X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaminy D3 jeszcze nie kupiłam - myślę nad Bobik D3, ale nie wiem

Biedroneczka83 lubi tę wiadomość

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi czy kupowałyście już jakieś specyfiki np. p/gorączkowe dla maluszka tak na zapas? Bo w sumie się zorientowałam, że oprócz linomagu i soli fizjologicznej to jakoś aptecznych rzeczy chyba nie mam.

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis, moja znajoma opowiadała, że 3 lata po urodzeniu malucha cały czas grupa z bbf się trzyma razem, nawet zrobiły zjazd z maluchami :) Co do FB były obiekcje i ja je rozumiem i podzielam, nie każdy chce się ujawniać do końca. Natomiast wadą forum bbf jest brak możliwości zamknięcia forum (nawet tu pojawia się spam, ktoś sprzedaje rzeczy etc.).
    Może pomyślimy nad jakimś forum, na które można się przenieść, zarejestrować anonimowo i zamknąć grupę.

Szkoda byłoby tracić kontakt, a wiadomo, że też wygodniej byłoby rozmawiać czy zamieszczać fotki w zamkniętej grupie.
    Dla mnie to jest wartość dodana, nie mam tu w pobliżu żadnych młodych mam, więc chętnie korzystam ze wskazówek już doświadczonych i podzielam obawy tych, które będą pierwszy raz.
    Pomyślmy o tym, zanim zacznie się rozpakowywanie na serio i nie będzie czasu :)

ZAMKNIĘTE FORUM na potem, na teraz?
    ok to się zajęłam opcją alternatywną pod adresem

http://www.listopadowe2017.fora.pl/

założyłam prywatne forum, nic nie jest widoczne dla osób z zewnątrz. Nie musimy z niego korzystać, możemy toczyć dyskusję nadal tutaj, ale jeśli macie ochotę na przenosiny potem i pozostanie anonimowymi to taka możliwość będzie :) używajcie tylko nicków z tego forum żeby się nie pogubić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 09:29

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Majblanca Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Nie bylo mnie na weekend a tu takie i informacje. Przez to co tu czytałam sama zaczęłam panikowac. Bo nie mam w planach urodzic wczesniej niz listopad ale wiadomo ze to nie ode mnie zależy. W weekend bylismy w Czechach bo mielismy pierwsza rocznice ślubu ;-). No i od tego czasu moj młody szaleje w brzuchu strasznie. Chyba bardzo urósł. Tez muszs sprawdzic jego ułożenie bo ostatnio mialam az plaski brzuch z przodu a wypychal mi sie na boki...oby nie fiknla w poprzek to by była dopiero niespodzianka.

Dzisiaj mam plan sie spakować w razie co. Jednak dziala na psychike to ze juz sie zaczęło u nas na watku dziać.
    Dzis lub w srode mam isc robic GBS. Wieczorem ide ogladac porodowke aaabi jeszcze mam szkołę rodzenia dzis. A mialam odpoczywac bo sie duuuzo szybciej męczę. I waga skoczyla jak szalona do przodu. U Was też?

Co do forum ja tez chcialabym utrzymać je po porodach. Myślę ze możemy sobie nawzajem pomagać rozwiać nie jedną wątpliwość.

Lece napic sie kawy i segregowac ubranka - dostalam 5 kartonów ubranek ale takich na roczniaka. Posegreguje i na strych :-)

m3sxyx8ddvq77ovr.png
  • Skyonearth86 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez właśnie jeszcze nie kupowałam żadnych lekarstw...muszę porozmawiać z położna o wit.D . A z tego co ona ki polecała, ze dobrze mieć Dicoflor i stosować bo jest to suplement i kupić sobie małe opakowanie mleka w proszku w razie" w"...

16udskjo1bkad87p.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis tylko pozazdrościć tego podwyższonego libido! A wiesz, że podczas zbliżeń maluch może się przekręcić? :D My mamy bana do 38tc.

Wichrowe dobrze, że już lepiej i że masz torbę spakowaną :D Ja jeszcze mam nierozpakowaną paczkę z gemini :D

Zuza oby to nie wody, ale dobrze że obserwujesz sytuację. Ja noszę wkładki non stop, dziennie idzie mi kilka i też mam sporo wydzieliny, dość wodnistej, kolor kremowy o delikatnym zapachu, przed ciążą miałam wydzieliny bardziej zapachowe ;]

Psotka tak napisałaś Wichrowej żeby się ogarnęła, bo już 36tc a u mnie zbliżony termin i poczułam, że też najwyższa pora się ogarnąć :D

Kaczorka nie strasz tą pełnią! :P

Ja dzis spałam dość dobrze, chociaż miałam dużo durnych snów - niebieskie psy, kąpiel w studni i takie tam moje normalne sny ;) Rano ciężko mi się wstaje, musze się chwilę rozruszać bo jestem lekko skołowaciała. Ale jak już zrobię siku i kilka kroków to mogę normalnie łazić :P

Wit D3 - ja rozważam psiukane albo te twist off, ale jeszcze nic konkretnego nie znalazłam. Pewnie twist offy wezmę ;) D-Vitum znam, są chyba nawet specjalne dla dzieci, pewnie jakaś dobrana dawka, ale nie wnikałam dokładnie, jeszcze nie kupiłam.

Odnośnie straszenia porodem przedwczesnym - nade mną też jakoś wisi to widmo :D Ale chciałabym spokojnie ten miesiąc jeszcze posiedzieć w dwupaku, bo mam dużo roboty i ciągle mój bobasowy kącik i szafa wyglądają bardziej jak magazyn niż pokój ;]

Natalala ja nic z typowo lekowych rzeczy nie kupowałam, mam blisko do 3 całodobowych aptek, w których podstawowe leki na pewno dostanę, a jeśli coś poważniejszego się zadzieje to i tak z małym trzeba będzie pojechać do lekarza. Nie widzę sensu trzymania łatwo dostępnych leków na zapas, po co mają się starzeć w apteczce.

FORUM - a nie lepiej przejść na http://kidzfriend.com/pl - wchodziłam tam i moim zdaniem jest spoko, tym bardziej że te same dane do logowania, te same nicki itp. Nic nam nie przepada i mamy te same tożsamości. To w zasadzie kontynuacja Belly.

Skyonearth86 a dicoflor to chodzi o florę bakteryjną jelit? profilaktyka kolki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 10:01

age.png

age.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka, jasne można tam przejść, ale to nadal otwarte forum, na który każdy może wejść, zobaczyć twoje fotki, szczegóły z życia etc.
    propozycja zamkniętego forum padła równiez dlatego żeby poczuć się trochę bardziej komfortowo w znanym towarzystwie bez konieczności dzielenia się z całym Internetem np zdjęciem swojego dziecka.
    Tak jak wspomniałam, założyłam forum, gdyby była taka potrzeba, możemy zostać też na bbf czy tym dzieciowym forum, jak wam wygodnie :)

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • NW Przyjaciółka

Wysłany: 2 października 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chyba Mąż bardziej "spanikował" jak przeczytałam mu o Angeli ;)

Siedzi teraz i zakłuwa do egzaminów - kończy podyplomówkę i od tej niedzieli zostawia nas samych w domu na tydzień prawie.
    Jak to powiedział: "skompletuj już na wszelki wypadek torbę, a jak ja pojadę to masz bana na wszystko - masz kanapować i nie rodzić" :D

1usap07w8e5qgit9.png
    qdkkvcqgfnfmlhsw.png
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A asporator do noska kupujecie? Jakiś model godny polecenia? Czy zwykła gruszka?
    Odpychają mnie te wszelkie co trzeba, że tak powiem ustami odsysać...

Na zamkniętym forum faktycznie można się spokojniej poczuć jak piesze Mietata.

Moje libido jakoś nie szalało w trakcie całej ciąży. Było raczej na podobnym poziomie jak przed ciążą.

NW mój mi specjanie torbę ostatnio przyniósł i mówi, że mam spakować bo gdyby coś się działo to on nie wie co pakować :D a torba dalej pusta czeka... :)

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NW - mój mąż też najchętniej usadziłby mnie na kanapie, żebym już nigdzie nie latała :p zwłaszcza, że ja nie potrafię iść sama na krótki spacer, tylko muszę przy okazji zwiedzić pół miasta ;)

Co do forum to mi wsio rybka. Mogę się przenieść a mogę i zostać tutaj. Pójdę za tłumem :p

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Skyonearth86 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, suplement na florę bakteryjna . Duzo znajomych poleca i problem kolkowy zniknął . Oczywiście, nie jest to na 100% bo każdy dzieciaczek jest inny, ale skoro moze pomoc to warto spróbować . Próbuje sie zorientować jakie mleko kupić, ale jest tego tyle. , ze wymiękam :)

16udskjo1bkad87p.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamina D - na Gemini jest trochę bestsellerów, ja wzięłam taki twist-offy: https://www.aptekagemini.pl/bioaron-witamina-d-90-kapsulek-twist-off.html

Koleżance położna mówiła, że lepszy jest spray, bo kapsułka może się wyślizgnąć z rąk i wpaść dziecku do buzi. Moim zdaniem to lekka przesada :P

Ja nie ukrywam, wczoraj trochę spanikowałam, ale dzisiaj jestem nastawiona anty porodowo :) tj, nie negatywnie do porodu, tylko po prostu nie mam zamiaru rodzić przed 13.10 :D . Swoją drogą, piątek, 13 też fajna data :) Nazwiemy młodego Dżejson :D

gg64k6nl113tz1vl.png
  • Asia_89 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:25

czynnik męski
    02.2017 - I ICSI, zostały 3 ❄❄❄
    16.02.2017 - transfer 11dpt 73,5 ; 13dpt 207,4 ; 15dpt 528 :)
    04.12.2018 - crio :(
    04.02.2019 - crio - 8dpt 69,2 ; 10 dpt 274; 12 dpt 604 ; 16 dpt 2300 ; 24 dpt 29788 ❤
    mhsvj48aeifz7as3.png
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przyjaciółka jest mamą i farmaceutką. Poleciła mi taką lekową wyprawkę dla malucha i wszystko już kupiłam ;)

Niby witamina D, to witamina D, ale w zależności od producenta nawet suplementy różnią się jakością, wchłanianiem itd., więc ja jej ufam, skoro jej własne dziecko przyjmuje takie witaminy/leki ;)

1. Witamina D - D-Vitum w kapsułkach
    2. Na gorączkę/przeciwbólowo - Pedicetamol w formie płynnej, ma fajny miernik :)
    3. Na kolki/pomocniczo dla układu trawiennego oraz przy biegunkach - probiotyk Floractin w kroplach (trzeba go trzymać w lodówce, więc przez internet nie da się kupić)
    4. Do noska - Disnemar baby
    5. Na wzdęcia - Espumisan 100 w kropelkach

I to by było na tyle :)

klz9hdgefsr87l0p.png
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalala ja kupiłam na razie witaminę d (d-vitum akurat) i paracetamol, wolę mieć w domu :) co do aspiratora to na razie mam zwykłą gruszkę, mam wrażenie, że dla mnie najprostsze rzeczy są najlepsze :) może dlatego, że podobne sprzęty (przypominające tą gruszkę) miałam na laboratoriach i korzystałam z nich na codzień :p

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• Aasha Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff już po wizycie u dentysty, trochę bolało ale po krzyku. Mam przyjść jeszcze po porodzie, ciekawe jak to logistycznie ogarniemy ;p

My kupiliśmy spray do nosa (woda morska) dla niemowląt i dzieci, paracetamol - zawiesina i to by było na tyle. W aptece powiedzieli nam, żeby witaminy D nie kupować na zaś, bo pediatra nam poleci coś najbardziej odpowiedniego dla dziecka.

Do noska mamy fridę.

U mnie póki co zero skurczów (a przynajmniej nic takiego nie czuję), zero bóli, przesypiam całe noce z jedną pobudką na siku (chyba, że kot szaleje i mnie budzi, ale to inna bajka). W czwartek wizyta, to podejrzymy, jak tam się sprawy mają :-)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieprzyło mnie totalnie... Wzięłam się rano za ostateczne układanie ubranek w komodzie (znaczniki to ułatwienie dla tatusia - i też żeby nie było wymówki "nie wiem co jest co/gdzie co leży" :D ).
    No i tym sposobem złożyłam ciuszki raz, po czym stwierdziłam, że źle i znowu zmieniam sposób składania "bo tak ładniej".
    Wicie gniazdka??? :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b4dec7d0c8ad.jpg

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 2 października 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, to jest widok góry na szufladę? Chyba mamy podobny system układania ciuchów pionowo. Dobrze pomyślane z oznaczeniami :)

gg64k6nl113tz1vl.png
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak. Ja mam wszystkie swoje ciuchy na wieszakach :D A dla Młodej jakoś tak wyszło, że tak poukładałam :) Nie wyobrażam sobie kopania w szufladzie i przekładania wszystkiego, żeby znaleźć dany ciuszek, a tak to wszystko widać :)

Oznaczniki stąd
    http://freelancemama.pl/2014/12/urzadzamy-pokoj-dla-niemowlaka/

Cholera, biegunka :O Chyba sobie pójdę do sklepu po herbatę miętową i węgiel...

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na kolki jest coś genialnego, ale tylko 1 apteka w Warszawie sprzedaje. Zapomniałam nazwę. Ale wieksze stezenie niż espumisan, który może nie działać.
    Na razie żadnych sumplementów nie kupuje.
    Noc spokojna, spałam jak zabita i w sumie mogłabym dalej :P nie wiem jak jutro wstanę na krew...
    Mam wrażenie, że mi organizm zaczyna zbierać siły - coraz wiecej snu, mam ochotę na jedzenie porządne, o 1 w nocy schabowego zjadłam :O
    Dla mnie zamknięte forum to fajna sprawa, tu cały czas się pilnuję jednak :P

A w nocy śniła mi się Mietata. Tzn.sprawa z Mietatą na forum. Zawsze mam realistyczne i powalone sny :D jak otworzę lapka to w skrócie napiszę, bo to było zabawnie bezsensowne :P

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 932 933 934 935 936 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ