Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
santoocha wrote:Ja właśnie patrzę na Engerix (odpowiednik Euvaxu) w hurtowni, w której zaopatruję mój gabinet i sa dwie:
ENGERIX-B inj. 10mcg/0,5ml * 1amp.-strz.
ENGERIX B inj. 20mcg/1ml * 1fiol.
Pytanie- którą zamówić?
http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=752
czyli wychodzi na to, że dla noworodka ta 1, o ile dobrze czytam te dawkiWiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 12:02
santoocha lubi tę wiadomość
-
Hej kochane. Dziekuję Wam bardzo za ciepłe słowa i wsparcie. Ewelinka świetnie to ujęłaś i olśniło mnie że masz świętą rację. Choć my dla małej juz mamy wszystko poza wózkiem. W najmniej oczekiwanym momencie te pismo przyszło, akurat zdążyliśmy wziąć kredyt na mieszkanie, przeprowadzić się co za tym idzie opłaty większe. Ja wiem że rodzice nie zostawia nas na lodzie, nawet rodzice męża, poprostu mnie to boli że nie moge sama za własne pieniadze o wszystko zadbać tylko to poczucie że jestem u kogoś na łasce. Mam ogromną nadzieję że uda nam się to wygrac i wszystko teściom oddamy...
Vivianko dokladnie tak jest jak napisalas przyczepili się do braku konkretnych dowodów mojej pracy miedzy innymi wlasnie podpisów itp tylko ja miałam taki zakres obowiazkow ze nic takiego nie jestem w stanie im pokazać bo ja wprowadzałam do komputera, drukowalam faktiry ktore podpisywal szef, tworzylam specyfikacje dla klientow itp. Przedstawiłam wszystko co miałam badania,zaświadczenia,zakres obowiazkow listy płac, wszystko co chcieli i co jest niezbedne w pracy. No ale...do czegos musieli sie przyczepic...
Dziś w nocy miałam skurcze pierwszy raz takie mocne, dopakowywałam biegiem torbe dla małej kurcze tez sie boje ze przegapie ten moment choc do szpitala mam 5 minut to moze jednak nie bedzie zle:)
A jesli chodzi o szczepionki tez jestem zielona i bardzo ciekawa, mój maz jest calkowicie anty ale wiadomo ze trzeba dzidzie zaczczepic chcialabym tylko wiedziec co jest konieczne a co mozna odpuscic wiec chetnie rowniez poczytam -
Hej mamcie! Wspolczuje przebojow z zusem. Przyczepili sie bo nie przepracowalas 90 dni. Musza byc minimum 90 a najlepiej 95 wtedy nie byloby oskarzen. Kolezanka miala podobnie ale szefowa napisala pismo z zakresem obowiazkow, jakies tam pisma zrobili ze niby ona podpisywalabo wiadomo ze miala tak jak Ty ze dok przygotowywala.ale bez podpisow i sie udalo
wiec wutrwalosci a bedzie ok. Dzisiaj pobrali mi krew. Dopiero, jutro mam konsultacje z internista takze kolejny dzien z dupy
mialam usg mlody 2500wazy, profesor powiedzial ze szczuplak bo manogi dlugie o ile dobrze go zrpzumialam. Kochanie moje tak sie wierci ze mi zaraz zebra polamie. Cos mialam napisac jeszcze ale juz nie pamieram. Trzymam kciuki za wizyty.
Marzena27, Viviana, Agusia ;), AgataP, Maga31, Fidelissa, ewelina_d, mada_lena, Madlen222 lubią tę wiadomość
-
Kuuurwa trzeci dzień z rzędu po obchodzie mówią jutro i za kazdym razem inny lekarz jest juz mam dość jestem taka wściekła ze rozniose tu ich wszystkich na chuj mówić ze na 100% wyjdziemy a potem o jeszcze tego nie zrobiliśmy a to jeszcze na to krew a to na to... No sory ale ile można kogoś i oszukiwać wczoraj juz byłam zapeiana ze wyjdziemy a tu jeszcze inna lekarka i gada o nie nie wypuścimy Was może pojutrze..?! Kuuurwa ile można tak kogoś oszukiwać dzisiaj juz psycha mi siada nie wytrzymam tu dłużej no i co znowu naświetlanie ponoć znowu bilirubina rośnie czekam na wyniki i decyzje na razie małą zabrali na echo serca, a spytalam czy juz wystarcza co spadła ze może jeszcze dzień niech się ponaswietla a tu nie nie ma takiej potrzeby nawet dla mnie wszystkich wyników nie porobily niedawno pobrali mi krew na tarczycowe, no śmiechu warte... Kurwa jeden lekarz by się zajął a nie codziennie inny lekarz i co innego mówi skoro od niedzieli nie było zastrzeżeń do malej wczoraj tez nie to kurwa dzisiaj cos wynaleźli mówią ze żółta, a ja widzę po oczach ze juz są bielsze, a tu co najlepsze pomarańczowe rolety i żółte sceny to kurwa sory ale w takim świetle to i ja jak żółtek wyglądem... Póki co Cyc walka z nawałem, mała aż się krztusi momentami tak leci jestem wściekła normalnie jak wyniki będą ok i echo wychodze dzisiaj na własne zadanie..Livia
Nela
Marcel
-
Uff wróciłam z zakupów, traaagedia, dziś czułam się jak wielki wieloryb, ledwo dyszący, poruszający się z prędkością ślimaka, zrobiłam od razu zakupy na jutro, żeby już nie łazić... dziś postanowiłam, ze od 36 tygodnia będę robiła wszystko co jest "zalecane" żeby urodzić.
lkc, Maga31, natasza82, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
Dłuższą notkę na temat szczepień wrzucę później, jak będę miała trochę więcej czasu.
Ja w każdym razie szczepić będę na WSZYSTKO łącznie z rota, pneumokokami i meningokokami, jeszcze tylko będę musiała przeanalizować z koleżankami pediatrami, które preparaty rozważyć - są bezpłatne o węższym działaniu, płatne o szerszym, oraz te o lepszych i trochę gorszych nośnikach.
Póki co planuję 6-walentną jeżeli chodzi o skoniugowane i Engerix w pierwszej dobie.
Jako lekarz ruch antyszczepionkowy całkowicie potępiam- w większości opiera się na paranaukowych wnioskach, a nie na rzetelnych badaniach - a takich trzeba szukać w medycznych bazach danych np. Cochrane, PubMed (i w nich jeszcze oszacować wiarygodność danego badania) a nie Google'u
(choć tu też można trafić na sensowny artykuł, zazwyczaj linkujący do powyższych baz
)
Jeżeli chodzi o komórki macierzyste, to też już pisałam co na ten temat sądzę.
Zależy czego oczekujecie od nich, jakby co...
Jeżeli liczycie na wyleczenie białaczki za pomocą przeszczepu kom. macierzystych do regeneracji szpiku - to słaba inwestycja - dziecko szybko jest za duże na ilość tych komórek, a dodatkowo, jeśli zachoruje w dzieciństwie, to na nic takie komórki, bo one po prostu noszą w sobie zmiany genetyczne odpowiedzialne za rozwój danej białaczki.
Kom. macierzyste niosą jednak nadzieję w tzw. medycynie regeneracyjnej i to tej szerokopojętej, która obecnie właściwie nie istnieje, a zatem ich wykorzystanie należy do dalszej przyszłości.
To taka polisa, bo nie wiemy czy się w ogóle do czegokolwiek nadadzą, czy będzie jakaś możliwość ich wykorzystania... i czy do tego celu nie wyizoluje się po prostu komórek macierzystych z krwi i szpiku jako świeższych - bo każdy, nawet dorosły człowiek takowe posiada. W tej kwestii chyba trudno będzie się wypowiedzieć komukolwiek, bo dotyczy to tego czego jeszcze nie ma, a może byćJeśli macie kasę na takie wydatki, to czemu nie, na pewno nikomu to nie zaszkodzi. Ja na 90% odpuszczam i nie bankuję.
lkc, Maga31, AgataP, Amnezja, Viviana, ewelina_d, Fidelissa, Dotty84 lubią tę wiadomość
-
ja zebrałam wywiad wśród znajomych i będę szczepić na pewno szczepionkami skojarzonymi, żeby nie narażać małej na wielokrotne kłócie - niestety skojarzone nie są tanie (w Wawie za total około 1200 PLN z tego co mówiły koleżanki)
No i powiedziały, żeby koniecznie zaszczepić na rotawirusy (jedna niestety tego nie zrobiła i jej mała trafiła do szpitala) - nie zamierzam ryzykować
Co do tych zamienników na Euvax - nie rozważałam póki co, żeby samemu dostarczać zamiennik - w sumie jeszcze nie wiem co zrobię. -
nick nieaktualnyPati spokojnie,to juz kwestia dni,rozumiem ze mozna sie wkurzyc ,ae to juz tylko pare dni maksymalnie i bedziecie w domku,nie denerwuj sie bo szkoda twoich nerwow kochana.
Fidelissa nie wiem kto Ci glupot nagadal bedziesz rodzic a twoje cialo wie co robic czy lezysz czy cwiczysz ,to jest w naszych kobiecych cialach zakodowane ,porod jest czyms naturalnym dla naszego ciala i ono wie co robic.
Nie martw sie prosze!
Ja co do odwiedzin tez zapowiedzialam ze nie chce w szpitalu ale u nas rodzina jest w pl to znajomi sa nadgorliwi,,,jak przzjda to sie dupa wypne i pojde spac.kurwa zmeczona bede do cholery porodem ,a mowilam ze nie chce odwiedzin na cholere beda przylazic.zadna to dla mnie przyjemnosc ,goscic ich wykonczona i krwawiaca itp... mozna normalnie w domu potem sie spotkac,tym bardziej ze to znajomi a nie rodzina.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 12:42
Maga31, Marzena27, Fidelissa, Madlen222 lubią tę wiadomość
-
Hehe Pati spokojnie jeden dzien Was nie zbawi a bedzie pewnosc ze mala zdrowa jest. Ja jak z Oliwia lezalam to po 7dniach poszlam do pielegniarek kiedy wyjde i okazalo sie ze poprostu zapomnieli o mnie a mala tak uwielbialy czesac pielegniarki ze papiery nasze sie zawieruszyly zawsze przy wypisach
Ja dawno sie nie odzywalam ale mam straszne bole tego pepka wczoraj przepowiadajace skurcze sie pojawily ze myslalam ze mi pepek wybuchnie wkoncu. Nie wychodzilam nigdzie lezalam caly czas. Babka mnie wykancza nerwowo i dzisiaj juz wybuchlam i powiedzialam jej wiele przykrych slow ktorych nie zaluje. Wkoncu wyszla mi z pokoju i nie wlazi.
Lozeczko dalej nie przyszlo juz jest reklamacja zlozona. Za to pozostale paczki sie wkoncu odnalazly i posciel i materialy ktore zamawialam miesiac temu. Wkoncu skoncze zamowienia wszystkie.
A tak wogole chce juz urodzic i byc po wszystkimAgataP, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
Jeden yhyy teraz opcja może czwartek ale raczej do piątku polezymy... Psycha mi siada znowu kurwa depresje łapać zaczynam już mnie to tak męczy.. Muszą mi ciuchy z domu przywieźć, bo w koszuli mam dość smigac i normalne majtki, bo te jednorazowe z dupy spadają tak schudłam.. Dalszy ciąg naświetlania jeszcze te cycki masakra... ;((
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 12:42
Livia
Nela
Marcel
-
nick nieaktualnyGoplana wrote:Dłuższą notkę na temat szczepień wrzucę później, jak będę miała trochę więcej czasu.
Ja w każdym razie szczepić będę na WSZYSTKO łącznie z rota, pneumokokami i meningokokami, jeszcze tylko będę musiała przeanalizować z koleżankami pediatrami, które preparaty rozważyć - są bezpłatne o węższym działaniu, płatne o szerszym, oraz te o lepszych i trochę gorszych nośnikach.
Póki co planuję 6-walentną jeżeli chodzi o skoniugowane i Engerix w pierwszej dobie.
Jako lekarz ruch antyszczepionkowy całkowicie potępiam- w większości opiera się na paranaukowych wnioskach, a nie na rzetelnych badaniach - a takich trzeba szukać w medycznych bazach danych np. Cochrane, PubMed (i w nich jeszcze oszacować wiarygodność danego badania) a nie Google'u
(choć tu też można trafić na sensowny artykuł, zazwyczaj linkujący do powyższych baz
)
totalnie sie zgadzam tez bede szczepic na wszytsko.Jestem z wyksztalcenia astrofizykiem i podchodze do tego czysto naukowo,a te wszystkie antyszczepionkowe newsy sa w wiekszosci kant dupy rozbic.
Goplana, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
A ja szczepie bezplatnymi i mam w dupie nie wierze w to wszystko i plus pneumokoki bo za free dostanie mała jako wcześniak.. Małemu ani nikomu z mojej rodng nic nie było nie będę wydawać pieniędzy a raz na jis czas bo trzy kłucia czy dwa trudno dzieciaczek od tego nie umrze a wręcz może pomóc..
Ogólnie czuje, że zaraz wybuchne płaczem bo mnie nosi taki nerw... Non stop cos wynajdują.. Ehh...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 14:08
Livia
Nela
Marcel
-
nick nieaktualnyxpatiiix3 wrote:Jeden yhyy teraz opcja może czwartek ale raczej do piątku polezymy... Psycha mi siada znowu kurwa depresje łapać zaczynam już mnie to tak męczy.. Muszą mi ciuchy z domu przywieźć, bo w koszuli mam dość smigac i normalne majtki, bo te jednorazowe z dupy spadają tak schudłam.. Dalszy ciąg naświetlania jeszcze te cycki masakra... ;((
Pati nie smutaj zobacz zostalo ci juz tak niewiele zeby sie do domku wybrac,juz jest z gorki kochana -
nick nieaktualnyPati, cierpliwosci i spokoju! Moze faktycznie Mala potrzebuje jeszcze obserwacji.. Tylko nie powinni mowic nieprawdy, ze wyjdziecie.
A powiedz, jak Marcel? Widzialas sie z nim od tych paru dni? Czy rozlaka? Teskni maluszek?
Evik, ta kolezanka miala problem z Zusem, ale troche inna sytuacje, bo prowadzila wlasna dzialalnosc. Wstrzymali jej kase, i przez ponad 2 miesiace robili kontrole. Po czym jednak okazalo sie przyznali jej racje, a kasy jeszcze nie ma.. I jezeli dostanie ja to iczywiscie bez zasnych odsetek.
Byla juz przygotowana zeby sie ewentualnie sadzic bo w wiekszosci przypadkow wystarczy ze jakis prawnik wysle zawiadomienie ze sprawa idzie do sadu i wtedy ZUS odpuszcza. Mysle ze spokojnie wyjdzie na twoje, bo wiesz ze nie oszukiwalas. Wal drzwiami i oknami,ciezka droga, ale mysle ze do wyjscia na prosta..!! Trzymam kciuki! :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 13:00
Evik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnya w pizdu z takim światem!!~mialam sie juz nie angazowac i co? pomagalam od tyg znalezc dom dla starszego psiaka zeby nie odchodzil u nas w schornisku tylko swoje pare ostatnich lat pozyl jeszcze wygodnie...ludzie juz umowieni zdecydowani juz psiaka odwiedzili przyzwyczaili i pizda!!!! woleli kupic szczeniakia... a w pizdu z takim swiatem...siedze i rycze...sama go chyba wezme..chuj ze miejsca nie mam i dziecko w dordze...juz nie wiem co robic...rece mi opadly....nienawidze ludzi...
pies cudowny kochany...rycze az mnie cala dzielnica slyszy pewnie...
zaraz to ja tu urodze z tych emocjiWiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 12:53
Goplana, Agusia ;), Fidelissa lubią tę wiadomość