Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, dawno mnie nie bylo.
    Zauwazylam, ze Czarnulka juz urodzila ! mam nadzieje, ze z maluszkami wszystko w porzadku.
    Ja wczoraj mialam scan 3 trymestru, ktory byl wykonany przez radiologa i normalna wizyte u ginekologa. Mala z pozycjii prawidlowej obrocila sie i siedzi na dupce. Zaniepokoilam sie troche, ze jest mala w porownaniu do waszych brzdacow. Ciaze mam ogolnie kilka dni mlodsza niz to wynuka z OM , bo mialam pozniejsza owulacje. Wczoraj bylo u mnie dokladnie 31 pelnych tygodni i mala wazy 1550 gr. Mam sie martwic?

IMIONA : u meza w rodzinie od stuleci wszyscy maja po 3 imiona i przynajmniej dwa imiona z tego sa po dziadkach, wujkach czy innych czlonkach rodziny. Moja Emilie tez ma trzy imiona. Najlepsze jest to , ze nazwisko meza sklada sie z trzech czesci, wiec mozna sobie wyobrazic jak to wyglada przy wypelnianiu formularzy ;) Ja mam jedno imie ale bardzo oryginalne...przez podstawwke i ogolniak i studia bylam jedyna z takim imieniem ;)

POROD: Invis rozumiem rozterki, musisz wybrac co Ci najbardziej odpowiada. Ja nawet takiej opcjii jak mporod w Polsce nie bralam pod uwage, ale maz jest z Niemiec wiec u nas inna sytuacja. Ja mam ubezpieczenie prywatne, wiec wszystko mam ugadane z moim lekarzem prowadzacym, termin cesarki , ktora on przeprowadzi, pokoj jednoosobowy. Juz od 20 tyg. mam "zarezerwowany pokoj" w klinice .

My chyba zostaniemy przy pierwszym imieniu Aurelia.

Tutaj w Nigerii nikt nigdy mi nie ustapil miejsca w kolejce, tutaj nie ma takiego zwyczaju. Na szczescie u lekarzy czy w labolatorium nigdy nie ma kolejek , jak ide to na okreslona godz. i nie musze czekac.

DZiewczyny ktore maja remont, bardzo wam wspolczuje, bo na pewno nie jest latwo.

Ja za 3 tyg. lece do Monachium czyli to bedzie u mnie skonczony 34 tydz. Jestem w trakcie kompletowania wyprawki i idzie mi okropnie, bo ja nie lubie kupowac przez internet wole sobie poogladac i podotykac zanim sie zdecyduje, ale wyjscia nie mam. Dodatkow kompletuje wyprawke przedszkolna dla mojej Emilie, bo u mnie jak zawsze 30 stopni a w Niemczech to juz jesien koncem pazdziernika. Ogolnie musze kupic wszystko od butow, po czapke, szalik.

Za duzo sie rozpisalam, zycze wam milego dnia i super samopoczucia.

Charlutek, moremi, Invis lubią tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybudzanie - wróciłam z badań, w końcu coś zjadłam i mój mózg zaczął pracować :D przypomniałam sobie, że położna na SR zalecała wybudzanie co 3 godziny ale tak przez maks 2 tygodnie, potem na żądanie.

age.png

age.png
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    guzik z tym wybudzaniem bo jak przybiera maluch i jest ok to nie trzeba wybudzac moja starsza sama sie budziała co 3h a młodsza od pierwszych nocy spała ładnie i karmienie było o 22 a potem 4-5 rano i było ok :)

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• agagaga Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara trzymam kciuki. Dawaj znać co tam u Was.

Cieszę się, że u chłopaków Czarnulki lepiej. Oby rośli zdrowo.

Pernilla nie chcę Cię martwić ale mój lekarz w pierwszej ciąży mówił, że stworzona do rodzenia jestem a popękałam jak nie wiem co :P

Co do wybudzania to mietata dobrze prawi :D życzę Wam żebyście miały taki problem "wybudzić czy nie" :) zazwyczaj problem jest taki "czemu to dziecko się co chwilę budzi ?" :) Chociaż oczywiście nie zawsze.

moremi lubi tę wiadomość

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak jak pisze Kameelka, na początku trzeba tych karmień pilnować! No moja wylądowała w inkubatorze z sondą żołądkową właśnie przez to, że się jeszcze w szpitalu odwodnila. Jako "niby" wcześniak miała zaburzony odruch ssania i za chiny ludowe nie mogla pojeść. Położna laktacyjna naciskała, żeby probować tylko z kp, mm nie podawać, bo "wszystko zaprzepaszczę", a może nie jest glodna, bo ma zapasy z życia plodowego... No i mi normalnie odleciała!!!! W czwartej dobie w szpitalu nie reagowała na potrząsanie, na żadne bodźce. To co zjadała z piersi, to było bardzo mało. Wiecie jak ja sie wtedy czułam przez tą sytuację?! No koszmarnie... A więc, jak nie poradzicie sobie z karmieniem piersią, to podajcie mm. Jak będzie za długo spalo, to nie zawsze oznacza, że tak się dzieciowi fajnie kima, tylko, że może slabnie... Mówimy o noworodku, oczywiscie.

Invis, ja bym zdecydowala się na rodzenie w Polsce, tu też jest całkiem dobrze. A przy cesarce pytan i próśb o choćmy znieczulenie, problem bólowy i dod. leki p/bólowe, rekonwalescencję, pielęgnację rany, klopoty z karmieniem- pytań jest bez liku..

Afrykanko, fajnie, że wrócilaś. Moja w 33 tc miała niecale 2 kg, więc Twoje dzieciatko też by mogło w owym czasie juz osiągnąć. Jeśli lekarz Cie niczym nie zaniepokoił, to jest ok! Nie martw się!

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pospałam. Ale co za godzina teraz :( i wcale się super nie czuję.

Afrykanka, czym lecisz, wpuszczą Cię jeszcze w 34 tygodniu? :)

Karetki bym nie brała do porodu, bo wiozà do najbliższego szpitala :P i faktycznie mam chyba ciut bliższe...

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka83 wrote:
    guzik z tym wybudzaniem bo jak przybiera maluch i jest ok to nie trzeba wybudzac moja starsza sama sie budziała co 3h a młodsza od pierwszych nocy spała ładnie i karmienie było o 22 a potem 4-5 rano i było ok :)
    tylko,ze na poczatku nie wiesz czy dobrze przybiera, laktacja jets nieunormowana, wiec bezpieczniej wybudzac :)

gotuje pomidorówe, mniam :)

moremi lubi tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe wzgorza lece KLM przez Amsterdam. W dniu wylotu koncze 34 tydz, a jak wyladujr to zaczynam 35 tydz ;). Wpuszcza mnie :) bede niala oczywiscie atest od lekarza.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 28 września 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagaga wrote:
    Pernilla nie chcę Cię martwić ale mój lekarz w pierwszej ciąży mówił, że stworzona do rodzenia jestem a popękałam jak nie wiem co :P

Oj tam, oj tam. Don't rain on my parade :P

Wiadomo, że nie pójdę do niego z reklamacją w razie czego, ale pomoże mi to w pozytywnym nastawieniu, a od kilku położnych słyszałam, że to bardzo ważne.

agagaga lubi tę wiadomość

gg64k6nl113tz1vl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik, pomidorówkę też bym wszamała :D
    Dziś mam drugą rundę borowików, tym razem z ziemniaczkami w śmietanie, mniamumniamu! No i upiekłam ciasto ze śliwkami i cynamonem, już opierniczyłam spory kawałek jeszcze ciepłego.

Wysłany: 28 września 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Wybudzanie - wróciłam z badań, w końcu coś zjadłam i mój mózg zaczął pracować :D przypomniałam sobie, że położna na SR zalecała wybudzanie co 3 godziny ale tak przez maks 2 tygodnie, potem na żądanie.

To chyba tak u nas mówìli...

Mietata, płacę złodziejskie nfz to chcę położną na nfz :P zapytam na żelaznej która ma kontrakt i mieszka/pracuje niedaleko :P a jak nie to niech się gonią...

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Discret Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pernilla aż wyobraziłam sobie minę lekarza jakbyś poszła z reklamacją:) Panie doktorze chciałabym złożyć reklamacje bo miało być inaczej.

pernilla lubi tę wiadomość

c55fgywlmszfxxtz.png

Wysłany: 28 września 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś sobie machnę mus czekoladowy. Są surowe jajka ale trudno. Wyparzę i już.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe ja też jem carbonara i wyparzam jajko ;)

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie jak to jest z tym jajkiem? Ja sobie chciałam zrobić bezalkoholowe tiramisu, ale własnie to jajko mnie powstrzymało. Jak się wyparzy to nie ma ryzyka salmonellozy?

• Aasha Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Afrykanka, moja w 31tc skończonym miała 1580, wiec podobnie. U mnie tez ovu była pare dni pozniej. Z usg termin porodu wyszedł taki jak z owulacji, gin powiedziała, ze dobrze wazy. Na tym etapie dzieci cieżko porównywać bo juz roznie waza, a poza tym bardzo szybko rosną. Ja mam wizyte za tydzien, i zakładam ze sporo przybrała bo nawet ruchy sa inne:)

afrykanka lubi tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png

Wysłany: 28 września 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moł, myślę że generalnie jest minimalne. W życiu nie wyparzyłam żadnego jajka :P i żyję.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pijecie jeszcze kawe?

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe ja też nie ;p Dopiero teraz ;) A za dzieciaka to się koglu moglu najadłam ;D

Teraz nie ma co wagi porównywać. Ja się urodziłam mając 2750, córcia 3580, maż 4200 i każde z Nas było w normie ;)

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Discret Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ale zbożową albo delikatna rozpuszczalną z mlekiem

c55fgywlmszfxxtz.png
‹‹ 914 915 916 917 918 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ