X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viviana a ty jak się czujesz?

201411191762.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chyba się nie zdecyduję na lewatywę. Miałam przy pierwszym porodzie, ale bez sensu, bo ciało i tak się opróżniło przed. Drugi poród w sumie zaczął się właśnie od porządnej biegunki, nie mam pojęcia, co by mi jeszcze wypłukiwali. No i przyznam się szczerze, nie mam zielonego pojęcia, jak ktoś może czuć, że podczas porodu mu wylatuje coś więcej niż dziecko - przecież tam nie ma miejsca, jak się pcha główka, wszystko jest ściśnięte.... Nawet chyba gdzieś czytałam, że jest to niemożliwe. Nie wiem, jak mnie przeczyści jak przy poprzednich porodach, to sobie daruję. Nie wspominam tego przyjemnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tutaj ciekawy pogląd:

Prawda jest taka, że zabieg ten nie ma żadnego medycznego uzasadnienia i nie musi być wykonywany – to opinia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Szpitale wykonują go często z przyzwyczajenia, z przywiązania do niezmienianych od lat procedur, niechęci do zmian. Najlepszym dowodem na to, że jest to zabieg zbędny, jest fakt, że nie wykonuje się go w dobrych szpitalach, cieszących się uznaniem kobiet – w tych placówkach są one traktowane podmiotowo.

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/zabiegi-przed-porodem-lewatywa-i-depilacja-za-i-przeciw_34989.html

• Nata Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też będę chciała lewatywę, zapytam się jeszcze położnej co ma nas odwiedzić za 3 tygodnie czy lepiej w domu czy w szpitalu. Znalazłam w książce którą czytam kilka słów o tych krwawieniach i wyciekach. No więc tak krwawienie przed porodem pojawia sie na skutek zmian w szyjce macicy,która przygotowuje się do otwarcia, przyczyną są skurcze które gdy stają się silniejsze wygładzają szyjkę i wtedy naczynia włosowate zaczynają krwawić. Każdy wysiłek np.ćwiczenia, seks,a nawet napięcie przy siusianiu czy kupie może powodować krwawienie.
    Natomiast wydalenie czopa śluzowego zdarza się dość często gdy szyjka staje się miekką,może mieć to postać powolnego wypływania wydzieliny, albo wypada cały. Wydalenie czopa nie jest oznaką porodu, niektóre kobity po wydoleniu czopa jeszcze wiele tyg kontynuują ciążę.
    Co do wód płodowych wyczytałam że w późniejszym okresie ciązy czyli np 3 trymestr, jest zwiększona ilość wydzieliny pochwowej. W 3 trym zwiększa się napływ krwi do szyjki macicy i pochwy, a gruczoły wydzielnicze w pochwie pracują ze zwiększona siłą. Można się pomylić w ocenie czy rzeczywiście wody odeszły czy produkcja wydzieliny jest większa.
    Skurcze przepowiadające też trochę bolą z tego co mi koleżanka mówiła,ale te porodowe są regularne i bolą mega więc jeżeli jakieś krótkie się zdarzają to nie ma się co martwić.

Mag.1990, Madlen222, Fidelissa lubią tę wiadomość

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marynka, ale tutaj chodzi tylko o nasz komfort psychiczny jeśli nie przeczyści nas przed porodem, a nie o "wygodę" szpitala.

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ogóle to miałam Wam jeszcze napisać coś co mi się ze SR przypomniało i już nie pamiętam co to było...

rfnnk6n.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie jeszcze o to ubezpieczenie,jestem ubezpieczona w pracy ubezpieczenie grupowe PZU,w 22 tyg baba potracila mnie rowerem na chodniku i dostałam plamienia w szpitalu byłam przez 3 dni czy to też podlega ubezpieczeniu?

iv09hdgenu0skffm.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata nam położna mówiła, że jak skurcze są regularne (nie pamiętam co ile minut) trwają dwie godz i narasta ich siła to możemy przyjechać do szpitala.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natasza jeżeli jesteś ubezpieczona od pobytu w szpitalu to tak za sam wypadek to nie wiem musisz sprawdzić umowę kiedy jest nieszczęśliwy wypadek i czy był uszczerbek na zdrowiu.

natasza82 lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natasza to musiałabyś się w PZU zorientować jak to przyjmą i czy w pakiecie masz pobyt w szpitalu, do PZU daje się różne dokumenty z leczenia szpitalnego
    (wymagane dokumenty w linku:
    http://www.pzu.pl/szkody-i-roszczenia/swiadczenia-pzu-zycie/wymagane-dokumenty)

edit: zadzwoń do nich na infolinię i dopytaj co Ci przysługuje w takim przypadku.
    natasza82 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie jeszcze o to ubezpieczenie,jestem ubezpieczona w pracy ubezpieczenie grupowe PZU,w 22 tyg baba potracila mnie rowerem na chodniku i dostałam plamienia w szpitalu byłam przez 3 dni czy to też podlega ubezpieczeniu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2014, 19:31

natasza82 lubi tę wiadomość

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • Agata92 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!!!

Trzymam kciuki za was wszystkie ze szczególnym naciskiem na te, które leżą w szpitalach. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i każda dotrwa do bezpieczniej granicy.

Powiem wam, że remont w 34/35 tygodniu to szaleństwo. Nie daję już rady. Brzuch mam ogromny i ciężki, boli mnie wszystko a zwłaszcza podbrzusze:/, nogi i dłonie niemiłosiernie puchnął a przede mną jeszcze tydzień zamieszania a później sprzątanie :/

Ehhh trochę pomarudziłam ale mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe:)

Co do lewatywy to też bym chciała, jednak wydaje mi się, że przy porodzie liczy się komfort psychiczny a taka lewatywa przynajmniej dla mnie w jakimś stopniu go zapewni:)

Madlen222, Fidelissa lubią tę wiadomość

njr11rs.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Nata nam położna mówiła, że jak skurcze są regularne (nie pamiętam co ile minut) trwają dwie godz i narasta ich siła to możemy przyjechać do szpitala.
    no to to tak ja mówię o takich teraz co mamy że zdarzają się np 2 razy dziennie to że to normalne jak coś nas złapie, chociaż ja jeszcze nie miałam takich bolących tylko macica ćwiczy. Ja mam beznadziejne ubezpieczenie bo za urodzenie kasę dostanę, ale za pobyt w szpitalu z powodu ciąży już mi nie wypłacają, dowiedziałam się o tym po poronieniu...wkurzyłam się bo babka w ubezpieczeniach mnie zwyczajnie oszukała jak podpisywałam umowę :-(

rfnnk6n.png
  • talia22 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez miałam duży problem z opuchlizną ale po konsultacji z ginem zaczęłam od paru dni pić herbatę z pokrzywy i powiem wam że póki co rewelacja, mam kostki:)

f2w343r88uf9xtcb.png

• Nata Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lecimy na meczy, trzymajcie kibicować naszym!!! :-)

mada_lena, anusiaa90 lubią tę wiadomość

rfnnk6n.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata masz indywidualne ubezpieczenie?

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • Florentine Ekspertka

Wysłany: 21 września 2014, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam w pracy tego dodatkowego ubezpieczenia. Mogłam na własną rękę sobie wykupić ale jakoś tyle się staraliśmy, że przegapiłam, buuuu.

Dowiedziałam się dziś, że w 37 tyg kończymy ciążę :)

xpatiiix3, mada_lena, Agata92, sylvi, Fidelissa, e_v_e, Paju lubią tę wiadomość

Listopadówka/Wrześniówka 2014r. b95lnsr.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli juz za niecały miesiąc..?? ;) no to super wiadomość, wiesz kiedy się spodziewać najpóźniej maluszka ;)

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivi, Madlen i jak tam mamusie?:)
    Nata jaka masz książkę??
    Florentine super:) juz niedługo bedziesz tulic maluszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2014, 20:03

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Florentine Ekspertka

Wysłany: 21 września 2014, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 17 października :) bo to ciśnienie to masakra jest...

Listopadówka/Wrześniówka 2014r. b95lnsr.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny, ja właśnie też coraz bardziej się skłaniam ku opcji z lewatywą (najlepiej samemu, ale opcja w szpitalu też jest ok), bo jednak psychika mi siada na samą myśl o kupie przy wszystkich :)
    I wiem, że nie jest to obowiązkowe, a położne "są przyzwyczajone" itd itp, ale jakoś dla mnie to już przekracza pewne strefy, których wolałabym nie przekraczać...

Madlen222, mada_lena lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
‹‹ 1325 1326 1327 1328 1329 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ