X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś się orientuje, jak to jest z jedzeniem i piciem podczas porodu, jak się ma stwierdzoną cukrzycę? Ja się boję, że mi cukier za bardzo spadnie i przez to będzie jeszcze trudniej. Czy tylko na kroplówkę mogę liczyć?

Agusia, najlepiej żeby średnia z całego dnia pomiarów była do 95, ale po śniadaniu chyba zawsze cukier jest najwyższy.

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pin najlepiej zapytaj lekarza na wizycie. Florentine kochana współczuję że nie dość że musisz być w szpitalu to jeszcze tak daleko od domu, ale pamiętaj że to dla Waszego dobra. W domu masz wszystko gotowe na przybycie dzidzi??

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.youtube.com/watch?v=NKl0MTW-dtk lubię tę piosnkę :-)

madlen1705 lubi tę wiadomość

rfnnk6n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalach temperature mierza tzw.pistoletem nie dotykajac czola,a z tym mierzeniem w odbycie pierwszy raz slysze

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata to super, ze poprasowałaś troszkę ;)

Pinsleepe wiem, ze wenflon zakładają chyba słodkim i glukozę dożylnie dają bo podczas porodu nie można jeść u Nas tylko wodę pić...A jest zagrożenie hipoglikemia...

pinsleepe lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Pati. A już mi się czekoladka na porodówce w głowie rysowała :P

xpatiiix3, natasza82 lubią tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff nadrobilam. Właśnie niedawno wróciłam ze szpitala, dzieci mają się dobrze, Lena juz po naswietlaniach, na razie więcej nie potrzebuje. Znowu leży w łóżeczku. U Julka żółtaczci brak, niestety musi dalej być w inkubatorze ze względu na wagę. Ale ładnie jedzą, a jak są głodnego krzyczą w mieboglosy. Posiedzialam z nimi, położne kładą mi je na "gola klate" tak jest dla nich przyjemniej bo czują ciepło, zapach, bicie serca. Wczoraj przystawialam Lenke do piersi, troszkę possala i chyba dzięki temu laktacja mi się ruszyła bo dzisiaj ściągnęłam juz 10ml! Wow! Ciesze sie☺ położna mi w ogóle powiedziała ze musze teraz dobrze się odżywiać i jest dużo kalorii bo przy karmieniu bliźniąt traci się mniej więcej 1000 kalorii dziennie. Bardzo się ciesze bo mam przynajmniej wymowkę żeby na dietę nie iść. Hihihi.

Pinsleepe pytałaś o macierzyński tutaj. No cóż. ..lipa...trwa 3 miesiące. Ale ja juz mam plan ze po tych 3 miesiącach będę miała baby blues. Kurde nie ma takiej opcji ze zostawię moje skarby takie malutkie z obcymi ludźmi. No way!

Co do porodu to dziewczyny uwierzcie mi ze będziecie miały serdecznie w dupie czy macie na sobie majtki, skarpetki albo czy jesteście ogolone. Ja tez na wiele rzeczy chciałam się przygotować ale mówię Wam ze jak bole są juz porządne to nic wtedy nie intresuje. Ja np. obiecałam sobie ze nie będę krzyczeć ale jak już miała te 7 cm rozwarcia i w dodatku jeszcze męża nie było wtedy to już się darlam i niczym się nie przejmowalam. A potem to już wszystko mi było jedno totalnie. A majtki kazali mi zdjąć juz przy pierwszych skurczach, ale ja nigdze nie chodziłam, do pokoju porodowego przywieźli mnie na łóżku. A wody i krew ciekły na takie podkłady specjalne. No i nie planujecie sobie porodu bo się nie da, np. skakanie na piłce. ..ja podczas mojego porodu nie wstalabym sama z łóżka a co dopiero skakać na piłce, to by była dla mnie jeszcze kara podczas boli skakać na jakiejś piłce, heh...także kochane tak ode mnie to lepiej Siena nic nie nastawiać bo i tak będzie inaczej.

Nastka nie pije żadnych herbat, biore witaminy, jeśliby dzień kiepsko to zacznę pić specjaline herbatki...ale mam nadzieje, ze powoli rusza ta laktacji. ☺

Vivianka super ze jesteś już w domku.

Florentine trzymaj się dzielnie, Ty już też dużo przeszlas wiec teraz to już górki. Zaraz wytulisz swój skarb.

Dobra, zbliża się 15, czas na ściąganie mleka☺

ÓptimusPrime, blue00, xpatiiix3, Nata, Fidelissa, mada_lena, Goplana, Dotty84, Isia14, Amnezja, Viviana, Agusia ;), Maga31 lubią tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzenie temperatury u mnie w szpitalu odbywa się w odbycie. Dlatego każde dziecko musi mieć swój termometr. Mi też mierzona w odbycie. Podobno ta temperatura tam jest najbardziej miarodajna.

relgh3714vlmssyj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U dziecka to rozumiem ale u doroslego ?:-)

• Madlen222 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    U dziecka to rozumiem ale u doroslego ?:-)

Tez, jak mierzyli mi w uchu to zawsze była o parę kresek za wysoka.

relgh3714vlmssyj.png
  • Fidelissa Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam. I od razu na forum :))

Pochwaliła mnie, powiedziała, ze trzy wyższe odczyty cukru na 2 tyg. Sa ok.
    Insuliny nie trzeba huuuurrraaa 17 października do kontroli.
    W czasie porodu nie mozna jesc tylk pic wodę. W razie W dają kroplówkę z glukoza. Trzeba miec swój glukometr.

6-12 tyg od porodu bada sie krzywa cukrowa.
    Po porodzie mozna jesc normalnie ale sie oszczędzać aby nie było efektu jojo.

Viv dobrze, ze jestes w domku. Mnie to pomaga na stres, wyższy brzuch, szyjkę i samopoczucie.

Fk oby sie udało poród zatrzymać.
    Florentina to trochę daleko, ale jeśli tam jest lepsza opieka dla Ciebie i dziecka?.....to trzeba to w końcu najważniejsze :))

Idę jesc obiad bo umieram z głodu.

santoocha, ÓptimusPrime, Amnezja, Viviana, Agusia ;), Maga31 lubią tę wiadomość

qq87j44jhto0od0f.png

• Nata Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlenn to super wieści że laktacja ruszyła :-) kurde ciekawa jestem jak poród wygląda, może być nam opisała dokładnie?chyba że dziewczyny nie chcą, ja się nie nastawiam na nic, po prostu wiem że muszę dać radę i koniec kropka. Szczerze to nawet to nacinanie krocza mam gdzieś, byleby dziecko zdrowe było, ja jestem najmniej ważna w tym momencie. Madlenn a ten podpis pod suwaczkiem to masz jakiś dziwny mają dwa dni i dopiero 4 dni, coś chyba nie tak poszło.
    Wiecie co zmierzyłam mój brzuch i mam uwaga 111 cm!!!!!!!

xpatiiix3, Madlen222 lubią tę wiadomość

rfnnk6n.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Szymek coś się dziś mało rusza.... :(

Ja powoli coraz bardziej chcę cesarki. Zobaczymy jeszcze na następnym usg jak duży już jest, czy nadal tak szybko rośnie. W razie W pogadam z lekarzem. Z tego co wiem w tym szpitalu gdzie rodzę cesarki robią często.
    Ostatnio znajoma mówiła mi, że jej koleżanka miała umówioną cesarkę ze względu na duże dziecko, ale akcja rozkręciła się dzień przed terminem kiedy miała zgłosić się do szpitala, jak dojechała dziecko już wchodziło do kanału.
    Urodziła sn, dziecko 4350, ale ona popękała straszliwie, założyli jej 20 szwów :/

Dlatego jak nie bałam się porodu, tak teraz zaczynam czuć niezły stres!

• Goplana Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 wrote:
    To u mnie lista jest mega krótka :
    • koszule nocne, szlafrok, buty na zmianę (również dla męża)
    • przybory toaletowe, kosmetyki
    • ubranka dla dziecka (wystarczą te, w których dziecko wyjdzie do domu)

Ależ się rozpisali :)
    No i to jest lista!
    Wszystkie inne to lista oszczędnościowa szpitali, bo NFZ za wszystkie inne rzeczy płaci szpitalowi, czy to przyniesiemy czy nie :)

niecierpliwa21 lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie u mnie oddział położniczy wyremontowany i współfinansowany jest, a wszystko prawie trzeba wziąć.

rfnnk6n.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Florentine będziecie pod dobra opieka, a 70 km jest do przeżycia;) trzymaj sie cieplutko
    Nata podasz mi przepis na marchewkowe? :)

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen dokładnie nie można sie nAstawiać na nic, bo nie zawsze idzie zgodnie z planem ;), ale ja np swój poród w pozytywnie wspominam ;) Hehe nie mam żadnej traumy i cieszę się ze ta! A nie inaczej się potoczylo ;)
    I juz mnie ciekawość zzera jak bedzie drugi wyglądał ;) cieszę się również ze z laktacja lepiej, oby Ci się tak rozkrecila, żebyś miała aż nadmiar pokarmu ;)

Madlen222 lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada_lena proszę bardzo, skopiowany z forum :-)
    Ciasto marchewkowe:
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru (ja daje 1, zeby nie bylo za slodkie) :)
    2 szklanki maki
    1 szklanka oleju
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1 lyzeczka sody oczyszczonej
    2 lyzecKi cynamonu
    2 szklanki startej marchewki odsaczonej z soku
    Garsc orzechow wloskich i garsc rodzynek

Jajka utrzec z cukrem, dodac olej, po chwili wsypac make wymieszana z pozostalymi skladnikami,
    Na koniec dodac marchewke.

Piec okolo 75min w 175stopniach (dlugosc zalezy od wysokosci ciasta)

mada_lena, Fidelissa, ÓptimusPrime lubią tę wiadomość

rfnnk6n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz dawno mialam chec na zrobienie tego ciasta

• caśka Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moge opisac jak wygląda cesarka :D bo juz jedna mialam

ÓptimusPrime lubi tę wiadomość

57nu2yv.png
    sx4gq9q.png
‹‹ 1413 1414 1415 1416 1417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ