X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    dziewczyny przeczytałam dziś te cotygodniowe informacje bo zaczynam 8 tydzień i znalazłam tam coś takiego

"Niektóre kobiety odczuwają w tym czasie gwałtowny, przeszywający ból w dolnej części pleców, w pośladkach lub w bocznej części nóg"

i teraz sie zastanawiam czy ten mój pleców,nóg i wogóle całego tyłu to od choroby czy to co napisali.. miałyście coś takiego?

Izia oczywiście miałam coś takiego, pisałam o tym na forum, myslałam, że to rwa kulszowa, znajoma która urodziła uspokoiła mnie, że taki ból się u niej pojawiał. Ból był męczący, ale ja mam dyskopatię także na pewno łatwiej mi uciska wszystko na nerwy. Teraz prawie tego bólu nie mam.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    Ja to niestety jak mam juz 36.7 to czuje sie fatalnie,wiec jak dochodzi do 37 to od razu lykam tabletke

no blue ja sie mecze okropnie - jak juz jest 37,5 i dreszcze to naprawde tylko lezec i jęczeć ale i tak juz zazylam 4 apapy od wczoraj wieczór bo dochodziło do 38 i wiecej a niby 2 można na dobe wiec przemeczam sie a one i tak sa słabe bo działają gdzies dopiero po godzinie..

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po godzinie dopiero?u mnie dziala juz po ok.20 minutach.

• izia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no rano zazyłam majac 38,2 i po 40 min było 38,1 - tyle ze zamiast trzepania z zimna rozpaliło mnie - i dopiero po godz było w miare ok ale mam wrazenie ze zbija troche bo ciagle jest powyzej 37 - nie zbija tak zebym miała 36,6 - ale łudze sie ze to organizm walczy z tym cholerstwem i utrzymuje goraczke zeby wirus sie nie mnożył

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Marzena27 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Kochane, za mną pierwsze usg. Dzidzia jest, termin na 25 listopada. Jestem w 7 tygodniu 1 dniu, a Dzidzia troszkę mniejsza, jak na 6 tydzień 5 dzień. Tym się lekarz akurat nie kazał przejmować ale.... uderzeń serduszka na minutę jest 127. Gdziekolwiek nie czytam - piszą, że to w normie, natomiast lekarz powiedział, że serducho bije trochę za wolno. Jakie macie z tym doświadczenia? Będę wdzięczna za odzew.. Nie mam krwawień, plamień, ale dał luteinę, bo mówiłam o bólach brzucha podobnych do okresowych.

Fidelissa lubi tę wiadomość

oar83e3kxk11r0ik.png

ex2bmg7yfkaymxmq.png

i81xxzdv8mhocgdy.png
  • KocieOczy Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena27 wrote:
    ale.... uderzeń serduszka na minutę jest 127. Gdziekolwiek nie czytam - piszą, że to w normie, natomiast lekarz powiedział, że serducho bije trochę za wolno. .
    U mnie Okruszek w 6w1d też miał 127 uderzeń i nic lekarz nie mówił, zeby miało to być nieprawidłowo. Dwa tygodnie później serducho waliło już 170 razy :)

Lavendula, Marzena27, Fidelissa lubią tę wiadomość

goOlp2.png NJmJp2.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Mi też dokucza kiepski smak w ustach. Na dodatek wczoraj wypadła mi stara plomba, boli mnie ząb i muszę iść do dentysty. Umówiłam się na poniedziałek, co było wielkim cudem, bo zapisy na maj dopiero :) A po dentyście mam szperacza, dowiem się jak tam wyniki.
    Co do rodziców, moja teściowa bardzo się cieszy, ale np w niedzielę wyskoczyła za moimi plecami do mojego męża- że czemu ja nie pomagam jej z robieniem obiadu? A ja zdychałam, wymiotowałam. No żesz kurde, to że ona dobrze znosiła ciążę, nie znaczy że każdy tak ma. A jeszcze kilka dni wcześniej lamentowała, żeby mnie wiózł na pogotowie jak się odwodniłam. Masakra...

• Monique Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, robiłam swoje USG mniej więcej tak jak Ty w 7 tygodniu i bicie serduszka mojej fasolinki wynosilo 136. Lekarz mówił, że spoko. Nie wiem czemu 127 to za wolno...wg Twojego lekarza..hmmm.

Marzena27 lubi tę wiadomość

e43bfde7db.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    dziewczyny przeczytałam dziś te cotygodniowe informacje bo zaczynam 8 tydzień i znalazłam tam coś takiego

"Niektóre kobiety odczuwają w tym czasie gwałtowny, przeszywający ból w dolnej części pleców, w pośladkach lub w bocznej części nóg"

i teraz sie zastanawiam czy ten mój pleców,nóg i wogóle całego tyłu to od choroby czy to co napisali.. miałyście coś takiego?

potwierdzam, krzyże mnie bolały i bolą nadal - najgorzej właśnie z tym pośladkiem, czuję go drugi tydzień, jak po nieźle bolesnym zastrzyku domięśniowym...

• Marzena27 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Dziewczyny :*

oar83e3kxk11r0ik.png

ex2bmg7yfkaymxmq.png

i81xxzdv8mhocgdy.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochana - gratuluję dzidzi! Serduszko bije prawidłowo! Na poparcie załączam wycinek z artykułu:

Ocena tętna płodu

Serce zaczyna bić około 23. dnia życia płodowego, jednak rejestracja jego czynności jest możliwa dopiero po dłuższym czasie w zależności od metody. Prawidłowo tętno płodu wynosi 110-150 uderzeń na minutę. Wartości poniżej 110/min określane są jako bradykardia, natomiast wartości powyżej 150/min to tachykardia. Wśród przyczyn bradykardii wymienia się niskie ciśnienie krwi matki, niską temperaturę jej ciała czy hipoglikemię, ponadto wady i arytmię serca płodu, niewydolność łożyska, ucisk pępowiny lub ucisk główki płodu oraz stosowanie niektórych leków.

Natomiast tachykardia może być spowodowana niedotlenieniem płodu, gorączką u matki, zakażeniem błon płodowych, niedokrwistością płodu oraz również niektórymi lekami. Monitorując tętno płodu, można także wykazać obecność akceleracji, czyli trwających co najmniej 15 sekund przyspieszeń akcji serca o co najmniej 15 uderzeń na minutę. Ich występowanie jest zjawiskiem prawidłowym i w normalnych warunkach powinno się wykazać powyżej 2 akceleracje na 10 minut. Natomiast występowanie deceleracji, czyli krótkotrwałych, trwających 10 sekund lub dłużej zwolnień podstawowej częstości serca o co najmniej 15 uderzeń na minutę, jest zjawiskiem nieprawidłowym i może świadczyć o niewydolności łożyska i zaburzeniach przepływu pępowinowego. Ponadto, badając tętno płodu można także wykryć różnego rodzaju nieregularności i zaburzenia rytmu serca płodu. Ocena wszystkich tych zjawisk, zwłaszcza w odniesieniu do skurczów macicy, pozwala wcześnie wykryć sytuacje zagrożenia życia płodu i podjąć w związku z tym właściwe postępowanie.

http://parenting.pl/portal/tetno-plodu

Marzena27 lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KocieOczy wrote:
    ja też od 3-4 dni mam problem z zaparciami :( śliwki nie pomagają i już nie wiem co dalej bo by wypadało się 'przeczyścić' :/

Ja na zaparcia polecam owoce jagodowe czyli truskaweczki, porzeczki, borówki... na mnie działają bardzo dobrze.
    Dobrze też spożywać te z rozpuszczalnym błonnikiem - jabłka, avocado, strączki.... tylko wzdęcia potem :/
    Espumisan na stałe zagościł w mojej diecie, co zrobić...

jftycms.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    Ja na zaparcia polecam owoce jagodowe czyli truskaweczki, porzeczki, borówki... na mnie działają bardzo dobrze.
    Dobrze też spożywać te z rozpuszczalnym błonnikiem - jabłka, avocado, strączki.... tylko wzdęcia potem :/
    Espumisan na stałe zagościł w mojej diecie, co zrobić...

hmm a ja slyszałam ze borówki działaja właśnie zapierająco.. przy synku zwracałam na to uwage bo miewał zaparcia

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Goplana Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    no blue ja sie mecze okropnie - jak juz jest 37,5 i dreszcze to naprawde tylko lezec i jęczeć ale i tak juz zazylam 4 apapy od wczoraj wieczór bo dochodziło do 38 i wiecej a niby 2 można na dobe wiec przemeczam sie a one i tak sa słabe bo działają gdzies dopiero po godzinie..

2 na dobę??
    Optymalna dawka paracetamolu dla dorosłego człowieka (czyli ta która działa) to 1g (czyli 2 tabl. po 500mg) co 4-6godzn, maksymalnie 4g na dobę.

Nie lubię tego leku, dziadostwo niezmierne, ale co zrobić jak dozwolony w ciąży.
    Inna sprawa, że nlpz-ty jak np. ibuprofen w pierwszym trymestrze jest dozwolony, ale jakoś się tak przyjęło kurna leczyć biedne ciężarne tylko tym paracetamolem, co działaniem dorównuje maści na ściury. :)

jftycms.png
  • KocieOczy Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    Inna sprawa, że nlpz-ty jak np. ibuprofen w pierwszym trymestrze jest dozwolony, ale jakoś się tak przyjęło kurna leczyć biedne ciężarne tylko tym paracetamolem, co działaniem dorównuje maści na ściury. :)

Na mnie apap nie działa wcale :( Ibuprom max albo ten Ibum zielony już lepiej, chociaż najczęściej najpierw próbuję przesypiać czy ból głowy czy jakieś objawy choróbska :)
    Słyszałam właśnie, że w ciąży ibuprofenu nie wolno i kupiłam apap 'w razie w' na czarną godzinę ale chyba bardziej jako środek placebo będzie występował gdy zajdzie potrzeba, że coś się łyknęło i może się polepszy :)

goOlp2.png NJmJp2.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goplana to co napisałaś jest dla dorosłego - dla kobiety w ciąży są właśnie 2 na dobę - nawet dzwoniłam do gina to tak powiedział - ale wiadomo lepiej zażyć jak trzeba bo goraczka gorsza

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Goplana Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    hmm a ja slyszałam ze borówki działaja właśnie zapierająco.. przy synku zwracałam na to uwage bo miewał zaparcia

W sumie, w niektórych źródłach tak piszą :) ale i są przeciwne zeznania, i na mnie tak właśnie działają... Pewno nie ma reguły, nawet jak wpisze się w googla to opinie są sprzeczne :)

jftycms.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    goplana to co napisałaś jest dla dorosłego - dla kobiety w ciąży są właśnie 2 na dobę - nawet dzwoniłam do gina to tak powiedział - ale wiadomo lepiej zażyć jak trzeba bo goraczka gorsza

W specyfikacji leku nie ma takiej informacji, jest to tylko zastrzeżenie Twojego lekarza.

jftycms.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w necie tez znalazłam że 2 na dobe - ale pewnie ile ludzi tyle opinii - mnie by nawet pasowało jak mozna wiecej bo czułabym sie pewniej

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Monique Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    w necie tez znalazłam że 2 na dobe - ale pewnie ile ludzi tyle opinii - mnie by nawet pasowało jak mozna wiecej bo czułabym sie pewniej

Mi w aptece babka też powiedziała, że max 2 na dobę.

e43bfde7db.png
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ