X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiula_00 ja byłam wyrodną matką przy pierwszym dziecku i na dobre mi to wyszło :P ale teksty, które przytoczyłaś to hity :)
    Moja mama na szczęście sama jest pielęgniarką i nie sprzedawała mi takich, teściowa za to owszem, cały czas to robi ale ja w tej ciąży wyznaję zasadę "jednym uchem wpuść a drugim wypuść" i robię swoje.
    Li87 hemoglobina na poziomi 11.0 u ciężarnej jest całkiem dobra. Ja mam teraz taką ale po pół roku zażywania żelaza w różnej postaci :) buraczki są spoko, ja akurat lubię :)

Li87 lubi tę wiadomość

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Li87 Znajoma

Wysłany: 5 października 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiula_00 wrote:
    Psotka, ale bym się wnerwiła... Ale ja jestem ogólnie przewrażliwiona chyba na tym punkcie. U nas mały się jeszcze nie urodził, a ja już tyle "mądrości" usłyszałam, że aż mnie trzęsie na samą myśl. Zapowiedziałam już mojej mamie, że żadnej samowolki w stosunku do mojego dziecka. Może jestem wredna i niewyrozumiała, bo to pierwszy wnuk i na pewno chce dobrze, ale co byście powiedziały na to, że:
    - przy wyjściu ze szpitala trzeba dziecko zakryć na twarz, żeby nie złapało powietrza(???)
    - nie wolno kłaść dziecka w łóżeczku głową w stronę drzwi, bo robi się wiatr jak się chodzi...
    - kiedy dziecko zacznie siadać samo, nie wolno go wsadzać np. do krzesełka do karmienia, bo mu się głowa "uchybnie"

No to kilka hitów z ostatnich czasów. Nie wspomnę o temperaturze w pomieszczeniu - powyżej 25 stopni to mus. Otwieranie okna - zbrodnia.

:) nie ma to jak rady :) uwielbiam.. zwłaszcza te od teściowej. Kazda kobieta ktorej sie rodzi (zwlaszcza) pierwsze dziecko chce miec mozliwosc wyboru, zrobienia po swojemu, dojscia samej do pewnych wnioskow.. i te zlote rady (niestety czesto nieaktualne zalecenia)sa ostatnim czego potrzebuje. Fajne są też rady od tych,ktorzy dzieci nie mają.. i straszenie

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

f2w3yx8dipkunmbp.png
    Starszy brat 2015 ♡
  • tala77 Koleżanka

Wysłany: 5 października 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też żałuje, że się dużo wcześniej nie odezwałam... No ale już się mleko rozłało.
    Zapomniałam się przedstawić mam 29lat :o jestem w 35/36 i czekamy z mężem na małego Aleksandra :) pochodzę z okolic Trójmiasta i też w tych okolicach chodzę na SR:)

Odnośnie siary to mam tak mikro mikro ale smaruje maścią purelan, żeby zahartować brodawki ale bol narazie niesamowity :/

ckai9jcgrvnthk03.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula, dzięki :) może akurat się przyda.
    Li87, ja przez większość ciąży mam 11,4 i gin mówi, że ok. Nie przepisała mi żadnego dodatkowego żelaza.

• Li87 Znajoma

Wysłany: 5 października 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje za rady odn.zelaza, faktycznie chyba panikuję, a lekarz przeciez wie co robi. Dziekuje :)

f2w3yx8dipkunmbp.png
    Starszy brat 2015 ♡
  • kasiula_00 Przyjaciółka

Wysłany: 5 października 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł - no myślę, że czerwona obowiązkowo, ale nie chcę sprzedawać farmazonów, więc się upewnię i potwierdzę haha ;)
    Moja mamuśka to młoda kobieta jeszcze w gruncie rzeczy, więc się nie mogę tym bardziej nadziwić. Mam nadzieję, że nauczę się zasady jak agagaga "jednym uchem wpuść a drugim wypuść".

Skyonearth86, Pani Moł lubią tę wiadomość

gannyx8d3f2tm6p4.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zgagę to póki co ratuje mnie Rennie. Ale bywa, że muszę wyssać dwie w niewielkim odstępie czasu.

Hemoroidy- na czopki i maść mam chyba jakieś uczulenie, bo jak stosowałam, to tak swędziało, że spać w nocy nie mogłam.. Jak przestałam stosować to i świąd zniknął.
    Myślę o tabletkach, ale nie wiem czy one nie są na receptę.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 5 października 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula niezłe kwiatki Ci wciskają :D szczególnie z tym zakrywaniem twarzy.

Mimo iż ja z tych ciepłolunych to z temperaturą w domu nie mamy zamaru przasadzać i urządzać tropików.

Moja teściowa jest z tego typu ludzi, że cały czas ma złote rady, nie koniecznie zgodne z moimi przekonaniami - czytaj starodawne. Jak już urodzisz to... a jak mały będzie miał tyle i tyle to coś tam... grrr.

Spoko. Czasem fajnie jest posłuchać jakiś rad, od kogoś bardziej doświadczonego, ale mnie te komentarze teraz strasznie irytują.

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a gdzie planujecie kapać wasze pociechy w pokoju gdzie łóżeczko czy w łazience? Kupiłam wanienkę na stelażu i teraz sie zastanawiam jak to ogarnąć:)
    Moja teściowa na razie złotych rad nie daje, ale za to mama to owszem. Łóżeczko tu nie może stać, bo przeciąg, pamiętaj przy porodzie głowa do klatki i jak bedziesz chodzila na spacery to piersi dodatkowo owiń. Och te mamuśki:)
    A to nasz wózek dla Frania:)
    https://zapodaj.net/cb1eeec92d483.jpg.html

A tu pomalowana ściana przez męża (fan samolotów:))
    https://zapodaj.net/fde388feda088.jpg.html

Pani Moł lubi tę wiadomość

relg3e5eqby9gulb.png
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzik88 wrote:
    Dziewczyny, a gdzie planujecie kapać wasze pociechy w pokoju gdzie łóżeczko czy w łazience? Kupiłam wanienkę na stelażu i teraz sie zastanawiam jak to ogarnąć:)
    Moja teściowa na razie złotych rad nie daje, ale za to mama to owszem. Łóżeczko tu nie może stać, bo przeciąg, pamiętaj przy porodzie głowa do klatki i jak bedziesz chodzila na spacery to piersi dodatkowo owiń. Och te mamuśki:)
    A to nasz wózek dla Frania:)
    https://zapodaj.net/cb1eeec92d483.jpg.html

A tu pomalowana ściana przez męża (fan samolotów:))
    https://zapodaj.net/fde388feda088.jpg.html
    <a href=https://zapodaj.net/042dde56c8a10.jpg.html>wózek.jpg</a>
    <a href=https://zapodaj.net/fde388feda088.jpg.html>ściana.jpeg</a>

relg3e5eqby9gulb.png
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać, że jestem świeża i nie potrafię dodać zdjęć. Może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić?

relg3e5eqby9gulb.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzik88 wrote:
    Widać, że jestem świeża i nie potrafię dodać zdjęć. Może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić?

Jak się wejdzie w link to działa :)
    A żeby pokazały się obrazki to trzeba BBCode skopiować :)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Jak się wejdzie w link to działa :)
    A żeby pokazały się obrazki to trzeba BBCode skopiować :)
    Dzięki:)

relg3e5eqby9gulb.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję w łazience, od tego jest ;) nie bede latała z wodą do pokoju :D

Wstążka oczywiście że obowiązkowo czerwona :D ale widzę, że ten zabobon znika powoli...

Teściowa moja nic nie mowi, nawet nie dzwoni zeby "nie przeszkadzac" ;)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Mój lekarz zawsze mówi pełne : 34 tygodnie i 4 dni, nie skraca w żadną stronę, ale logiczne jest liczenie, że np. 34 + 1 to 35.tydzień - 35 w trakcie. Tak np. będąc w 1 dniu ciąży jestesmy też w rozpoczetym pierwszym tygodniu, nikt nie powie: jestem w zerowym tygodniu ;) w szpitalu położne, gdy leżałam w 20.tygodnou i miałam 20+1 też mówiły rozpoczęty 21 tydzień, od dziś będzie z górki :)
    Jestem porejestrowana w newsletterze Pampers, Niebieskie pudełko, Moja ciąża, belly itp i na mail przychodzi mi każdego tygodnia kilka wiadomości typu "porady i info na 35.tydzień ciąży" - wszystkie są zgodne :) choć faktycznie fachowo to tydzień+dzień, i tyle :)

Z twojego toku myślenia wynika że jak dziecko ma dwa dni to by miało tydzień dlatego początek liczy się w dniach a tego nigdy nie podajesz bo najwcześniej dowiadujemy się o ciąży w 4 tyg.

Przykład. Urodziłam się 1.10.1987 dnia 1.10.2017 kończysz 30 lat
    Z twojej teorii wynika że dnia 10.10.2017 jak ktoś spyta ile masz lat to mu powiesz ze 31 a jestem pewna że zawsze mówisz 30 pomimo że to 30 lat+ 9 dni
    Dlatego też twój lekarz podaje dokładnie i nie bawi się w gry słowne. Jak byłam w szpitalu w czasie 15+3 to też mówiłam że 16 tc a wszystkie położne i lekarze później mnie poprawili że to 15

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • Madzixxx33 Znajoma

Wysłany: 5 października 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mnie dużo dolegliwości ciążowych ominęło, właściwie to dopiero od 8 miesiąca zaczęłam stękać i mąż stwierdził że teraz to dopiero będzie się ciągnąć :) chociaż jest cudowny i bardzo wyrozumiały. Trochę bolą mnie biodra, kolana i dłonie ale to chyba dlatego że woda się zbiera :/ no i zgaga od czasu do czasu.
    Zrozumiem również jak nie będziecie chciały nas przygarnąć no ale i tak się cieszę że mogłam się tyle od Was dowiedzieć nawet anonimowo :)

w57v9jcgbl02wlvx.png
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tala77 wrote:
    Też żałuje, że się dużo wcześniej nie odezwałam... No ale już się mleko rozłało.
    Zapomniałam się przedstawić mam 29lat :o jestem w 35/36 i czekamy z mężem na małego Aleksandra :) pochodzę z okolic Trójmiasta i też w tych okolicach chodzę na SR:)

Odnośnie siary to mam tak mikro mikro ale smaruje maścią purelan, żeby zahartować brodawki ale bol narazie niesamowity :/

Który szpital wybrany na poród? :)

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• Madzixxx33 Znajoma

Wysłany: 5 października 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie najbliższy szpital 60km od domu więc wyboru za bardzo nie mam :D mam nadzieję że zdążymy dojechać heh...

w57v9jcgbl02wlvx.png
  • tala77 Koleżanka

Wysłany: 5 października 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa w Kartuzach :)

ckai9jcgrvnthk03.png
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzixxx33 wrote:
    U mnie najbliższy szpital 60km od domu więc wyboru za bardzo nie mam :D mam nadzieję że zdążymy dojechać heh...
    Ja też mam 50 km do szpitala... mieszkam na wsi i mam słaby zasięg z T-mobilea. Moja czarna wizja: jestem sama w domu, dostaję skurczy i nie mogę się do nikogo dodzwonić żeby zawiózł mnie do szpitala. Aż mnie ciarki przechodzą...

relg3e5eqby9gulb.png
‹‹ 959 960 961 962 963 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ