X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Li87 - i widzisz, już się przydałaś ;) Nie spodziewałam się, że tak silne skurcze, że kwalifikują do przyjęcia na patologię mogą uchodzić niemal niezauważenie! Dobrze wiedzieć w zasadzie.

Zuzik - ja co prawda nie fizycznie, a sercem jestem z okolic Bydgoszczy :) moi rodzice mieszkają w okolicy Świecia, więc generalnie sercem, duchem i pochodzeniem jestem Kociewianką, tylko wyjechaną w inny rewir.

A siara (fakt, określenie zupełnie z pupy i nietrafione jakieś) też mi się uspokoiła. Miałam takie bezbarwne, czasem żółtawe kropelki po ściśnięciu i czasem na koszulce nocnej czy zaschnięte na sutku, a teraz nic.

Tak myślałam, że nikt nie jest z tych okolic. Szkoda myślałam, ze spotkam kogoś na porodówce - zawsze raźniej.

Mam tak samo z tą siarą, parę tygodni temu nawet lekko mleczna była, a teraz sucho. Bratowa to miała juz w 5 mcu sporo, a u mnie cisza. Byle po porodzie nie mieć problemu z laktacją a będzie ok.

relg3e5eqby9gulb.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    Wg lekarzy 37+0 to dopiero 37 a 38+0 to 38 itd jedynie aplikacje dziwnie podają że 37+1 to 38 a 38+1 to 39 ;/
    To jakby porównać do wieku. Jak masz 30 lat i 5 miesięcy to masz 30 a nie 31

Mnie generalnie chodzilo o to, ze 37+0 odstawiam :D

Xaxa lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 5 października 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko jak nacisne to sie pokazuje coś przezroczystego. Nie plamię ubrań poki co.

Mnie gin tylko taki przenośny detektorek na wizytach przykładał :)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wsumie to zaległa wiadomość z przed kilku dni kiedy forum nawalalo a że przytoczone tyg to skorzystalam ;)

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3

Wysłany: 5 października 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzik, nam na szkole rodzenia mówili, że czasem pierwsza siara jest po porodzie i to o niczym nie świadczy. Kwestia indywidualna po prostu.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    Wg lekarzy 37+0 to dopiero 37 a 38+0 to 38 itd jedynie aplikacje dziwnie podają że 37+1 to 38 a 38+1 to 39 ;/
    To jakby porównać do wieku. Jak masz 30 lat i 5 miesięcy to masz 30 a nie 31
    Mój lekarz zawsze mówi pełne : 34 tygodnie i 4 dni, nie skraca w żadną stronę, ale logiczne jest liczenie, że np. 34 + 1 to 35.tydzień - 35 w trakcie. Tak np. będąc w 1 dniu ciąży jestesmy też w rozpoczetym pierwszym tygodniu, nikt nie powie: jestem w zerowym tygodniu ;) w szpitalu położne, gdy leżałam w 20.tygodnou i miałam 20+1 też mówiły rozpoczęty 21 tydzień, od dziś będzie z górki :)
    Jestem porejestrowana w newsletterze Pampers, Niebieskie pudełko, Moja ciąża, belly itp i na mail przychodzi mi każdego tygodnia kilka wiadomości typu "porady i info na 35.tydzień ciąży" - wszystkie są zgodne :) choć faktycznie fachowo to tydzień+dzień, i tyle :)

• szarortka Debiutantka

Wysłany: 5 października 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza u mnie jest dokładnie tak samo, o ciąży wie naprawdę garstka osób mi najbliższych i to mi wystarcza ;)

U mnie wszystko wygląda następująco: maluch 3 tygodnie temu ważył 2,3 kg, więc zalicza się do tych "większych", natomiast po mnie tego zupełnie nie widać. Brzuszek mam mały, ale może to dlatego, że jestem wysoka :) Przytyłam póki co ok 11 kg. Nie dopadły mnie jeszcze skurcze, twardnienia czy inne nieprzyjemne rzeczy, ale nóżki maluszka są cały czas na moich żebrach i potrafi się tak wypiąć, jak na filmiku, który któraś z Was ostatnio tu wrzucała ;)

Siary mam troszeczkę w piersiach, właściwie to taka przezroczysta wydzielina, ale na stanikach widać małe kropelki. Bardziej mnie martwi to, że zaraz pod sutkiem odkryłam ostatnio mały guzek... nie wiem czy to kanaliki przytkane, hormony czy jakieś badziewie się plącze. Może któraś z Was też coś takiego wyczuła?
    W poniedziałek mam wizytę, to może pani dr mi powie coś rozsądnego na ten temat...

202xe00.png
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam siare ale nic mi nie wycieka, wieczorem przy kapaniu widze zaschniete punkciki na brodawkach, ale jakos ich nie sciskam ani nie mietosze. Co do zgagi ja dostalam recepte na ranigast. Nic mi nie pomagalo i wymiotowalam zolcia az gin sie zlitowala i dala mi te cud miod tabsy, jedna dziennie i idzie jakos zyc, chociaz czasami i to malo, ale wiecej nie moge. Od nabialu mnie odrzuca. Jedynie kakao przelkne. Wszystkie jogurty zwracam. U mnie wciaz +7kg na plusie, na wadze 74kg. Czasami mam gastrofaze ze bym cos zjadla, ide do lodowki zagladam zamykam i tyle. I tak z 10 razy. Podoba mi sie ten 'bufet na cyckach', tez tak jem,albo inaczej caly brzuch ubabrany :-) ps. Pisalam wczesniej o kuracji na hemoroidy. Jestem wlasnie po skonczonych 10 dniach walki z tym dziadostwem i musze przyznac ze jest duuuuzo lepiej,wiec gdyby ktos mial z tym problem to polecam 2 kapsulki cyclo3fort dziennie i na noc czopek procto glyvenol. Komfortowo nie jest ale dziala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2017, 14:21

c55fflw18twvhf6h.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nic nie wycieka. Piersi też jakoś niewiele urosły.
    Co do "nowych" mam takie same odczucia. Bo tamto forum ma być bardziej prywatne.
    Moj Młody jakoś dzisiaj bardzo leniwy jest. Może przez pogodę. Rano padało a teraz na przemian, chmury, wiatr, deszcz i czasem słońce. Na szczęście obiad mam z wcozraj to nic nie muszę robić.
    W sobotę w Gdańsku są targi Mamaville, pojadę zobaczyć co tam ciekawego :) zapowiada się obiecująco.

• Enna Koleżanka

Wysłany: 5 października 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To czy komuś w ciąży leci siara czy nie ,nie znaczy że będzie miał problemy z laktacja;)nie ma znaczenia też kiedy ona zaczęła leciec.mi w 1 ciąży leciala od 14 tyg, koleżance ani razu a obie miałyśmy mleka aż nadto;)

kasiula_00 lubi tę wiadomość

28wh3e3kms9m42h0.png

7a4aanlimotofqlj.png
  • Li87 Znajoma

Wysłany: 5 października 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie... mialam robiona morfologie miesiąc temu i hemoglobina była 11.0 czyli dolna granica. Nie dostałam żelaza, w zasadzie lekarka to zignorowała, stwierdzila ze jest ok -ktos tak miał? teraz mialam pobieranie krwi ale tylko sprawdzali HBS,HCV,HIV.. a 'zwyklej' morfologii juz nie. Mratwie się co powinnam jesc poza tymi okrutnymi buraczkami, miesem i cherbata z pokrzywy.. wyglada na to,ze juz mi badac krwi nie bedą..chyba? Jesli macie jakies sprawdzone działające sposoby na wzrost poziomu zelaza to bylabym wdzięczna

f2w3yx8dipkunmbp.png
    Starszy brat 2015 ♡
  • kasiula_00 Przyjaciółka

Wysłany: 5 października 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka, ale bym się wnerwiła... Ale ja jestem ogólnie przewrażliwiona chyba na tym punkcie. U nas mały się jeszcze nie urodził, a ja już tyle "mądrości" usłyszałam, że aż mnie trzęsie na samą myśl. Zapowiedziałam już mojej mamie, że żadnej samowolki w stosunku do mojego dziecka. Może jestem wredna i niewyrozumiała, bo to pierwszy wnuk i na pewno chce dobrze, ale co byście powiedziały na to, że:
    - przy wyjściu ze szpitala trzeba dziecko zakryć na twarz, żeby nie złapało powietrza(???)
    - nie wolno kłaść dziecka w łóżeczku głową w stronę drzwi, bo robi się wiatr jak się chodzi...
    - kiedy dziecko zacznie siadać samo, nie wolno go wsadzać np. do krzesełka do karmienia, bo mu się głowa "uchybnie"

No to kilka hitów z ostatnich czasów. Nie wspomnę o temperaturze w pomieszczeniu - powyżej 25 stopni to mus. Otwieranie okna - zbrodnia.

Pani Moł lubi tę wiadomość

gannyx8d3f2tm6p4.png

Wysłany: 5 października 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina099 wrote:
    Mi nic nie wycieka. Piersi też jakoś niewiele urosły.
    Co do "nowych" mam takie same odczucia. Bo tamto forum ma być bardziej prywatne.
    Moj Młody jakoś dzisiaj bardzo leniwy jest. Może przez pogodę. Rano padało a teraz na przemian, chmury, wiatr, deszcz i czasem słońce. Na szczęście obiad mam z wcozraj to nic nie muszę robić.
    W sobotę w Gdańsku są targi Mamaville, pojadę zobaczyć co tam ciekawego :) zapowiada się obiecująco.

Mam z warsztatów kod do Mamaville, przy zakupach na 100 zł zniżka 20 zł bezpiecznymaluch2017. Jak Ci coś wpadnie w oko to może się przyda :)

gannyx8d3f2tm6p4.png

Wysłany: 5 października 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Li87 wrote:
    mam pytanie... mialam robiona morfologie miesiąc temu i hemoglobina była 11.0 czyli dolna granica. Nie dostałam żelaza, w zasadzie lekarka to zignorowała, stwierdzila ze jest ok -ktos tak miał? teraz mialam pobieranie krwi ale tylko sprawdzali HBS,HCV,HIV.. a 'zwyklej' morfologii juz nie. Mratwie się co powinnam jesc poza tymi okrutnymi buraczkami, miesem i cherbata z pokrzywy.. wyglada na to,ze juz mi badac krwi nie bedą..chyba? Jesli macie jakies sprawdzone działające sposoby na wzrost poziomu zelaza to bylabym wdzięczna
    Ja dostałam żelazo już w polowie ciąży. Mialam podobny wynik. Teraz jest wszystko w normie jak nie dla ciężarnej :)
    Jeśli nie masz z cukrem problemow, to pij sok z buraków.

Li87 lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnoście urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego to ja planuję 20tyg macierzyńskiego 100% i 6 tyg rodzicielskiego, który też jest płatny 100% plus urlop, który mi został z tego roku ze względu na L4. Pozostały rodzicielski zostawiam w razie "w", bo w mojej firmie to nigdy nie wiadomo czy nie dostanę po powrocie wypowiedzenia. Prywatna, duża firma i szef robi jak uważa. Jedno mnie cieszy, że na moim stanowisku jest ktoś z aneksem na zastępstwo, wiec może nie będzie tak źle. Mamy kredyt na dom, więc pensja męża by ledwie starczyła.

relg3e5eqby9gulb.png

Wysłany: 5 października 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moł, też jestem tu i owdzie porejestrowana, i są rozbieżności. Jedni mówią "35 tydzień" miedzy 35+0 a 35+6, a gdzie indziej ze to 36 ;]

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Skyonearth86 Koleżanka

Wysłany: 5 października 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiula_00 wrote:
    Psotka, ale bym się wnerwiła... Ale ja jestem ogólnie przewrażliwiona chyba na tym punkcie. U nas mały się jeszcze nie urodził, a ja już tyle "mądrości" usłyszałam, że aż mnie trzęsie na samą myśl. Zapowiedziałam już mojej mamie, że żadnej samowolki w stosunku do mojego dziecka. Może jestem wredna i niewyrozumiała, bo to pierwszy wnuk i na pewno chce dobrze, ale co byście powiedziały na to, że:
    - przy wyjściu ze szpitala trzeba dziecko zakryć na twarz, żeby nie złapało powietrza(???)
    - nie wolno kłaść dziecka w łóżeczku głową w stronę drzwi, bo robi się wiatr jak się chodzi...
    - kiedy dziecko zacznie siadać samo, nie wolno go wsadzać np. do krzesełka do karmienia, bo mu się głowa "uchybnie"

No to kilka hitów z ostatnich czasów. Nie wspomnę o temperaturze w pomieszczeniu - powyżej 25 stopni to mus. Otwieranie okna - zbrodnia.

HIT!!!!! :) to u nas dziecko będzie mieć przerąbane bo w sypialni na gorze zima jest około 18-19 stopni , max 20:)

16udskjo1bkad87p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiula, a jaki kolor wstążki na wózku wiązać, żeby odgonić uroki?? Weź się podpytaj i daj znać :D
    Moja mama, która rodziła w latach '80 w Poznaniu cały czas jest przekonana i mówi sakramentalne "zobaczysz", że będę musiała wybulić gruby hajs za poród, bo prowadzę ciążę prywatnie :D nie czai, że rodzę w państwowym szpitalu, a mój doktor (niestety) nawet w nim nie pracuje. Ale wtedy, w tamtym szpitalu, każdy przy porodzie musiał dać w łapę - w każdym razie moja mama żyje w takim przekonaniu, że pewnie chodziłaby od 30 lat w ciąży, gdyby w łapę nie dała. ;)

• pernilla Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Co do nagłej aktywności...ja tam rozumiem, że się czyta a nie zawsze pisze, a w sumie jak ktoś nas czyta X tygodni to szkoda opuszczać "znajome" grono... ja bym dała dziewczynom szansę, jak się trochę poudzielają i dadzą poznac od miłej strony :))

Ja też trochę rozumiem, sama też dość późno dołączyłam. Zanim dołączyłam, trochę czytałam wątek, ale najpierw nie chciałam obwieszczać ciąży (nawet anonimowo), bo strach, potem zaczęłam korzystać z życia po I trymestrze i jakoś nie miałam czasu. No ale stwierdziłam, że koniec bycia creeperem (bez urazy ;)) i trzeba się zarejestrować.

Dzisiejszy dzień spędziłam tak bezproduktywnie, że aż wstyd się przyznać. Najbardziej pożyteczna rzecz, jaką dzisiaj zrobiłam to olejowanie włosów.

Kaczuszka, a stosujesz jakąś dietetyczną karmę? Czytałam książkę, którą polecała mietata i tam był ciekawy patent, żeby chować jedzenie w np rolkach po papierze toaletowym - tak, żeby kot musiał się o nie postarać.

gg64k6nl113tz1vl.png

Wysłany: 5 października 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skyonearth86 wrote:
    HIT!!!!! :) to u nas dziecko będzie mieć przerąbane bo w sypialni na gorze zima jest około 18-19 stopni , max 20:)

No to już lodówka ;-)

gannyx8d3f2tm6p4.png
‹‹ 958 959 960 961 962 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ