Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
DIETA DLA CUKRZYKÓW oraz innych zainteresowanych
Jemy 6 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny (chodzi o to, żeby utrzymywać w miarę stały poziom cukru we krwi a nie o to, żeby były spadki).
Wydrukuj sobie jakieś tabelki wymienników węglowodanowych (WW), bo to Ci pozwoli lepiej określić ilość, oraz indeksu glikemicznego (IG) bo łatwiej wybrać lepsze produkty (bo np. owoce są i z bardzo niskim, jak i z bardzo wysokim IG).
Co mnie zaskoczyło, w tej diecie jest dużo węglowodanów. Chodzi o to, że one dość długo się wchłaniają i później długo jakiś "bazowy" poziom trzymają, który zabezpiecza przed dużym spadkiem. Zaleca się ciemne pieczywo, ale trzeba mieć sprawdzone, bo często się je barwi karmelem lub słodem jęczmiennym i wtedy może szkodzić. Chleb dla diabetyków można kupić za 3,60 w piekarni Zagrodniczej (ale trzeba zamawiać), pani chleb słonecznikowy z Lidla też oceniła pozytywnie (miałam kanapkę ze sobą).
Jadłospis PRZYKŁADOWY
ŚNIADANIE I
2-3 WW
np. 2 kanapki z chudym obkładem i jakimś warzywem + jak ktoś jest głodny, to szklanka jogurtu/maślanki/kefiru (1,5-2%)
Można pić kawę i herbatę, poza malinową, jeśli sok to zamiast tego jogurtu i rozcieńczony 50:50, chyba że jednodniowy to można nie rozcieńczać
ŚNIADANIE II
2 WW owoc+jogurt naturalny
OBIAD
4-5 WW Tutaj komentarz ode mnie - chore ilości i mi by na pewno po tym cukier skoczył - zmodyfikować wg uznania ilość. Oczywiście produkty z tej samej kategorii do wyboru a nie wszystko
4 małe ziemniaki
4 łyżki ugotowanej kaszy/ryżu
1 szklanka ugotowanego makaronu
2 pyzy
mięso, najlepiej pieczone/duszone/gotowane/grillowane 250 g (to jest np. całą pierś z kurczaka, ja nie zjem nawet połowy
2 łyżki gotowanej marchewki (lub 3 całe surowe)
3 łyżki gotowanych buraków
garść fasolki szparagowej
1/2 średniego kalafiora/brokuła
2 duże pomidory
PODWIECZOREK
2 WW
owoc+jogurt
KOLACJA I
2 WW (2 kanapki, jak na śniadanie)
KOLACJA II - JEST OBOWIĄZKOWA!!! Zapobiega spadkowi cukru we krwi w nocy
1 kromka chleba z chudym obkładem na pół godziny przed snem
Ja ze swojej strony powiem tyle, że nie byłabym wstanie zjeść dziennie dwa razy jogurtu i owocu, więc prawdopodobnie wymieszam sobie rano i podzielę na pół. Tak samo węglowodanów na obiad jest sporo, normalnie zjem 2 ziemniaki a tu 4... Jak nie macie problemów z cukrem, to warto po prostu przejrzeć te tablice z IG, żeby wyeliminować jakieś wyjątkowo "złe" produkty i trzymać się zasady jedzenia małych posiłków o stałych porach. Lecę zmierzyć cukier
EDIT: właśnie sprawdziłam, że jeden mały ziemniak to 1 WW, więc 4 do obiadu to byłoby szaleństwo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2014, 10:20
KUNIAK lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa21 wrote:Cześć dziewczynki
Poradźcie mi proszę, bo wy lepiej te wszystkie kosmetyki znacie. Tym razem potrzebuje jakiegoś kremu do twarzy dla mnie! Masakra z tą moją skórą, ogólnie jak rano wstaje to mam smalec na twarzy, tłusta niesamowicie, zwłaszcza na nosie, ale jak umyję twarz i wytrę to sucha jak wiór, że aż się łuszczy... Nie mogę się umalować bo takie farfocle się robią jak nakładam podkład gąbką...
I teraz nie wiem czym ją smarować. Może coś polecacie ?w sensie normalnie, nie w ciąży...
Na noc to smalec, nie smalec - odżywiać trzeba. Czyli dobry będzie krem do pary do tego na dzień, bo zwykle na noc są odżywcze, o ile nie kupujemy przeciwzmarszczkowych. Na dzień może być problem, bo wygląda na to, że musisz mieć silnie odżywczo-nawilżający i nie zapychajacy przede wszystkim, a to już bardzo indywidualna sprawa i ciężko coś poradzić w ciemno. Mnie zapycha wszystko poza 2 kremami, ale to metoda prób i błędów. Największą ulgę przyniosly mi kremy yves rocher m.yves-rocher.pl/krem_odzywiajacy_na_dzien_24h
I na noc do pary. Są często w promocji albo warto mieć kartę yr bo co miesiąc dostajesz zniżki 40-50% na wybrane przez siebie produkty. Możesz iść do ich sklepu i poprosić o próbki, nie kupuj w ciemno.... drugi krem 'mój' to kremy brzozowe z sylveco, ale ich próbek nie dostaniesz bez kupna ich kosmetyków, jest bardzo mało sklepow stacjonarnych z ich kosmetykami...
W każdym razie zanim coś kupisz, pros o próbki, bo kapryśna cerę łatwo 'obrazić' i wyrzucić pieniądze w błoto... -
KasiaKa wrote:Pati, śliczna, młoda, luzacka mamusia z ciebie. Dzieci lubią mieć ładne mamy. A ja znowu brzuchem o coś zahaczyłam, no nie mogę się przyzwyczaić, że już mi tak wystaje i zapominam o nim.
Ja za to na brzuchu mam przegląd całodniowego menu, często muszę się 2 razy dziennie przebierać. Nie wiem jak to się dzieje, że na tym brzuchu wszystko lądujemoże dlatego, że do talerza mam teraz dalej
KasiaKa, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość
-
sisiiii wrote:Dzień dobry
Ja dziś tez zrywalam się w nocy. Obudziły mnie kopniaki mojego synka:)) Na szczęście udało się zasnąć i trochę pospac. Dzisiaj jesteśmy umowieni z położna z Centrum Damiana ,żeby przybliżyła nam co wchodzi w skład tak drogiego pakieciku CC w Damianie. Zobaczymy tez sale, w której się leży po CC i oddział. W końcu jakaś decyzje trzeba będzie podjąć.
Miłego dnia mamucie:))To mój wariant awaryjny... choć czasami nawet wysuwa się na pierwszy plan
-
niecierpliwa21 wrote:Dzięki ewelina_d a powiedz mi jeszcze czy powinnam szukać kremu do skóry mieszanej/suchej/tłustej bo ja już sama nie wiem ?
niecierpliwa21 lubi tę wiadomość
-
cześć laseczki
talia super że wszystko dobrze
Pati gratuluję 31 tyg, brzusio śliczny
niecierpliwa ja polecam wycieczkę do dobrej kosmetyczki, ona zrobi Ci kilka zabiegów na buziaka (tych dozwolonych w ciąży) albo chociaż zbada jaką masz cerę, wtedy łatwiej znaleźć dobry krem, ja byłam, dostałam mega dużo próbek i mogłam sobie wybrać krem u niej później, ale znalazłam tańszy w drogerii:-) mój małż wrócił o 2 w nocy, wypuścić Go gdzieś, ehhh. Dzisiaj miał zawieźć rodziców na pogrzeb córki znajomego i oczywiście już mnie wrobił bo przecież wyszło mu w wydychanym...faceci! wieczorem idziemy na 30 do kolegi i jego dziewczyny, podwójne urodziny, prezentów brak bo napisali dwa dni temu, no i robią w pizzerii "imprezę" nie wiem kompletnie co kupić, niby to 30 ale nie mega impreza więc nie będę chyba nic drogiego wymyślała.
-
Hej ja po zakupach wczoraj Rossmann i kosmetyki dla mnie i Amelki, pampersy itp, dziś leżaczek, prześcieradła, takie tam i niewiele mi zostało do kupienia.
Co ciekawe zadzwoniła moja przyjaciółka, żeby mąż podskoczył bo przygotowała mi torbę ciuszków wow szoki sprzeda mi laktator, użyła go dwa razy bo nie miała mleka, Avent ręczny, ale się cieszę
Poza tym ledwie żyję, nie wiem co mi jest i ogarnia mnie dół. Bolą mnie jelita, podejrzewam, że macica rośnie i już jelita nie mają miejsca, sa ściśnięte, co zjem to pobolewa, najgorzej wieczorem. Przez ucisk jelit znowu twardnieje macica i tak kołowrotek, chyba trzeba jeść naprawde małe porcje i rzeczy niewzdymające. Kto tak ma? Bo już nie wiem co radzić. -
Hej
A ja wczoraj byłam w fryzjera i ścięłam włosy dosyć znacznie, mam teraz fryzurkę taką jak Pati- oj ale lekko na głowie!
Z brzuchem też muszę uważać, bo zapominam że go mam, próbuję gdzieś się zmieścić i nim zaczepiam. I jeszcze mam odruch wciągania brzucha, a tu ni cholery
Szukam zasłonek do pokoju Juniora, chciałabym żeby coś się zgrało z ochraniaczem do łóżeczka, ale ciężko będzie....
Viviana, ja wczoraj najadłam się nektarynek, zagryzłam łososiem i potem tak mi jelita rozdęło, do tego też zaczął mi twardnieć brzuch, szczególnie jak wstawałam z pozycji siedzącej, momentalnie kłucie jelit i skurcz macicy. Oj źle się czułam....
Po nocy przeszło.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2014, 10:55
xpatiiix3, Agusia ;), RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość
-
cześć a ja jak nigdy wyspana jestem. Wstałam do wc tylko 4 razy więc nie jest źle:)
I zaczęłam pakować walizkę do szpitala aż się moja babcia zaczęła nabijać że za duzo to nie spakowałam do niej:) mam włożony ręcznik, szczoteczkę do zębów, tamtum rosa i gąbeczkę. ahh ale sie zmęczyłam pakowaniem:P:P:P:P:P
Wczoraj rozwaliłam maszynę do szycia i jestem zła jak osa naprawa jakieś 300zł mi wyliczył facet. A mam tyle zamówieńAgataP, Nata lubią tę wiadomość
-
Bry,
ja nie wiem co Wy z tym spaniem macieja jestem jak kamień, jak walnę na łóżko, to mnie orkiestra górniczo-hutniczo-dęta robiąca paparapa nie obudzi
:D:D
ale to może temu, że zapieprz mam nieziemski i padam na twarz koło 24
Niecierpliwa, spróbuj kremów BB sygnowanych Rossmannem Alterra lub Rival de Loop, są genialne i można ich używać w ciąży i podczas karmienia.
I polecam krem intensywnie nawilżający Physiogel'a, co ma nawilżyć nawilży, a co zmatować zmatujeniecierpliwa21 lubi tę wiadomość
Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
I zabieram się za doczytywanie, ale najpierw muszę zrobić pranie, oprawić gruszki, lecieć do szpitala, odebrać Młodego, kupić paliwo do kosiarki, zrobić zakupy na jutro, zadzwonić do paru osób (2h w de), ogarnąć ten bajzel zwany mieszkaniem, ogolić nogi, manicure......
I obiad! co na obiad?????Lavendula, Goplana, KasiaKa, misiaczk25 lubią tę wiadomość
Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
Witam kochane:) Ja dzis w wysmienitym humorku bo moje urodzinki:) choc nie wiem czy powinnam sie tak cieszyc bo to kolejny roczek do przodu
:D:D męzus obudzil prezentem i polecial na remonty mieszkanka ja sie jeszcze gramole w łóżku, skarbek kopie jak szalona:)Pozniej na obiadek do rodzicow i najlepszy tort na swiecie wrzuce potem foteczki:)
xpatiiix3, Viviana, AgataP, Agusia ;), zupaztytki, sisiiii, Goplana lubią tę wiadomość
-
RewolucjaSięDzieje wrote:I zabieram się za doczytywanie, ale najpierw muszę zrobić pranie, oprawić gruszki, lecieć do szpitala, odebrać Młodego, kupić paliwo do kosiarki, zrobić zakupy na jutro, zadzwonić do paru osób (2h w de), ogarnąć ten bajzel zwany mieszkaniem, ogolić nogi, manicure......
I obiad! co na obiad?????RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość
-
Evik wrote:Witam kochane:) Ja dzis w wysmienitym humorku bo moje urodzinki:) choc nie wiem czy powinnam sie tak cieszyc bo to kolejny roczek do przodu
:D:D męzus obudzil prezentem i polecial na remonty mieszkanka ja sie jeszcze gramole w łóżku, skarbek kopie jak szalona:)Pozniej na obiadek do rodzicow i najlepszy tort na swiecie wrzuce potem foteczki:)
STO LAT i MARZEŃ SPEŁNIENIAEvik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny