Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
santoocha wrote:Poza sterydami to się nie da podnieść.
Mam w pracy encorton, aż mnie kusi w razie W...
ChciałabymJuż zrób sobie kontrolnie morfologię za tydzień, płytki potrafią skakać w krótkim odstępie czasu.
A wczesniej jakie miałaś wyniki?
Dokladnie tylko sterydy moga pomoc.
Skaczą niezłe. U mnie 99 w czwartek a w pon juz 117... So....
ChciałabymJuż lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny,a jak to jest formalnie z wyborem pediatry?Jakiego chce?moga mi odmowic?
Ja sobie spisalam pytania,looknijcie prosze,moze jakos pomozecie?
1.Na jakiej zasadzie mozna zapisac dziecko do placownki na nfz?
2.Czy zapisuje sie do konkretnego lekarza?Czy lekarz jest dostepny pod tel poza h przyjec?
3.Czy mozna zarejestrowac sie do lek tego samego dnia?
4.Czy w ramach nfz tylko opieka pediatry?
5.Czy lekarz/pielegniarka kontroluja hormonogram szczepien?
6.Czy badania w lab sa odplatne dla Maluszka?
7.Czy jest nocna i sw pomoc?czy od razu do szpitala?
8.Czy jest cos takiego jak wizyta domowa do dziecka?
9.Czy polozna moze tez przyjsc odplatnie w razie potrzeby?
Przepraszam,jesli to sa jakies glupie pytania,ale nie mam totalnie doswiadczenia w temacie,nie mam kogo zapytac.Nie mam tez zaufania do lekarza rodzinnego,do kt ja jestem zapisana na osiedlu,wiec chcialabym wybrac inna placowke.Nie mam tez pediatry z polecenia...a zalezy mi tez,by byl w miare blisko,bo nie mam samochodu. -
Joł joł !
Goplanka super ze juz w domku, aloszka przecudny. A jak Twoja położna przy porodzie? Pomogła? Lepiej się czulas?
Z tymi oddechami podczas porodu to faktycznie jest jak mówisz, można je sobie wsadzić., to wszystko świetnie wygląda tylko w teorii.
Ja dzisiaj byłam u dentysty, miałam mały ubytek do zrobienia i wszystko było by git gdyby nie to ze cały czas pobolewa ten ząb. Dentysta mówi ze wszystko zrobione dobrze i ze pewnie mam wrażliwy i ze wkrótce przejdzie. No mam nadzieje. Ale w sumie zdjęcie rtg robił najpierw i wszystko ok. Normalnie nie chodzę tu do dentysty bo ceny z kosmosu ale w Polsce będę dopiero w kwietniu wiec troche długo. Co do tych cen to sobie wyobraźcie ze 2 tyg byłam najpierw na przeglądzie i na zdjęciu rtg i dzisiaj przyszedł trachunek do zapłaty, kurwa 120euro.masakra. a za ta dzisiejsza wizytę zapłacę około 150eu. Masakra co? Nic tylko dentysta tu być.
W ogóle czy ktoś wiwie co u Pin? Dawno się nie odzywala.
Pati współczuję kochana, mam nadzieje, ze szpital Was ominie a jak nie to ze na krótko.
U nas była dzis położna sprawdzić dzieci, czy rosną prawidłowo, itp. No więc Lena od wyjścia ze szpitala przybrała ponad 400gr i waży teraz 2830 a Julek ponad 300gr i waży 2510. Pani mówi ze Perfekt. Dobrze, bo martwiłam się ze przez te ulewanie Julka nie przybiera ale jest ok.
Co do laktacji to mi z kolei kazali jechać z laktatorem, tutaj są takie specjalne programy w tych pompach na pobudzenie. No i mi dodopiero po tygodniu jakoś ruszyła tak na prawdę, wcześniej lipa była i przestawianie do piersi nic nie dało wiec to całkowicie indywidualne jest. Aha, żadnego kryzysu laktacyjnego 3 tyg nie miałam. Od momentu ruszenia laktacji mam tyle samo w obu piersiach, starcza aby wykarmic te moje dwa głodomorki.ÓptimusPrime, lkc, Rybka Nemo, Marzena27, Agusia ;), Maga31 lubią tę wiadomość
-
ÓptimusPrime wrote:Dziewczyny,a jak to jest formalnie z wyborem pediatry?Jakiego chce?moga mi odmowic?
2.Czy zapisuje sie do konkretnego lekarza?Czy lekarz jest dostepny pod tel poza h przyjec?
Przepraszam,jesli to sa jakies glupie pytania,ale nie mam totalnie doswiadczenia w temacie,nie mam kogo zapytac.Nie mam tez zaufania do lekarza rodzinnego,do kt ja jestem zapisana na osiedlu,wiec chcialabym wybrac inna placowke.Nie mam tez pediatry z polecenia...a zalezy mi tez,by byl w miare blisko,bo nie mam samochodu.
Ja się pytałam swojego internisty czy mam zapisać się do pediatry, to mi powiedział, że nie.Że mam zapisać dziecko do rodzinnego (ja akurat chcę do tego mojego) teoretycznie można do innego niż jestem ja.
No i jak już będę szła do pediatry to się po prostu umawiam do którego chcę, ale jakby dziecko nie jest przypisane do jednego. tak zrozumiałam. Ale zapytaj u siebie. U mnie jest taka mała przychodnia, od niedawna.
aaa i żeby zapisać na nfz dziecko to trzeba wcześniej zgłosić dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 22:47
ÓptimusPrime lubi tę wiadomość
-
ÓptimusPrime wrote:Dziewczyny,a jak to jest formalnie z wyborem pediatry?Jakiego chce?moga mi odmowic?
2. Do konkretnego lekarza, bo oni mają kontrakty i kasę "od pacjenta". Nie sądzę, żeby był dostępny pod telefonem;).
3. To już oczywiście zależy od placówki, ale generalnie tak.
4. Dziecko ma taki sam pakiet od NFZ jak ty, czyli ubezpieczenie obejmuje nie tylko pediatrę, ale wszystkich specjalistów i opiekę szpitalną i każdą usługę świadczoną na podstawie kontraktu z NFZetem w danej placówce. Dziecko zapisujesz tylko do pediatry, jako lekarza pierwszego kontaktu, ale nikt ci nie broni korzystać z dzieckiem z innych placówek, specjalistów, etc.
5. Zależy od przychodni. Niektóre zawiadamiają o szczepieniach, niektóre nie, ale z tego co słyszałam, to zawiadamiają, bo często muszą uzbierać ileś dzieci, żeby szczepienie się odbyło (bo np. jakaś szczepionka jest na 8 sztuk, i jak jest tylko 7 "chętnych" to odkładają póki się ósme nie znajdzie).
6. Nie, ale trzeba mieć skierowanie, jak to w NFZ. Nie masz skierowania, to wtedy jest odpłatnie, o ile przychodnia świadczy usługi komercyjne.
7. Tak samo jak u dorosłego, jeśli masz dostęp do nocnej czy świątecznej pomocy pediatrycznej, to możesz jechać.
8. Zależy co ma lekarz w kontrakcie z NFZ, ale nie spotkałam się z NFZetowymi domowymi wizytami (np. do mnie często moi rodzice wzywali moją pediatrę, ale zawsze "dodatkowo" za kasę).
9. Zależy od placówki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 22:48
ÓptimusPrime, Marzena27, sisiiii lubią tę wiadomość
-
Pati biedna ta Nelcia... mam nadzieje, że szybko unormują się jej te wyniki
Viv gratulacje i powodzenia przy pionizacji :*
Goplanko fajnie, że się odezwałaśteraz możecie na spokojnie się sobą cieszyć, ach zazdroszczę :*
Fidelissa ja jestem z okolic Katowic ;p ale nie rodzę tam tylko w moim szpitaluFidelissa lubi tę wiadomość
-
A tu moje 25-dniowe szczęście ważące 2995g
po kąpieli ;P
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 22:58
anusiaa90, ewelina_d, ChciałabymJuż, zupaztytki, lkc, misiaczk25, ÓptimusPrime, Mag.1990, e_v_e, ap1526, Madlen222, Viviana, Dorotucha, Milaszka, Rybka Nemo, mada_lena, natasza82, Marzena27, sisiiii, Ninusia, Agusia ;), Fidelissa, karmelek, Strupka, Lafar_ra, Amnezja, Maga31, blue00 lubią tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
Ewelina u nas np. jest wizyta domowa i można też telefonicznie skonsultować się. Ale na domową na nfz przychodzą tylko jeśli nie ma możliwości przyjść, ze jest tak źle i lepiej nie narażać pacjenta (dużego lub małego).
Wydaje mi się, że trzeba się dowiadywać u siebie w przychodni, bo każda może mieć troszkę inaczej.
Tak jak z tym, że ja mam zapisać dziecko do rodzinnego, ale będę z nim chodzić albo do pediatry albo do rodzinnego, jak akurat nie będzie pediatry.
Ale u nas jest założona przychodnia przez dwóch super lekarzy, którym bardzo zależy na dobrej opiece nad pacjentami. Wizyta u nich jest zupełnie inna niż moje wcześniejsze doświadczenia. Chociażby to, ze zawsze wychodzi lekarz do drzwi po pacjenta, na powitanie podaje ręke. Biurko jest tak ustawione, żeby nie oddzielać się od pacjenta. Siedzi frontem do Ciebie. Zawsze najpierw pyta jak tam się żyje i w ogóle. Dopiero później wizyta. Umawiasz się na godzinę i bywa że się czeka, ale przynajmniej lekarz nie wyprasza po 3 minutach z gabinetu.
Ten mój internista pracuje tutaj np. 2 tyg. i później np. tydzień w Anglii. Z jednej strony fajnie, bo stara się wprowadzać nowe standardy itd. ale z drugiej czasem to wkurza jak chcę iść do niego, a jego nie ma. Ale drugi jest równie super, więc nie ma problemu. -
nick nieaktualnyJak już Optimus poruszyła ten temat, to podbiję: któraś z Was orientuje się może, jak wygląda sprawa, jeśli chce się korzystać z usług pediatry (i innych specjalistów) w jednym z prywatnych ośrodków medycznych? (w naszym przypadku byłby to enel med). Czy najpierw trzeba zgłosić dziecko do przychodni NFZ, czy od razu prywatnie? Przenosi się później jakoś kartę szczepień?
Jestem totalnie zielona w temacie -
Ale zmienia się z dnia na dzień hehe
a jak fajnie cos tam po swojemu zaczyna wydawać juz jakieś dźwięki z siebie jakieś EE AA i takie tam
i skubanej nie mogę zostawić na boku przewraca się na drugi nie wiem jakim cudem musi się chyba jakoś rozbijać cwaniara tak samo z brzucha na plecach mi wylądowała.. Albo duchy.. ;o bo to na takie zasadzie ze ja wyjde np do WC a wracam ona w innej pozycji
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 23:04
ÓptimusPrime, ChciałabymJuż, Rybka Nemo, mada_lena, natasza82, Marzena27, Fidelissa, Amnezja, Maga31 lubią tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
ChciałabymJuż - no oczywiście, wiele zależy od konkretnej placówki i nawet od konkretnego kontraktu z NFZetem. Pisałam na podstawie niedawnych doświadczeń mojej rodziny w "normalnej" przychodni, czyli żaden wypas, i po wizycie w wybranej przychodni dla Hani (bo mi lekarz nagadał, że już muszę wybierać
).
Zupa - a z Enelem to w ogóle ciekawa historia, bo ostatnio się interesowałam (co prawda nie na temat pytania, które zadałaś, ale na temat Enela;)). Ja i mąż mamy tam ubezpieczenie, i jakbym chciała Hanię "dobić" do np. siebie, to jakieś kompletne zdzierstwo. 130zł dodatkowo miesięcznie, bo dziecko musi mieć koniecznie taki sam pakiet jak osoba dorosła. To ja się pytam, po co mojemu noworodkowi stomatolog;). Żeby Hania miała pakiet taki, jaki jest jej potrzebny, bez niepotrzebnych dodatków, to sama musiałabym z nich zrezygnować. I żeby było zabawniej, wszystkie dziewczyny z pracy odradzają mi, bo i tak chodzą na NFZ. Jak dziecko zachoruje, to nie ma, że wizyta dostępna za 3 dni, jak to często z pediatrami w Enelu bywa, tylko trzeba już, i że wszystkie już dawno olały i chodzą do przychodni państwowej. Także już Enel na pewno nie, ani konkretna sieć przychodni, bo jest podobnie, jeszcze rozważamy ubezpieczenie typu Uniqua, z dostępem do wielu placówek i z możliwością "skrojenia" sobie pakietu wg potrzeb. Ale wychodzi na to, że u tak małych dzieci NFZ wystarczy...
ChciałabymJuż, zupaztytki lubią tę wiadomość