X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak wam badaja szyjke macicy? USG dopochwowo, czy przez brzuch? Ja tylko w 1 trymestrze mialam dopochwowo, a na polowkowym i 3 trymestru przez brzuch. A z drugiej strony mamaginekolog pisala, ze jedyne miarodajne jest badanie szyjki usg dopochwowym.

U mnie jest wogole cieakwie, bo na usg polowkowym szyjka miala kolo 4 cm, a na usg 3 trymestru az 5 cm.

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• sara9555 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza2323 wrote:
    Tetno dzidzi za wysokie wiec podlaczaja mnie pod kroplowke i potem znowu ktg bede miala robione wiec musze czekac...
    Dżizas... Jakoś w tym roku u wszystkich tachykardie i za szybkie bicie serca wykrywają...

• Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:
    Dziewczyny, jak wam badaja szyjke macicy? USG dopochwowo, czy przez brzuch? Ja tylko w 1 trymestrze mialam dopochwowo, a na polowkowym i 3 trymestru przez brzuch. A z drugiej strony mamaginekolog pisala, ze jedyne miarodajne jest badanie szyjki usg dopochwowym.

U mnie jest wogole cieakwie, bo na usg polowkowym szyjka miala kolo 4 cm, a na usg 3 trymestru az 5 cm.

Mój lekarz zawsze bada mnie ręcznie, potem usg przez brzuch. Nigdy nie mówi nic o długości szyjki ale zawsze mówi, że jest ok i zamknięta. Wczoraj zgłaszałam bóle brzucha to zrobił mi usg dopochwowo, zmierzył szyjkę i nawet zrobił zdjęcie na dowód, że zamknięta ;p Moja ma 2,8cm, stwierdził że jest ok choć mega długa to ona nie jest.

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka, ja się właśnie przeprowadziłam, już wyrzuciłam od cholery rzeczy, moją zapędy piromana raczej tłumaczę tym, że nie chce mi się tego wszystkiego układać.
    Do tego mamy problem z zaaranżowaniem pokoju, meble są ok, ale już 3 kombinacje z ich ustawieniem robiliśmy. Jak wychodzi ładnie to siada funkcjonalność, jak funkcjonalnie to brzydko....a ja bym chciała żeby to i to zadziałało ;) rozumiecie przecież, żeby ładnie i wygodnie było....

a propos szyjki, w ostatnim usg nie miałam badanej, było badanie lekarskie, lekarz stwierdził, że wszystko ładnie pozamykane zero zmartwień.Różnice w pomiarze mogą wynikać też z ułomności samego usg, to są przybliżone wartości, ważne że długa i zamknięta, na tym etapie

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczoraj poprosiłam żeby zrobić dopochwowo, ale jakbym się nie upomniała to pewnie by nie zrobił.
    Zwykły ginekolog - ten nie od USG to sprawdza paluchem, a w u tego profesora w multimedzie to się to się o nic upominać nie trzeba - także co lekarz to inaczej :)

zi13nafan2lh9052.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w sumie na usg było widać szyjkę, to nie jakiś kamień filozoficzny :) skoro mówił, że ok to ok. Nie miałam z nią nigdy problemów, gdyby się coś działo to by powiedział.
    te usg u niego są super nudne w tym dobrym tego słowa znaczeniu :) wszystko zawsze, ok, ok, ok, ok, ok, nie ma się do czego przyczepić, do widzenia :)

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:

U mnie co wizytę najpierw sprawdza szyjkę w badaniu "ręcznym", potem USG dopochwowym i pozniej dzieciątko bada już przez brzuch.

• Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginekolog też szyjkę mi badała przy pierwszym trymestrze, później już palcem. Ale teraz się upomnę :)
    Mi się wydaję, że to zależy od lekarza jak ma dobry dzień to ci sprawdzi wszystko ładnie pięknie, a jak ma zły to aby na odpier**. Smutne ale prawdziwe. No chyba że lekarz z powołania to co innego :)

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie bada ręcznie na każdej wizycie i jego pomiary pokrywają się z tymi na usg :)

Co do sprzętu - na Żelaznej jest taki smuteczek, że najlepsze usg mają na izbie. I jak byłam z poronieniem, to codziennie musiałam zejść na tę izbę, oglądać brzuchate, słuchaç ktg, a mnie serce pękało... Powiedziałam o tym potem lekarzowi, że opieka super wszystko pięknie, ale sprzęt mógłby być na oddziale... mówił, ze przekaze te uwagi ale chyba nie ma kasy zeby kupic tej klasy sprzet na oddział... i wolą to robić na izbie, bo już raz się zdarzyło, że niby dziecko odpłynęlo po tabletkach i macica pusta, a potem wyszło że jednak nie :/ i to była kwestoa sprzętu.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • kasiula_00 Przyjaciółka

Wysłany: 7 września 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zawsze gin ręcznie badał i mówił, że długa i zamknięta. Na USG połówkowym ponad 3 cm i tak się trzymała. A ostatnio na wizycie gin mówi, że zbadamy szyjkę na USG, przy fotelu ma właśnie takie małe, dopochwowe. Jakie było moje zdziwienie, kiedy za wizytę musiałam zapłacić nie 150, a 200 zł. Za tak podstawowe badanie jak długość szyjki... I tak w 27 tygodniu się przekonałam dopiero za co płacę na wizycie - za samą wizytę. Ehh, ogólnie jestem dość rozczarowana moim ginem, którym wcześniej byłam zachwycona.

gannyx8d3f2tm6p4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiula_00 wrote:
    Mi zawsze gin ręcznie badał i mówił, że długa i zamknięta. Na USG połówkowym ponad 3 cm i tak się trzymała. A ostatnio na wizycie gin mówi, że zbadamy szyjkę na USG, przy fotelu ma właśnie takie małe, dopochwowe. Jakie było moje zdziwienie, kiedy za wizytę musiałam zapłacić nie 150, a 200 zł. Za tak podstawowe badanie jak długość szyjki... I tak w 27 tygodniu się przekonałam dopiero za co płacę na wizycie - za samą wizytę. Ehh, ogólnie jestem dość rozczarowana moim ginem, którym wcześniej byłam zachwycona.
    Ja mam tak u endokrynologa - za samą wizytę płacę 100 zł, a za usg muszę dopłacać 150, usg tarczycy, które trwa 1,5 minuty, tym.sposobem wychodzę lżejsza o 250 zl. To 200 u gina na serio mi nie ciąży w porównaniu z endo, bo wiem, że mój ginekolog bada skrupulatnie i wizyta nigdy nie była pobieżna i na szybko, zawsze wychodząc jestem "nasycona" widokiem dziecka, on sam wszystko omawia, a w razie potrzeby zawsze jest czas, by dopytać.

kasiula_00 lubi tę wiadomość

• Xaxa Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, nie przejmuj się tak pomiarami a jeżeli bardzo się denerwujesz idź w inne miejsce na usg. U mnie też tak było i też niby brzuszek mniejszy byl a miałam później w najbliższym czasie 2 razy usg na innych sprzetach i u innych lekarzy i każde usg pokazywało coś innego - pierwsze około 1200g, drugie kilka dni później 1400g a trzecie 1600g - zobacz sobie na moim kalendarzu :) wiele zależy też jak się maluch ułoży :)

kasiula_00 lubi tę wiadomość

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• Majblanca Ekspertka

Wysłany: 7 września 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiula_00 wrote:

Ja tez jestem rozczarowana swoim ginem. Chciałam dobrze pokierowalam sie opiniami a lepiej zrobilabym jakbym zostala u poprzedniego. Do poprzedniego chodze w razie W jak mam watpliwosci i roznica w "szczegółowosci" badan i w podejsciu jest ogromna. Ale coz zostalo mniej niz wiecej. Jak mam watpliwosci posiłkuje sie poprzednim ginem. A po porodzie i połogu wracam do swojego wczesniejszego i juz sie od niego nie ruszam mimo ze jest drogi jak cholera.

m3sxyx8ddvq77ovr.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, nie znoszę jak nie informują, że jakieś tam badanie jest dodatkowo płatne. Zwykle wtedy mówię, że nie zapłacę, bo tyle nie mam. I już. Mam się domyślac co jest w pakiecie? :/

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja teraz dostalam tabletki uspokajajace i o 22 ide na badania jeszcze na jakas inna maszyne ponoc jeszcze dokladniejsza i tam bede godzine podlaczona. Bo mialam drugie ktg bylo ciut lepsze ale bez rewelacji wiec postanowili nas dokladniej przebadac

Aasienkaa lubi tę wiadomość

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza, oj biedulko, to się nadenerwujesz... Oby jednak ostatecznie było wszystko dobrze, trzymam kciuki!

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze teraz mi tu lekarz przyszedl i powiedzial mi, ze mu sie nie podobam i mi antybiotyk dal i czekam na badania. Te czekanie jest najgorsze...

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza informuj nas na bieżąco. Jesteśmy tu po to by się wspierać, postaraj się nie denerwować - wiem, łatwo mówić...

kasiule, cieszę się, że jesteście i czytacie na bieżąco :) Uzupełniłam dane o tych których brakowało.

madziula, mnie ręcznie nie badają za często. Obie Panie ginekolog uważają, że im mniejsza ingerencja ręczna, tym lepiej. Dlatego jeśli nie zgłaszam, że mnie coś niepokoi (świąd, czy upławy) to długość szyjki jest sprawdzana USG dopochwowym, a reszta USG przez brzuch.

Xaxa, spodziewacie się synka czy córki?? Bo kurczę widzę, że nie ma Cię na "głównej" liście! :)

Mietata, my również mamy mały problem z zaaranżowaniem mebli w pokoju z tego samego względu :D Ciężko nam ustawić tak, aby było i ładnie i funkcjonalnie :D

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza trzymam za was kciuki, wszystko dobrze się skończy!

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 7 września 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, post mi się nie wysłał

Zuza, wytrwałości! :) Obyś lepsze wieści usłyszała.

Twoja mała na sterydach, więc w razie czego lepiej da sobie radę :)

gg64k6nl113tz1vl.png
‹‹ 808 809 810 811 812 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ