Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny, dawno mnie nie bylo.
Zauwazylam, ze Czarnulka juz urodzila ! mam nadzieje, ze z maluszkami wszystko w porzadku.
Ja wczoraj mialam scan 3 trymestru, ktory byl wykonany przez radiologa i normalna wizyte u ginekologa. Mala z pozycjii prawidlowej obrocila sie i siedzi na dupce. Zaniepokoilam sie troche, ze jest mala w porownaniu do waszych brzdacow. Ciaze mam ogolnie kilka dni mlodsza niz to wynuka z OM , bo mialam pozniejsza owulacje. Wczoraj bylo u mnie dokladnie 31 pelnych tygodni i mala wazy 1550 gr. Mam sie martwic?
IMIONA : u meza w rodzinie od stuleci wszyscy maja po 3 imiona i przynajmniej dwa imiona z tego sa po dziadkach, wujkach czy innych czlonkach rodziny. Moja Emilie tez ma trzy imiona. Najlepsze jest to , ze nazwisko meza sklada sie z trzech czesci, wiec mozna sobie wyobrazic jak to wyglada przy wypelnianiu formularzyJa mam jedno imie ale bardzo oryginalne...przez podstawwke i ogolniak i studia bylam jedyna z takim imieniem
POROD: Invis rozumiem rozterki, musisz wybrac co Ci najbardziej odpowiada. Ja nawet takiej opcjii jak mporod w Polsce nie bralam pod uwage, ale maz jest z Niemiec wiec u nas inna sytuacja. Ja mam ubezpieczenie prywatne, wiec wszystko mam ugadane z moim lekarzem prowadzacym, termin cesarki , ktora on przeprowadzi, pokoj jednoosobowy. Juz od 20 tyg. mam "zarezerwowany pokoj" w klinice .
My chyba zostaniemy przy pierwszym imieniu Aurelia.
Tutaj w Nigerii nikt nigdy mi nie ustapil miejsca w kolejce, tutaj nie ma takiego zwyczaju. Na szczescie u lekarzy czy w labolatorium nigdy nie ma kolejek , jak ide to na okreslona godz. i nie musze czekac.
DZiewczyny ktore maja remont, bardzo wam wspolczuje, bo na pewno nie jest latwo.
Ja za 3 tyg. lece do Monachium czyli to bedzie u mnie skonczony 34 tydz. Jestem w trakcie kompletowania wyprawki i idzie mi okropnie, bo ja nie lubie kupowac przez internet wole sobie poogladac i podotykac zanim sie zdecyduje, ale wyjscia nie mam. Dodatkow kompletuje wyprawke przedszkolna dla mojej Emilie, bo u mnie jak zawsze 30 stopni a w Niemczech to juz jesien koncem pazdziernika. Ogolnie musze kupic wszystko od butow, po czapke, szalik.
Za duzo sie rozpisalam, zycze wam milego dnia i super samopoczucia.Charlutek, moremi, Invis lubią tę wiadomość
-
Sara trzymam kciuki. Dawaj znać co tam u Was.
Cieszę się, że u chłopaków Czarnulki lepiej. Oby rośli zdrowo.
Pernilla nie chcę Cię martwić ale mój lekarz w pierwszej ciąży mówił, że stworzona do rodzenia jestem a popękałam jak nie wiem co
Co do wybudzania to mietata dobrze prawiżyczę Wam żebyście miały taki problem "wybudzić czy nie"
zazwyczaj problem jest taki "czemu to dziecko się co chwilę budzi ?"
Chociaż oczywiście nie zawsze.
moremi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, tak jak pisze Kameelka, na początku trzeba tych karmień pilnować! No moja wylądowała w inkubatorze z sondą żołądkową właśnie przez to, że się jeszcze w szpitalu odwodnila. Jako "niby" wcześniak miała zaburzony odruch ssania i za chiny ludowe nie mogla pojeść. Położna laktacyjna naciskała, żeby probować tylko z kp, mm nie podawać, bo "wszystko zaprzepaszczę", a może nie jest glodna, bo ma zapasy z życia plodowego... No i mi normalnie odleciała!!!! W czwartej dobie w szpitalu nie reagowała na potrząsanie, na żadne bodźce. To co zjadała z piersi, to było bardzo mało. Wiecie jak ja sie wtedy czułam przez tą sytuację?! No koszmarnie... A więc, jak nie poradzicie sobie z karmieniem piersią, to podajcie mm. Jak będzie za długo spalo, to nie zawsze oznacza, że tak się dzieciowi fajnie kima, tylko, że może slabnie... Mówimy o noworodku, oczywiscie.
Invis, ja bym zdecydowala się na rodzenie w Polsce, tu też jest całkiem dobrze. A przy cesarce pytan i próśb o choćmy znieczulenie, problem bólowy i dod. leki p/bólowe, rekonwalescencję, pielęgnację rany, klopoty z karmieniem- pytań jest bez liku..
Afrykanko, fajnie, że wrócilaś. Moja w 33 tc miała niecale 2 kg, więc Twoje dzieciatko też by mogło w owym czasie juz osiągnąć. Jeśli lekarz Cie niczym nie zaniepokoił, to jest ok! Nie martw się!
Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*] -
Pospałam. Ale co za godzina teraz
i wcale się super nie czuję.
Afrykanka, czym lecisz, wpuszczą Cię jeszcze w 34 tygodniu?
Karetki bym nie brała do porodu, bo wiozà do najbliższego szpitalai faktycznie mam chyba ciut bliższe...
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Biedroneczka83 wrote:guzik z tym wybudzaniem bo jak przybiera maluch i jest ok to nie trzeba wybudzac moja starsza sama sie budziała co 3h a młodsza od pierwszych nocy spała ładnie i karmienie było o 22 a potem 4-5 rano i było ok
gotuje pomidorówe, mniam
moremi lubi tę wiadomość
-
agagaga wrote:Pernilla nie chcę Cię martwić ale mój lekarz w pierwszej ciąży mówił, że stworzona do rodzenia jestem a popękałam jak nie wiem co
Oj tam, oj tam. Don't rain on my parade
Wiadomo, że nie pójdę do niego z reklamacją w razie czego, ale pomoże mi to w pozytywnym nastawieniu, a od kilku położnych słyszałam, że to bardzo ważne.agagaga lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Holibka wrote:Wybudzanie - wróciłam z badań, w końcu coś zjadłam i mój mózg zaczął pracować
przypomniałam sobie, że położna na SR zalecała wybudzanie co 3 godziny ale tak przez maks 2 tygodnie, potem na żądanie.
To chyba tak u nas mówìli...
Mietata, płacę złodziejskie nfz to chcę położną na nfzzapytam na żelaznej która ma kontrakt i mieszka/pracuje niedaleko
a jak nie to niech się gonią...
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualny
-
Afrykanka, moja w 31tc skończonym miała 1580, wiec podobnie. U mnie tez ovu była pare dni pozniej. Z usg termin porodu wyszedł taki jak z owulacji, gin powiedziała, ze dobrze wazy. Na tym etapie dzieci cieżko porównywać bo juz roznie waza, a poza tym bardzo szybko rosną. Ja mam wizyte za tydzien, i zakładam ze sporo przybrała bo nawet ruchy sa inne:)
afrykanka lubi tę wiadomość