Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Sara kciuki zaciśnięte czyli będziesz pierwszą na forum która się rozpakuje???
Invis może i się później na wyjazdy przyda ale no właśnie przez to że ona kupiła to mój już stwierdził że nie trzeba kupować innego. No nic będę musiała sama sobie zamówić z neta no chyba że mnie wkońcu puszczą to kupie w sklepie i tyle nie będę czekać na pozwolenie. Jakoś mało bezpieczne wydaje mi się takie łóżeczko dla noworodka.
Ehh to już wole chińską zabawkę niż to łóżeczko.
Nie wiem kto to czarnulka ale trzymam też kciuki od dzisiaj:)
Krew mi dzisiaj pobrali ale nie delikatna była piguła siniaka to mam na pół ręki jak nie dalej -
Invis, ciezko powiedziec... ja osobiscie wybralabym DE. W szpitalu przygranicznym na pewno pracuje tez polski personal, co? No i po niemiecku pewnie rozumiesz i jakos sie dogadasz w tych najistotniejszych kwestiach. Od poczatku planowaliscie DE, wiec moze nie warto kombinowac na koniec. Chyba, ze Twoje serce krzyczy Polska, to hop siup nie ma co sie zastanawiac. Polska, to nir Kambodza, tez sie dobrze Wami zaopiekuja!
Invis lubi tę wiadomość
7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
30.10.2017 - Levi
https://www.helloforest.pl -
sara9555 wrote:Informuje, ze jutro jade do szpitala w Ligocie (Katowice) i zostaje do porodu. Przeciwciala wzrosly.7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
30.10.2017 - Levi
https://www.helloforest.pl -
Ja mam załamanie nerwowe już.... do 3 nie spałam, bo mąź tak chrapał, że się nijak nie dało. Usnełam dopiero w salonie na kanapie. Trochę ponad 3 godziny. To teraz na patio jakaś maszyneria, cięcie, piłowanie płytek. Jestem na tym etapie, że mi tylko serce wali, chcę spać a nie mogę.
A męża wysyłam już do jakegoś lekarza, bo nic nie działałapie bezdechy, chodzi non stop zmęczony - moim zdaniem przez to. To jego i mnie wykańcza.
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Majblanca, argumenty na wybudzanie przez pierwszy miesiąc, mnie to nawet przekonuje... http://www.sosrodzice.pl/dlaczego-powinnas-budzic-noworodka-karmienie-im-dluzej-dziecko-spi-tym-je/
http://m.mjakmama24.pl/niemowle/dieta-niemowlaka/nocne-karmienie-piersia-niemowlecia-10-pytan-o-karmienie-w-nocy,556_3201.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 08:06
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
U nas mówili na SR że muszą być 3 nocne karmienia, więc wydaje mi sie ze jeśli dziecko sie nie obudzi to trzeba wybudzic, ale tylko w okresie noworodkowym. Mowili tez ze najwazniejszy dla rozwoju malucha jest sen po kąpieli i należy dac dziecku pospac 5-6h bez budzenia (a na kąpiel takiego dzidzia najlepszy czas to ok 19). Tyle zapamiętałam
A, no i żeby te nocne karmienia nie były w pozycji leżącej, bo dziecko mało wtedy zje i szybko zasnie. Aczkolwiek wszędzie piszą że w ogólnym zmęczeniu właśnie na lezaco młode mamy najczęściej karmią.
Moja siostra budziła synka (w ogóle przez całą dobę tak karmila) co 3h licząc od początku karmienia, tak jej polecił pediatra i doradca laktacyjny.Syn
-
Z kolei u nas na SR polożna zwracała uwagę na dzieci, u których wystąpi żółtaczka. Ponoć te się same nie wybudzają i należy na początku budzić, tak by były 1-2 karmienia w nocy.
Znajomi mieli właśnie sytuację, gdzie córka mega dużo spała i byli bardzo szcześliwi. Niestety okazało się, że Mała za mało jadła i odwodniła im się, przez co trafìli do szpitala pod kroplówkę.moremi lubi tę wiadomość
-
Wichrowe - współczuję mega tego chrapania!! Też bym się chyba jakiejś nerwicy nabawiła, gdyby mi mąż tak nad uchem warczał.
Ja z kolei po nocy budzę się obolała od żeber w dół. Nie służą mi nocki. Budzę się po 4-5 razy.. tyle dobrego, że szybko znów zasypiam.
Co do karmienia w nocy, to nie mam doświadczenia. Mój brat był karmiony mm i sam budził się co 3h na papunormalnie jakby miał jakiś zegar wbudowany :p
A odnośnie tego tematu to się w szpitalu dopytam
Sara - trzymaj się dzielnie w szpitalu! I daj znać czasami co tam u Was
Invis - nie wiem wprawdzie co bym na Twoim miejscu wybrała, ale pewnie bym się kierowała swoim komfortem psychicznym. Sama osobiście zamierzam rodzić w szpitalu, gdzie może warunki nie są super, ale za to wiem, że personel odpowiednio się nami zajmie -
Ja jestem wybredna, muszę miec i personel i warunki, na szczęście tam gdzie chcę idzie to w parze
nienawidzę takich typowych szpitali walących lekami, syfem i podłym żarciem ;]
Nie miałabym problemu z tym chrapaniem, gdyby nie to że zaśniecie zajmuje mi dużo - szukam pozycji, a potem w nocy wstaje sikać i jak wracam muszę jakoś znow usnąćjak już spie to m8 obojetne wszystko...
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dzięki dziewczyny za opinie, naprawdę. Postanowiłam że w poniedziałek porozmawiam z moja ginekolog z Polski, która pracuje w tym szpitalu w Pl w ktorym bym rodziła. Ona zawsze rradziła rodzić w DE, no ale wtedy nie bralysmy pod uwagę porodu przez CC. Ta cesarka wszystko zmienia właśnie... Muszę sobie zrobić tabelę plusów i minusów. Dobrze że jest jeszcze trochę czasu.
-
Przyszły koszule z DS, fajne są
Mogę załączyć pranie i spakować do końca torbę.
Mi wszyscy mówią, że karmienie na rządanie.
Wichrowe, mój to chrapacz straszny, kilkukrotnie miał złamany nos i ma krzywe przegrody. Nauczyłam się tak spaćNo chyba że chrapie zbyt głośno
Ale od dwóch tygodni jak tylko zaczyna chrapać to go szturcham i każę mu zmienić pozycję, bo zwyczajnie zaczęło mnie to wkurw...
Hormony.
No widzisz, piszesz o mdłościach, mi też się darzają. Tylko dlaczego zawsze słyszałam, że pierwszy trymestr jest okropny jeżeli chodzi o objawy, drugi trymestr jest lepszy - przyjemniejszy, a nigdy nie usłyszałam, że trzeci to taka powtórka pierwszego???
Jedynie słyszałam, że chce się mieć maluszka przy sobie, że plecy bolą, puchnie się i to chyba tyle...
Ide do sklepu po umilacze chwil w łóżku, od wczoraj mam mega ochote na Kinder Bueno -
Jesuuuu jaka nocka
najpierw budził mnie ból skóry pod piersiami - nie daje rady, a rano nie umiałam się podnieść z łóżka, taki skurcz podbrzusza. Mąż został pracować w domu. Starsza do tego z zapaleniem oskrzeli. Mnie się brzuch cały czas spina.
Dzisiaj pakuje torbę, kurcze przestraszyłam się trochę. Chyba wolę by ta torba czekała jakby co...
Dobrze, że jutro wizyta u ginekologa. Co prawda z NFZ i tam słaby sprzęt, ale szyjkę chyba sprawdzi, i te bóle.
Do tego od jakiś 6 dni biegunki...za wcześnie na oczyszczanie organizmu, nie wiem już co jeść by się ich pozbyć. Jem żelazo, więc powinno być odwrotnie...
Jutro już 34tydzien poleci, a ja w dupie ze wszystkim.
Edit: Yyy suwaczek już 34 pokazuje. Nawet tego nie umiem ogarnąćWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 09:18
-
Fajnie że poruszyłyście temat wybudzania na karmienie, jakoś nie zastanawiałam się nad tym, chętnie poczytam opinie. Będę na dr wieczorem to zapytam.
Właśnie czekam na pobranie krwi na morfologię i tsh, z 10 osób przede mną, oczywiście nikt nie czyta tabliczki żeby w miarę możliwości przepuścić ciężarną. Na pewno wszystkie babcie i panowie koło 40 ledwie żyją ;] najlepsze jest to, że siadłam sobie na podłodze bo mi się słabo zrobiłooczywiście zero reakcji.
A ja głupia tylko do was się żalę bo nie umiem zawalczyć o swoje
-
nick nieaktualnykarmienie- generalnie zasada zalezy od klk kwestii:z jakim noworodkiem mamy do czynienia- donoszozny / nie donoszony , zdrowy vs "chory" czy karmione piersia czy mm, przy zdrowym karmionym mm sprawa prosta- ilośc karmień wg wytycznych, przy kp na żadanie , szczegolna postacia jest noworodek (czyli osóbka do 28 doby życia) przy jednym i drugim karmieniu wtedy srednio wypada okolo 8 karmień czyli co 3 h musi byc karmiony, równiez w nocy jesli sie nie wybudza, jest leniwy, to trzeba wybudzac/ rozbudzać !!! bo jednak dłuzsze przerwy w karmieniu moga skutkowac odwodnieniem , złym przyrostem masy ciała. Zwykle najwiekszy lęk jest przed pierwszy miesiac czy db przybiera-czego wyznacznikiem jest przyrost masy ciała/ kondycja ogólna- wyrównać urodzeniową masę ciała noworod powinien najpóźniej do 10. doby życia, następnie regularny przyrost na wadze nie mniej niż 20–30 g/dobę (min 15g/d).
Zwykle po 1mż jest już latwiej i ustala sie rytm, jesli db przybiera i stan og db można zastanowić się nad wydłuzaniem nocnych przerw - zwykle dzieje sie to samoistnie przy kp. Przy jakichkolwiek watpliwosciach kontakt z doradca laktacyjnym, Stanów które mogą powodwac złe przyrosty m.c nieefektywne karmienie jest oczywiscie wiecej stad rozwianiu watpliwosci słuza pediatryczne wizyty patronazowe.
Invis co do twojej sytuacji wydaje mi sie ze przy cc , nie ma znaczenia jaki szpital wybierzesz. Widze ze bardzo zalezy ci na sn, zycze aby udalo ci sie byc w tych mikro procentach i twoje dziecko obrocilo sie jednak nawet na dzien przed.
Jeszcze co do kwestii dojazdu do szpiatala gdy poród sie rozpoczał , akurat uwazam ze w tym zakresie wezewanie karetki "do rodzacej" jest jak najbardziej uzasadnione zwlaszcza gdy akcja juz ruchliwsza, osobiscie mam dwie kol ktorych porod tak szybko postepował ze urodzily w karetce.
Szafy - równiez jestem fanką ikeowskich PAXÓW - jesli db pamietam mamy model Birkeland i sa swietnie. Chyba z 10 modułow mamy po 50cm pakowne , wizualnie mi bardzo odpowiadaja, jesli db pamietam ikea daje na nie +/-15 -20 lat ??? gwarancji, nasze maja 7 lat i działaja bez zarzutów
Holibka wózek wizulanie super , a powiedz jak sie prowadzi bo mnie jednak te 3 kolowe zawsze wydawaly sie nie stabilne, ale moze to tylko moje wrazenie
Discret , usuniecie wyrostka na pewno nie jest wskazaniem do cc, gdzie macica gdzie wyrostek ...cos zle zrozumialas. Na pewno nie jestes nasza pieluszkowa bo ilosc twoich przygód i sposób wypowiedzi identyczny, nawet termin porodu macie taki sam hehe
Na koniec Kaczorka wow, pieknie!!!!!!!!!!!!!
ps. pochwalę się pranie 50-62 zalatwione, ale jeszcze jakieś pudła od siostry do przejrzenia m.in z tzw "dodatkami" - w nich 2 rozki, otulacz , i spiworki w ilosci jezu chyba 6 szt na kazdy rozmiar i w wersjach zima/ lato.....wiec wszystko jest
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 09:37
Kaczorka, IZA92, Asia_89, moremi, Paulina099 lubią tę wiadomość