X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DIETA DLA CUKRZYKÓW oraz innych zainteresowanych :)

Jemy 6 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny (chodzi o to, żeby utrzymywać w miarę stały poziom cukru we krwi a nie o to, żeby były spadki).

Wydrukuj sobie jakieś tabelki wymienników węglowodanowych (WW), bo to Ci pozwoli lepiej określić ilość, oraz indeksu glikemicznego (IG) bo łatwiej wybrać lepsze produkty (bo np. owoce są i z bardzo niskim, jak i z bardzo wysokim IG).

Co mnie zaskoczyło, w tej diecie jest dużo węglowodanów. Chodzi o to, że one dość długo się wchłaniają i później długo jakiś "bazowy" poziom trzymają, który zabezpiecza przed dużym spadkiem. Zaleca się ciemne pieczywo, ale trzeba mieć sprawdzone, bo często się je barwi karmelem lub słodem jęczmiennym i wtedy może szkodzić. Chleb dla diabetyków można kupić za 3,60 w piekarni Zagrodniczej (ale trzeba zamawiać), pani chleb słonecznikowy z Lidla też oceniła pozytywnie (miałam kanapkę ze sobą :P ).

Jadłospis PRZYKŁADOWY

ŚNIADANIE I
    2-3 WW
    np. 2 kanapki z chudym obkładem i jakimś warzywem + jak ktoś jest głodny, to szklanka jogurtu/maślanki/kefiru (1,5-2%)
    Można pić kawę i herbatę, poza malinową, jeśli sok to zamiast tego jogurtu i rozcieńczony 50:50, chyba że jednodniowy to można nie rozcieńczać

ŚNIADANIE II
    2 WW owoc+jogurt naturalny

OBIAD
    4-5 WW Tutaj komentarz ode mnie - chore ilości i mi by na pewno po tym cukier skoczył - zmodyfikować wg uznania ilość. Oczywiście produkty z tej samej kategorii do wyboru a nie wszystko :P
    4 małe ziemniaki
    4 łyżki ugotowanej kaszy/ryżu
    1 szklanka ugotowanego makaronu
    2 pyzy
    mięso, najlepiej pieczone/duszone/gotowane/grillowane 250 g (to jest np. całą pierś z kurczaka, ja nie zjem nawet połowy
    2 łyżki gotowanej marchewki (lub 3 całe surowe)
    3 łyżki gotowanych buraków
    garść fasolki szparagowej
    1/2 średniego kalafiora/brokuła
    2 duże pomidory

PODWIECZOREK
    2 WW
    owoc+jogurt

KOLACJA I
    2 WW (2 kanapki, jak na śniadanie)

KOLACJA II - JEST OBOWIĄZKOWA!!! Zapobiega spadkowi cukru we krwi w nocy
    1 kromka chleba z chudym obkładem na pół godziny przed snem

Ja ze swojej strony powiem tyle, że nie byłabym wstanie zjeść dziennie dwa razy jogurtu i owocu, więc prawdopodobnie wymieszam sobie rano i podzielę na pół. Tak samo węglowodanów na obiad jest sporo, normalnie zjem 2 ziemniaki a tu 4... Jak nie macie problemów z cukrem, to warto po prostu przejrzeć te tablice z IG, żeby wyeliminować jakieś wyjątkowo "złe" produkty i trzymać się zasady jedzenia małych posiłków o stałych porach. Lecę zmierzyć cukier :)

EDIT: właśnie sprawdziłam, że jeden mały ziemniak to 1 WW, więc 4 do obiadu to byłoby szaleństwo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2014, 10:20

KUNIAK lubi tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 wrote:
    Cześć dziewczynki

Poradźcie mi proszę, bo wy lepiej te wszystkie kosmetyki znacie. Tym razem potrzebuje jakiegoś kremu do twarzy dla mnie! Masakra z tą moją skórą, ogólnie jak rano wstaje to mam smalec na twarzy, tłusta niesamowicie, zwłaszcza na nosie, ale jak umyję twarz i wytrę to sucha jak wiór, że aż się łuszczy... Nie mogę się umalować bo takie farfocle się robią jak nakładam podkład gąbką...

I teraz nie wiem czym ją smarować. Może coś polecacie ?
    Mam bardzo podobna cerę:-) w sensie normalnie, nie w ciąży...
    Na noc to smalec, nie smalec - odżywiać trzeba. Czyli dobry będzie krem do pary do tego na dzień, bo zwykle na noc są odżywcze, o ile nie kupujemy przeciwzmarszczkowych. Na dzień może być problem, bo wygląda na to, że musisz mieć silnie odżywczo-nawilżający i nie zapychajacy przede wszystkim, a to już bardzo indywidualna sprawa i ciężko coś poradzić w ciemno. Mnie zapycha wszystko poza 2 kremami, ale to metoda prób i błędów. Największą ulgę przyniosly mi kremy yves rocher m.yves-rocher.pl/krem_odzywiajacy_na_dzien_24h
    I na noc do pary. Są często w promocji albo warto mieć kartę yr bo co miesiąc dostajesz zniżki 40-50% na wybrane przez siebie produkty. Możesz iść do ich sklepu i poprosić o próbki, nie kupuj w ciemno.... drugi krem 'mój' to kremy brzozowe z sylveco, ale ich próbek nie dostaniesz bez kupna ich kosmetyków, jest bardzo mało sklepow stacjonarnych z ich kosmetykami...

W każdym razie zanim coś kupisz, pros o próbki, bo kapryśna cerę łatwo 'obrazić' i wyrzucić pieniądze w błoto...

Ewelina
    hhojzmj.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaKa wrote:
    Pati, śliczna, młoda, luzacka mamusia z ciebie. Dzieci lubią mieć ładne mamy. A ja znowu brzuchem o coś zahaczyłam, no nie mogę się przyzwyczaić, że już mi tak wystaje i zapominam o nim.
    Oj biedaku... auć...
    Ja za to na brzuchu mam przegląd całodniowego menu, często muszę się 2 razy dziennie przebierać. Nie wiem jak to się dzieje, że na tym brzuchu wszystko ląduje :) może dlatego, że do talerza mam teraz dalej :D

KasiaKa, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki ewelina_d a powiedz mi jeszcze czy powinnam szukać kremu do skóry mieszanej/suchej/tłustej bo ja już sama nie wiem ? :)

ewelina_d lubi tę wiadomość

nxbhnwz.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisiiii wrote:
    Dzień dobry

Ja dziś tez zrywalam się w nocy. Obudziły mnie kopniaki mojego synka:)) Na szczęście udało się zasnąć i trochę pospac. Dzisiaj jesteśmy umowieni z położna z Centrum Damiana ,żeby przybliżyła nam co wchodzi w skład tak drogiego pakieciku CC w Damianie. Zobaczymy tez sale, w której się leży po CC i oddział. W końcu jakaś decyzje trzeba będzie podjąć.

Miłego dnia mamucie:))
    Notuj pilnie i zdaj relację :) To mój wariant awaryjny... choć czasami nawet wysuwa się na pierwszy plan :)

jftycms.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 wrote:
    Dzięki ewelina_d a powiedz mi jeszcze czy powinnam szukać kremu do skóry mieszanej/suchej/tłustej bo ja już sama nie wiem ? :)
    Moim zdaniem do suchej, w kremach do tłustych i mieszanych są wysuszacze, które mogą pogorszyc sprawe... to nocne zalewania sebum probowalabym załatwić raczej kosmetykami do mycia, czyli np. Jakiś delikatny żel z dodatkiem składników głęboko oczyszczających ale nie wysuszajacych, albo olejek do mycia z olejkiem z drzewa herbacianego z biochemii...

niecierpliwa21 lubi tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć laseczki :-) talia super że wszystko dobrze :-) Pati gratuluję 31 tyg, brzusio śliczny :-) niecierpliwa ja polecam wycieczkę do dobrej kosmetyczki, ona zrobi Ci kilka zabiegów na buziaka (tych dozwolonych w ciąży) albo chociaż zbada jaką masz cerę, wtedy łatwiej znaleźć dobry krem, ja byłam, dostałam mega dużo próbek i mogłam sobie wybrać krem u niej później, ale znalazłam tańszy w drogerii:-) mój małż wrócił o 2 w nocy, wypuścić Go gdzieś, ehhh. Dzisiaj miał zawieźć rodziców na pogrzeb córki znajomego i oczywiście już mnie wrobił bo przecież wyszło mu w wydychanym...faceci! wieczorem idziemy na 30 do kolegi i jego dziewczyny, podwójne urodziny, prezentów brak bo napisali dwa dni temu, no i robią w pizzerii "imprezę" nie wiem kompletnie co kupić, niby to 30 ale nie mega impreza więc nie będę chyba nic drogiego wymyślała.

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja po zakupach wczoraj Rossmann i kosmetyki dla mnie i Amelki, pampersy itp, dziś leżaczek, prześcieradła, takie tam i niewiele mi zostało do kupienia.
    Co ciekawe zadzwoniła moja przyjaciółka, żeby mąż podskoczył bo przygotowała mi torbę ciuszków wow szok :D i sprzeda mi laktator, użyła go dwa razy bo nie miała mleka, Avent ręczny, ale się cieszę :D
    Poza tym ledwie żyję, nie wiem co mi jest i ogarnia mnie dół. Bolą mnie jelita, podejrzewam, że macica rośnie i już jelita nie mają miejsca, sa ściśnięte, co zjem to pobolewa, najgorzej wieczorem. Przez ucisk jelit znowu twardnieje macica i tak kołowrotek, chyba trzeba jeść naprawde małe porcje i rzeczy niewzdymające. Kto tak ma? Bo już nie wiem co radzić.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

A ja wczoraj byłam w fryzjera i ścięłam włosy dosyć znacznie, mam teraz fryzurkę taką jak Pati- oj ale lekko na głowie! :)

Z brzuchem też muszę uważać, bo zapominam że go mam, próbuję gdzieś się zmieścić i nim zaczepiam. I jeszcze mam odruch wciągania brzucha, a tu ni cholery :P

Szukam zasłonek do pokoju Juniora, chciałabym żeby coś się zgrało z ochraniaczem do łóżeczka, ale ciężko będzie....

Viviana, ja wczoraj najadłam się nektarynek, zagryzłam łososiem i potem tak mi jelita rozdęło, do tego też zaczął mi twardnieć brzuch, szczególnie jak wstawałam z pozycji siedzącej, momentalnie kłucie jelit i skurcz macicy. Oj źle się czułam....
    Po nocy przeszło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2014, 10:55

xpatiiix3, Agusia ;), RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

• Goplana Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie z tą dietką cukrzycową jest taki problem, że większość węglowodanów o niskim IG jest wzdymająca, bo ma dużo błonnika :/
    Coś za coś...

jftycms.png
  • Strupka Przyjaciółka

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viviana mi też od jakiegoś czasu dokuczają jelita, nie dość że macica coraz większa, to jeszcze małą od kiedy się przestawiła to mi chyba uciska. Nie za fajne uczucie:/

relg9vvjdzp246mx.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no właśnie, ja się obserwuje co jem, ale to nie pomaga, macica rośnie i uciska jelita, wszystko gorzej przez nie przechodzi a tak bolesnych wzdęć nigdy nie miałam.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć a ja jak nigdy wyspana jestem. Wstałam do wc tylko 4 razy więc nie jest źle:):):)
    I zaczęłam pakować walizkę do szpitala aż się moja babcia zaczęła nabijać że za duzo to nie spakowałam do niej:) mam włożony ręcznik, szczoteczkę do zębów, tamtum rosa i gąbeczkę. ahh ale sie zmęczyłam pakowaniem:P:P:P:P:P

Wczoraj rozwaliłam maszynę do szycia i jestem zła jak osa naprawa jakieś 300zł mi wyliczył facet. A mam tyle zamówień:/

AgataP, Nata lubią tę wiadomość

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • RewolucjaSięDzieje Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bry,
    ja nie wiem co Wy z tym spaniem macie :D ja jestem jak kamień, jak walnę na łóżko, to mnie orkiestra górniczo-hutniczo-dęta robiąca paparapa nie obudzi :D:D:D
    ale to może temu, że zapieprz mam nieziemski i padam na twarz koło 24 ;)

Niecierpliwa, spróbuj kremów BB sygnowanych Rossmannem Alterra lub Rival de Loop, są genialne i można ich używać w ciąży i podczas karmienia.
    I polecam krem intensywnie nawilżający Physiogel'a, co ma nawilżyć nawilży, a co zmatować zmatuje :)

niecierpliwa21 lubi tę wiadomość

oar8vkcbjvmdwxz8.png
    Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości.
  • RewolucjaSięDzieje Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zabieram się za doczytywanie, ale najpierw muszę zrobić pranie, oprawić gruszki, lecieć do szpitala, odebrać Młodego, kupić paliwo do kosiarki, zrobić zakupy na jutro, zadzwonić do paru osób (2h w de), ogarnąć ten bajzel zwany mieszkaniem, ogolić nogi, manicure......

I obiad! co na obiad?????

Lavendula, Goplana, KasiaKa, misiaczk25 lubią tę wiadomość

oar8vkcbjvmdwxz8.png
    Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości.
  • Evik Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kochane:) Ja dzis w wysmienitym humorku bo moje urodzinki:) choc nie wiem czy powinnam sie tak cieszyc bo to kolejny roczek do przodu :D:D:D męzus obudzil prezentem i polecial na remonty mieszkanka ja sie jeszcze gramole w łóżku, skarbek kopie jak szalona:)Pozniej na obiadek do rodzicow i najlepszy tort na swiecie wrzuce potem foteczki:)

xpatiiix3, Viviana, AgataP, Agusia ;), zupaztytki, sisiiii, Goplana lubią tę wiadomość

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • KasiaKa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RewolucjaSięDzieje wrote:
    I zabieram się za doczytywanie, ale najpierw muszę zrobić pranie, oprawić gruszki, lecieć do szpitala, odebrać Młodego, kupić paliwo do kosiarki, zrobić zakupy na jutro, zadzwonić do paru osób (2h w de), ogarnąć ten bajzel zwany mieszkaniem, ogolić nogi, manicure......

I obiad! co na obiad?????
    Kochana, lepiej pomyśl o kolacji bo z obiadem sie nie wyrobisz :)

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

Filip 15lat, Igor 12lat, Córka 14tc Aniołek*
    BASIA 3 lata:)
    kefbyf4.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik wrote:
    Witam kochane:) Ja dzis w wysmienitym humorku bo moje urodzinki:) choc nie wiem czy powinnam sie tak cieszyc bo to kolejny roczek do przodu :D:D:D męzus obudzil prezentem i polecial na remonty mieszkanka ja sie jeszcze gramole w łóżku, skarbek kopie jak szalona:)Pozniej na obiadek do rodzicow i najlepszy tort na swiecie wrzuce potem foteczki:)

STO LAT i MARZEŃ SPEŁNIENIA :)

Evik lubi tę wiadomość

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto lat kochana.! :** zdrowka, szybkiego bezbolesnego porodu i pociechy z dzieciątka ;) buziaki :**

Evik lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik, spelnienia marzen I zdrowka dla Ciebie I Maluszka :)

Evik lubi tę wiadomość

‹‹ 1042 1043 1044 1045 1046 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ