X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, dawno mnie nie bylo.
    Zauwazylam, ze Czarnulka juz urodzila ! mam nadzieje, ze z maluszkami wszystko w porzadku.
    Ja wczoraj mialam scan 3 trymestru, ktory byl wykonany przez radiologa i normalna wizyte u ginekologa. Mala z pozycjii prawidlowej obrocila sie i siedzi na dupce. Zaniepokoilam sie troche, ze jest mala w porownaniu do waszych brzdacow. Ciaze mam ogolnie kilka dni mlodsza niz to wynuka z OM , bo mialam pozniejsza owulacje. Wczoraj bylo u mnie dokladnie 31 pelnych tygodni i mala wazy 1550 gr. Mam sie martwic?

IMIONA : u meza w rodzinie od stuleci wszyscy maja po 3 imiona i przynajmniej dwa imiona z tego sa po dziadkach, wujkach czy innych czlonkach rodziny. Moja Emilie tez ma trzy imiona. Najlepsze jest to , ze nazwisko meza sklada sie z trzech czesci, wiec mozna sobie wyobrazic jak to wyglada przy wypelnianiu formularzy ;) Ja mam jedno imie ale bardzo oryginalne...przez podstawwke i ogolniak i studia bylam jedyna z takim imieniem ;)

POROD: Invis rozumiem rozterki, musisz wybrac co Ci najbardziej odpowiada. Ja nawet takiej opcjii jak mporod w Polsce nie bralam pod uwage, ale maz jest z Niemiec wiec u nas inna sytuacja. Ja mam ubezpieczenie prywatne, wiec wszystko mam ugadane z moim lekarzem prowadzacym, termin cesarki , ktora on przeprowadzi, pokoj jednoosobowy. Juz od 20 tyg. mam "zarezerwowany pokoj" w klinice .

My chyba zostaniemy przy pierwszym imieniu Aurelia.

Tutaj w Nigerii nikt nigdy mi nie ustapil miejsca w kolejce, tutaj nie ma takiego zwyczaju. Na szczescie u lekarzy czy w labolatorium nigdy nie ma kolejek , jak ide to na okreslona godz. i nie musze czekac.

DZiewczyny ktore maja remont, bardzo wam wspolczuje, bo na pewno nie jest latwo.

Ja za 3 tyg. lece do Monachium czyli to bedzie u mnie skonczony 34 tydz. Jestem w trakcie kompletowania wyprawki i idzie mi okropnie, bo ja nie lubie kupowac przez internet wole sobie poogladac i podotykac zanim sie zdecyduje, ale wyjscia nie mam. Dodatkow kompletuje wyprawke przedszkolna dla mojej Emilie, bo u mnie jak zawsze 30 stopni a w Niemczech to juz jesien koncem pazdziernika. Ogolnie musze kupic wszystko od butow, po czapke, szalik.

Za duzo sie rozpisalam, zycze wam milego dnia i super samopoczucia.

Charlutek, moremi, Invis lubią tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybudzanie - wróciłam z badań, w końcu coś zjadłam i mój mózg zaczął pracować :D przypomniałam sobie, że położna na SR zalecała wybudzanie co 3 godziny ale tak przez maks 2 tygodnie, potem na żądanie.

age.png

age.png
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    guzik z tym wybudzaniem bo jak przybiera maluch i jest ok to nie trzeba wybudzac moja starsza sama sie budziała co 3h a młodsza od pierwszych nocy spała ładnie i karmienie było o 22 a potem 4-5 rano i było ok :)

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• agagaga Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara trzymam kciuki. Dawaj znać co tam u Was.

Cieszę się, że u chłopaków Czarnulki lepiej. Oby rośli zdrowo.

Pernilla nie chcę Cię martwić ale mój lekarz w pierwszej ciąży mówił, że stworzona do rodzenia jestem a popękałam jak nie wiem co :P

Co do wybudzania to mietata dobrze prawi :D życzę Wam żebyście miały taki problem "wybudzić czy nie" :) zazwyczaj problem jest taki "czemu to dziecko się co chwilę budzi ?" :) Chociaż oczywiście nie zawsze.

moremi lubi tę wiadomość

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak jak pisze Kameelka, na początku trzeba tych karmień pilnować! No moja wylądowała w inkubatorze z sondą żołądkową właśnie przez to, że się jeszcze w szpitalu odwodnila. Jako "niby" wcześniak miała zaburzony odruch ssania i za chiny ludowe nie mogla pojeść. Położna laktacyjna naciskała, żeby probować tylko z kp, mm nie podawać, bo "wszystko zaprzepaszczę", a może nie jest glodna, bo ma zapasy z życia plodowego... No i mi normalnie odleciała!!!! W czwartej dobie w szpitalu nie reagowała na potrząsanie, na żadne bodźce. To co zjadała z piersi, to było bardzo mało. Wiecie jak ja sie wtedy czułam przez tą sytuację?! No koszmarnie... A więc, jak nie poradzicie sobie z karmieniem piersią, to podajcie mm. Jak będzie za długo spalo, to nie zawsze oznacza, że tak się dzieciowi fajnie kima, tylko, że może slabnie... Mówimy o noworodku, oczywiscie.

Invis, ja bym zdecydowala się na rodzenie w Polsce, tu też jest całkiem dobrze. A przy cesarce pytan i próśb o choćmy znieczulenie, problem bólowy i dod. leki p/bólowe, rekonwalescencję, pielęgnację rany, klopoty z karmieniem- pytań jest bez liku..

Afrykanko, fajnie, że wrócilaś. Moja w 33 tc miała niecale 2 kg, więc Twoje dzieciatko też by mogło w owym czasie juz osiągnąć. Jeśli lekarz Cie niczym nie zaniepokoił, to jest ok! Nie martw się!

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pospałam. Ale co za godzina teraz :( i wcale się super nie czuję.

Afrykanka, czym lecisz, wpuszczą Cię jeszcze w 34 tygodniu? :)

Karetki bym nie brała do porodu, bo wiozà do najbliższego szpitala :P i faktycznie mam chyba ciut bliższe...

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka83 wrote:
    guzik z tym wybudzaniem bo jak przybiera maluch i jest ok to nie trzeba wybudzac moja starsza sama sie budziała co 3h a młodsza od pierwszych nocy spała ładnie i karmienie było o 22 a potem 4-5 rano i było ok :)
    tylko,ze na poczatku nie wiesz czy dobrze przybiera, laktacja jets nieunormowana, wiec bezpieczniej wybudzac :)

gotuje pomidorówe, mniam :)

moremi lubi tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe wzgorza lece KLM przez Amsterdam. W dniu wylotu koncze 34 tydz, a jak wyladujr to zaczynam 35 tydz ;). Wpuszcza mnie :) bede niala oczywiscie atest od lekarza.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 28 września 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagaga wrote:
    Pernilla nie chcę Cię martwić ale mój lekarz w pierwszej ciąży mówił, że stworzona do rodzenia jestem a popękałam jak nie wiem co :P

Oj tam, oj tam. Don't rain on my parade :P

Wiadomo, że nie pójdę do niego z reklamacją w razie czego, ale pomoże mi to w pozytywnym nastawieniu, a od kilku położnych słyszałam, że to bardzo ważne.

agagaga lubi tę wiadomość

gg64k6nl113tz1vl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik, pomidorówkę też bym wszamała :D
    Dziś mam drugą rundę borowików, tym razem z ziemniaczkami w śmietanie, mniamumniamu! No i upiekłam ciasto ze śliwkami i cynamonem, już opierniczyłam spory kawałek jeszcze ciepłego.

Wysłany: 28 września 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Wybudzanie - wróciłam z badań, w końcu coś zjadłam i mój mózg zaczął pracować :D przypomniałam sobie, że położna na SR zalecała wybudzanie co 3 godziny ale tak przez maks 2 tygodnie, potem na żądanie.

To chyba tak u nas mówìli...

Mietata, płacę złodziejskie nfz to chcę położną na nfz :P zapytam na żelaznej która ma kontrakt i mieszka/pracuje niedaleko :P a jak nie to niech się gonią...

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Discret Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pernilla aż wyobraziłam sobie minę lekarza jakbyś poszła z reklamacją:) Panie doktorze chciałabym złożyć reklamacje bo miało być inaczej.

pernilla lubi tę wiadomość

c55fgywlmszfxxtz.png

Wysłany: 28 września 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś sobie machnę mus czekoladowy. Są surowe jajka ale trudno. Wyparzę i już.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe ja też jem carbonara i wyparzam jajko ;)

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie jak to jest z tym jajkiem? Ja sobie chciałam zrobić bezalkoholowe tiramisu, ale własnie to jajko mnie powstrzymało. Jak się wyparzy to nie ma ryzyka salmonellozy?

• Aasha Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Afrykanka, moja w 31tc skończonym miała 1580, wiec podobnie. U mnie tez ovu była pare dni pozniej. Z usg termin porodu wyszedł taki jak z owulacji, gin powiedziała, ze dobrze wazy. Na tym etapie dzieci cieżko porównywać bo juz roznie waza, a poza tym bardzo szybko rosną. Ja mam wizyte za tydzien, i zakładam ze sporo przybrała bo nawet ruchy sa inne:)

afrykanka lubi tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png

Wysłany: 28 września 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moł, myślę że generalnie jest minimalne. W życiu nie wyparzyłam żadnego jajka :P i żyję.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pijecie jeszcze kawe?

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe ja też nie ;p Dopiero teraz ;) A za dzieciaka to się koglu moglu najadłam ;D

Teraz nie ma co wagi porównywać. Ja się urodziłam mając 2750, córcia 3580, maż 4200 i każde z Nas było w normie ;)

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Discret Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ale zbożową albo delikatna rozpuszczalną z mlekiem

c55fgywlmszfxxtz.png
‹‹ 914 915 916 917 918 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ