Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Bardzo chcialabym wam jeszcze raz polecic ta strone. Zapiszcie ja sobie gdzies. http://treningdlamam.com/
Ja cwicze kierujac sie wlasnie radami z tej kobiety. I zamierzam cwiczyc z nia rowniez po porodzie. Dotknelo mnie niestety rozejscie miesni prostych brzucha i wierzcie mi ale przekopalam internet zeby znalezc jakies rzetelne informacj ei cwiczenia na to ale na polskich stronach nie ma o tym prawie ani slowa a jest to bardzo duzy problem. Szczerze to sama mialam pomysl zeby sie za ta tematyke zabrac i stworzyc plan treningowy dla w ten sposob poszkodowanych kobiet ale zaszlam w ciaze i teraz to raczej ciezko z tym.
Po porodzie (zwlaszcza sn) zdaza sie tez czesto u kobiet nietrzymanie moczu i to tez jest czesto temat pomijany. W Niemczech jest specjalna gimnastyka dla kobiet po porodzie za ktora placi kasa chorych i tam glownie jest koncentracja na powrot czesci miednicowej do formy. Poszukajcie czy u was tez cos takeigo jest no i tak jak mowie, zajzyjcie na ta stronke.wichrowe_wzgórza, Pani Moł, Holibka, NW lubią tę wiadomość
-
u nas pogoda słaba to sobie film włączyłam, "Gifted" i oczywiście musiałampopłakać tadada. A filmidło dość fajne o facecie który samotnie wychowuje swoją uzdolnioną siostrzenicęi jk talent dziewczynki ujawnia się, musi zawalczyć o prawa rodzicielskie z jej babcią.
Ja do szpitala zabiram ten płyn do higieny intymnej co mam w domu. Sprawdzony więc nie będe zmieniać. Sroka zrobiła na swoim blogu fajne zestwienie płynów do h.i. chyba nawet kiedyś pisałyśmy o tym na forum.
Na zdjęciach wygląda na zadbany. Oby nie była jak z ofertami samochodów, na fotce wszystko cacy a na miejscu kiszka.Holibka lubi tę wiadomość
-
Holibka nie przejmuj się mojemu też się wydaje że połowa rzeczy to jest nie potrzebna. Ale faceci tak mają niestety i ja też przez swojego ryczę często. Ostatnio mu powiedziałam że to że on ma jedną komodę swoich rzezy to nie znaczy że ja też i że mi potrzebne jest więcej miejsca i walizek niż jemu. Ale jak grochem o ścianę.
Moja przyjaciółka przestała pytać swojego o to co kupują poprostu idzie sama i kupuje i jest u nich spokój.
A wózek całkiem całkiem ciekawe tylko jak jedno koło z przodu będzie się zimą sprawowaćHolibka lubi tę wiadomość
-
PsotkaKotka wrote:Jeszcze wam polece zabrac pomadke ochronna (usta wysychaja mocno przy porodzie przez to oddychanie) i butelke wody ale z dziubkiem a nie taka odkrecana (latwiej sie pije).
Ja się nie ruszam nigdzie bez Tisane
Ale dziubkowych wód nie lubię, brzydzi mnie to9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Ja żadnego cewnika nie dam sobie włożyć chyba, że siłą :p raz miałam pobierany mocz cewnikiem i później cierpiałam kilka dni i wyłam z bólu przy załatwianiu się
Co do toreb to może i niektórzy mają jeszcze czas ale jak ja zobaczyłam, że 11 października zaczynam 38tc i to będzie już ciąża donoszona i tylko czekać to trochę się wystraszyłam bo to za 2 tyg :p oczywiście torba dalej święci pustkami
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
nick nieaktualnyMoja położna też mówi, żeby używać po porodzie tego płynu, co przed jesli nie podrażniał. Ja sobie nie wyobrażam żelem pod prysznic, to przecież ma jakieś zapachy dodatkowe itp.
Holibka, pogadaj z mężem na spokojnie, jak szafa niezbedną a można przyoszczędzić to trzeba się cieszyć, że jest darczyńcaja tam nie widzę nic złego w przyjmowaniu prezentu/pomocy od rodziców raz na jakiś tam czas.
Do mnie właśnie dzwoniła tesciówka, żebyśmy po drodze do szkoły ro.do nich wpadli, bo ma dla mnie booorooooowiiiiiiikiiiiichodziły za mną od dawna, więc na jutrzejszy obiadek będzie wreszcie risotto z borowikami
Holibka lubi tę wiadomość
-
Majblanca jak się już dowiesz jak z tą poduszką to daj znać
Tez mnie to trapi.
Holibka faceci mają inne myślenie mój też taki był jak chciałam szafę kupić, ale wojna za wojną i wywalczyłam swoje. Życzę Ci cierpliwości i powodzeniaMajblanca lubi tę wiadomość
-
Madziula wrote:A myślałyście nad cewnikiem przy porodzie naturalnym? Ja się chyba zdecyduje bo pamiętam jak mi się bardzo pić chciało przy porodzie a później siłą rzeczy siku i w pewnym momencie musieli i tak mnie zacewnikować bo nie byłam już w stanie iść do łazienki.
o nieeeee, z własnej woli na pewno nieale ja to myślę o domu narodzin, czyli generalnie bez zbędnej medykalizacji
Majblanca, u nas to samo mówili - jeśli używamy jakiegoś płynu i jest ok, to nie zmieniać z okazji porodu, nie testować na sobie nowości. Ja od lat białego jelenia mam, ten przezroczysty. Do ciała kupiłam Isanę Med, bezzapachowa jest.
Nie wiem co z tymi stanikami. Ja generalnie jestem fanką fibisz i przeciwnikiem miękkich, bo mój biust potrzebuje dobrej konstrukcji. Dalia 70 ma tylko do Kmoge probować 75. Ale nie wiem jaka miska. Z miękkich nawet jakbym chciała, to nie znajdę NIC. A nie wezmę jakiegoś 80H czy J, bo mi zapięcie wyląduje na karku i podtrzymania zero, a opaski na biust nie potrzebuję
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
PsotkaKotka wrote:Poczytalam troche opinie na forach i jednak wiekszosc odradza rozki i poleca spiworki. Spiworki przede wszystkim starczaja na dluzej a rozek na dwa/ trzy miesiace.
No i teraz nie wiem... Napalilam sie na rozek bo poprostu sa ladne.sa super
-
no u mnie 37+0, czyli 38 zaczęty wypada 14 października, od 16.10 wg gina mogę sobie rodzić albo próbować przyspieszać. Ja pitolę, nie wierzę
Torba. Jak już będę mieć wszystko (brakuje stanika, koszuli drugiej i pieluch jednorazowych) to mogę wrzucić nawet jak mi wody odejdą ;] Tzn pewnie zrobię to wcześniej, ale to nie jest problem. Przecież to nie film że nagle wody chlust i na sygnale do szpitala9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
wichrowe_wzgórza wrote:no u mnie 37+0, czyli 38 zaczęty wypada 14 października, od 16.10 wg gina mogę sobie rodzić albo próbować przyspieszać. Ja pitolę, nie wierzę
Torba. Jak już będę mieć wszystko (brakuje stanika, koszuli drugiej i pieluch jednorazowych) to mogę wrzucić nawet jak mi wody odejdą ;] Tzn pewnie zrobię to wcześniej, ale to nie jest problem. Przecież to nie film że nagle wody chlust i na sygnale do szpitala
To zależy - przy GBS dodatnim trzeba od razu jechać, żeby zdążyli podać dwie dawki antybiotyku.
-
Holibka ja tez taka podobna torbe biore plus mała na porodówke którą potem maz zabierze
do krocza mam ziajke po porodzie i tantum rosa bede miec w butelce z atomizerem i bede pryskać super sprawa aa no i po porodzie ostatnio dostałm żelowy okład chłodzacy i teraz ez poprosze bardzo pomaga
-
Pani Moł- mniam risotto z borowikami
Ja wczoraj robiłam tylko że w wersji z kaszą pęczak zamiast ryżu...
Pychotka!
Mężczyźni z reguły potrzebują zawsze mniej miejsca w szafie. Ja zamówiłam do domu wysoką bo do sufitu u nas daleko, męzu się zastanawiał po cóż taka, ale po zapakowaniu okazało się, że jednak dobry wybór i mało pustego miejsca zostało.jacky88 lubi tę wiadomość
-
wichrowe_wzgórza wrote:Ja bym wolała dostać od razu coś na paciorkowca, żeby mi wytępiło przed. Bo inaczej nici z porodu w wodzie
No ale może po prostu nie mam.
Ile się czeka na wynik posiewu?
Mi powiedzieli w szpitalu (bo miałam paciorkowca, tyle że w szyjce), że wyleczyć to można (i wyleczyliśmy, bo posiew kontrolny wyszedł czysty), ale ta bakteria ma to do siebie, że wraca (bytuje w organizmie, jest się jej nosicielem po prostu), więc jak raz w ciąży wyjdzie GBS + to i tak podają antybiotyk.
Na posiew czeka się ok 2 dni jeśli jest jałowy, jeśli coś rośnie to ok 4-5.
Poza tym wg ogólnych zaleceń paciorkowca w pochwie/odbycie w trakcie ciąży się nie leczy, tylko właśnie podaje się antybiotyk okołoporodowo, żeby dziecko nie miało potem problemów. U mnie była trochę inna sytuacja, bo bakteria wyszła w szyjce, co powodowało jej skracanie, więc musieli uruchomić leczenie. Ale nie będę mieć już pobieranego jeszcze raz. mam się stawić w szpitalu od razu po odejściu wód lub gdy zaczną się skurcze.
-
A orientuje się ktoś czy w DE robi się GBS? Zapomniałam zapytać na ostatniej wizycie
Czy mi jako jedynej się do porodu nie śpieszy?Mogę urodzić w terminie. Bardzo chciałabym urodzić jakoś w ostatnim tyg października (termin mam na 1 listopada) ze względu na zmiany w pracy męża i tego, że mielibyśmy opiekę do starszej córki na ten czas.
moremi lubi tę wiadomość