X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 wrote:
    Czy któras z Was używa laktatora Medela Mini Electric? Warto zakupić?

Mam nawał, cyce jak kamienie, nie wyrabiam już ręcznym Aventem

Ja go mam i jestem mega zadowolona :) w szczególności ze odciagam i karmie tylko butla.. Ale jest dość głośny wiec trzeba się przyzwyczaić. Chociaż właśnie odkrylam ze maly na jego dzwiek zasypia :)

lkc lubi tę wiadomość

201411191762.png
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy zajmujecie czymś swoje dzieci? Mój ma 16 dni i nie wiem czy go cos interesuje i czym go zając jak nie spi.. Macie jakieś doświadczenie?

A i jeszcze raz ponawiam pytanie odnosnie termometru.. Możecie cos polecić? Położna mówiła ze najlepszy jest taki do uszka..

201411191762.png
  • Moniix20 Znajoma

Wysłany: 5 grudnia 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaartinka wrote:
    Ja go mam i jestem mega zadowolona :) w szczególności ze odciagam i karmie tylko butla.. Ale jest dość głośny wiec trzeba się przyzwyczaić. Chociaż właśnie odkrylam ze maly na jego dzwiek zasypia :)
    ja polecam laktator canpol babies , u mnie sie sprawdza znakomicie i jest o wiele tanszy:)) równiez mam nawal mleka:)) sciagam w 15-20 min ok 80 ml a nawet wiecej zalezy od dnia:))

f2w3dqk3dtvozx9q.png
    200911112438.png
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa ja mam mieszane uczucia względem tego laktatora, to znaczy podczas nawału był niezastąpiony, ale jak tylko piersi zrobiły się miękkie, to prawie nic nie odciąga a jak ścisnę ręką to tryska...

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa ja mam właśnie ręczy aventa i już miesiąc dajemy sobie świetnie rady - owszem podczas nawału jest troche "zabawy" ale trwa on dobę - potem już nie ma problemu - u mnie ręczny bez problemu - 100 ściągam w 10 - 15 minut - czasem szybciej nawet czasem wolniej ale nie męczy mnie to - w zasadzie to ściągam tyle ile zje no i żeby było na następne karmienie, góra na dwa - piersi miękkie, bezproblemowo - no i plus za nocki bo odciagam sobie siedząc na łóżku i nikogo nie budzę - i odciągam nieraz tylko 4 - 5 minut żeby dobić do tego co nie zjadł i idę spać a elektryczny musiałabym gdzieś indziej bo buczy strasznie

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • izia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do dziewczyn na diecie bezmlecznej - zażywacie jakiś wapń? bo ja chciałam kupić w aptece to kazała zapytać lekarza ale kogo: pediatrę? internistę? ginekologa? z żadnym się w najbliższym czasie nie widzę..

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Maga31 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam już miesiąc :D pozdrowienia dla ciotek Listopadówek! - paluszkami "pokazuje",że urodził się 5 :)

48e5c4bf19bee30fmed.jpg

maaartinka, Goplana, lkc, ÓptimusPrime, santoocha, natasza82, Isia14, xpatiiix3, anusiaa90, Mamadomina, Milaszka, pinsleepe, AgataP, Fidelissa, Rybka Nemo, Reverie lubią tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa i jeszcze jedno - podziele się z wami może oczywistą rzeczą ale przy pierwszym synku ja na to niewpadłam - synek też tak płakał (pomijam kolki itd bo to swoją drogą ) mówię o takim płakaniu w ciągu dnia, kiedy tak siedziałam bezradnie mama mnie zapytała czy może on nie jest śpiący i czemu go nie uśpię.. i mnie wtedy olśniło że to nie tak że ja mam czekać aż on sobie uśnie (efekt taki że wogóle nie spał a ciągle był płacz) tylko jak widze że jest zmęczony to mu pomóc zasnąć.. i potem usypiałam czy to w łóżeczku, w wózku, w bujaku i dziecko spało.. nawet w języku niemowląt pisze żeby usypiać dziecko po pierwszym ziewnięciu - nie czekać aż będzie tak zmęczone że nie będzie zasypiał tylko płakał...

Maga31, ÓptimusPrime, natasza82, Isia14, Fidelissa lubią tę wiadomość

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Maga31 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaartinka wrote:
    Dziewczyny czy wy zajmujecie czymś swoje dzieci? Mój ma 16 dni i nie wiem czy go cos interesuje i czym go zając jak nie spi.. Macie jakieś doświadczenie?

A i jeszcze raz ponawiam pytanie odnosnie termometru.. Możecie cos polecić? Położna mówiła ze najlepszy jest taki do uszka..

termometr mam taki i polecam:
    http://www.ceneo.pl/4551354

co do zabaw,to kładę małego na macie i puszczam melodyjki,przekręcam go na brzuszek by podnosił główkę,no i ma czarno-białą karuzelę nad łóżeczkiem to patrzy na te wzory.Jak się zmęczy to zaczyna marudzić to zawijam go w otulacz lub kocyk i noszę by zasnął.

a propos snu to przeczytałam,że taki noworodek powinien spać 16-18 godz.w ciągu doby,a mój śpi tak około 13godzin (policzyłam to w końcu)

wff2trd8302o6ogx.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mada_lena i Viv - córka mojej siostry również miała jako noworodek dysplazję bioderka i pieluchowanie szerokie pomogło :)
    teraz mała ma 2,5 roku i żadnych problemów z bioderkami :)

Viviana lubi tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nam dziś mija trzeci tydzień - za oknem pierwszy śnieg - idziemy na kolejny spacer :)

lkc, Viviana, natasza82, xpatiiix3, Maga31, AgataP, Fidelissa lubią tę wiadomość

• Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś pytał o dokarmianie, ja przystawiam do piersi, siedzimy tak 1-1,5 i później daje mm przy każdym posiłku, mój synek nie dojada, wcześniej wisiał na cycku po 3 godziny i ciągle płakał jak odkładalam do łóżeczka.
    Dziewczyny mam mega poraniona lewa brodawke krew, ropa i strupy kupiłam te nakładki i dwa dni mały ssal, dziś rano zauważyłam że zamiast mleka leci krew cala nakładka była w krwi, boje się, że stracę pokarm w tej piersi.

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia a probowalas smarowac? mi pomogla lanolina.. ale ropy nie bylo..

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia099 wrote:
    Witam wszystkie mamusie,
    mam pytanie, czy uzywacie podgrzewacza do butelek? Jesli tak to jakiej firmy i czy polecacie? I jeszcze czy jest tez wtyczka pod gniazdko samochodowe?
    Ja mam wybrac prezent od babci a mysle ze juz niedlugo moze mi sie przydac.
    Hej,my mamy jakis tani i dom i samochod i powiem srednio zadowolona jestem,juz opanowalam jak go "przechytrzyc" by bylo szybko w nocy i nie za cieplo.Podobno utrzymuje cieplo,ale wiesz,jak mm mozna gora h trzymac przygotowane,to g ta funkcja sie przydaje,zwlaszcza w nocy,kiedy budzisz sie od ryku jeeeesc.Wiec ja mam technike nastawiam na 70stopni i czekam jak lampka zgasnie,a pozniej sie zapali na minutke-dwie i jest ok.Podaje mleko.Jest funkcja 40st podgrzewasz i trzymasz temp,ale to dluga funkcja,dla cierpliwych,podgrzewa 15min do 37st,a z utrzymaniem to wiem jak po h w nocy sie obudzilam,bylo 40st :-) Ale lepiej to niz w wodzie podgrzewac ;-)
    Fakt,ze nie byl drogi,to co mam oczekiwac?Ale podobno wszystkie tak dzialaja :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 12:34

• Viviana Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, my po wazeniu 3700g wow dr pochwaliła. :) No już nie jest taka kruszynka. Noc przespana, bez kolki, ale ulewała. Na ulewanie dr kazała kupił Nutriton, zobaczymy czy pomoże, a jak nie to syrop.

Wiecie, że poprawiłam sobie humor wczoraj podczas wizyty u ortopedy patrzyłam na mamusie 10-miesieczniaów i innych starszaków i one miały brzuchy jeszcze a ja już aż takiego nie mam miesiąc po porodzie, no aż miło, a dziś byłam w zusie i znajoma pyta czy na pewno rodziłam :) no aż miło, koleżanka za to mówi do mnie co tam rozstępy ty przynajmniej masz figurę po ciąży :))))) miło mi, ale flaczek lekki jest bo nie ćwiczę wiadomo cc. Co do wagi 0,5 kg do wagi sprzed ciązy, ale to dieta tylko zdziałała, bo jakbym wszystko mogła jeść to by było gorzej. No ale w spodnie nie wchodzę wszystkie, biodra się poszerzyły, schudniecie dziewczyny, dieta, ruch przy dziecku, stres dodatkowo i kilogramy zejdą, ja przytyłam 9kg to łatwo zeszło.

Madlen wspieram wirtualnie, uwierz mi jak moja nie spi w nocy myślę o każdej z Was, że pewnie też nie śpicie.

Isia14 ja karmię swoim odciągniętym przez butlę i mm, moje rady nigdy w jednym posiłku nie mieszaj ich, raz mm, raz twoje, bo rozboli brzuszek, ja czasem ściągam i mam tylko 60ml a moja zjada 100ml to wtedy daję 100ml mm i potem sciągam te 40ml by cały posiłek miała z jednego mleka. Poza wg mnie mm na noc, ale swoje wtedy odciągaj. Ja teraz karmię raz mm raz moje no chyba, że mleczka brak mojego to mm dwa razy pod rząd. I koperkiem przepajam bo pomaga na brzuszek raz dziennie.

Goplanko dobrze, że Aloszka zniósł szczepienie i nocka jakoś minęła.

Madalenko o dzięki za wsparcie, mam nadzieje, że mała zniesie to szerokie pieluchowanie, a powiedz okres Ci wrócił jak przestałąś karmić? Ja się wybieram do gina we wtorek, wrrr no i co stosować nie wiem gumki będą tabletek nie chcę, bo i karmię ale chyba są jakieś podczas karmienia tabletki ale chodzi o to, że mi się guzki w piersiach robią i anty wtedy niezbyt, ale trzebaby się zabezpieczyć, bo my drugiego raczej nie planujemy, przez ten cholerny konflikt....

Natasza moja mała ma krostki, dużo potówek i takie białe i położna to widziała i lekarz i to mówią, że normalne u dziecka.

Martinka moja jak była taka mała jak twój synio to niczym jej nie zajmowałam, dużo spała, teraz dopiero jej grzechotam, gadam z nią, nosze po pokoju, pozwalam dotykać buzi, bawić się buzią moją, no takie różne proste zabawy.

Izia od dziś mam zakaz mleka definitywny i pediatra kazała kupić zwykły wapń i tak też zrobiłam i piję musujący. Co do snu to masz rację, ja mojej nie usypiałam dopóki na forum nie poczytałam, że dziewczyny usypiają i moja np teraz płakała bo chciała spać ale potrzebowała polulania i usnęła.

Maga no Staś słodki, niech rośnie zdrowo :) dzięki za wsparcie w sprawie bioderek.

Agusia miałąm podobnie, Mała mi ugryzła brodawkę i leciała krew, nie podawałam jej przez dobę tej piersi tylko troszkę odciągałam z niej aż widziałam, że krew nie leci i z tej piersi mam cały czas tyle samo pokarmu, nic nie wpłynęło to.

Sorki że tak długi post hehe ale ostatnia sprawa, wczoraj już był Mikołaj u mojej a dokładnie kupiłam jej karuzelę i pozytywke z projektorem. No co tu dużo mówić, strzał w dzisiątkę ta muzyczka ją usypia :) ufff działą na nią oby to pomagało w nocy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 12:20

natasza82, Agusia ;), Isia14, Madlen222, xpatiiix3, anusiaa90, Maga31 lubią tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:
    Ktoś pytał o dokarmianie, ja przystawiam do piersi, siedzimy tak 1-1,5 i później daje mm przy każdym posiłku, mój synek nie dojada, wcześniej wisiał na cycku po 3 godziny i ciągle płakał jak odkładalam do łóżeczka.
    Dziewczyny mam mega poraniona lewa brodawke krew, ropa i strupy kupiłam te nakładki i dwa dni mały ssal, dziś rano zauważyłam że zamiast mleka leci krew cala nakładka była w krwi, boje się, że stracę pokarm w tej piersi.

aga ja tez tak miałam i po dobie przeszło - niczym nie smarowałam poza mlekiem - no i troszke oszczedzałam ta piers jak zobaczyłam kolor mleka w laktatorze to tez sie przerazilam..

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Fidelissa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki:)
    Dzisiaj nie mam żadnych wizyt:) przed chwila przegrałam sie z piżamki. Młody spi a ja leniuchuje chwilowo czytaj buszuje po internecie:)
    Myśle, ze to co było w zeszłym tyg. Z dokarmianiem i karmieniem to był ten kryzys laktacyjny... Teraz po umyciu sie i nałożeniu Purlanu na sutki kapie ze mnie....

Młody zmienił zwyczaje i coraz cześciej wola jesc...

Ewelinka-d
    ty pisałam ze Twoje bebe to wisielec cycowy?
    Wiecie co robię w nocy? Młodego do łóżka karmie na leżąco i przysypiamy a potem on zasypia jak kamień i albo go odnoszę do jego łóżka albo nie:)

Wczoraj była położna obcięła mu paznokcie pochwaliła pępek i powiedziała....uwaga, że mam super sutkini że się świetnie goję:) heh

Idę poczytać co się wczoraj działo:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 18:51

Maga31 lubi tę wiadomość

qq87j44jhto0od0f.png

• santoocha Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Dziewczyny dokarmiające mm, czy rzeczywiście Wasze dzieci śpią dłużej po butli niż po piersi?
    Dałam Szymkowi o 24 bebilon i spał 3 godziny, a potem karmiłam piersią i spał 3,5 godz.
    Fakt, że może za mało mu dałam, bo 90ml i wypił wszystko, a to duży chłopak, pewnie powinnam zrobić więcej, najwyżej by nie dopił.
    Spróbuję w dzisiejszym nocnym podejściu...

• izia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    santocha u nas niema rożnicy - niby mleko ha zagęszczane i bardziej sycące a on tak czy z piersi sie budzi - a 3 godz to i tak dużo - mój tak co 2,5 ...

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• maaartinka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santoocha wlasnie to sprawdzalam bo wszyscy mówili ze po mm dłużej będzie Tymek spal i się okazalo ze po moim mleku budził się co 3,5h - 4h a po mm wstawal po 2,5-3h..

201411191762.png
‹‹ 2122 2123 2124 2125 2126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ