Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Invis, moja znajoma opowiadała, że 3 lata po urodzeniu malucha cały czas grupa z bbf się trzyma razem, nawet zrobiły zjazd z maluchami
Co do FB były obiekcje i ja je rozumiem i podzielam, nie każdy chce się ujawniać do końca. Natomiast wadą forum bbf jest brak możliwości zamknięcia forum (nawet tu pojawia się spam, ktoś sprzedaje rzeczy etc.).
Może pomyślimy nad jakimś forum, na które można się przenieść, zarejestrować anonimowo i zamknąć grupę.
Szkoda byłoby tracić kontakt, a wiadomo, że też wygodniej byłoby rozmawiać czy zamieszczać fotki w zamkniętej grupie.
Dla mnie to jest wartość dodana, nie mam tu w pobliżu żadnych młodych mam, więc chętnie korzystam ze wskazówek już doświadczonych i podzielam obawy tych, które będą pierwszy raz.
Pomyślmy o tym, zanim zacznie się rozpakowywanie na serio i nie będzie czasu
ZAMKNIĘTE FORUM na potem, na teraz?
ok to się zajęłam opcją alternatywną pod adresem
http://www.listopadowe2017.fora.pl/
założyłam prywatne forum, nic nie jest widoczne dla osób z zewnątrz. Nie musimy z niego korzystać, możemy toczyć dyskusję nadal tutaj, ale jeśli macie ochotę na przenosiny potem i pozostanie anonimowymi to taka możliwość będzieużywajcie tylko nicków z tego forum żeby się nie pogubić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 09:29
-
Dzień dobry. Nie bylo mnie na weekend a tu takie i informacje. Przez to co tu czytałam sama zaczęłam panikowac. Bo nie mam w planach urodzic wczesniej niz listopad ale wiadomo ze to nie ode mnie zależy. W weekend bylismy w Czechach bo mielismy pierwsza rocznice ślubu
. No i od tego czasu moj młody szaleje w brzuchu strasznie. Chyba bardzo urósł. Tez muszs sprawdzic jego ułożenie bo ostatnio mialam az plaski brzuch z przodu a wypychal mi sie na boki...oby nie fiknla w poprzek to by była dopiero niespodzianka.
Dzisiaj mam plan sie spakować w razie co. Jednak dziala na psychike to ze juz sie zaczęło u nas na watku dziać.
Dzis lub w srode mam isc robic GBS. Wieczorem ide ogladac porodowke aaabi jeszcze mam szkołę rodzenia dzis. A mialam odpoczywac bo sie duuuzo szybciej męczę. I waga skoczyla jak szalona do przodu. U Was też?
Co do forum ja tez chcialabym utrzymać je po porodach. Myślę ze możemy sobie nawzajem pomagać rozwiać nie jedną wątpliwość.
Lece napic sie kawy i segregowac ubranka - dostalam 5 kartonów ubranek ale takich na roczniaka. Posegreguje i na strych -
Invis tylko pozazdrościć tego podwyższonego libido! A wiesz, że podczas zbliżeń maluch może się przekręcić?
My mamy bana do 38tc.
Wichrowe dobrze, że już lepiej i że masz torbę spakowanąJa jeszcze mam nierozpakowaną paczkę z gemini
Zuza oby to nie wody, ale dobrze że obserwujesz sytuację. Ja noszę wkładki non stop, dziennie idzie mi kilka i też mam sporo wydzieliny, dość wodnistej, kolor kremowy o delikatnym zapachu, przed ciążą miałam wydzieliny bardziej zapachowe ;]
Psotka tak napisałaś Wichrowej żeby się ogarnęła, bo już 36tc a u mnie zbliżony termin i poczułam, że też najwyższa pora się ogarnąć
Kaczorka nie strasz tą pełnią!
Ja dzis spałam dość dobrze, chociaż miałam dużo durnych snów - niebieskie psy, kąpiel w studni i takie tam moje normalne snyRano ciężko mi się wstaje, musze się chwilę rozruszać bo jestem lekko skołowaciała. Ale jak już zrobię siku i kilka kroków to mogę normalnie łazić
Wit D3 - ja rozważam psiukane albo te twist off, ale jeszcze nic konkretnego nie znalazłam. Pewnie twist offy wezmęD-Vitum znam, są chyba nawet specjalne dla dzieci, pewnie jakaś dobrana dawka, ale nie wnikałam dokładnie, jeszcze nie kupiłam.
Odnośnie straszenia porodem przedwczesnym - nade mną też jakoś wisi to widmoAle chciałabym spokojnie ten miesiąc jeszcze posiedzieć w dwupaku, bo mam dużo roboty i ciągle mój bobasowy kącik i szafa wyglądają bardziej jak magazyn niż pokój ;]
Natalala ja nic z typowo lekowych rzeczy nie kupowałam, mam blisko do 3 całodobowych aptek, w których podstawowe leki na pewno dostanę, a jeśli coś poważniejszego się zadzieje to i tak z małym trzeba będzie pojechać do lekarza. Nie widzę sensu trzymania łatwo dostępnych leków na zapas, po co mają się starzeć w apteczce.
FORUM - a nie lepiej przejść na http://kidzfriend.com/pl - wchodziłam tam i moim zdaniem jest spoko, tym bardziej że te same dane do logowania, te same nicki itp. Nic nam nie przepada i mamy te same tożsamości. To w zasadzie kontynuacja Belly.
Skyonearth86 a dicoflor to chodzi o florę bakteryjną jelit? profilaktyka kolki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2017, 10:01
-
Holibka, jasne można tam przejść, ale to nadal otwarte forum, na który każdy może wejść, zobaczyć twoje fotki, szczegóły z życia etc.
propozycja zamkniętego forum padła równiez dlatego żeby poczuć się trochę bardziej komfortowo w znanym towarzystwie bez konieczności dzielenia się z całym Internetem np zdjęciem swojego dziecka.
Tak jak wspomniałam, założyłam forum, gdyby była taka potrzeba, możemy zostać też na bbf czy tym dzieciowym forum, jak wam wygodnie -
U mnie chyba Mąż bardziej "spanikował" jak przeczytałam mu o Angeli
Siedzi teraz i zakłuwa do egzaminów - kończy podyplomówkę i od tej niedzieli zostawia nas samych w domu na tydzień prawie.
Jak to powiedział: "skompletuj już na wszelki wypadek torbę, a jak ja pojadę to masz bana na wszystko - masz kanapować i nie rodzić"
-
A asporator do noska kupujecie? Jakiś model godny polecenia? Czy zwykła gruszka?
Odpychają mnie te wszelkie co trzeba, że tak powiem ustami odsysać...
Na zamkniętym forum faktycznie można się spokojniej poczuć jak piesze Mietata.
Moje libido jakoś nie szalało w trakcie całej ciąży. Było raczej na podobnym poziomie jak przed ciążą.
NW mój mi specjanie torbę ostatnio przyniósł i mówi, że mam spakować bo gdyby coś się działo to on nie wie co pakowaća torba dalej pusta czeka...
-
NW - mój mąż też najchętniej usadziłby mnie na kanapie, żebym już nigdzie nie latała :p zwłaszcza, że ja nie potrafię iść sama na krótki spacer, tylko muszę przy okazji zwiedzić pół miasta
Co do forum to mi wsio rybka. Mogę się przenieść a mogę i zostać tutaj. Pójdę za tłumem :p -
Tak, suplement na florę bakteryjna . Duzo znajomych poleca i problem kolkowy zniknął . Oczywiście, nie jest to na 100% bo każdy dzieciaczek jest inny, ale skoro moze pomoc to warto spróbować . Próbuje sie zorientować jakie mleko kupić, ale jest tego tyle. , ze wymiękam
-
witamina D - na Gemini jest trochę bestsellerów, ja wzięłam taki twist-offy: https://www.aptekagemini.pl/bioaron-witamina-d-90-kapsulek-twist-off.html
Koleżance położna mówiła, że lepszy jest spray, bo kapsułka może się wyślizgnąć z rąk i wpaść dziecku do buzi. Moim zdaniem to lekka przesada
Ja nie ukrywam, wczoraj trochę spanikowałam, ale dzisiaj jestem nastawiona anty porodowotj, nie negatywnie do porodu, tylko po prostu nie mam zamiaru rodzić przed 13.10
. Swoją drogą, piątek, 13 też fajna data
Nazwiemy młodego Dżejson
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:25
-
Moja przyjaciółka jest mamą i farmaceutką. Poleciła mi taką lekową wyprawkę dla malucha i wszystko już kupiłam
Niby witamina D, to witamina D, ale w zależności od producenta nawet suplementy różnią się jakością, wchłanianiem itd., więc ja jej ufam, skoro jej własne dziecko przyjmuje takie witaminy/leki
1. Witamina D - D-Vitum w kapsułkach
2. Na gorączkę/przeciwbólowo - Pedicetamol w formie płynnej, ma fajny miernik
3. Na kolki/pomocniczo dla układu trawiennego oraz przy biegunkach - probiotyk Floractin w kroplach (trzeba go trzymać w lodówce, więc przez internet nie da się kupić)
4. Do noska - Disnemar baby
5. Na wzdęcia - Espumisan 100 w kropelkach
I to by było na tyle -
Natalala ja kupiłam na razie witaminę d (d-vitum akurat) i paracetamol, wolę mieć w domu
co do aspiratora to na razie mam zwykłą gruszkę, mam wrażenie, że dla mnie najprostsze rzeczy są najlepsze
może dlatego, że podobne sprzęty (przypominające tą gruszkę) miałam na laboratoriach i korzystałam z nich na codzień :p
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Ufff już po wizycie u dentysty, trochę bolało ale po krzyku. Mam przyjść jeszcze po porodzie, ciekawe jak to logistycznie ogarniemy ;p
My kupiliśmy spray do nosa (woda morska) dla niemowląt i dzieci, paracetamol - zawiesina i to by było na tyle. W aptece powiedzieli nam, żeby witaminy D nie kupować na zaś, bo pediatra nam poleci coś najbardziej odpowiedniego dla dziecka.
Do noska mamy fridę.
U mnie póki co zero skurczów (a przynajmniej nic takiego nie czuję), zero bóli, przesypiam całe noce z jedną pobudką na siku (chyba, że kot szaleje i mnie budzi, ale to inna bajka). W czwartek wizyta, to podejrzymy, jak tam się sprawy mają
-
Popieprzyło mnie totalnie... Wzięłam się rano za ostateczne układanie ubranek w komodzie (znaczniki to ułatwienie dla tatusia - i też żeby nie było wymówki "nie wiem co jest co/gdzie co leży"
).
No i tym sposobem złożyłam ciuszki raz, po czym stwierdziłam, że źle i znowu zmieniam sposób składania "bo tak ładniej".
Wicie gniazdka???
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b4dec7d0c8ad.jpg -
Tak. Ja mam wszystkie swoje ciuchy na wieszakach
A dla Młodej jakoś tak wyszło, że tak poukładałam
Nie wyobrażam sobie kopania w szufladzie i przekładania wszystkiego, żeby znaleźć dany ciuszek, a tak to wszystko widać
Oznaczniki stąd
http://freelancemama.pl/2014/12/urzadzamy-pokoj-dla-niemowlaka/
Cholera, biegunkaChyba sobie pójdę do sklepu po herbatę miętową i węgiel...
-
Na kolki jest coś genialnego, ale tylko 1 apteka w Warszawie sprzedaje. Zapomniałam nazwę. Ale wieksze stezenie niż espumisan, który może nie działać.
Na razie żadnych sumplementów nie kupuje.
Noc spokojna, spałam jak zabita i w sumie mogłabym dalejnie wiem jak jutro wstanę na krew...
Mam wrażenie, że mi organizm zaczyna zbierać siły - coraz wiecej snu, mam ochotę na jedzenie porządne, o 1 w nocy schabowego zjadłam
Dla mnie zamknięte forum to fajna sprawa, tu cały czas się pilnuję jednak
A w nocy śniła mi się Mietata. Tzn.sprawa z Mietatą na forum. Zawsze mam realistyczne i powalone snyjak otworzę lapka to w skrócie napiszę, bo to było zabawnie bezsensowne
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023