X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag.1990 wrote:
    Ja bym się chyba w przyszpitalnym nie odważyła :D
    Świetna opcja, ale jednak zupełny brak kontroli małego podczas porodu by mnie niepokoił.
    No ja też nie, głównie dlatego, że nie dają ZZO, bo jakąś kontrolę w razie jakby coś mogą przeprowadzić.

Moja znajoma zdecydowała się na Dom Narodzin przy trzecim dziecku i jest zachwycona, ale może dlatego, że trzeci poród, wie co i jak, nie chciała ZZO i jest fanką kompletnej natury...

No i jak nie ma miejsca na porodówkach a jest w DN to czasem tam biorą na poród;) ale z całym dobrodziejstwem normalnej porodówki, czyli i KTG i ZZO.

Ewelina
    hhojzmj.png
  • ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki w znów zamglony poniedziałek ;-/ Nie pospałam dziś. Niby tylko raz wstałam na siku, ale lewa noga mnie już bolała od leżenia na tej stronie i ucho lewe, a na prawym boku nie bardzo dam rady, bo zaraz się nerka odzywa przez ten zastój. Polegiwałam więc trochę na plecach, ale miałam ochotę nogi wystawić normalnie na lampę! Ach jakas taka zamiast wypoczeta, to niezadowolona jestem :-/

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę wszystko, ale ZZO zdecydowanie nie:) bronie się rękami i nogami - nawet do mojego M. mówiłam że jakby mi wpadł taki pomysł do głowy w trakcie to żeby mi przypomniał, że nie chciałam :) Jednak jak będziemy monitorowani też w trakcie będę spokojniejsza.

Ale też nie mam wykupionej położnej, więc mam nadzieję, że bez problemu Zosieńka mnie przyjmie jak się już tam pojawię :)

Milaszka lubi tę wiadomość

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Zofii nikt Cię do ZZO namawiać nie będzie, wprost przeciwnie;). Ja właśnie cieszę się, że moja położna ma podejście odpowiadające na moje potrzeby - jak będę mocno chciała to tak, ale jak zobaczy, że jest 7 cm i kwestia kilkunastu minut, to będzie mocno oponować - i tego właśnie potrzebuję, bo mam mocno ambiwalentny stosunek do ZZO. I chciałabym i boję się, a położna będzie w stanie stwierdzić, czy dam radę czy nie.

Jedyne co, to faktycznie miejsce nie mając położnej, ale jednak większość się jakoś dostaje, więc luz;).

Milaszka lubi tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • ap1526 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oni tak pięknie piszą jak dla mnie :)
    rzeczywistość jest smutniejsza z tym sprzętem kuchennym i jedzeniem, przynajmniej w publicznej matce polce np :)
    choć możliwe, że nie skumałam w ogóle kontekstu, takie wynurzenia rozżalonej
    bo w tym stanie przypomniał mi się dokładnie pierwszy poród

a u nas przerwa semestralna, a ja głupia wstałam zamiast pospać sobie i poszliśmy, pusto wszędzie, gdzie te dzieci kurna, co ja źle zegarek przestawiłam, jeszcze mały w mundurku jak świecąca żarówka w ciemnym polu :)
    wstydzioch lekki i do domu, byczymy do 4.11 więc może syn będzie przy porodzie asystował, jak nie zdążę do szpitala heh
    (tak, tak lekka nadzieja pozostała)

AgataP lubi tę wiadomość

km5shdge5h821nxg.png
    qb3ckqi1w8eq80rq.png
    j36rxzdv03noids4.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na czczo. Ruchy malej znów dziwne. Boja się pętli. Wczoraj w nocy juz zglaszalam. Nie wyjde. Albo dzis cos albo przetrzymaja do skończonego 37tc. Ogólnie jednak niepokój mój nie jest bez powodu ale dopiero to zrozumieli.Mala wazy ponad 3kg. Myślą co robić a ja już spokojna że nie olewaja tematu.

ap1526, ÓptimusPrime, sisiiii, ChciałabymJuż, Maga31, Agusia ;), xpatiiix3, mada_lena, anusiaa90, Milaszka, Fidelissa lubią tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap Zosieńka nasza na prawdę jest cudownym szpitalem pod kątem warunków i każdy Ci to powie kto to widział.
    Wiadome, że będą kobiety, które nie będą wyrażały się przychylnie o szpitalu, ale wydaje mi się, że to będą tylko te, które albo trafiły na zły dzień jakiejś położnej i się zdenerwowały, albo same traumatycznie przeżyły poród - ale tylko ze względów własnej psychiki.

Ewelinka - nasza Madzia ostatnio rodząca też chyba nie miała (pisała o zmianie położnych), koleżanka niedawno rodziła i nie miała - musiała tylko chwilę poczekać,
    więc myślę pozytywnie, że bez problemu tam urodzę ;)

ap1526 lubi tę wiadomość

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    nie dziwne, że najwięcej porodów w kraju ;)

żona mojego kolegi pojechała dziś rodzić do przyszpitalnego Domu Narodzin (kompletnie niezmedykalizowany poród), a sale porodowe wyglądają tak :)
    http://szpital.szpitalzelazna.pl/poloznictwo/przyszpitalny-dom-narodzin

No wiesz,jakby u nas byl taki poziom,to nawet bez znieczulenia zgodzilabym sie rodzic :-)
    Niestety,lezac w szpitalu,w kt bede rodzila,przez tydzien naogladalam sie opieki i warunkow,i nie mam zbyt cieplych skojarzen czy odczuc.A ponoc najlepszy szpital w miescie...
    Jakbym mogla polegac na moim Sr,to wybralabym szpital oddalony o 30km od domu,podobno wrunki i opiela - super,kameralnie i rodzinnie,no ale "umiesz liczyc - licz na siebie" jak sie mowi...
    Probujac opowiedziec historie Julii,uslyszalam tylko 'Ciebie to nie dotyczy, nie Ci nie bedzie.' A pro pos decyzji w dokumentach "Jestes dorosla - Ty odpowiadasz za swoje decyzje" i kropka. Se la vie...

• ewelina_d Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ÓptimusPrime wrote:
    No wiesz,jakby u nas byl taki poziom,to nawet bez znieczulenia zgodzilabym sie rodzic :-)
    Niestety,lezac w szpitalu,w kt bede rodzila,przez tydzien naogladalam sie opieki i warunkow,i nie mam zbyt cieplych skojarzen czy odczuc.A ponoc najlepszy szpital w miescie...
    Jakbym mogla polegac na moim Sr,to wybralabym szpital oddalony o 30km od domu,podobno wrunki i opiela - super,kameralnie i rodzinnie,no ale "umiesz liczyc - licz na siebie" jak sie mowi...
    Probujac opowiedziec historie Julii,uslyszalam tylko 'Ciebie to nie dotyczy, nie Ci nie bedzie.' A pro pos decyzji w dokumentach "Jestes dorosla - Ty odpowiadasz za swoje decyzje" i kropka. Se la vie...
    jajebie, jakbym mojego exa slyszala (tego od pierscionka w Wiśle)... co za baran...

a warunki rzadko kiedy sa super (choc do Zofii wystarczy wejsc, zeby sie przekonac, ze sa super, jedyny szpital, w ktorym bylam, ktory nie smierdzi szpitalem), ale najwazniejsze jest jakimi specjalistami sa lekarze i polozne, reszta to szczegol, ktory w obliczu zdarzen jak u Juli spada z miejsca 2go na 847897543.

ÓptimusPrime, FK81 lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • nata1987 Przyjaciółka

Wysłany: 27 października 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    pisałyście o gbs, jakie wyszły wam wyniki? Mi niestety pozytywnie :(( i jest to jedyna rzecz która mnie strasznie stresuje :(

d69canli3gjdxceq.png
  • sisiiii Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nata1987 wrote:
    Hej,
    pisałyście o gbs, jakie wyszły wam wyniki? Mi niestety pozytywnie :(( i jest to jedyna rzecz która mnie strasznie stresuje :(
    Mi tez pozytywny wyszedł. Nic się nie martw podadza Ci antybiotyk dożylnie w czasie porodu i będzie wszystko dobrze. Ważne żebyś miała przy sobie wszystkie wyniki badan.

FK81, Fidelissa lubią tę wiadomość

r5bup6u.png
  • FK81 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidelissa, ja mam wszystko obcykane, facet kolezanki jest kuratorem, mowi, ze wystarczy , ze wyraze chec rozwodu pomoze we wszystkim: pomoc w napisaniu pozwu, adwokaci, wszelka forma wsparcia jakiego potrzebuje. Pani z pomocy spolecznej tez juz u mnie w szpitalu byla na rozmowie, wiem mniej wiecej co i jak.
    tylko strach mnie paralizuje, boje sie ze sil nie bede miala na to wszystko, rozwod z orzeczeniem o jego winie, mimo dowodow, to ponoc nie taka bulka z maslem..

ÓptimusPrime, Fidelissa, AgataP lubią tę wiadomość

oar8ebkmjuhkrx2d.png
  • FK81 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata dokladnie, ze Stasiem tez gbsa dodatniego mialam, dali antybiotyk na pare godzin przed wyjsciem Mlodego i wsio:).

oar8ebkmjuhkrx2d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    jajebie, jakbym mojego exa slyszala (tego od pierscionka w Wiśle)... co za baran...
    No jakbym nie byla ze swoim 13lat (22.11) to bym pomyslala,ze moze to ten sam :-D
    Ale jestem cierpliwa,odczekam,bo nie moge sie denerwowac teraz,dziecko tez dodaje sily, a nastepnie - what goes around,comes around :-)

Swoja droga, w tej Wisle to tyle skarbow mozna znalesc ;-) ;-) ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 10:30

• FK81 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evelina, optimus, ja mojemu nawet historii , ktora spotkala Julke nie probuje opowiadac. wiem co uslysze: nie panikuj kobito, nic Ci nie bedzie, ino mi syna nie stresuj..przy pierwszym porodzie co slyszalam od meza kochanego i pani poloznej ktora przyszla na nowa zmiane o 19( ja bylam na porodowce od godz 22 dnia poprzedniego..)przyj przyj kobieto bo syna mu udusisz!! przyj przyj kobieto syna mi udusisz... brak slow. dobrze ze lekarz przytoomny, widzac ze mimo ze z claej epy parlam sil zabraklo, vacuum , chwila moment i Mlody na swiecie..

ÓptimusPrime lubi tę wiadomość

oar8ebkmjuhkrx2d.png
  • ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata, bez obaw :) Po prostu dadzą Ci antybiotyk i tyle :) Ja trochę się martwie moim gbs-em bo lekarka mi zrobiła w 31tyg. czyli wcześnie bardzo. Niby jest ok, ale wcześnie. Jak będę na ktg w szpitalu to chyba z tysiąc razy o to zapytam :D ale to dopiero w przyszłym tygodniu. W ten czwartek W KOŃCU idę na wizytę (po 4 tyg.) do mojej ginki. Ona najwyraźniej się niczym nie stresuje :D Zobaczymy też jak z moją infekcja :-/ To moja ostatnia wizyta u lekarki, bo póxniej już do szpitala będę jezdzic na ktg. Zamierzam popytać o kilka rzeczy, ale może podsuniecie mi o co warto zapytać na ostatniej wizycie?
    Ja mam takie zapisane:
    - jak jest ułożony (czy nadal główką w dół)
    - ile wód płodowych jest
    - czy jest rozwarcie
    - czy się szyjka skraca coś
    - ile mi daje czasu :P - w sensie jak obstawia :P
    - no i oczywiście ile waży i ile może jeszcze przybyć
    - musze też zapytac o L4
    - i o ten skok pulsu wczoraj.

Cos jeszcze warto zapytac??

kittykate lubi tę wiadomość

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FK81 wrote:
    evelina, optimus, ja mojemu nawet historii , ktora spotkala Julke nie probuje opowiadac. wiem co uslysze: nie panikuj kobito, nic Ci nie bedzie, ino mi syna nie stresuj..przy pierwszym porodzie co slyszalam od meza kochanego i pani poloznej ktora przyszla na nowa zmiane o 19( ja bylam na porodowce od godz 22 dnia poprzedniego..)przyj przyj kobieto bo syna mu udusisz!! przyj przyj kobieto syna mi udusisz... brak slow. dobrze ze lekarz przytoomny, widzac ze mimo ze z claej epy parlam sil zabraklo, vacuum , chwila moment i Mlody na swiecie..
    Oooo,ja bym tej poloznej z nogi w pysk strzelila!
    Co za znieczulica!!!

• kittykate Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidelissa wrote:
    Kitty wystarczy miec badania ważne z 2 tyg wstecz.

Fidelissa robia Ci inne badania typowo pod znieczulenie krzepniecie etc i te sa wazne tylko 3 dni i tak mi moja gin tez mowila...
    Wiec mam spr info

Izia dziekuje za opinie:) z pewnoscia kazda sie przyda ze mna bedzie maz i mama tez przyjedzie wiec mysle ze spoko,
    Jakos trzeba dac rade planuje sn z zzo wiadomo moze faktycznie troche lepiej bo mala juz glowka obrocona prawidlowo wiec mam nadzieje ze nic nagle nie wyskoczy ;)

Tobie zycze powodzenia i szybkiego powrotu do formy po cc no i czekamy na dobre newsy jak sie rozpakujesz!!!! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 10:36

Kate

np55zzc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChciałabymJuż wrote:
    Zamierzam popytać o kilka rzeczy, ale może podsuniecie mi o co warto zapytać na ostatniej wizycie?
    Ja mam takie zapisane:
    - jak jest ułożony (czy nadal główką w dół)
    - ile wód płodowych jest
    - czy jest rozwarcie
    - czy się szyjka skraca coś
    - ile mi daje czasu :P - w sensie jak obstawia :P
    - no i oczywiście ile waży i ile może jeszcze przybyć
    - musze też zapytac o L4
    - i o ten skok pulsu wczoraj.

Cos jeszcze warto zapytac??

chcialabym,ja bez zapytania wszystkie te odpowiedzi mam czarno na bialym na wydruku po wizycie.Plus zawsze podczas badania mi mowi co i jak.Troche jestem zaskoczona,ze nie jest to standard.A chodzisz na nfz?bo ja prywatnie

ChciałabymJuż lubi tę wiadomość

• Marzena27 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChciałabymJuż chyba wszystko co najważniejsze masz wypisane :) ten puls no i ewentualna konsultacja u kardiologa.
    Ja bym mojego zapytała jeszcze kiedy pojawić się na kontroli po porodzie i połogu, chyba tego nie wiem do końca.
    Ja wszystkie wizyty mam co 4 tygodnie :) nawet na ostatniej wyznaczył mi znowu termin po 4 tygodniach, na 13 listopada i pożegnał mnie słowami "jak zdążymy, to się zobaczymy, chyba że wcześniej Pani urodzi :)". Ale mi takie podejście odpowiada powiem szczerze, bez paniki, na każdej wizycie miałam USG, wizyty długie, dokładne i wyczerpujące, więc luz :)

U mnie identycznie jak u Optimus, nigdy nie musiałam o nic pytać, bo nie zdążyłam, wszystko sam głośno mówił, komentował jak mierzył i badał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 10:39

ÓptimusPrime, ChciałabymJuż lubią tę wiadomość

oar83e3kxk11r0ik.png

ex2bmg7yfkaymxmq.png

i81xxzdv8mhocgdy.png
‹‹ 1776 1777 1778 1779 1780 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ