X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    Goplana a mi zaczęło najpierw gardłem lecieć z tylu i malo co sie nie zakrztusiłam tą krwią musiałam przełknąć, bo płynęło tak szybko i w takiej ilości, że mnie ze snu to nagle zerwało, bo ja spalam jeszcze jak to się zaczęło i zerwalam sie z lozka i fontanna z nosa chlustala, bo to mało piedziane ze sobie leciała ta krew ,bo to mi normalnie strumień płynął, a zaraz takie ogromne skrzepy zaczęły wypadać z nosa z ta krwią..

Ok jest lista zakupów jeszcze może coś mi sie przypomni i można powoli realizować ja ;)

Uff... Powiem Wam, że już ciut lepiej się czuje na szczęście ;)

No pewnie, jak z zaskoczki to lepiej przełknąć niż się zachłysnąć. Najważniejsze że samo się zasklepiło. Skrzepy to dobrze - znaczy, że ma się jeszcze to krzepnięcie :) Czasami jak strzeli większe naczynko w splocie na przegrodzie (splot jest właśnie z tyłu), to trzeba aż tamponadę założyć, ale i taką rzeźnią bym się nie przejmowała u nas :) Trzymaj się, i odpoczywaj, teraz niestety może Ci lecieć częściej, jak już raz się rozhulało, nie pozostanie nic innego jak ucisnąć na kilka minut. Cieszę się, że już więcej sił masz :) a jak dół, odpuścił?

jftycms.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Ja też! Ja też! dokładnie 104cm w brzuszku i 7,5kg na plusie :)

Ja mam 103 cm i 12 kg na plusie - z czego od 2 tyg. waga mi stoi, mimo, że jem jak do tej pory, na szczęście mały przybiera na wadze, więc tylko się cieszę :)

a słowo "zagwostka" to chyba takie ogólnokrajowe, u nas na śląsku owszem się go używa, ale nie wydaje mi się by należało typowo do gwary śląskiej..., ale mogę się mylić, bo moi rodzice pochodzą z podkarpacia ;)

Agusia ;) lubi tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen, "zagwozdka"-sl.pochodzenia wschodniego, od slowa "gwozdz"(ros.), gwóźdź., czyli cos, co sie wbija klinem, korkiem. Znaczenie w j.ros. to: tudnosc, zawily problem, problem.
    Odpowiednikiem moze byc polski zwiazek frazjologiczny zabic cwieka.
    Biorac pod uwage migracje ze wschodu, prawdopodobnie zagwozdka (nawet pisownia lacinka zostala skopiowana wg norm pisemnictwa j.ros (wymowa jest odrobinę inna)) jest slowem, kt weszlo do leksykonu mieszkancow malopolski, slaska, lubelszczyzny, mazowsza, gdzie osiedlali sie imigranci, plus slowo moze byc znane np.w lubuskim, gdzie stacjonowala armia czerwona.

Maga31, AgataP, zupaztytki, Dotty84, Madlen222, Fidelissa, Viviana, FK81 lubią tę wiadomość

• Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati to gabarytowo jesteśmy podobne;) u mnie 78 kg i te 111 cm - wzrostu mam 168.

A ja robię dziś cebularze (dla mnie wersja z pieczarkami - oszczędze sobie zgagi) :D właśnie rozpuszczone drożdże sobie czekają i odpoczywają - chwila moment i biorę się dalej za nie.
    xpatiiix3 wrote:
    Eve moj Marcel przez 24dni od wyjścia ze szpitala przybrał 1375g ;) sprawdziłam właśnie w książeczce z ciekawości i tez na samiuśkim cycku także to nie je jeszcze tak duzo hehe ;)

Ja mam teraz 111cm właśnie sie zmierzylam a w środę miałam 77kg czyli schudlo mi sie i jest 15kg na plusie ;)

Gotuje krupniczek, mam taka ochotę ;)

xpatiiix3, Goplana, Fidelissa lubią tę wiadomość

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha nieźle tez m 168cm wzrostu ;) no to identycznie wręcz ;)

Goplana na dole dzisiaj córa skrobie przekrecila niestety znowu akrobatka ;P

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 wrote:
    Jak jest mniej niż 100 000 to nie chcą podać ZZO

aż sprawdziłam swoje wyniki... ok 230 tys - ufffffffff ;)

niecierpliwa21 lubi tę wiadomość

• Goplana Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendula wrote:
    aż sprawdziłam swoje wyniki... ok 230 tys - ufffffffff ;)

Ooo na bogato :) szczęściara! Ja cały czas drżę czy mi wystarczy do dnia porodu, u mnie ledwo 150k... :/ Jak będzie za mało, to chyba cesarkę wezmę... tylko, że wtedy dają tylko ogólne... do którego nic nie mam, ale szkoda by było przegapić narodziny dziecka... :)

jftycms.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idę do kuchni tworzyć ciasto marchewkowe na Powrót Taty <3

zupaztytki, Goplana, Fidelissa, Maga31, Viviana, xpatiiix3 lubią tę wiadomość

• Lavendula Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    Ooo na bogato :) szczęściara! Ja cały czas drżę czy mi wystarczy do dnia porodu, u mnie ledwo 150k... :/ Jak będzie za mało, to chyba cesarkę wezmę... tylko, że wtedy dają tylko ogólne... do którego nic nie mam, ale szkoda by było przegapić narodziny dziecka... :)

wpadnij do Kraka - podzielę się :D

Goplana lubi tę wiadomość

• Goplana Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Patii myślałam o dole psychicznym :D ;), ale jak tam mała skrobie to lepiej niech się już nie odwraca :), no chyba że to tak nóżkami przebiera...

mada_lena, xpatiiix3 lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendula wrote:
    wpadnij do Kraka - podzielę się :D
    Hahaha :)

O, u mnie dzisiaj powrót taty - ale ciasta nie dam rady zrobić, tak mnie przeziębienie rozgraciło, że z zawrotami głowy ledwo do łazienki chodzę :)

jftycms.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana u mnie podobnie plytki...szału nie ma. Hgb 11,6 od poczatku ciazy. Nie przyjmuje nic poza DHA i magnezem. Moze dlatego. Jak to cc w ogólnym??
    Opędzlowalam wlasnie dwa nalesniki z serem i cynamonem :) dopije zbożowke i chyba sie zdrzemne.
    Ewelina przyszły kosmetyki sylveco. Cudo. Juz wypróbowane :) mega szybka przesyłka.
    Dostałam próbkę kremu pod oczy. Dzis bede testowac na noc :P
    Mialam dzisiaj dziwne wrazenie ze w brzuchu mi strzela.... Nie wiem jak Wam to wytłumaczyć..jakby z folii babelkowej...chyba nic złego sie nie dzieje, mała fika, brzuch miekki...
    Eh tam. Ide spac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 15:46

ewelina_d lubi tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada_lena wrote:
    Goplana u mnie podobnie plytki...szału nie ma. Hgb 11,6 od poczatku ciazy. Nie przyjmuje nic poza DHA i magnezem. Moze dlatego. Jak to cc w ogólnym??
    Opędzlowalam wlasnie dwa nalesniki z serem i cynamonem :) dopije zbożowke i chyba sie zdrzemne.
    Ewelina przyszły kosmetyki sylveco. Cudo. Juz wypróbowane :) mega szybka przesyłka.
    Dostałam próbkę kremu pod oczy. Dzis bede testowac na noc :P
    W ogólnym tylko jeśli będzie za mało płytek, bo podpajęczynówkowe może się wtedy zakończyć krwiakiem i jego marnymi konsekwencjami.
    Ogólne u ciężarnej kobiety też niestety nie jest super - trudna intubacja :/

jftycms.png
  • Fidelissa Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:
    Ja nosilam rozmiar 36 przed ciąża a też spory wyrósł, kurcze zmartwilam się tym cukrem, mam nadzieję że nie wyślą mnie do szpitala, na cały tydzień pomiarów 3 razy przekroczylam normę 127, 140, 142 jak myślicie dziewczyny?
    Spoko nie wyślą:) każdemu sie moze przytrafić ....

mada_lena, Agusia ;) lubią tę wiadomość

qq87j44jhto0od0f.png

• mada_lena Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    W ogólnym tylko jeśli będzie za mało płytek, bo podpajęczynówkowe może się wtedy zakończyć krwiakiem i jego marnymi konsekwencjami.
    Ogólne u ciężarnej kobiety też niestety nie jest super - trudna intubacja :/

O intubacji wiedziałam, ze nieciekawie. Ale o płytkach nic mi nie było wiadomo:/ Trza zaczac żreć folic i b12

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 15:57

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Fidelissa Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dwa pytania.

A propos skurczy- czy ten twardy brzuch jest pod biustem? Czy na dole Wam twardnieje?..

I do Mamuś szyjkowych:

Szczerze cały czas lezycie?
    Właśnie rozmawiałam z moja położna......i mnie nastraszyla, ze jak bede rodzic przed 37 tyg to zeby od razu jechać na klinikę. Bo jakby było cos nie tak z dzieckiem, a urodzę w planowanym szpitalu, to potem nie mam wpływu na to gdzie mnie wywiozą......Opole, Wroclaw? Trudno powiedzieć....

Nastraszyla mnie...
    Jak ja mam sprzątać , , układać rzeczy?
    Powiedziała leżeć, obok szklanka wody i tyle...

qq87j44jhto0od0f.png

• Goplana Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada_lena wrote:
    O intubacji wiedziałam, ze nieciekawie. Ale o płytkach nic mi nie było wiadomo:/ Trza zaczac żreć folic i b12
    To dobre na krwinki :)
    Na płytki... chyba tylko się modlić, żeby już nie spadały :D

Fidelissa, mada_lena, Lavendula lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde z tymi płytkami to nie wiedzialam. Trzeba to kontrolować gdy ms być cc. Ogólnego nie chce bo miałam i źle znioslam. Poza tym nie widziec i nie skyszec maluszka. A jak mozna poprawic te plytki co jeść?

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to ciekawa jestem swoich wyników (za tydzień zrobię krew) - Hgb było ostatnio 13,1 a płytki 201 tys, więc ładne wyniki.
    Brałam prenatal + DHA, a na ten miesiąc gin przerzuciła mnie na Tardyferon, Jod i mumomega (ma niby omega 3 i 6) - zobaczymy czy po zmianie suplementów wyniki się jakoś zmienią.

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 19 września 2014, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety płytki to taki parametr, którego nie poprawimy dietą ani suplementami.
    Po prostu, jak będą za niskie, to postępowanie anestezjologa, czy ginekologa się nieco zmienia, tak, aby zapewnić bezpieczeństwo.

Mag.1990, mada_lena, Viviana lubią tę wiadomość

jftycms.png
‹‹ 1307 1308 1309 1310 1311 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ