X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tylko 11-latka bezproblemowa :)
    Nie denerwuj się bo i tak już pozamiatane, a Nelcia się stresuje.

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

nxbhnwz.png
  • KasiaKa Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam przeczucie,że albo ja albo Pati otworzymy listę rodzacych listopadówek w październiku. Chyba że któraś inna niespodziankę zrobi :)

Filip 15lat, Igor 12lat, Córka 14tc Aniołek*
    BASIA 3 lata:)
    kefbyf4.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie chce powiedzieć Nam dokładnie gdzie..

Kasia jak mnie zajezdza w domu teraz to ja nie wiem ile ja jeszcze w dwupaku bede... A jeszcze Naszej Madlen za tydzień jakoś pessar chyba zdejma ;) a się będę śmiała jak pierwsze okażą sie ostatnimi hehe ;) w sensie że jeszcze przenosimy ;P chociaż u mnie nie ma możliwości przenoszenia, bo wywolaja końcem października aby do października ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2014, 14:33

KasiaKa, AgataP lubią tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym chciała przenosić nawet :) tyle bede miala ma glowie ze nie wiem jak jeszcze ogarne poród...

nxbhnwz.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaKa wrote:
    Mam przeczucie,że albo ja albo Pati otworzymy listę rodzacych listopadówek w październiku. Chyba że któraś inna niespodziankę zrobi :)
    ja jeszcze siebie biorę pod uwagę, wszystko dlatego że mam te plamienia dziwne, mimo iż szyjka zamknięta to mam brązowawe upławy, bezwonne i nie wiadomo co to jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2014, 14:39

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce te dwa zjazdy chociaż ogarnąć póki w dwupaku jeszcze.. Ehh łatwiej potem by było ;) a tak smutno mi będzie się z mała rozstawac juz w listopadzie, a jak to ogarne to do grudnia będę mia wolne. ;)

Ja robię obiad znowu kurczak i frytki hehe ale naobieralam się ziemniaków ręce aż omdlale mam ..;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2014, 14:39

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmmm frytki :D ciekawe jaki bym miała cukier po frytach :D
    dzisiaj rano po chlebie białym z pasztetem tylko 93, a ostatnio po pizzy 114 :D

xpatiiix3, Agusia ;) lubią tę wiadomość

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati wiesz co powinnyście porozmawiać z mamą że niestety ale telefon albo jakiś kontakt to ona musi zostawić do siebie, bo jest taka a nie inna sytuacja, powiedzieć jej że rozumiecie że chce wyjechać ale wybrała najmniej odpowiedni moment...niech mama pomyśli też o kimś kogo moglibyście w razie czego o pomoc poprosić bo niestety ale nie ma tak, że ona jedzie a wszystko na Waszej głowie, dorośli wszyscy jesteście więc pokojowo trzeba to rozwiązać i pogadać.
    Mój mąż pojechał do lasu ze szwagrem, szwagierką i ich dzieciakami, może jakieś grzybki przywiezie :-) ja odkurzyłam bo wczoraj jakoś nie było możliwości i umyłam podłogi i niestety ale brzusio chwilkę pobolał :( teraz już ok bo poleżałam. Kawka stoi więc chwila relaksu :-) poukładałam sobie bluzki w szafie, wstawiłam białe pranie i tetrówki razem z moim bluzkami białymi :-)
    nastka może zadzwoń na jakąś infolinię i się dopytaj o to ustalenie ojcostwa, co do planu porodu u mnie w mieście można mieć ale i tak nikt na to nie patrzy i chuj ;/

no i to my :-)
    2j62w6p.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2014, 14:56

Agata92, e_v_e, zupaztytki, xpatiiix3, sisiiii, ÓptimusPrime, KasiaKa, blue00, Maga31 lubią tę wiadomość

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczęta,

dziś w szkole rodzenia tematem przewodnim było karmienie, i dyskusja o maściach na sutki i stwierdziłam, że podzielę się z Wami tym, co mówiła specjalistka od laktacji. otóż na otoczkę i sutki zalecana jest wyłącznie czysta lanolina. otóż maltan i jemu podobne mają w składzie glukozę i jeśli mamy jakiekolwiek ranki, to maltan tworzy doskonałe środowisko do rozmnożenia grzybów i bakterii i stąd już krótka droga do zapalenia i antybiotyku.
    poranione brodawki najlepiej pryskać octaniseptem 2-3 razy dziennie, przed karmieniem zmywać wilgotnym ręcznikiem.
    laktator najlepiej kupić elektryczny, ale niekoniecznie wypas za 500-600 zł. ja planowałam medele swing, ale powiedziała, że mini electric (połowa ceny swinga) w zupełności powinna wystarczyć, chyba, że chce się szybko wrócić do pracy i faktycznie odciągać pokarm w dużych ilościach, wtedy warto inwestować w swinga. póki laktator ma nam pomóc na ściągnięcie nadmiaru, albo na pobudzenie laktacji, to takie mini/proste elektryczne wystarczą.

co do planu porodu to ja będę takowy ustalać na spotkaniu ze swoją położną, nie w szpitalu, ale dobrze jest taki plan mieć faktycznie przygotowany wcześniej, chociaż w tylko dobrych szpitalach go respektują. w części to masz czy nie masz, poród idzie wg planu położnej, a nie rodzącej.

no i szpital zastępczy - w wypadku, gdy nie przyjmą do wybranego, trzeba mieć wybrany jakiś zastępczy. do warszawianek, które wybrały żelazną - zrobiłam risercz i jedynym szpitalem, który ma te same standardy co żelazna tj. pojedyncze sale porodowe, nieprzerwany kontakt skóra do skóry przez 2h o który nie trzeba się wykłócać (!!!, a to ustawa reguluje... i nadal czasami szpitale pozwalają na 1-5 minut), ZZO jest darmowe, a plan porodu jest respektowany (czytaj: nie tną krocza rutynowo), jest św. Rodziny na Madalińskiego (tak, szpital od Chazana;) światopoglądowo mi nie pyka, ale już dziad nie pracuje). na żelaznej nie odsyłają tak po prostu - jak jest taka konieczność mówi się, jaki się ma szpital zastępczy, lekarz dyżurny dzwoni do tego szpitala i ustala, czy można pacjentkę przewieźć i zawożą tam karetką. położna z żelaznej powiedziała, że jakieś niestworzone historie chodzą po mieście o tym odsyłaniu i że tak naprawdę zdarza się to wyjątkowo - kilka rodzących rocznie. częściej odsyłają do domu, bo kobiety przyjeżdżają za wcześnie, a im się wydaje, że już poród w pełni, i potem rozpowiadają plotkę, że "z żelaznej je odesłali i biedne błąkały się po warszawie".

no to tyle:) może się którejś przyda:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2014, 15:37

sisiiii, Nata, Lavendula lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • sisiiii Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina a mówiła cos może położna o bepantenie w maści na brodawki?

r5bup6u.png
  • Monique Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina_d Ty wybrałaś Św. Zofię, tak ? Tak z ciekawości zapytam czy nie boisz się tego, że jest to najbardziej popularne miejsce tj. mnóstwo pacjentek, tłok i harmider ? No i chyba bez opłacenia położnej to ani rusz tam ? Osobiście płacenie za to, że połozna się mną zajmie 1500 zł uważam za przegięcie, ale to oczywiście moje zdanie ;) Przecież te kobiety dostają normalne pensje i chyba nie wybrały tego zawodu ot tak...
    Ja wybrałam Praski mimo tego, że oddział pamięta jeszcze czasy PRL...Ale właśnie ze względu na to, że jest tam po prostu kameralnie, nie ma dużo pacjentek i w ogóle o płaceniu i podpisywaniu z położną umowy nikt tam nie słyszał... W Praskim kangurowanie też trwa 2h, znieczulenie za free. Tak myślę jaki szpital zastępczy ale chyba Karowa, ew. bródnowski ale to już ostateczność.

e43bfde7db.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ponoć najlepiej na sutki działa mleko mamy :-) Ewelinko dzięki za info, więcej takich informacji poprosimy :-) każda jest cenna.
    Właśnie wstawiłam frytki do piekarnika, pierś na nuggetsy już czeka pokrojona, tylko panier i na patelnię, sałata z oliwą i obiad gotowy :-)

AgataP lubi tę wiadomość

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie było mowy o tej konkretnie maści, ale znalazłam skład:
    Skład: Aqua, Lanolin - to wiadomo...
    Paraffinum Liquidum - parafina, olej mineralny
    Petrolatum - wazelina
    Panthenol - prowit. B5
    Prunus Amygdalus Dulcic Oil - olej ze słodkich migdałów
    Cera Alba - wosk pszczeli, może zatykać pory, nie pozwala na odparowanie wody
    Cetyl Alcohol - alkohol cetylowy, właściwości jak wosku pszczelego
    Stearyl Alcohol - emolient i emulgator, łączy oleje z wodą, nie pozwala na parowanie
    Ozokerite - olej mineralny, pochodna ropy naftowej
    Glyceryl Oleate - emolient i emulgator, łączy oleje z wodą, nie pozwala na parowanie
    Lanolin Alcohol - emolient i emulgator, łączy oleje z wodą, nie pozwala na parowanie

nie wygląda na nic strasznego dla piersi, ale dla mnie oleje mineralne wykluczają użycie go bez zmywania (a niby nie trzeba). plus, że nie ma żadnych konserwantów.

dla porównania czysta lanolina ma właściwości emolientu, wygładza, nie pozwala na parowanie etc. ale jest to jeden taki składnik, a nie 4 różne. plus bez żadnych dodatków. no tyle, że nie ma prowit. B5.

Ewelina
    hhojzmj.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata co Ty nie ma gadki ona wcale nie chce nic gadać...

Sylvi u mnie 117 po 10j insuliny to bez pewnie by z 200 było prawie..

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monique wrote:
    Ewelina_d Ty wybrałaś Św. Zofię, tak ? Tak z ciekawości zapytam czy nie boisz się tego, że jest to najbardziej popularne miejsce tj. mnóstwo pacjentek, tłok i harmider ? No i chyba bez opłacenia położnej to ani rusz tam ? Osobiście płacenie za to, że połozna się mną zajmie 1500 zł uważam za przegięcie, ale to oczywiście moje zdanie ;) Przecież te kobiety dostają normalne pensje i chyba nie wybrały tego zawodu ot tak...
    Ja wybrałam Praski mimo tego, że oddział pamięta jeszcze czasy PRL...Ale właśnie ze względu na to, że jest tam po prostu kameralnie, nie ma dużo pacjentek i w ogóle o płaceniu i podpisywaniu z położną umowy nikt tam nie słyszał... W Praskim kangurowanie też trwa 2h, znieczulenie za free. Tak myślę jaki szpital zastępczy ale chyba Karowa, ew. bródnowski ale to już ostateczność.
    Bródnowski absolutnie nie:) moja ciotka - pielęgniarka w bródnowskim, powiedziała, że tam to tylko umrzeć, no - ewentualnie na przegrodę nosową, ale nie rodzić...

ja wybrałam żelazną, nie szkoda mi kasy i na swoją położna, i na pokój o podwyższonym standardzie jednoosobowy, i na pielęgniarkę 12h po porodzie. już kiedyś pisałam, że na żelaznej będę sobie tworzyć warunki jak Medicover, tylko zaplecze lekarskie o niebo lepsze.

w praskim nacinają 50% kobiet, na karowej 55% kończy się CC, w obu nie ma wyłącznie sal jednoosobowych, więc jest ryzyko rodzenia z kimś za parawanem...

Ewelina
    hhojzmj.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ta moja cukrzyca jest jakaś dziwna, niby po takich posiłkach, które niekiedy mam typu pizza, ciastko itd powinnam mieć podwyższone cukry a tu norma, po 140 miałam dwa razy, raz przy pierogach z serem i łyżeczką cukru oraz drugi po plackach ziemniaczanych też z łyżeczką cukru

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybralam Inflancka - sale tez sa tylko jednoosobowe, ZZO bezplatne, respektuja plan porodu (i tez probuja chronic krocze jeśli to mozliwe) :) ale tez chce wykupic dodatkowa opieke :) jakoś będę sie czula spokojniej!

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Monique Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    Bródnowski absolutnie nie:) moja ciotka - pielęgniarka w bródnowskim, powiedziała, że tam to tylko umrzeć, no - ewentualnie na przegrodę nosową, ale nie rodzić...

ja wybrałam żelazną, nie szkoda mi kasy i na swoją położna, i na pokój o podwyższonym standardzie jednoosobowy, i na pielęgniarkę 12h po porodzie. już kiedyś pisałam, że na żelaznej będę sobie tworzyć warunki jak Medicover, tylko zaplecze lekarskie o niebo lepsze.

w praskim nacinają 50% kobiet, na karowej 55% kończy się CC, w obu nie ma wyłącznie sal jednoosobowych, więc jest ryzyko rodzenia z kimś za parawanem...

Tak, też o bródnowskim słyszałam nienajlepsze opinie, ale aż tak drastycznych nie ;)) Na Karowej owszem jest dużo cesarek, ale może ze względu na to, że tam wiele szpitali odsyła pacjentki które rodzą długo przed terminem (jest tam bardzo dobry oddział neonatologiczny )
    A tych statystyk z Praskiego nie znałam, że 50 % ma nacinane krocze ;) Połozna na Szkole Rodzenia mówiła, że nacinają jak pacjentka po prostu nie współpracuje no i jest to konieczne. Osobiście też bym wolała rodzić sama, mam na to 50 % szans, gdyż w Praskim jest jedna sala 2 osobowa z parawanem a druga solo :) Natomiast po porodzie to nawet chyba chcę być z jakąś kobitką w sali, zawsze można sobie pomóc nawzajem, powymieniać umiejętności, doświadczenia itp :))

e43bfde7db.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Ja wybralam Inflancka - sale tez sa tylko jednoosobowe, ZZO bezplatne, respektuja plan porodu (i tez probuja chronic krocze jeśli to mozliwe) :) ale tez chce wykupic dodatkowa opieke :) jakoś będę sie czula spokojniej!
    no ja znam 2 kobiety, które urodziły na Inflanckiej i obie z traumą poporodową, więc one skutecznie mnie przekonały, żeby nawet nie patrzeć w tamtym kierunku ;). prawdopodobnie zbieg okoliczności, ale jednak działa na wyobraźnie i nastawienie do porodu.

Ewelina
    hhojzmj.png
  • sisiiii Autorytet

Wysłany: 14 września 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    Nie było mowy o tej konkretnie maści, ale znalazłam skład:
    Skład: Aqua, Lanolin - to wiadomo...
    Paraffinum Liquidum - parafina, olej mineralny
    Petrolatum - wazelina
    Panthenol - prowit. B5
    Prunus Amygdalus Dulcic Oil - olej ze słodkich migdałów
    Cera Alba - wosk pszczeli, może zatykać pory, nie pozwala na odparowanie wody
    Cetyl Alcohol - alkohol cetylowy, właściwości jak wosku pszczelego
    Stearyl Alcohol - emolient i emulgator, łączy oleje z wodą, nie pozwala na parowanie
    Ozokerite - olej mineralny, pochodna ropy naftowej
    Glyceryl Oleate - emolient i emulgator, łączy oleje z wodą, nie pozwala na parowanie
    Lanolin Alcohol - emolient i emulgator, łączy oleje z wodą, nie pozwala na parowanie

nie wygląda na nic strasznego dla piersi, ale dla mnie oleje mineralne wykluczają użycie go bez zmywania (a niby nie trzeba). plus, że nie ma żadnych konserwantów.

dla porównania czysta lanolina ma właściwości emolientu, wygładza, nie pozwala na parowanie etc. ale jest to jeden taki składnik, a nie 4 różne. plus bez żadnych dodatków. no tyle, że nie ma prowit. B5.

Czyli lanolina najlepsza na brodawki... Trzeba będzie się w nią zaopatrzec

r5bup6u.png
‹‹ 1249 1250 1251 1252 1253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ