standardowym badaniem w XXI wieku

pako_mrrr, kasiula_00 lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata,

ja robilam ostatnio porzadki i wywalilam kilka workow w wiekszosci ubran, pierdol i przydasi, jest troche lzej, ale to i tak jeszcze nie koniec. Najlepiej pozbyc sie bez sentymentow, jesli tego nie uzywasz to juz nie uzyjesz i nawet nie bedziesz pamietac, ze wyrzucilas, a w domu wiecej miejsca.

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tetno dzidzi za wysokie wiec podlaczaja mnie pod kroplowke i potem znowu ktg bede miala robione wiec musze czekac...

atdc6iyemt9e9h2r.png
‹‹ 807 808 809 810 811 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ