X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka83 wrote:
    u mnie donoszona 26 pazdziernik ok 35 robie GBSa

U mnie, jak pytałam ostatnio położnej kiedy zrobić, to mówiła, że w 36tc (skończonym). I specjalnie z tej okazji muszę jechać do szpitala na oddział mikrobiologii.

Szlafroka nie zabieram. Byłam w szpitalu 2 razy i ani razu nie użyłam. Myślę, że nikogo tam nie dziwi widok kobiety w koszuli nocnej.

Do podmywania mi kilka osób ostatnio polecało właśnie Tantum Rosa. Chyba trzeba będzie zakupić.

Biedroneczka83 lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Przecież to nie film że nagle wody chlust i na sygnale do szpitala :D

Czasem sie zdaza nagle chlust i wtedy trzeba naprawde szybko do szpitala i to w pozycji lezacej. Jak sie sacza to jest jeszcze ok bo dziecko jest nadal chronione albo juz napirea glowka tak ze blokuje wyjscie, wtedy nie ma problemu. Ale jak chlusta to znaczy ze dziecko raczej jest jeszcze wysoko i grozi to miedzy innymi wypadnieciem pepowiny - dlatego zeby temu zapobiec nalezy sie od razu polozyc i w takiej tez pozycji jechac do szpitala. Tam polozna moze sprawdzic czy pepowina moze wypasc czy nie ale w domu nie jestes w stanie tego zrobic. Ja jak mi przebili pecherz musialam lezec bo glowka byla nie wstawiona i pepowina mogla nadal wypasc.

Invis lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis, ja też chętnie urodziłabym w terminie :) 25.10 mamy ciążę donoszoną, a 28.10 chcieliśmy jeszcze odrobić jedne zajęcia ze SR, liczymy na to, że się uda ;-) Ale i tak uważam za swój życiowy sukces, że jesteśmy na takim etapie ciąży. Jak leżałam w szpitalu w 19tc, to wydawało mi się to wręcz nieosiągalne.

Ps. Dopadł mnie syndrom wicia gniazda - prasuję ciuszki. Na leżąco :O (tak, tak, da się tak na boczku. Serial i do przodu. Zresztą te małe ubranka mega szybko się prasuje, nie to co koszule mojego męża - o zgrozo ;p)

Mamatobe♥ lubi tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Czasem sie zdaza nagle chlust i wtedy trzeba naprawde szybko do szpitala i to w pozycji lezacej. Jak sie sacza to jest jeszcze ok bo dziecko jest nadal chronione albo juz napirea glowka tak ze blokuje wyjscie, wtedy nie ma problemu. Ale jak chlusta to znaczy ze dziecko raczej jest jeszcze wysoko i grozi to miedzy innymi wypadnieciem pepowiny - dlatego zeby temu zapobiec nalezy sie od razu polozyc i w takiej tez pozycji jechac do szpitala. Tam polozna moze sprawdzic czy pepowina moze wypasc czy nie ale w domu nie jestes w stanie tego zrobic. Ja jak mi przebili pecherz musialam lezec bo glowka byla nie wstawiona i pepowina mogla nadal wypasc.

tak, to prawda - nam też o tym mówili na SR.

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkrylam przyczyne moich boli plecow. Zle cwiczenia. Robilam squoty (przysiady) a sadze ze podnoszenie ciezkiego brzucha w gore i dol nie wplywa dobrze na kregoslup. Przestalam to robic i bole minely.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Invis Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę o tantum rosa. Są w gotowych buteleczkach albo w saszetkach do rozrobienia z wodą. Jak polecacie?

Jutro mamy USG ze względu na te nereczki małego...ciekawe czy się obrócił (dobra, wiem że raczej nie...) i ile waży. No i to będzie w szpitalu w którym rodze więc przyatakujemy jak to w praktyce wygląda z tym porodem przy ułożeniu posladkowym.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    A orientuje się ktoś czy w DE robi się GBS? Zapomniałam zapytać na ostatniej wizycie :/

Czy mi jako jedynej się do porodu nie śpieszy? :) Mogę urodzić w terminie. Bardzo chciałabym urodzić jakoś w ostatnim tyg października (termin mam na 1 listopada) ze względu na zmiany w pracy męża i tego, że mielibyśmy opiekę do starszej córki na ten czas.
    Tak robi się w 36 tc, ale psikus jest taki że to kosztuje ok. 30 euro (przynajmniej u mojej ginekolog)

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka, nam mówili że tak czy siak - chluśnie czy się sączy, to jest do 6 godzin żeby znaleźć się w szpitalu. Chyba, że zielone wody to do 4. Dopiero tu zoabczyłam, że są jakieś inne teorie. ja się trzymam tego, co położne z mojego szpitala mówią ;) Jeszcze zapytam gina z ciekawości.
    Wkurzę się jak mi wyjdzie ten paciorkowiec, nienawidzę antybiotyków, nie biorę tego syfu w ogóle :/

Invis, mnie się totalnie nie spieszy, z radością w terminie bym urodziła, bardzo się nastawiałam na listopad. No ale będzie jak będzie.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka ale to wtedy jak np dojść do auta czy coś? Albo jak trzeba czekać aż mąż dojedzie do domu, około 40min? Tak się zaczęłam zastanawiać...

Dla mnie rzeczy to pół biedy ale dla dziecka też trzeba spakować, jakoś nie widzę siebie jak w stresie próbuję wrzucać ciuszki, rożek i myśleć co to jeszcze trzeba było zabrać i gdzie to jest :p

Pani Moł lubi tę wiadomość

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• Madziula Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chciałam Wam powiedzieć, że mi z pierwszym dzieckiem zaczęły najpierw lecieć wody zmieszane z krwią, nie chlusnęły od razu ale co jakiś czas tak jakby większy przepływ był :P nie miałam żadnych bóli żadnych skurczy...dostałam w szpitalu oksytocynę i akcja sie rozkręciła na maksa, od 9 godziny-od kiedy zaczęły odchodzić wody do godziny 16.45-kiedy to Młody był juz w moich ramionach, cały i zdrowy :)

zrz6anlirst3bnij.png
    ijpbcwa141osr42x.png

Wysłany: 26 września 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam, że bez męża się nie ruszam. Jak będzie w pracy, czy w dzień czy w nocy, ma wrócić i ze mną jechać :D

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jade do diagnostyki 28zł za GBSa bo moja ginka wysyła gdzies do jakies odleglej przychodni

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Aasha Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa wrote:
    Psotka ale to wtedy jak np dojść do auta czy coś? Albo jak trzeba czekać aż mąż dojedzie do domu, około 40min? Tak się zaczęłam zastanawiać...

Dla mnie rzeczy to pół biedy ale dla dziecka też trzeba spakować, jakoś nie widzę siebie jak w stresie próbuję wrzucać ciuszki, rożek i myśleć co to jeszcze trzeba było zabrać i gdzie to jest :p

Nam mówili w szkole rodzenia, że jak chlusną wody a dziecko jest ułożone pośladkowo, to jest ryzyko wypadnięcia pępowiny, jeśli będziemy się poruszać. Jeśli wody są czyste, a GBS ujemny, to można położyć się do łóżka i odczekać np. do rana, jeśli chlusną nad ranem. Chyba raczej chodzi o to, żeby nie łazić w takiej sytuacji za bardzo ;p

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png

Wysłany: 26 września 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mojej kumpeli chlusnęła najpierw krew, była przerażona. W takiej sytuacji to bym zapitalała do szpitala z motorkiem w tyłku. Oczywiście nic nie było, okazało się że tak się zdarza :P

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nou mnie przy pierwszej mega skurcz o północy na łóżku wstałam i chlub lało sie zanim do kible dotarłam potem mnie na porodówke zabrali, a przy drugiej juz miałam skurcze po oksy i mi przebiła na łóżku porodowym to niezle chlustneło :P

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Charlutek Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamatobe♥ wrote:
    Tak robi się w 36 tc, ale psikus jest taki że to kosztuje ok. 30 euro (przynajmniej u mojej ginekolog)
    Dokladnie, ja tez musze dodatkowo placic, wiec nie jest to chyba badanie obowiazkowe. Ja na początku ciazy dostalam od gina listę z dodatkowymi badaniami, ktore chce robic, i zakreslilam na niej tego paciorkowca.
    No i tak jak wichrowe, chcialabym rodzic w wodzie, a bez zaswiadczenia o negatywnym wyniku, nie ma szans.

7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
    30.10.2017 - Levi <3
    atdc9vvjd3din0tt.png
    https://www.helloforest.pl
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa wrote:

No to jak trzeba na meza czekac to czekac w pozycji lezacej.
    Z dojsciem do auta to nie wiem.

To sie generalbie bardzo zadko zdaza ale ja nie zamierzam ryzykowac i w razie czego zadzwonie do szpitala i sie dowiem czy mam jechac autem czy wysla karetke. Po drugie to sie zadko zdaza bo tez zadko dochodzi do chlusniecia wod plodowych przed II faza porodu. No ale sie zdaza.

Wypadnięcie pępowiny

Znacznie poważniejszym powikłaniem niż przodowanie pępowiny jest jej wypadnięcie. Sznur pępowinowy znajduje się wówczas przed częścią przodującą płodu i wysuwa się do ujścia wewnętrznego szyjki macicy lub przed srom. Do wypadnięcia pępowiny dochodzi najczęściej podczas przedwczesnego pęknięcia pęcherza płodowego, kiedy część przodująca płodu nie wstawiła się jeszcze do kanału rodnego. Patologia ta pojawia się najczęściej w wyniku nieprawidłowego dopasowania się części przodującej płodu do miednicy kostnej matki.

Czynniki ryzyka wypadnięcia pępowiny:

Ze strony płodu
    Nieprawidłowe położenia i ułożenia płodu
    Mała masa płodu
    Ze strony matki
    Nieprawidłowa budowa miednicy kostnej
    Wielodzietność

Wypadnięciu pępowiny sprzyjają również niektóre sytuacje położnicze np.

Ciąża mnoga
    Wielowodzie
    Nagłe przedwczesne odejście płynu owodniowego
    Poród przedwczesny
    Przodowanie pępowiny
    Nieprawidłowe umiejscowienie łożyska (brzeżnie przodujące lub nisko usadowione)
    Zbyt długa pępowina

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Charlutek Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Ja powiedziałam, że bez męża się nie ruszam. Jak będzie w pracy, czy w dzień czy w nocy, ma wrócić i ze mną jechać :D
    Ja tez sie bez meza nie ruszam, bo nie mam jak :) nie mamy na miejscu rodziny, ani nawet znajomych, bo sie niedawno przeprowadzilismy, taksowka mnie nie wezmie, zostaje ewentualnie karetka albo sasiad - jedno i drugie wydaje mi sie glupim rozwiazaniem. Moj maz potrzebuje z pracy do domu ponad godzine, z domu do szpitala mamy pol godziny jazdy.... ogolnie to mam nadzieje, ze skurcze zlapia mnie wieczorem albo w nocy.

7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
    30.10.2017 - Levi <3
    atdc9vvjd3din0tt.png
    https://www.helloforest.pl
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uh, mój mąż ma na szczęście ma z pracy może 10 minut, a jak pobiegnie to i 5 ;) ale jeszcze pytanie brzmi czy go wypuszczą ot tak, jest mundurowym.
    Też mnie zastanawia kwestia taka, jak tu z 4.piętra dojść do auta w razie odejścia wód. Nie chciałabym tej pępowiny wypadniętej.

• jacky88 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zobaczymy jak wyjdzie, najprawdopodobniej bede rodzic sama bo maz (o ile da rade) zawiezie mnie do szpitala i wroci do starszaka do domu. Nie przeraza mnie wizja samotnego porodu, wiec luz. Chyba ze babcia da rade zostac z malym to maz zostanie ze mna,zobaczymy, wyjdzie w praniu. Mi tez sie nie spieszy, mala niech siedzi do terminu do 20.11 bo na 15.11 stolarz ma mi lazienke skladac :-P

moremi lubi tę wiadomość

c55fflw18twvhf6h.png
‹‹ 903 904 905 906 907 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ